* Silnie
bakteriobójcze i bakteriostatyczne
* Grzybobójcze i fungistatyczne
* Pierwotniakobójcze
* Hamujące rozwój wirusów lub uszkadzające ich strukturę
* Rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze
* Pobudzające krążenie krwi i wydzielanie soków trawiennych
* Wzmagające apetyt i przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi
* Obniżające stężenia cholesterolu i glukozy we krwi
* Hamujące agregację krwinek, co zapobiega zakrzepicy i przeciwdziała miażdżycy
* Zabijające prątki gruźlicy (w ciągu 3-5 min, czyli szybciej niż kwas karbolowy – fenol)
* Grzybobójcze i fungistatyczne
* Pierwotniakobójcze
* Hamujące rozwój wirusów lub uszkadzające ich strukturę
* Rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze
* Pobudzające krążenie krwi i wydzielanie soków trawiennych
* Wzmagające apetyt i przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi
* Obniżające stężenia cholesterolu i glukozy we krwi
* Hamujące agregację krwinek, co zapobiega zakrzepicy i przeciwdziała miażdżycy
* Zabijające prątki gruźlicy (w ciągu 3-5 min, czyli szybciej niż kwas karbolowy – fenol)
- Spośród drzew największe ilości fitoncydów wydzielane są przez gatunki iglaste:
- Przede wszystkim jałowce (Juniperus) - szyszkojagody mają działanie dezynfekujące
- sosny (Pinus) - właściwości wykrztuśne, moczopędne, dezynfekujące, żółciopędne, rozkurczowe, przeciwbiegunkowe, bakteriobójcze.
- świerki (Picea) - wywar i syrop świerkowy stosuje się w nieżytach górnych dróg oddechowych i w astmie.
- jodły (Abies) - na dolegliwości trawienne na tle nerwowym
- żywotniki (Thuja) -
działanie przeciwwirusowe oraz immunostymulujące
- Natomiast wśród drzew i krzewów liściastych wyróżniają się:
- Czeremcha (Padus) - wodny wyciąg z kwiatów i z kory działa silnie wykrztuśnie, uspokajająco, odkażająco, moczopędnie, przeciwgorączkowo, przeciwobrzękowo, przeciwreumatycznie, przeciwzapalnie, reguluje przemianę materii. Wywierają silny wpływ przeciwtrądzikowy.
- Jarzębina (Sorbus) - działanie przeciwzapalne na błony śluzowe żołądka i jelit oraz łagodzą podrażnienia wątroby
- Buk (Fagus) – ogólne wzmocnienie organizmu
- Porzeczka czarna (Ribes nigrum) – regulacja pracy jelit, wzmaga apetyt
- Jaśminowiec (Philadelphus)
– stosowany w chorobach ginekologicznych
- Rośliny zielne i warzywne:
- Cebula i czosnek – działanie bakteriobójcze
- Papryka, pomidor i psianka – działają dobrze na układ kostny i moczowy
- Piołun - pobudza funkcje wydzielnicze przewodu pokarmowego, zwiększa apetyt, działa żółciopędnie i odkażająco oraz jest środkiem przeciwrobaczym
- Szałwia - antyseptycznie, ściągająco, przeciwzapalne
- Kolendra – działa rozkurczowo, wzmaga apetyt
- Tymianek – działanie bakteriobójcze
- Macierzanka - działanie bakteriobójcze, zwłaszcza przeciw paciorkowcom
Warto wiedzieć, że:
- Największe osiągnięcia nad badaniem fitoncydów miał rosyjski badacz B. P. Tokin, który wprowadził termin i ich definicję
- Fitoncydy mają potężny wpływ na skład mikroflory w atmosferze i glebie. Przykładowo 1 ha jałowca wydziela w ciągu doby 3 kg lotnych fitoncydów, które są w stanie wyjałowić obszar dużego miasta!!!
- Wiele ziół i przypraw stosowanych w gastronomii zawiera znaczne ilości fitoncydów, które hamują rozwój bakterii saprofitycznych i patogennych np. gronkowca, w ten sposób poprawiając jakość higieniczną dań i potraw.
- Fitoncydy z cebuli i czosnku znalazły zastosowanie w leczeniu ropiejących ran, bliznowców i blizn, a także infekcji pochwy, odbytu i jelit
- Związki te są stosowane, jako środki konserwujące produkty spożywcze
http://luskiewnik.strefa.pl/stymulatory/preview/pages/p7.htm
http://portalwiedzy.onet.pl/12,,,,fitoncydy,haslo.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz