Kefir – musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Ma przyjemny, orzeźwiający smak. Jest naturalnym probiotykiem. W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego.
Kefir to nie
tylko kolejny produkt mleczny z półki „nabiał”. Regularne spożywanie kefiru poprawia
ogólny stan zdrowia, pomaga walczyć z chorobami i infekcjami
i skraca okres rekonwalescencji oraz przyspiesza czas leczenia.
Rosyjska literatura naukowa i medyczna zawiera wiele pozycji poświęconych
stosowaniu kefiru w leczeniu szerokiej gamy chorób i infekcji. W krajach
dawnego bloku wschodniego kefir stosowano i nadal stosuje się w leczeniu choroby
wrzodowej żołądka, w chorobach układu dróg żółciowych, zapaleniach przewlekłych
jelit, zapaleniach dróg oddechowych (oskrzeli i płuc).
Pacjenci w
rosyjskich szpitalach otrzymują kefir każdego dnia w ramach szpitalnej diety.
Szczególnie młode matki są zachęcane do picia kefiru i często jest on również
stosowany po okresie karmienia piersią jako pokarm dla rosyjskich dzieci.
W kefirze z
grzybka tybetańskiego znajdują się bakterie (Lactobacillus bulgaricus i
Streptococcus lactis) odpowiedzialne za fermentację mlekową, a także żywe
kultury grzybów (drożdży).
Organizmy te
w procesie fermentacji mleka zamieniają cukier mleczny (laktozę) na kwas
mlekowy (dlatego ci, którzy uczuleni są na laktozę, ale uwaga: nie na białko
mleka krowiego!, mogą spożywać ten zdrowy napój). Proces fermentacji obniża
poziom pH mleka, co hamuje rozwój bakterii, które odpowiedzialne są za psucie i
gnicie pokarmów, a tym samym wydłuża okres trwałości i przydatności do spożycia
samego kefiru. Ponadto podobnie dzieje się w naszych jelitach po spożyciu tego
dobroczynnego napoju – zahamowane zostają toksyczne procesy gnilne
trawionych treści przesuwających się w przewodzie pokarmowym. Probiotyczne
organizmy funkcjonujące w jelicie osoby spożywającej regularnie pokarmy w nie
bogate (tym samym również kefir z grzybka tybetańskiego ), przynoszą korzyści w
procesie trawienia, łagodzą objawy schorzeń związanych z przewodem pokarmowym i
układem odpornościowym. Dlatego kefir z ziaren grzybka tybetańskiego dzięki
usuwaniu toksyn z organizmu pozwala szybko i bezboleśnie ograniczyć także
negatywne oddziaływanie alergenów, łagodzi alergie.
Kefir i
serwatka są bogate w zawierające siarkę aminokwasy (cysteinę, metioninę),
które pełnią w organizmie m.in. funkcję ochronną, gdyż wiążą wiele substancji
trujących (np. cyjanki, jony metali ciężkich).
Z obserwacji
wynika także, że kefir obniża poziom cukru oraz lipidów we krwi,
i reguluje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze. Wykazano, że regularne picie
kefiru z grzybka tybetańskiego przynosi znaczący efekt obniżania poziomu
cholesterolu LDL, a z powodu peptydu wytwarzanego podczas fermentacji,
który ma właściwości inhibitorów ACE (inhibitory konwertazy angiotensyny
stosowane w leczeniu nadciśnienia tętniczego), wpływa również na ciśnienie krwi
obniżając nadciśnienie tętnicze (skurczowe i rozkurczowe) oraz reguluje
pracę serca.
Spożywając więc kefir przeciwdziałamy chorobom serca.
Wracając do
układu odpornościowego. Bakterie probiotyczne występujące w kefirze mają stymulujące
działanie na układ odpornościowy poprzez zwiększenie fagocytozy i poprzez
zwiększenie liczby limfocytów T i komórek NK. Mają także pośredni wpływ na
układ immunologiczny poprzez formowanie bioaktywnych peptydów w procesie
fermentacji.
Mówi się, że ”jesteś tym, co jesz”, oraz „zdrowie ma swoje korzenie w jelitach”. Spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych pomoże wzmocnić układ odpornościowy, probiotyczne bakterie kefiorowe zrobią porządek w jelitach, złagodzą objawy biegunki oraz zlikwidują przewlekłe zaparcia, wzdęcia i uregulują procesy zachodzące w jelitach podczas procesu trawienia.
