Kefir – musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną
mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany
do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i
najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Ma przyjemny,
orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. W przemyśle mleczarskim ziarna
kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest
produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.
Kefir to nie
tylko kolejny produkt mleczny z półki „nabiał”. Regularne spożywanie kefiru poprawia
ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami
i skraca okres rekonwalescencji oraz przyspiesza czas leczenia.
Rosyjska literatura naukowa i medyczna zawiera wiele pozycji poświęconych
stosowaniu kefiru w leczeniu szerokiej gamy chorób i infekcji. W krajach
dawnego bloku wschodniego kefir stosowano i nadal stosuje się w leczeniu choroby
wrzodowej żołądka, w chorobach układu dróg żółciowych, zapaleniach przewlekłych
jelit, zapaleniach dróg oddechowych (oskrzeli i płuc).
Pacjenci w
rosyjskich szpitalach otrzymują kefir każdego dnia w ramach szpitalnej diety.
Szczególnie młode matki są zachęcane do picia kefiru i często jest on również
stosowany po okresie karmienia piersią jako pokarm dla rosyjskich dzieci.
W kefirze z
grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie (Lactobacillus bulgaricus i
Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację mlekową, a także żywe
kultury grzybów (drożdży).
Organizmy te
w procesie fermentacji mleka zamieniają cukier mleczny (laktozę) na kwas
mlekowy (dlatego ci, którzy uczuleni są na laktozę, ale uwaga: nie na białko
mleka krowiego!, mogą spożywać ten zdrowy napój). Proces fermentacji obniża
poziom pH mleka, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i
gnicie pokarmów, a tym samym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia
samego kefiru. Ponadto podobnie dzieje się w naszych jelitach po spożyciu tego
dobroczynnego napoju – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne
trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne
organizmy funkcjonujące w jelicie osoby spożywającej regularnie pokarmy w nie
bogate (tym samym również kefir z grzybka tybetańskiego ), przynoszą korzyści w
procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i
układem odpornościowym. Dlatego kefir z ziaren grzybka tybetańskiego dzięki
usuwaniu toksyn z organizmu pozwala szybko i bezboleśnie ograniczyć także
negatywne oddziaływanie alergenów, łagodzi alergie.