Właściwości:
Surowcem są
owoce. Zawierają one: olejki lotne (pinen, sabinen,terpineol), cukry (glukoza i
fruktoza), garbniki, flawonoidy, związki żywicowe, kwasy organiczne. Działa
moczopędnie, żółciopędnie oraz w za burzeniach trawienia. Olejek jałowcowy
stosowany jest także zewnętrznie jako środek odkażający i drażniący.
Wewnętrznie: Jako środek moczopędny w leczeniu: zaburzeń oddawania moczu, obrzęków pochodzenia nerkowego i/lub sercowego. Wspomagająco w kamicy moczowej, w niewydolności wątroby i niedostatecznym wytwarzaniu żółci, zastoju w drogach żółciowych i związanych z tym zaburzeniach trawiennych. Stosowany w małych dawkach poprawia apetyt, zapobiega wzdęciom oraz poprawia trawienie.
Zewnętrznie:
Olejek jałowcowy łagodzi dolegliwości reumatyczne, nerwobóle, bóle na tle
gośćcowym. Kąpiele z dodatkiem jałowca działają relaksująco, łagodzą bóle
mięśni i ścięgien.
Przeciwwskazania: Nie stosować w ostrych stanach
zapalnych dróg moczowych i niewydolności nerek.
Możliwe skutki uboczne: Stosowany długotrwale
(powyżej 6 tygodnie) lub w dużych dawkach może prowadzić do zaburzeń pracy
nerek (trudności w oddawaniu moczu, białkomocz i bóle nerek). Zewnętrznie
stosowany olejek może spowodować zapalenie skóry z obrzmieniem i bolesnością.
Ostrzeżenia: Jałowca nie stosować u kobiet w ciąży, u osób z ostrą niewydolnością nerek. Nie zażywać w czasie laktacji, bowiem składniki jałowca przechodzą do mleka i będą działały na niemowlęta wiatropędnie oraz żółciopędnie, co może wywoływać dolegliwości trawienne i ból brzuszka.
Wyciągi
wodne, wodno-alkoholowe i olejowe z jałowca, sproszkowany owoc jałowca oraz sam
olejek jałowcowy działają antyseptycznie i odkażająco w przewodzie pokarmowym.
Odkażają drogi żółciowe. Pobudzają wydzielanie żółci. Wpływają rozkurczowo na
mięśnie gładkie, pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych. Wzmagają
wydzielanie śliny i kwasu mlekowego. Przetwory bogate w olejek rozszerzają
tchawice i oskrzela, pobudzają wentylację płuc, upłynniają śluzową wydzielinę w
drogach oddechowych. Lotne składniki jałowca wydalane są z powietrzem
wydychanym i również hamują rozwój bakterii i drożdżaków w układzie oddechowym.
Jałowiec znosi wzdęcia, hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach.
Reguluje wypróżnienia. Zwiększa ukrwienie jelit i narządów miednicy mniejszej.
Pobudza krążenie krwi, nasila skurcze mięśnia sercowego. Preparaty z jałowca
wzmagają wydzielanie moczu, a wraz z nim metabolitów azotowych i chlorku sodu.
Działanie diuretyczne przeciwobrzękowe może być pomocne w leczeniu
niewydolności krążenia i przy otyłości.
Olejek
wcierany w skórę działa odkażająco, pobudzająco na resorpcję wysięków
zapalnych, rozgrzewająco i przeciwbólowo.
Jałowiec
jest wykorzystywany w leczeniu skąpomoczu, kamicy moczowej, kamicy żółciowej, zaburzeń
trawiennych, otyłości, zapalenia oskrzeli, kataru, zapalenia zatok,
przeziębienia, chorób reumatycznych, przewlekłych chorób skóry na tle zaburzeń
metabolicznych.
Owoce
jałowca świeżo utłuczone w moździerzu to doskonała przyprawa do mięs i zup. Wykorzystywany
w wędliniarstwie oraz przy produkcji wódek i nalewek. Olejek ma znaczenie dla
przemysłu perfumeryjnego. Świeże owoce i olejek jałowcowy mają właściwości
antypasożytnicze w przewodzie pokarmowym. Mogą być użyte w leczeniu
włosogłówki, lambliozy i chorób pierwotniakowych (podawać na czczo).
Owoce
jałowca są zasobne w fitoncydy, czyli substancje alternatywne dla antybiotyków
i sulfonamidów, o silnej aktywności antybakteryjnej, przeciwgrzybowej i
pierwotniakobójczej. Działają również na duże wirusy.
Olejek jałowcowy naturalny – Oleum Juniperi można zażywać 2-3 razy
dziennie po 4 krople. Dobrze jest go spożywać w mleku z miodem, na miodzie lub
soku. Przy utrudnionym oddychaniu w nieżycie dróg oddechowych doustnie, ponadto
w inhalacjach.
Oleum cadinum (dziegieć
jałowcowy) to środek bogaty w gwajakol, krezol, fenol, pirokatechinę i inne
związki fenolowe. Posiada silne właściwości odkażające, antyproliferacyjne
(przy łuszczycy), przeciwzapalne i redukujące. Niszczy pasożyty. Stosowany w
leczeniu wielu chorób skóry, np. łupieżu, łuszczycy, liszajów, wyprysków,
czyraków.
Jałowiec
pobudza miesiączkowanie.
Odwar: 2 łyżki owoców zalać 2 szkl. wody; gotować 3-5
minut; odstawić na 20 minut; przecedzić; osłodzić miodem. Pić 4 razy dz. po 100
ml; dzieci ważące 10-15 kg - 14 ml, 16-20 kg - 22-28 ml, 21-25 kg - 30 ml,
26-30 kg -37-42 ml, 31-35 ml - 44-50 ml, 36-40 kg - 51-57 ml, 41-45 kg - 58-64
ml, 46-50 kg - 65-71 ml, 51-55 kg - 72-78,5 ml, 4 razy dz.
Owoce można zaparzyć w mleku, a następnie osłodzić
miodem (nieżyty układu oddechowego, kaszel, przeziębienie itd.).
Nalewka jałowcowa - Tinctura Juniperi
(jałowcówka): pół szkl. mielonych owoców zalać 400 ml wódki; wytrawiać 14 dni;
przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5-10 ml.
Intrakt jałowcowy - Intractum Juniperi: pół
szkl. świeżych owoców zalać 400 ml gorącego alkoholu 40%; wytrawiać 10 dni;
przefiltrować. Zażywać 3-4 razy dz. po 5-10 ml; dzieciom podawać w mleku z
miodem.
Olej jałowcowy – Oleum Juniperi (stosować do
wcierań rozgrzewających, przeciwprzeziębieniowych, przy nerwo-, stawo-, i
mięśniobólach oraz przy nieżytach układu oddechowego i przy chorobach zakaźnych
- nacierać całe ciało, także przy chorobach zakaźnych): pół szkl. świeżych lub
suchych zmielonych owoców zalać 100-150 ml gorącego oleju; wytrawiać 14 dni;
przefiltrować. Można też używać jako przyprawy do sałatek i zup oraz tłustych
mięs.
Uwaga! Olejek eteryczny jałowcowy (Oleum Juniperi)
dostępny w sklepach zielarskich i w aptekach można zażywać na miodzie 3-4 razy
dz. po 3 krople (stany zapalne i zakażeniowe układu oddechowego i zatok
obocznych nosa). Samego olejku eterycznego nie stosować do wcierania w skórę
trądzikową i łojotokową, nawet w stanie rozcieńczonym. Niektórzy zalecają go
przy trądziku – do wcierań. Niestety wcierany w skórę twarzy i szyi powoduje
ropne zapalenie mieszków włosowych. Olejek jałowcowy można natomiast mieszać z
innymi olejkami i stosować do leczenia zmian trądzikowych, oczywiście w
odpowiednich zestawach i proporcjach.
Zażywany doustnie (polecam wyciągi wodne z
szyszkojagód) działa rzeczywiście przeciwtrądzikowo.
Lukrecja gładka
Surowcem jest korzeń - zwany także Radix
Liquiritiae; można go kupić w aptekach i w sklepach zielarskich (opak. 50
g).
Skład chemiczny.
Surowiec zawiera saponiny trójterpenowe (12-15%). Saponiny zawarte w lukrecji wykazują
działanie przeciwzapalne podobne do adenokortykotropiny i
dezoksykortykosteronu. Wywierają wpływ przeciwreumatyczny i przeciwartretyczny.
Saponiny nie wykazują jednak działań ubocznych charakterystycznych dla ACTH i
kortykosteronu. Przyśpieszają i nasilają syntezę interferonu.
Hormon adrenokortykotropowy wpływa pośrednio na gospodarkę węglowodanową, białkową i mineralną organizmu, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i hamująco na rozmnażanie komórek.
Stosowany jest przy niewydolności kory nadnerczy, guzach przysadki mózgowej, zaniku kory nadnerczy i w astmie.Deoksykortykosteron – hormon produkowany przez korę nadnerczy, odpowiedzialny za zatrzymywanie w organizmie wody i sodu oraz wydalanie potasu. Jest powszechnie stosowany w lecznictwie.
Działanie.
Lukrecja działa silnie wykrztuśnie, moczopędnie,
rozkurczowo, przeciwzapalnie, przeciwwrzodowo, zatrzymuje jony Na, powoduje
utratę jonów K , podnosi ciśnienie krwi, hamuje syntezę prostaglandyn (np. F2-alfa),
zmniejsza aktywność pepsyny, zwiększa lepkość śluzu żołądkowego i chroni błonę
śluzową żołądka oraz dwunastnicy przed urazami i zakażeniami. Pobudza
regenerację nabłonka przewodu pokarmowego.
Wskazania: stany zapalne przełyku, żołądka,
dwunastnicy i jelit, choroba wrzodowa, kaszel, skurcze jelit, żołądka, dróg
oddechowych i przewodów żółciowych, chrypka, katar, zapalenie oskrzeli, płuc,
tchawicy i krtani, zaparcia, hiperkalemia.
Przeciwwskazania: hipokalemia, hipernatremia, obrzęki,
nadciśnienie, zażywanie naparstnicy (Digoxyn !) i leków moczopędnych
powodujących utratę potasu, niewydolność nerek i krążenia, ciąża.
Ekstrakt alkoholowy z korzenia lukrecji wyraźnie
hamuje rozwój Staphylococcus aureus,
Streptococcus mutans, Mycobacterium sp. i Candida albicans. Za granicą wyciągi z lukrecji są zalecane do
leczenia choroby Simmonds'a, nowotworów niszczących przysadkę mózgową, zaniku
kory nadnerczy, stwardnienia rozsianego, choroby Addisona, reumatyzmu, chorób
alergicznych i astmy. Wyciągi z lukrecji przyśpieszają gojenie wrzodów żołądka,
co jest wykorzystywane w fitoterapii choroby wrzodowej. Składniki lukrecji
ochraniają wątrobę przed marskością i stłuszczeniem, a także toksycznym wpływem
węglowodorów i metali ciężkich, obniżają stężenie diglicerydów, zapobiegają
powstawaniu nadtlenków i wolnych rodników, przyśpieszają usuwanie wolnych
rodników z ustroju. Działają wykrztuśnie, przeciwbakteryjnie, żółciopędnie,
rozkurczowo i moczopędnie. Lukrecja hamuje reakcje autoagresji, dlatego można
ją z powodzeniem stosować w terapii chorób autoimmunologicznych, np. łuszczycy.
Od dawna znane są również właściwości estrogenne lukrecji. Reguluje
wypróżnienia, ochrania śluzówkę przewodu pokarmowego. Z uwagi na ochronne i
przeciwzapalne działanie na wątrobę warto polecać lukrecję w terapii wirusowego
i toksycznego zapalenia wątroby.
Preparaty i
dawkowanie
Preparaty lukrecjowe
są silne i efektywne w działaniu. Przedawkowane lub stosowane zbyt długo i bez
przerw prowadzą do powstania obrzęków, zawrotów i bólu głowy, zaburzeń rytmu
serca oraz nadciśnienia.
Odwar: 2 łyżki lukrecji zalać 2 szkl. wody; gotować 3
minuty; odstawić na 30 minut; przecedzić. Pić 3-4 razy dz. po 100 ml; dzieci
ważące 10-15 kg - 15 ml, 20-25 kg - 30 ml, 30-35 kg - 50 ml, 40-45 kg - 57-60
ml, 50-55 kg - 70 ml, 4 razy dz.
Ekstrakt lukrecjowy - Extractum Glycyrrhizae: 4
łyżki korzenia zalać 100 ml wody; gotować (nie uzupełniać wyparowanej ilości
wody !) 10 minut; wywar przecedzić przez sito i odstawić w osobnym garnczku,
natomiast pozostałą nam masę korzeni ponownie zalać 50 ml wody i znów gotować,
ale 5 minut, po czym wywar przelać przez sito; masę korceni odrzucić zaś
otrzymany wtórny (drugi) wywar połączyć z wywarem pierwotnym (pierwszym). Oba
gotować z dodatkiem 2 łyżek miodu i 1 łyżki gliceryny przez 5 minut. Tak
przyrządzony lek zażywać 3-4 razy dz. po 1-2 łyżeczki. Jest bardzo wartościowy.
Rp.
Korzeń żywokostu - 1 łyżka
Korzeń lukrecji - 1 łyżka
Korzeń babki - 1 łyżka
Siemię lniane - 1 łyżka
Surowce wymieszać i zalać 150 ml wody; gotować 10
minut, nie uzupełniając wyparowywanej ilości wody; przecedzić przez gęste sito
i otrzymany wywar pierwotny odstawić, natomiast masę roślinną ponownie zalać,
ale już 100 ml i gotować 10 minut; następnie oba wywary połączyć, dodać do nich
4 łyżki miodu i 2 łyżki cukru oraz gliceryny i gotować jeszcze przez 5 minut.
Na końcu dodać nieco soku z cytryny. Lek zażywać 4 razy dz. po 1-2 łyżeczki.
Szałwia lekarska
Szałwia
lekarska – Salvia officinalis L. z rodziny wargowych, znana jest głównie
jako roślina o silnym działaniu odkażającym, przeciwzapalnym i ściągającym.
Tymczasem posiada ona również właściwości estrogenne, które mogą być wykorzystane
w fitoterapii trądziku androgennego, niektórych objawów okresu przekwitania,
jak i patologicznych zespołów niedoboru estrogenów. Surowcem farmaceutycznym
pozyskiwanym z szałwii jest liść.
Olejek
szałwiowy, wyciągi alkoholowe i wodno-alkoholowe z szałwii działają
niewątpliwie antybakteryjnie, fungistatycznie (hamująco na rozwój grzybów),
wirusostatycznie, ściągająco, hamująco na wydzielanie potu i łoju. Wodne i
wodno-alkoholowe wyciągi podane doustnie skutecznie leczą objawy nieżytu
żołądka i jelit, hamują biegunkę. Fenolokwasy zawarte w szałwii maja
właściwości antyoksydacyjne. Wyciągi alkoholowe z szałwii poprawiają
samopoczucie psychiczne. Preparaty szałwiowe działają przeciwzapalnie. Szałwia
wykazuje aktywność antyandrogenną i estrogenną, dlatego polecana jest w okresie
przekwitania u kobiet oraz w leczeniu trądzików i łysienia na tle hiperandrogenizmu.
Ze względu na hamowanie androgenów i silny wpływ przeciwzapalny nadaje się do
leczenia przerostu gruczołu krokowego.
Napar,
rozcieńczona nalewka szałwiowa zastosowane na skórę i błony śluzowe wpływają
przeciwzapalnie, przeciwropnie, przeciwwysiękowo, przeciwświądowo i ściągająco.
Hamują rozwój mikroorganizmów patogennych.
Substancje
czynne zawarte w szałwi zmniejszają wydzielanie mleka, potu i łoju. Wywierają
działanie ściągające na błony śluzowe, przeciwzapalne, antybakteryjne,
przeciwgrzybicze i przeciwskurczowe. Szałwia z jednej strony działa
wiatropędnie, z drugiej jednak hamuje procesy gnilne i fermentacyjne, w trakcie
których powstają. Dzięki temu szałwia zapobiega wzdęciom. Obniża poziom glukozy
we krwi, działa więc przeciwcukrzycowo. Ciekawa przyprawa do mięs i sałatek.
Wyciągi z szałwi zastosowane zewnętrznie poprawiają koloryt skóry,
przyśpieszają gojenie ran, leczą krostki i grudki, zmniejszają łojotok. Mają
też właściwości przeciwświądowe. Olejek szałwiowy skutecznie leczy ukąszenia i ugryzienia
przez owady, odstrasza pasożyty (komary, pchły, roztocze). Toniki sporządzone
na naparze i nalewce szałwiowej zapobiegają zapaleniu mieszków włosowych po
depilacji i goleniu. Włosy płukane w szałwi mniej przetłuszczają się i
utrzymują dłużej przyjemny zapach. Odwarem i naparem z szałwi można opłukiwac
narządy płciowe przy stanach zapalnych, płukac jamę ustna i gardło, uszy,
ponadto przepłukiwać oczy (słaby napar) przy zapaleniu i infekcjach. Ekstraktem
szałwiowym i nalewką szałwiową smarować (pędzlować) chorobowe zmiany (nadżerki,
afty, bolesne ranki) na dziąsłach, języku i narządach płciowych. Szałwię można
dowolnie mieszać z nagietkiem, krwawnikiem i rumiankiem (alkoholowe i wodne
wyciągi, mieszanki ziołowe, maści), co zwiększa wzajemnie ich właściwości
przeciwzapalne, antyseptyczne i gojące. Szałwia wymieszana z korą dębu, kłączem
pięciornika, owocem tarniny, rdestem wężownikiem i (lub) przywrotnikiem leczy
biegunki.
Wskazania: stany zapalne, nieżyty, stany
skurczowe przewodu pokarmowego; stany zapalne jamy ustnej, gardła, dziąseł;
stany zapalne narządów płciowych i odbytu; stany zapalne skóry i oczu;
nadmierne pocenie się, łojotok, łupież tłusty, ropnie na skórze owłosionej,
trądzik. Na skórę działa również antyandrogennie i estrogennie. Przerost
gruczołu krokowego.
Przeciwwskazania: ciąża, laktacja. Nowotwory
pobudzane przez hormony estrogenne.
Sposób
użycia: doustnie,
okłady, przemywanie, irygacje, nasiadówki, płukanki.
Napar
szałwiowy – infusum
Salviae: 1-2 łyżki ziela lub liścia na szklankę wrzącej wody, przykryć,
pozostawić na 20 minut, przecedzić. Pć 2 razy dziennie po 1 szklance w
przypadku nadmiernej potliwości; 4 razy dziennie po 100 ml przy nieżycie
przewodu pokarmowego i górnych dróg oddechowych. Do płukania co 2 godziny, do
okładów i przemywania. Wywar, czyli zagotowany napar do lewatyw przy zapaleniu
końcowego odcinka jelita grubego. Wywar do płukania prącia i moszny, okładów na
prącie i mosznę przy stanach zapalnych i zranieniach, ropniach; do płukania
pochwy i opłukiwania odbytu; wywar do okładów 15-20 minutowych na oczu przy
zapaleniu spojówek, powiek, nadmiernym łzawieniu, opuchnięciu przy alergii na
pyłki roślin. Do płukania włosów napar lub wywar, minimum 2 razy w tygodniu, po
umyciu
Olejek
szałwiowy – Oleum
Salviae: przy wymiotach, wzdęciach, niestrawności, bólach brzucha,
nudnościach w czasie podróży, nieżycie układu oddechowego, nieprzyjemnym
zapachu z ust, procesach fermentacyjnych w jelitach 4-5 kropli 1-3 razy
dziennie n miodzie lub cukrze. Pomaga przy przeziębieniu, zapaleniu zatok i
mokrym kaszlu. Guttae pro nasi – krople szałwiowe do nosa:
2 krople olejku na 10 ml roztworu soli fizjologicznej (dostępna w aptekach),
wstrząsnąć. Zakraplać do nosa przy wirusowym nieżycie nosa, zakażeniach
bakteryjnych zatok, katarze, alergicznym nieżycie nosa. Olejek wcierać w skórę,
w miejsca ugryzienia przez owady, przy stłuczeniach, obrzękach po urazach, dla
poprawy krążenia limfy i krwi w skórze i konczynach dolnych. Olejek szałwiowy
wcierać w dziąsła przy paradontozie i stanach zapalnych.
Nalewka
szałwiowa – Tinctura
Salviae: 100 g świeżego lub suchego rozdrobnionego surowca zalać 300 lub 500
ml alkoholu 40-60%, macerować 14 dni, przefiltrować. Zażywać 1-3 razy dziennie
po 3-5 ml. 5 ml na 1/2 szklanki wody do płukanek, okładów i przemywania.
Nierozcieńczona nalewka do pędzlowania aft, zajadów, opryszczki, owrzodzeń,
zapalenie zmienionych dziąseł, ropni, ponadto do wcierania w miejsca
kontuzjowane i ukąszone przez stawonogi. Podobnie działa intrakt – Intractum
Salviae 1:3 lub 1:5.
Spirytus szałwiowy mocny dla poprawienia krążenia krwi i limfy,
odkażający i znoszący obrzęki kończyn oraz łagodzący dolegliwości reumatyczne,
wreszcie do wcierania w umyte włosy przy łysieniu, łojotoku i infekcjach: Spirytus
Salviae – 100 g świeżej lub suchej szałwii zalać 500 ml 70-95% alkoholu. Po
7dniach przecedzić. Dodać 10 ml olejku szałwiowego, wymieszać. Stosować do
wcierania. Można zażywać doustnie przy nudnościach i zaburzeniach trawiennych
po 5 ml. Znosi również objawy kołatania serca, orzeźwia, poprawia oddychanie w
razie skurczów oskrzeli i zadyszki.
Bylica piołun
Ziele
piołunu jest
pozyskiwane z gatunku bylica piołun. Bylica piołun zwana powszechnie
piołunem, a niekiedy także psią rutą, wermutem lub absyntem rośnie dziko niemal
w całej Europie, północnej Afryce, w zachodniej części Azji oraz w Ameryce
Północnej.
Z pewnością
wyciągi z piołunu pobudzają czynności wydzielnicze żołądka, trzustki, jelit i
wątroby. Zwiększają wydzielanie żółci. Zapobiegają dyspepsji, atonii jelit i
żołądka oraz dyskinezom dróg żółciowych. Działają również rozkurczowo w stanach
kolek i nadmiernej perystaltyki. Piołun ma właściwości przeciwpasożytnicze,
podobnie jak inne bylice i wrotycz. Może posłużyć do zwalczania obleńców,
płazińców i pierwotniaków pasożytniczych. Olejek i nalewka piołunowa niszczy
pasożyty zewnętrzne, np. roztocze. Ma też właściwości grzybobójcze i
fungistatyczne.
Piołun w formie wyciągów alkoholowych i
olejowych zażyty doustnie w dużych dawkach działa halucynogennie,
przeciwdepresyjnie i pobudzająco. Istnieją doniesienia o cytotoksycznym i
przeciwrakowym działaniu piołunu.
Najlepsze
absyntówki (nalewki piołunowe) są produkowane w Szwajcarii, zresztą tam zostały
po raz pierwszy opracowane ich receptury.
Olejek
piołunowy, dostępny w niektórych drogeriach za granicą jest błękitny lub
niebieski, podobnie jak olejek eteryczny krwawnikowy, czy rumiankowy. Barwa
pochodzi od laktonów, które przechodzą podczas destylacji w chamazuleny. W
samym olejku eterycznym piołunu znajduje się także bisabolen. Związki te
działają silnie przeciwzapalnie i antyseptycznie po zastosowaniu doustnym i
zewnętrznym. Olejek i nalewka z piołunu zabijają między innymi Staphylococcus
aureus, w tym szczepy oporne na penicylinę, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas
aeruginosa. Nalewka wcierana w skórę i zażywana obniża gorączkę.
Wskazania: przeciwrobacze, antypierwotniakowe,
pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, w tym kwasu solnego, soku
trzustkowego, żółci i jelitowego, poprawiające trawienie i wchłanianie
składników pokarmowych, antybakteryjne, cytotoksyczne i antynowotworowe, spazmolityczne,
czyszczące krew, przeciw nieżytowe. Leczy dyspepsję i anoreksję, pobudza
miesiączkowanie i diurezę. Wspomaga leczenie chorób zakaźnych i skórnych.
Działa silnie przeciwzapalnie i odkażająco. hamuje rozwój gronkowców,
paciorkowców, laseczek beztlenowych oraz drożdżaków. Usuwa nieprzyjemny zapach
z przewodu pokarmowego. Obniża gorączkę.
Przeciwwskazania: ciąża, laktacja, uczulenie na
zioło.
Objawy
absyntyzmu
(nadmiernego używania nalewki absyntowej): pobudzenie psychiczne, halucynacje,
objawy odurzenia, dreszcze, drgawki, a nawet padaczka, nudności, wymioty,
podrażnienie nerek i przewodu pokarmowego. Wywołuje uzależnienie.
Dawki
lecznicze:
Nalewka
piołunowa
(piołunówka) – Tinctura Absinthii: 1 część suchego rozdrobnionego ziela
zalać 3-5 częściami alkoholu 40-65%, odstawić na przynajmniej 1-2 tygodnie,
przecedzić. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml lub 1 raz dziennie po 15 ml,
rano. Stosować do wcierania przy bolących stawach, kontuzjach sportowych,
nerwobólach, bólach mięśni.
Intrakt
piołunowy – Intractum
Absitnthii, alkoholatura stabilizowana na gorąco, macerat na gorąco: do
butelki włożyć kilka świeżych potłuczonych tłuczkiem pędów piołunu i od razu
zalać gorącym alkoholem 40-60%, odstawić na 1-4 tygodnie, przefiltrować.
Zażywać 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Proporcje: 1 część ziela na 3-5 części
alkoholu. Stosować do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych. Ponadto do
wcierania we włosy przy wypadaniu, łupieżu i zapaleniu skóry owłosionej (2 razy
w tygodniu). Intrakt polecam do sporządzania nalewek smakowych, jest ciekawszy
niż nalewka z suchego ziela.
Napar
piołunowy – Infusum
Absinthii: 1 łyżkę świeżego lub suchego rozdrobnionego ziela zalać 1
szklanką wrzącej wody, przykryć, odstawić na 30 minut, przecedzić. Wypić w
ciągu dnia małymi porcjami.
Napar piołunowy w postaci lewatywy jest
również pomocny przy owsikach i glistach jelitowych u dzieci, a także w formie
wcierań i obmywań przy świerzbie i wszawicy.
Napar taki przygotowuje się zalewając łyżeczkę ziela piołunu szklanką wrzątku i trzymając pod przykryciem nad parą przez pół godziny. Odstawia się go następnie do naciągnięcia na dalsze 10 minut i odcedza.
Pije się od 1/2 do jednej łyżki na godzinę przed posiłkami przez kilka dni lub stosuje w postaci lewatyw lub wcierań. Można go także używać do czyszczenia rąk ze smarów i olejów.
Napar taki przygotowuje się zalewając łyżeczkę ziela piołunu szklanką wrzątku i trzymając pod przykryciem nad parą przez pół godziny. Odstawia się go następnie do naciągnięcia na dalsze 10 minut i odcedza.
Pije się od 1/2 do jednej łyżki na godzinę przed posiłkami przez kilka dni lub stosuje w postaci lewatyw lub wcierań. Można go także używać do czyszczenia rąk ze smarów i olejów.
Olejek
piołunowy stosować do leczenia chorób pasożytniczych skóry, stanów zapalnych
skóry oraz trądziku (zmiany ropne). Olejek można dodawać do neutralnych kremów,
maści i śmietanki kosmetycznej (ok. 5%) i stosować jako środek antyseptyczny i
przeciwzapalny. Olejek piołunowy stosować na grzybice w stanie
nierozcieńczonym. Niszczy Demodex.
Olejek
piołunowy można zażywać jako środek antyhistaminowy, rozkurczowy,
przeciwkolkowy, antyparazytyczny, poprawiający samopoczucie
i trawienny
w dawce 5 kropli 1-3 razy dziennie. Rozmieszany ze spirytusem i wcierany w
skórę działa przeciwobrzękowo, przeciwbólowo i przeciwzapalnie, przyśpiesza
resorpcję krwiaków i wysięków zapalnych.
Prof. W.
Roeske zaleca 3-5% napar z ziela, zażywać 5 razy dziennie po 1 łyżce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz