Strony

niedziela, 23 lipca 2017

Zrób własny kefir owocowy



Probiotyki ( pro bios dla życia), zwane również czynnościową żywnością podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. W większości przypadków korzystne oddziaływania probiotyków dotyczą wyłącznie warunków in vitro.



Zapewne słyszałeś już kiedyś o probiotykach na bazie mleka.
Dziś chciałbym nawiązać do tego tematu i opowiedzieć Ci o smakowitym napoju bogatym w bakterie probiotyczne: kefirze owocowym.
Kiedy mowa o bakteriach probiotycznych, automatycznie myślimy o napojach mlecznych, takich jak na przykład Actimel czy Yakult. Zawierają one szczep bakterii Lactobacillus casei.

Koneserzy orientalnych specjalności przy tej okazji wspomną także kefir powstały na bazie sfermentowanego mleka.
Kefir zawiera około trzydziestu różnych szczepów bakterii. Jest to zatem napój o wiele bogatszy w bakterie i dużo skuteczniejszy niż Actimel czy Yakult.