Mówi się, że ”jesteś tym, co jesz”, oraz „zdrowie ma swoje korzenie w jelitach”. Spożywanie fermentowanych pokarmów mlecznych pomoże wzmocnić układ odpornościowy, probiotyczne bakterie kefiorowe zrobią porządek w jelitach, złagodzą objawy biegunki oraz zlikwidują przewlekłe zaparcia, wzdęcia i uregulują procesy zachodzące w jelitach podczas procesu trawienia.
Poprzez to zmniejsza
się także ryzyko raka jelita grubego, które jest mocno skorelowane z
chronicznymi zaparciami. Niższe odsetek zachorowań na raka jelita grubego
zaobserwowano w populacji spożywającej duże ilości sfermentowanych produktów.
Liczne
badania wykazały, że poprzez hamowanie wzrostu bakterii, które współdziałają w
procesach rakotwórczych w układzie pokarmowym, kefir i inne probiotyczne
pokarmy mogą mieć działanie zapobiegawcze przed rakiem. Eksperymentalne prace
przeprowadzone w Japonii wykazały, że spożywanie kefiru lub ziaren kefirowych
może chronić organizm przed rakiem. Jeśli kefir jest spożywany przed
narażeniem na czynniki rakotwórcze, częstość występowania rozwoju raka w
zwierząt zmniejsza się. Jeśli kefir przyjmowany jest po ekspozycji na czynnik
rakotwórczy wzrost i szybkość wzrostu raka zmniejsza się.
Kefir ma działanie anty-mutagenne (poprzez zmniejszenie glukuronidazy), co pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia raka okrężnicy i odgrywa rolę w zapobieganiu tej chorobie.
Serwatka będąca produktem ubocznym przy produkcji sera z kefiru (patrz wpis – Przepisy) może chronić przed rakiem prostaty, jak wskazują najnowsze badania. Naukowcy z Ohio State University odkryli bowiem, że traktowanie ludzkich komórek prostaty białkiem serwatkowym powoduje wzrost poziomu glutationu – przeciwutleniacza, który zdolny jest kontrolować rakotwórcze wolne rodniki. Ich nagromadzenia wpływa na rozwój raka prostaty (tkanka gruczołu krokowego jest szczególnie wrażliwa na nagromadzenia wolnych rodników). Naukowcy ci potwierdzili także pozytywny wpływ serwatki pochodzącej z kefiru z ziaren grzybka tybetańskiego na rozwój i leczenie, nie tylko nowotworów, ale także chorób serca.
Każdy dobrze
wie, że szczepy mikroorganizmów probiotycznych (więc także te, które składają
się na tybetański grzybek kefirowy), wpływają skutecznie na przywrócenie
równowagi flory bakteryjnej po kuracji antybiotykowej.
Kąpiele
kefirowe lub z serwatki raz lub dwa razy w tygodniu są skutecznym środkiem
pomocnym w kontrolowaniu grzybicy stóp lub innych zakażonych drożdżycą
obszarów skóry. Pomagają również kontrolować łuszczycę i egzemy.
Oprócz
korzystnych bakterii i drożdży, kefir zawiera minerały i niezbędne aminokwasy,
których nasz organizm potrzebuje i bez których nie funkcjonuje prawidłowo oraz
witaminy.
Tryptofan, jeden z niezbędnych aminokwasów
występujący w kefirze, jest dobrze znany ze swego relaksującego wpływu na układ
nerwowy. To naturalny środek pobudzający organizm do wytwarzania hormonu
szczęścia – serotoniny, oraz odpowiedzialnej za dobry sen melatoniny. Dlatego
dobroczynny wpływ kefiru odczują także cierpiący na depresję, bezsenność i ADHD
(nadpobudliwość).
Kefir dostarcza też mnóstwo wapnia i magnezu, które są równie ważnymi dla zdrowego układu nerwowego minerałami.
Kefir
dostarcza organizmowi również fosforu, minerału występującego w
największym stężeniu w organizmie człowieka, pomagającego wykorzystać
węglowodany, tłuszcze i białka do wzrostu komórek, a w konserwacji produkowania
energii. Fosfor razem z wapniem tworzy hydroksyapatyt, czyli cement kostny.
Kefir jest bogaty
w witaminy:
- witaminę K – jest niezbędna dla właściwej krzepliwości krwi oraz bierze udział w procesie powstawania kości. Pełnienie tych dwóch funkcji sprawia, że witamina K jest jednym z podstawowych czynników przeciwdziałania wystąpienia chorób układu krwionośnego, jak również osteoporozy. Innym korzystnym działaniem tej witaminy w naszym organizmie jest zwalczanie groźnych dla zdrowia bakterii i grzybów.
- witaminę B1 – tiamina, która pełni w organizmie szereg ważnych funkcji, ale najważniejszą z nich jest udział w przemianach węglowodanów – m.in. w przemianie niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu – glukozy w energię. Bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy każdego zdrowego człowieka syntetyzują witaminę B1 - wytwarzane ilości są jednak zbyt małe, by pokryć całkowite zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina ta odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie wielu układów, w tym: pokarmowego (reguluje wydzielanie soku żołądkowego, proces trawienia i przyswajania składników pokarmowych); nerwowego (regulując proces przemiany węglowodanów w energię zapobiega gromadzeniu się związków zaburzających funkcjonowanie tego układu) oraz sercowo-naczyniowego.
- witaminę B3 – witamina PP (niacyna) – jej braki powodują nadwrażliwość nerwową, apatię, bezsenność, bóle głowy i migreny, wrażliwe dziąsła, mdłości i biegunki, zmęczenie, osłabienie mięśni, choroby skórne, przebarwienia skóry, trądzik, przykry zapach z ust, owrzodzenia ust, ale także depresję, schizofrenię, ADHD. Witamina B3 pomaga także zwalczać grzybice – jak wynika z badań naukowców z Kanady, o których informuje czasopismo „Nature Medicine” (lipiec 2010 r.).
- witaminę B5 – kwas pantotenowy, który dba o naszą sylwetkę, dobre samopoczucie, odporność na infekcje, a także zdrowie skóry i włosów. Witamina B5 bierze udział w przemianach białek, cukrów i tłuszczów (bierze udział w tworzeniu koenzymu A). Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Wpływa korzystnie na procesy gojenia i regeneracji tkanek. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu.
- witaminę B7 – biotyna (witamina H), która umożliwia przyswajanie innych witamin z grupy B. Odgrywa dużą rolę w przemianie glukozy, przede wszystkim w pierwszym etapie, w którym współdziała z insuliną, hormonem trzustki. Pobudza proces przemiany glukozy powstającej w wątrobie, w której witamina ta jest magazynowana. Stabilizuje także poziom glukozy we krwi (ważne dla cukrzyków). Ze względu na udział w procesie przemiany glukozy, która stanowi pożywienie energetyczne mózgu, odpowiednia ilość witaminy B7 w organizmie ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, na witalność, dobre samopoczucie, a także odczuwanie bólu oraz wrażliwość czuciową. Poza tym witamina B7 wpływa również na prawidłowy stan skóry, a także włosów i paznokci. Dzieje się tak, gdyż witamina – docierając do odpowiednich komórek – dostarcza potrzebną organizmowi, a zwłaszcza skórze, siarkę. Dzięki temu, że kontroluje tłuszczową przemianę materii, zapobiega łojotokowi oraz wzmożonej aktywności gruczołów łojowych. Uczestniczy także w procesie tworzenia hemoglobiny będącej barwnikiem czerwonych krwinek.
- witaminę B9 (kwas foliowy) – reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u rozwijającego się w łonie matki dziecka, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy).
- witaminę B12 - jest ona niezbędna m.in. w procesie produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobory zaś mają druzgocące konsekwencje zdrowotne. Jedną z najczęściej występujących chorób związanych z niedoborem witaminy B12 jest anemia, czyli niedokrwistość. Ma ona także kluczowe znaczenie w poprawnym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Większość
witamin z grupy B jest bardzo nietrwała. Dlatego ważne jest aby w diecie
uzupełniać je poprzez spożywanie produktów zawierających te witaminy o jak
najmniejszym stopniu przetworzenia. Kefir nadaje się do tego idealnie.
Dostarczanie
odpowiednich ilości witamin z grupy B, których doskonałym źródeł jest kefir
otrzymywany z ziaren grzybka kefirowego, wpływa pozytywnie na regulację pracy
takich narządów i układów organizmu, jak: nerki, wątroba, trzustka i układ
nerwowy, a także poprawia wygląd i stan skóry, włosów oraz paznokci.
Podsumowując
skład tego smacznego łatwo przyswajalnego napoju: można stwierdzić, że
oczyszcza on jelita, zapewnia korzystne bakterie i drożdże, witaminy i
minerały, oraz kompletne białka.
Kefir
otrzymywany z ziaren grzybka tybetańskiego jest tak doskonale wyważonym i odżywczym
pokarmem, przyczyniającym się do wzmocnienia układu odpornościowego iż był i
jest on nawet wykorzystywany, aby pomóc pacjentom cierpiącym na takie choroby,
jak: AIDS, zespół przewlekłego zmęczenia, zespół zaburzeń snu, depresja, ADHD,
opryszczka czy nowotwór.
Jak hodować
grzybka i przygotowywać zdrowotny kefir
Ziarna
kefirowe grzybka tybetańskiego przypominają w wyglądzie malutkie różyczki
kalafiora o wymiarach od 3 do 20mm i nieregularnym kształcie. Są to
symbiotyczne układy wyselekcjonowanych mikroorganizmów – głównie bakterii i
drożdży utrzymywanych w tzw. kefiranie – polisacharyd (glukozo-galaktan), który
jest substancją utrzymującą strukturę ziarna kefirowego.
Ziarna
zalane mlekiem i pozostawione w cieple powodują jego fermentację, a w efekcie
otrzymujemy probiotyczny, doskonale wspomagający trawienie, napój. Już po 24
godzinach można cieszyć się smakiem przypominającym dawne „kwaśne mleko”. Smak
kefiru jest lekko kwaśny, delikatnie gazowany. Najlepiej smakuje schłodzony.
Produkowanie
tego smacznego i zdrowego napoju jest bardzo proste i możliwe do wykonania w
domu. Wszystko, co do tego potrzebne, to trochę mleka, ziarna kefirowe oraz
sitko, łyżka i słoik lub inne szklane naczynie.
Aby
zdrowo hodować grzybka i efektywnie produkować kefir z jego ziaren należy
unikać kontaktu z metalem, a używać wyłącznie przedmiotów szklanych,
plastikowych lub drewnianych. Do tego celu potrzebne są tylko:
- Starter ziaren (dwie łyżeczki ziaren na szklankę mleka)
- Szklanka mleka (najlepiej nieodtłuszczonego)
- Szklany słoik lub pojemnik z oddychającym wieczkiem (może być gaza, ściereczka lub ręcznik papierowy zamiast wieczka)
- Niemetalowe sitko
- Niemetalowa łyżka
Zasady
hodowli
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Zalej w słoiku lub naczyniu szklanym dwie łyżeczki przepłukanego grzybka szklanką nieprzegotowanego mleka (jeśli jest go więcej, to proporcjonalnie dolać więcej mleka).
- Słoik lub naczynie przykrywamy gazą lub filtrem (np. takim do parzenia kawy), by zapewnić dostęp powietrza, ale zabezpieczyć przed zabrudzeniami.
- Odstaw naczynie na 24 godziny w ciepłe miejsce.
- Po 24 godzinach przemieszaj go plastikową lub drewnianą łyżką i przecedź przez plastikowe sitko – napój nadaje się natychmiast do picia lub po schłodzeniu w lodówce (najlepiej spożyć w ciągu kolejnej doby).
- Grzybka przepłucz zimną bieżącą wodą na plastikowym sitku aż nie będzie pokryty mlekiem, a woda po przepłukaniu grzybka będzie czysta.
- Ponownie umieść grzybka w słoiku i zalej na 24 godziny mlekiem
- itd.
Optymalna
temperatura hodowli grzybka to 18-25 °C (temperatura pokojowa).
Do hodowli
grzybka używać niemetalowych przedmiotów !!!
Mleko
kupować lepiej nieodtłuszczone (min. 1,5%) i nie UHT (zabite są wszystkie
bakterie), ale raczej tylko pasteryzowane (no, chyba, że możemy mieć w ogóle
idealne niepasteryzowane i nieodtłuszczone „prosto od krowy”).
Kurację
zaczynamy od picia małych ilości kefiru i uważnie obserwujemy reakcję własnego
organizmu na probiotyki, które wraz z kefirem zasiedlać będą układ pokarmowy.
Dzięki stopniowemu zwiększaniu dziennych dawek kefiru uniknąć można czasem
występującej zbyt gwałtownej reakcji (np. zbyt wolnych stolców) na początku
stosowania kuracji.
Kuracja ma
trwać 20 dni, po których następuje 10-cio dniowa przerwa. Kurację powtarzamy
nawet przez 5-6 m-cy.
W okresach
10 dniowych przerw nadal zmieniamy grzybkowi mleko i powtarzamy zabiegi
związane z hodowlą, choć nie pijemy kefiru.
Podczas
hodowli grzybek rośnie i zwiększa swoją objętość, więc można się nim podzielić
lub produkować i wypijać większe ilości napoju, czy spożytkować jego nadmiar
zgodnie z podanymi na stronie przepisami (kulinarnymi czy kosmetycznymi).
Zalewając
większą ilość grzybka mniejszą ilością mleka skracamy czas produkcji napoju
(np. po 8h zamiast po 24h). Prawidłowo powinien on mieć kwaskowaty smak podobny
do kefiru lub kwaśnego mleka (proporcja 2 łyżeczki grzybka na 1 szklankę mleka
na 24 h). Jeśli grzybka jest dużo, a mleka mało, to napój otrzymamy szybciej, a
przetrzymując dłużej grzybka 24 godziny fermentacja będzie bardzo zaawansowana,
a smak napoju bardzo kwaśny.
Grzybka można mrozić lub suszyć, jeśli planowana jest np. dłuższa przerwa w stosowaniu kuracji.
O
zdrowotnych właściwościach kefiru z grzybka tybetańskiego – w pigułce.
Napój z
grzybka (kefir) jest bogaty w białko, witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy.
Witaminy
zawarte w kefirze z ziaren grzybka tybetańskiego są ponadto łatwo przyswajalne
przez organizm, bo są składnikami naturalnie otrzymanego produktu.
Podkreśla
się następujące właściwości kefiru otrzymanego z ziaren grzybka tybetańskiego:
- antybakteryjne,
- antygrzybiczne,
- antynowotworowe,
- przeciwzapalne,
- podnoszące odporność.
- antybakteryjne,
- antygrzybiczne,
- antynowotworowe,
- przeciwzapalne,
- podnoszące odporność.
Jak pisze
dr. Susanne Ehlers o terapii grzybami leczniczymi w tym również grzybkiem
tybetańskim: (…) w przeciwieństwie do medycyny konwencjonalnej, terapia
grzybami leczniczymi jest ukierunkowana na przywrócenie zdrowia poprzez tak
zwaną homeostazę. Pojęcie to oznacza równowagę wszystkich stale przebiegających
procesów w organizmie, np. równowagę mineralną, enzymatyczną, hormonalną,
wodną, elektrolityczną i immunologiczną. Grzyby witalne mają zatem właściwości regulujące,
tzn. u ludzi z wysokim ciśnieniem powodują wyrównujące obniżenie ciśnienia, u
tych ze skrajnie niskim ciśnieniem krwi – podwyższenie ciśnienia. To samo
odnosi się do stanu psychicznego, trawienia, cholesterolu, alergii,
nowotworów…!
Regularne spożywanie kefiru:
- reguluje przemianę materii ,
- leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,
- wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
- rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
- reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
- stymuluje działanie układu odpornościowego,
- hamuje wzrost komórek nowotworowych,
- leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki ,
- zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe ,
- leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym ,
- leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,
- wytwarza interferon zwalczający wirusy,
- hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,
- wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,
- eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
- łagodzi skutki stresu,
- pomaga walczyć z bezsennością,
- zwiększa libido,
- hamuje proces starzenia się komórek,
- przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).
- reguluje przemianę materii ,
- leczy choroby przewodu pokarmowego, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- działa oczyszczająco wspomagając detoksykację organizmu oraz łagodząc objawy alergii,
- wspomaga leczenie chorób serca i naczyń wieńcowych,
- rozkłada tzw. „zły cholesterol” i złogi w naczyniach tętniczych,
- reguluje ciśnienie tętnicze oraz poziom glukozy we krwi,
- stymuluje działanie układu odpornościowego,
- hamuje wzrost komórek nowotworowych,
- leczy choroby wątroby, śledziony i trzustki ,
- zbawiennie działa na nerki , pęcherz i przewody moczowe ,
- leczy choroby dróg żółciowych i rozpuszcza kamienie zalegające w woreczku żółciowym ,
- leczy stany zapalne wytwarzając naturalne i bezpieczne dla układu odpornościowego antybiotyki,
- wytwarza interferon zwalczający wirusy,
- hamuje i leczy infekcje grzybicze – drożdżyca narządów płciowych, grzybica stóp,
- wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci,
- eliminuje stany zmęczenia i wyczerpania,
- łagodzi skutki stresu,
- pomaga walczyć z bezsennością,
- zwiększa libido,
- hamuje proces starzenia się komórek,
- przynosi ulgę w oparzeniach słonecznych (stosowany zewnętrznie).
Kefir może
również pomóc wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakości żywności,
jaką czasem (rzadziej lub częściej, świadomie lub nieświadomie) dostarczamy
swojemu organizmowi – myślę tu o nie tylko o „fast food-ach”, ale również o
wysokoprzetworzonej żywności o niskich wartościach odżywczych oraz wysokim
nasyceniu konserwantami i sztucznymi dodatkami barwiącymi, czy smakowymi. Przez
regularne picie kefiru organizm staje się lepiej odżywiony i zrównoważony.
Jego
doskonałe wartości odżywcze stanowią o leczniczych i zdrowotnych korzyściach
dla ludzi w każdym stanie zdrowia – i chorych, i w okresie leczenia, czy
rekonwalescencji, i profilaktycznie starających się zapobiegać różnorakim
schorzeniom.
Przepisy
Domowy
twaróg
Do produkcji domowego twarogu
potrzebne są:
- garnek,
- sitko (bądź płótno),
- termometr (nie konieczny, ale wskazany),
- szklanka napoju z grzybka (najlepiej po 48 h hodowli),
- 1,5 litra mleka.
- garnek,
- sitko (bądź płótno),
- termometr (nie konieczny, ale wskazany),
- szklanka napoju z grzybka (najlepiej po 48 h hodowli),
- 1,5 litra mleka.
Ilość
mleka i napoju z grzybka może być inna, ważne jest aby zachować między nimi
proporcję 6:1. Najlepszy do produkcji twarogu jest mocny napój z grzybka, taki który "ściął" się pod działaniem grzybka.
1. Podgrzać mleko do 60 *C.
Dodać napoj z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu.
2. Odcedzić twarog serwatki
Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.
3. Twarog jest gotowy !
Można go przyprawić, dodać śmietany, szczypiorku i rozsmarować na kanapkach.
Kiedy twarog trudno oddziela się od serwatki można bardziej podgrzać mleko, bądź dodać więcej napoju z grzybka.
1. Podgrzać mleko do 60 *C.
Dodać napoj z grzybka i lekko zamieszać. Poczekać, aż serwatka odzieli się od grudek twarogu.
2. Odcedzić twarog serwatki
Można to zrobić za pomocą sitka, ale najlepsze jest plotno. Sitko przepuszcza te najmniejsze grudki sera, a plotnie nie.
3. Twarog jest gotowy !
Można go przyprawić, dodać śmietany, szczypiorku i rozsmarować na kanapkach.
Kiedy twarog trudno oddziela się od serwatki można bardziej podgrzać mleko, bądź dodać więcej napoju z grzybka.
Sos Tzatziki
Oto przepis na sos tzatziki z
wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Składniki:
- 300 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- 1 ogórek,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki:
- 300 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- 1 ogórek,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Ogórki obierz (możesz też usunąć gniazda nasienne, ale nie koniecznie).
2. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach.
3. Czosnek obierz i rozgnieć.
4. Opłucz i posiekaj koperek.
5. Wszystkie skladniki połącz z napojem z grzybka, oliwą z oliwek i przyprawami.
1. Ogórki obierz (możesz też usunąć gniazda nasienne, ale nie koniecznie).
2. Zetrzyj ogórek na tarce o dużych oczkach.
3. Czosnek obierz i rozgnieć.
4. Opłucz i posiekaj koperek.
5. Wszystkie skladniki połącz z napojem z grzybka, oliwą z oliwek i przyprawami.
Uwaga! Sos najlepiej smakuje schłodzony
Możesz jeszcze dodać (według uznania) sok z limetki lub cytryny, ocet, a
oprócz koperku także miętę, bazylię lub natkę pietruszki.
Koktajl
odchudzający
Oto przepis na koktajl odchudzający
z wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Składniki:
- szklanka mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- poł łyżeczki imbiru,
- szczypta chili,
Składniki:
- szklanka mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego,
- pół łyżeczki cynamonu,
- poł łyżeczki imbiru,
- szczypta chili,
Składniki wymieszaj ze sobą.
Koktajl ma właściwości odchudzające i wzmacniające.
Chłodnik Tybetański
Oto przepis na chłodnik z
wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 mały ogórek zielony,
- świerzy koperek i szczypiorek do smaku,
- 2 szklanki mlecznego napoju z grzybka,
- sól do smaku.
Składniki:
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 mały ogórek zielony,
- świerzy koperek i szczypiorek do smaku,
- 2 szklanki mlecznego napoju z grzybka,
- sól do smaku.
Przygotowanie:
1. Ogórka i rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Koperek i szczypiorek posiekaj.
3. Wymieszaj z roztrzepanym mlecznym napojem z grzybka i dodaj sól do smaku.
4. Podawaj np. do obiadu z młodymi ziemniaczkami.
1. Ogórka i rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Koperek i szczypiorek posiekaj.
3. Wymieszaj z roztrzepanym mlecznym napojem z grzybka i dodaj sól do smaku.
4. Podawaj np. do obiadu z młodymi ziemniaczkami.
Uwaga! Chłodnik najlepiej smakuje schłodzony
Sos
uniwersalny
Oto przepis na uniwersalny sos z
wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego. Sos doskonale pasuje
np. do sałatek czy do pieczonego mięsa.
Składniki:
- mleczny napój z grzybka tybetańskiego (ilość w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać),
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 ogórek,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz i sól.
Składniki:
- mleczny napój z grzybka tybetańskiego (ilość w zależności jak gęsty sos chcemy uzyskać),
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 ogórek,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- pieprz i sól.
Przygotowanie:
1. Do mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy.
2. Dodajemy drobno posiekane jajko oraz sól i pieprz do smaku, a następnie ocet i majonez
3. Siekamy drobno ogórek zielony na 15 minut przed dodaniem - żeby sos nie podszedł wodą.
4. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut..
1. Do mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego dodajemy zmiażdżony czosnek i mieszamy.
2. Dodajemy drobno posiekane jajko oraz sól i pieprz do smaku, a następnie ocet i majonez
3. Siekamy drobno ogórek zielony na 15 minut przed dodaniem - żeby sos nie podszedł wodą.
4. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut..
Uwaga! Sos im gęstszy tym lepszy
Sos do
przekąsek
Oto przepis na sos pomidorowy do
przekąsek z wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Składniki:
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sos tabasco do smaku,
- 300 ml mlecznego napoju z grzybka,
- 200 ml soku pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki:
- pół cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- sos tabasco do smaku,
- 300 ml mlecznego napoju z grzybka,
- 200 ml soku pomidorowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
2. Posiekany czosnek i cebulę zmiksuj z mlecznym napojem z grzybka i sokiem pomidorowym.
3. Dopraw sosem tabasko i dodaj sól oraz pieprz do smaku.
4. Podawaj z chipsami, frytkami itp.
Uwaga! Sos najlepiej smakuje schłodzony
Koktajl
bananowy
Oto przepis
na smaczny bananowy koktajl z wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka
tybetańskiego.
Składniki:
- 2 banany,
- 4 szklanki napoju z grzybka tybetańskiego,
- 4 łyżki miodu,
- szczypta gałki muszkatołowej lub cukru waniliowego,
- pół szklanki pokruszonego lodu.
1. Banany obierz, zmiksuj razem z napojem z grzybka tybetańskiego, miodem oraz gałką muszkatołową lub cukrem waniliowym.
2. Wlej koktajl na pokruszony lód.
3. Wymieszaj i gotowe.
Chleb
domowego wypieku
Oto przepis na domowy chleb z
wykorzystaniem mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego. Chlebek jest naprawdę
smaczny, a jego przygotowanie łącznie z pieczeniem zajmuje około 40 minut.
Składniki:
- 1/2 kg mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 400 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Składniki:
- 1/2 kg mąki z pełnego przemiału,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 400 ml mlecznego napoju z grzybka tybetańskiego.
Przygotowanie:
1. Składniki sypkie przesiej do miski.
2. Dodaj mleczny napój z grzybka tybetańskiego.
3. Ugnieć ciasto.
4. Wyrobione ciasto przełóż do formy keksówki i uformuj bochenek.
5. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 30 minut (aż do uzyskania złotobrązowej skórki).
Źródła:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz