Kwasy tłuszczowe Omega 3
są dziś znane prawie wszystkim, nie tylko ze względu na coraz większą ilość
badań naukowych nad tymi najważniejszymi dla zachowania zdrowia kwasami
tłuszczowymi. W ostatnich latach kwasy tłuszczowe Omega 3 stały się modne i
„odkrył” je dla własnych potrzeb również przemysł spożywczy. Praktycznie
każdemu z nas, robiącemu zakupy spożywcze, wpadła w oko nazwa „Omega 3” -
chociażby w regałach z margaryną, w zamrażarkach z rybnymi paluszkami, czy na
półkach drogeryjnych, jako kapsułki z olejem rybim. Podkreśla się szczególnie
ich funkcję ochronną dla serca. Ale czym tak naprawdę są kwasy tłuszczowe Omega
3 i dlaczego wywierają pozytywny wpływ na zachowanie zdrowia układu krążenia?
Na te pytania chcę odpowiedzieć w tym artykule.
Kwasy tłuszczowe Omega 3
należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. „Omega 3”
identyfikuje pozycję wiązania nienasyconego w cząsteczce tych kwasów, które występują
zarówno w pokarmie pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Istotne jest to,
że nasz organizm nie potrafi ich produkować i dlatego jest konieczne, by kwasy
tłuszczowe Omega 3 - jako substancje niezbędne dla zdrowia, były dostarczane
regularnie z pożywieniem. Do kwasów tłuszczowych Omega 3 pochodzenia roślinnego
należy tzw. kwas alfa liponowy (ALA), znajdujący się przede wszystkim w olejach
roślinnych, jak: olej lniany, rzepakowy, sojowy, czy z orzecha włoskiego. Nie
jest on jednak tak skuteczny w działaniu, jak EPA (kwas eikozapentaenowy), czy
DHA (kwas dokozaheksaenowy). Źródłem tych biologicznie aktywnych kwasów
tłuszczowych Omega 3 są przede wszystkim tłuste zimnowodne ryby, jak: łosoś,
śledź, makrela czy tuńczyk, które to pobierają kwas alfa liponowy ze
specjalnego gatunku morskich mikroalg i przetwarzają go na EPA i DHA. Również
ludzki organizm jest w stanie przetworzyć kwasy tłuszczowe Omega 3 pochodzenia
roślinnego na długołańcuchowe, biologicznie aktywne kwasy tłuszczowe EPA i DHA,
jednak tylko w nielicznym procencie. Dlatego też jedynie dieta bogata w ryby
umożliwia przyjmowanie większych ilości tych niezbędnych kwasów tłuszczowych i
zapobieganie ich niedoborom w organizmie.
Kwasy tłuszczowe z rodziny
Omega 3 mają ogromne znaczenie dla zdrowej funkcji naszego organizmu jako
budulec dla tkanki mózgowej, dla syntezy niektórych hormonów i optymalnej
funkcji błon komórkowych. Skuteczność kwasów Omega 3 w prewencji i leczeniu
różnych problemów zdrowotnych została wielokrotnie potwierdzona w licznych
badaniach naukowych. Między innymi wykazano ich pozytywny wpływ w kontroli
stanów zapalnych w organizmie, alergiach, chorobie Alzheimera, Parkinsona, czy
ADHS i in. Jednym z najlepiej przebadanych, jest wieloraki wpływ kwasów
tłuszczowych Omega 3 w zakresie terapii chorób serca i układu krążenia. Już od
dziesięcioleci jest znane, iż mieszkańcy arktycznych regionów – Eskimosi –
rzadziej dostają zawałów serca niż mieszkańcy Europy środkowej, pomimo
spożywania dużej ilości tłuszczów. Głównym tego powodem jest to, że tradycyjna
dieta Eskimosów jest bogata w ryby. W związku z tym naukowcy już w latach
70-tych ubiegłego stulecia zajęli się intensywnie badaniami nad terapeutycznym
działaniem kwasów tłuszczowych Omega 3, których bogatym źródłem są ryby. Obecnie
dysponujemy tysiącami badań potwierdzającymi pozytywny wpływ kwasów
tłuszczowych Omega 3 na zdrowie serca i układu krążenia.
Poniżej prezentuje najważniejsze z nich:
Kwasy tłuszczowe Omega 3 w
ochronie serca, naczyń krwionosnych i układu krążenia.
Pozytywne działanie kwasów
tłuszczowych w utrzymaniu zdrowia serca i układu krążenia jest wielorakie.
Szereg badań wykazało, iż pacjenci przyjmujący pokarm bogaty w Omega 3 (DHA i
EPA) rzadziej doświadczają zawałów serca, niż osoby z grupy kontrolnej.
Japońscy naukowcy potwierdzili też zależność pomiędzy wysokim spożyciem ryb i
obniżonym ryzykiem wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej. Wykazali oni, że
przy spożyciu ryb powyżej 20 g dziennie obserwuje się wyraźny spadek ryzyka
zawału serca. Kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą hamować rozwój choroby wieńcowej
przez ich działanie obniżające poziom trójglicerydów, jak też optymalizują
krzepliwość krwi zmniejszając tym samym ryzyko trombozy (tworzenia zakrzepów
krwi w naczyniach). Między innymi amerykańskie badania potwierdzają, iż dzienne
spożycie 3-4 g DHA i EPA może obniżyć poziom trójglicerydów o 20 do 50 procent.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 wpływają również na obniżenie całkowitego cholesterolu
we krwi, jak też na poziom „dobrego” - HDL i „złego”-LDL cholesterolu.
Podwyższają one poziom „dobrego” – HDL, który pomaga w transporcie nadwyżek
cholesterolu do wątroby w celu jego rozkładu. Innym istotnym czynnikiem
zwiększonego ryzyka miażdżycy jest podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Badania
naukowe potwierdzają pozytywne działanie kwasów tłuszczowych Omega 3 również w
obniżaniu ciśnienia krwi. Między innymi mogą one łagodzić działanie niektórych
hormonów podwyższających ciśnienie tętnicze, jak też pomagać w rozszerzeniu
światła naczyń włosowatych. Omega 3 poprawiają jednocześnie krążenie poprzez
wzmocnienie elastyczności czerwonych krwinek i sprawności naczyń krwionośnych.
To bardzo istotne czynniki w prewencji chorób układu krążenia, ponieważ
zakłócone krążenie krwi może przyczynić się do rozwoju niedrożności naczyń
serca. Kwasy tłuszczowe Omega 3 również odgrywają rolę w ochronie przed
zakłóceniem rytmu i przewodnictwa serca.
Badania potwierdzają zdrowotne właściwości kwasów tłuszczowych Omega 3
Przedstawiam poniżej kilka
przykładów badań prowadzonych nad właściwościami zdrowotnymi kwasów
tłuszczowych Omega 3 w chorobach serca i układu krążenia:
• Mleczne napoje
zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą zmniejszyć ryzyko choroby
sercowo-naczyniowej: http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-fortified-dairyeffective-for-heart-health-Study
• Zwiększone spożycie ryb
u ludzi w średnim wieku redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401768
• Dieta bogata w Omega 3
wpływa na utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych: http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-rich-mealshave-blood-vessel-benefits-Study
• Kwasy tłuszczowe Omega 3
z olejów roślinnych mogą zmniejszyć ryzyko zawałów serca: http://www.newsroom.heart.org/index.php?s=43&item=459
• Wysokie spożycie EPA i
DHA zmniejsza liczbę przypadków śmierci z powodu choroby wieńcowej: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11939867
Można zauważyć, iż kwasy
tłuszczowe Omega 3 są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu chorób serca.
Zarówno amerykańscy, jak i europejscy lekarze – specjaliści chorób serca -
zalecają spożywanie przynajmniej 2 posiłków tygodniowo złożonych z ryb, lub
regularne spożycie suplementów diety zawierających Omega 3 (np. kapsułki z
olejem rybim - tranem). Jest wiadomo, że pewne składniki odżywcze działają
lepiej, jeżeli występują razem - niż osobno (zasada biologicznej synergii). W
przypadku Omega 3, jest to ich połączenie z witaminą E, które przynosi
dodatkowe korzyści dla zdrowia. Połączenie diety bogatej w witaminy i minerały
z regularnym dostarczaniem organizmowi optymalnych ilości niezbędnych kwasów
tłuszczowych Omega 3 to podstawowy warunek dla zachowania zdrowia serca i
układu krążenia.
Żrodła: http://www.dr-rath-koalicja.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz