Sosna pospolita jest najczęstszym gatunkiem występującym w Polskich lasach.
A czy wiesz, że możesz z jej igieł przygotować aromatyczną i niesamowicie
zdrową herbatę?
Herbata z igieł
sosnowych zawiera znaczne ilości witaminy C, witaminy A i flawonoidów, które
sprawiają, że jest to napój tonizujący o smaku cytrusowym. Najlepsze jest to,
że zielone igły sosny można pozyskiwać bez trudu przez cały rok, dlatego
szczególnie warto pić ją zimą, gdy ograniczony jest dostęp do innych roślin
zielnych.
Kiedy to piszę, siedzę
przy biurku na którym stoi parująca filiżanka sosnowej herbatki, a jej smak i
zapach poprawiają nastrój i działają relaksująco. Herbatka z igieł sosny ma
cytrusowy smak z nutką żywicy.
Igły sosny zawierają 4
razy więcej witaminy C niż świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, ale mniej niż
owoce dzikiej róży. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i posiada duże
znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Igły sosnowe są
również bogate w witaminę A i bioflawonoidy.
Badania wykazały,
że igły sosny hamują wzrost komórek białaczkowych, chronią przed oksydacyjnym
uszkodzeniem DNA i apoptozą indukowaną przez rodniki hydroksylowe. Mają
działanie farmakologiczne antyoksydacyjne, antyproliferacyjne i
przeciwzapalne. Badania te określiły również, że najlepszą metodą
ekstrakcji w celu uzyskania wysokich poziomów proantocyjanidyn i ekstraktu
antyoksydacyjnego z igieł sosnowych jest gorąca woda.
Herbata
z igieł sosny – przepis
2 łyżki świeżych igieł
sosnowych
1 szklanka
przegotowanej, gorącej wody
miód do smaku
Instrukcja
Zbierz świeże i zdrowe
(bez przebarwień i z dala od dróg) igliwie z gałęzi sosny. Składnikiem herbatki
jest tylko zielona część igły – bez dolnej brązowej osłonki. Opłucz igły w
zimnej wodzie. Używając nożyc do ziół lub ostrego noża, potnij igły sosny na
mniejsze kawałki. Umieść pocięte igły sosny w sitku do herbaty. Zalej
przegotowaną wodą, przykryj i parz przez 5 minut. Wyjmij sitko z kubka. Dodaj
miód i pij herbatkę, gdy jest ciepła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz