Czym jest boswellia serrata i jakie właściwości posiada?
Boswellia serrata to gatunek kadzidłowca – drzewa występującego w Afryce północnej i północno-wschodniej, uprawianego także w Indiach i Arabii. Jego oleisto-gumiaste, rodzynkowate owoce są delikatne i mają brązowawo-żółty kolor. Swoją nazwę rodzajową kadzidłowiec zawdzięcza wytwarzanej przez roślinę żywicy (zwaną Olibanum), która tradycyjnie używana była w roli pachnidła. Boswellia serrata wytwarza również kwasy bosweliowe, zaliczane do triterpenów. Roślina ta znana jest w medycynie indyjskiej, gdzie stosuje się ją w leczeniu stanów zapalnych stawów i kości oraz dolegliwości bólowych kręgosłupa. Olibanum wykazuje również działanie wykrztuśne, antyseptyczne, przeciwlękowe i przeciwnerwicowe. W ajurwedzie, Boswellia serrata uchodzi za skuteczny środek przeciwreumatycznyWspółczesne badania dowiodły, że Olibanum rzeczywiście działa przeciwbólowo, zmniejsza stany zapalne w przebiegu reumatyzmu, wpływa ochronnie na miąższ wątroby, antyproliferacyjnie wobec nowotworów (szczególnie Boswellia carteri), immunomodulująco, uspokajająco, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. Wyniki pochodzą głównie z badań na zwierzętach.
100 mg alkoholowego wyciągu z Olibanum daje efekt przeciwbólowy i przeciwzapalny równy 100 mg fenylobutazonu.