Dawniej owies był jednym z podstawowych składników
codziennej diety z uwagi na walory odżywcze. Dziś doceniamy go także z powodu
niezwykle korzystnego wpływu na układ krążenia dzięki zawartym w nim beta-glukanom.
Owies i produkty owsiane zawierają wiele ważnych dla
zdrowia składników mineralnych, takich jak: mangan, selen, cynk, magnez, potas,
krzem, żelazo oraz witaminy z grupy B. Dostarczają antyoksydantów
(neutralizujących działanie wolnych rodników), w tym witaminy E, uważanych za
pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.
Przede wszystkim jednak owies i produkty go zawierające są skarbnicą błonnika - roślinnego dobroczyńcy odgrywającego ważną rolę w prawidłowym działaniu przewodu pokarmowego.
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to kompleks substancji pochodzenia roślinnego, z których zbudowane są ściany komórek roślinnych, otoczki ziaren i pestek. Błonnik dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną.
Frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie dostarcza co prawda niewielkiej ilości energii (2 kcal/1g) ale jest istotny w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy typu II, jako że ogranicza wchłanianie glukozy do krwi i pobudza wydalanie cholesterolu.
Z kolei główną zaletą frakcji błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego jest przyspieszanie procesu trawienia oraz obniżanie wartości energetycznej spożytego pokarmu. Błonnik ten pęcznieje w przewodzie pokarmowym zmniejszając apetyt, na dłużej zapewniając sytość, dodatkowo zwiększa objętość masy kałowej i zapobiega zaparciom. Jest więc nieocenionym partnerem przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, stabilizacji masy ciała na optymalnym poziomie oraz usprawnieniu metabolizmu.
Przede wszystkim jednak owies i produkty go zawierające są skarbnicą błonnika - roślinnego dobroczyńcy odgrywającego ważną rolę w prawidłowym działaniu przewodu pokarmowego.
Co to jest błonnik pokarmowy?
Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to kompleks substancji pochodzenia roślinnego, z których zbudowane są ściany komórek roślinnych, otoczki ziaren i pestek. Błonnik dzieli się na dwie frakcje: rozpuszczalną i nierozpuszczalną.
Frakcja błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie dostarcza co prawda niewielkiej ilości energii (2 kcal/1g) ale jest istotny w profilaktyce miażdżycy i cukrzycy typu II, jako że ogranicza wchłanianie glukozy do krwi i pobudza wydalanie cholesterolu.
Z kolei główną zaletą frakcji błonnika pokarmowego nierozpuszczalnego jest przyspieszanie procesu trawienia oraz obniżanie wartości energetycznej spożytego pokarmu. Błonnik ten pęcznieje w przewodzie pokarmowym zmniejszając apetyt, na dłużej zapewniając sytość, dodatkowo zwiększa objętość masy kałowej i zapobiega zaparciom. Jest więc nieocenionym partnerem przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, stabilizacji masy ciała na optymalnym poziomie oraz usprawnieniu metabolizmu.
Błonnika szukaj w owsie!
Owies jest obfitym źródłem błonnika pokarmowego. Pełne ziarno owsa zawiera go przeciętnie 32%, zaś płatki owsiane około 14%, z czego frakcja rozpuszczalna w wodzie to blisko 8%. Tak wysoka zawartość frakcji rozpuszczalnej w ogólnej masie błonnika jest wśród zbóż charakterystyczna tylko dla owsa.
Błonnik rozpuszczalny w wodzie występujący w owsie i jego produktach to w głównej mierze bardzo korzystny dla zdrowia beta-glukan. Liczne badania wskazują na jego dobroczynny wpływ na gospodarkę lipidową.
Korzyści ze spożywania beta-glukanu
Prozdrowotne właściwości beta-glukanu polegające na obniżaniu stężenia cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein LDL (tzw. „zły cholesterol”) oraz triglicerydów we krwi zostały potwierdzone w licznych badaniach klinicznych zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.
W badaniu przeprowadzonym wśród dzieci z hipercholesterolemią (podwyższone powyżej normy stężenie cholesterolu w osoczu krwi) wykazano, że spożycie 3 g beta-glukanu dziennie przez cztery tygodnie zmniejszyło stężenie cholesterolu całkowitego o około 7%. Dowiedziono ponadto, że stosowanie przez 40 dni diety zawierającej od 1 do 5% beta-glukanu może obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego o 39%, triglicerydów o 21%, a lipoprotein LDL cholesterolu o około 60%.
Metaanaliza 22 badań klinicznych wykazała, że w większości z nich zaobserwowano obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego od 4 do 15%. Działanie hipocholesterolemiczne produktów owsianych było niezależne od zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie. Efekt obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego o 2%, a cholesterolu lipoprotein LDL o 5% wykazano przy spożywaniu 3 g beta-glukanu dziennie (czyli 2/3 filiżanki płatków owsianych, 1/3 filiżanki otrąb owsianych, ½ filiżanki kaszy owsianej).
Gdzie szukać produktów owsianych?
Na śniadanie najlepsza jest owsianka - ugotowane na mleku lub na wodzie płatki owsiane ze smakowitymi dodatkami, np. otrębami owsianymi, pestkami słonecznika, pestkami dyni, sezamem, żurawiną, suszonymi morelami i jabłkami).
Gdy w ciągu dnia poczujesz głód, możesz podgryzać ciasteczka owsiane.
Kilka przepisów:
Przepis na pyszne domowe musli.
Sposób przygotowania:
Pestki słonecznika, dyni, sezamu oraz orzechy laskowe praż na średnim ogniu przez 3 minuty na rozgrzanej, suchej patelni. Potrząsaj patelnią i mieszaj regularnie, by się nie przypaliły, ale równo przeschły i zazłociły.
Wymieszaj prażone pestki, nasiona i orzechy z pozostałymi składnikami i odstaw do ostudzenia.
Przed podaniem Muesli możesz namoczyć w wodzie, mleku sojowym lub świeżym soku, aby zmiękły. Można podawać ze świeżymi owocami sezonowymi (maliny, poziomki, borówki), bananami lub kawałkami pomarańczy, a nawet z jogurtem lub twarożkiem.
Przepis na chleb z płatkami owsianymi i siemieniem
lnianym.
Sposób przygotowania:
Drożdże pokrusz i wymieszaj z lekko ciepłym mlekiem oraz płatkami owsianymi, a
następnie odstaw na godzinę w spokojne, ciepłe miejsce.Dodaj mąkę, sól oraz cukier i wyrób gładkie ciasto.
Całość przykryj czystą, bawełnianą ściereczką i odstaw na ok 1,5 godziny w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełóż do formy (najlepsze są gliniane lub ceramiczne) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi oraz siemieniem lnianym. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Wierzch ciasta posmaruj białkiem, a następnie posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym. Chleb wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz przez godzinę.
Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i odstaw do ostudzenia lub zostaw w wyłączonym piekarniku do powolnego przestudzenia.
Ciasteczka owsiane.
Składniki
(ok. 14 ciastek - 1 szt /ok. 60 kcal)
1
szklanka płatków owsianych
2
bardzo dojrzałe banany
1
łyżka masła lub oleju kokosowego (20 g)
2
łyżki pestek dyni (lub słonecznika)
Wykonanie:
Banany rozgnieć widelcem lub zmiksuj blenderem. Dodaj
miękkie masło, płatki owsiane i pestki dyni.
Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na około 10-15
minut.
Rozgrzejć piekarnik do 180 stopni.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bierz po łyżce masy,
formuj kulką, którą spłaszcz na kształt ciasteczka. Ułóż na blaszce.
Wstaw do piekarnika i piecz przez około 15 minut, na
ładny złoty kolor.
Smacznego,
A teraz nieco o leczniczych właściwościach owsa:
Właściwości lecznicze.
Wodne wyciągi z owsa działają wykrztuśnie, moczopędnie, a
także przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamicy moczowej i chorobach
nerek.
Rozpuszczalna w wodzie krzemionka, w którą owies jest
bogaty wpływa dodatnio na przemianę materii, stan naczyń krwionośnych, narządów
wewnętrznych, kości, skóry, włosów i paznokci. Związki krzemionki mają też
korzystny wpływ na aktywność hormonalną ludzi starszych. Krzemionka wydalana
częściowo z moczem przeciwdziała krystalizacji składników mineralnych w drogach
moczowych.
Nalewka z ziela owsa wykazuje działanie wzmacniające
system nerwowy, działając korzystnie w bezsenności, wyczerpaniu nerwowym,
pląsawicy i epilepsji.
Ziarno owsa obniża także poziom
cholesterolu i lipidów we krwi i wątrobie, co wykazały badania na kurczętach.
Kąpiele w odwarze z ziela lub słomy owsianej, bogate w
rozpuszczalną krzemionkę, wykazują korzystne działanie w artretyzmie, chorobie
reumatycznej, kamicy nerkowej, schorzeniach nerek, cukrzycy i przy wzdęciach.
Pomocne są także w chorobach skórnych i czyraczności oraz nadmiernej potliwości
nóg. W tej ostatniej, najskuteczniejszy jest odwar ze słomy owsianej wraz z
korą dębową.
Zastosowanie
Odwar z ziela owsa zalecany jest wewnętrznie w chorobach
nerek i pęcherza, kamicy moczowej oraz w schorzeniach reumatycznych. Nalewka z
ziela owsa służy jako środek uspokajający oraz ułatwiający zasypianie w
wyczerpaniu nerwowym i przepracowaniu. Pomocniczo stosuje się ją także w padaczce,
oczywiście dodatkowo do leków zapisanych przez lekarza.
Zewnętrznie ziele lub słoma owsiana zalecane są do
kąpieli wzmacniających w kamicy moczowej i chorobach nerek, w reumatyzmie i
artretyzmie oraz w czyraczności, trądziku i innych chorobach skórnych, a także
w nadmiernej potliwości nóg.
Odwar z ziarna owsa z miodem stanowi środek odżywczy i
odświeżający dla chorych osłabionych wskutek długotrwałej choroby. Kisiel
owsiany uważany jest za produkt dietetyczny i osłaniający stosowany w
schorzeniach żołądka i jelit.
Płatki owsiane, stosowane w formie kleiku, stanowią łatwo
strawny i obfitujący w sole mineralne, dietetyczny pokarm dla chorych i
rekonwalescentów w biegunkach, chorobach przewodu pokarmowego, wątroby,
trzustki i nerek. Również jako łagodny środek powlekający w stanach zapalnych i
podrażnieniu błony śluzowej jamy ustnej, gardła i przełyku.
Mąkę owsianą stosuje się jako produkt dietetyczny dla
rekonwalescentów, a czasem jako środek osłaniający przy ostrych
zapaleniach przewodu pokarmowego.
Płatki i mąka owsiana zarobiona z wodą służą do okładów
odmiękczających na ropnie i czyraki.
Przy chronicznym zatruciu ołowiem zalecana jest
bezmleczna dieta owsiana.
Owies w medycynie ludowej.
Medycyna ludowa od dawna zalecała zupę z kaszy owsianej
jako potrawę dietetyczną dla chorych na gruźlicę i dzieci chorych na rzadką
dziś skrofulozę czyli gruźlicze zapalenie węzłów chłonnych. Przy zatrzymaniu
moczu zalecano picie naparu z ziarna owsa, szczególnie jeśli objaw ten
występował na tle zaburzeń układu krążenia.
Poza tym w lecznictwie ludowym płatki owsiane i kleik z
płatków, spożywane codziennie, uważane są za środek zwiększający popęd płciowy
i odmładzający, zapobiegający przedwczesnemu starzeniu się organizmu.
Lecznicze przepisy
Odwar z ziela owsa
1 łyżkę ziela zalać 1 szklanką gorącej wody i odstawić na
30 minut. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli pod przykryciem 5-10
minut. Odstawić na 10 minut, przecedzić i dopełnić przegotowaną wodą do 1
szklanki, popłukując nią ziele na sitku. Pić 3 razy dziennie 1 szklankę po
jedzeniu w kamicy i schorzeniach nerek.
Nalewka z ziela owsa
20 g ziela owsa zalać 100 ml spirytusu 70%, przykryć
szczelnie i odstawić na 7-10 dni, często wstrząsając. Następnie przecedzić
wyciskając ziele i przesączyć przez watę. Pić 3 razy dziennie po jedzeniu
po 15 kropli w kieliszku wody, w stanach wyczerpania nerwowego. W razie
bezsenności przyjmować wieczorem 20 kropli w kieliszku wody.
Kąpiel owsiana
0,5-1 kg słomy owsianej zalać w naczyniu 3-5 l wody
ciepłej i odstawić na 2-3 godziny. Następnie ogrzać do wrzenia i gotować powoli
pod przykryciem 1/2 godziny. Odcedzić do wanny i wypełnić ją do 1/3 wodą o
temperaturze około 37 st.C. Czas kąpieli 15-20 minut. Stosować w artretyzmie,
reumatyzmie i chorobach skórnych. Kąpiel zaleca się tez osobom osłabionym i
wyczerpanym nerwowo.
Źródła:
1. Brown L., Rosner B., Willet W.W. i wsp.: Cholesterol lowering effect of dietary fiber. A metaanalysis. Am. J. Clin. Nut, 1999, 69: 30 – 42
2. Pereira M.A., O’Reilly E., Augustsson K. i wsp.: Dietary fiber and risk of coronary heart disease. A pooled analysis of cohort studies. Arch Inter Med, 2004: 370 – 376
3. Waszkiewicz-Robak B., Karwowska W., Świderski F.: Beta-glukan jako składnik żywności funkcjonalnej, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2005, 38, 3: 301- 306
4. Gibiński M.: β-glukany owsa jako składniki żywności funkcjonalnej, ŻYWOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 2008, 2 (57): 15-29
5. Paczkowska M., Kunachowicz H., Zawartość włókna pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach zbożowych, Żyw. Człow. Metab., 2007, 34: 824-827
6. Gibiński M., Gumul D., Korus J.: Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005
7. Kiryluk J, Gąsiorowski H., Kowalewski W.: Otręby owsiane - produkt, który zdobywa świat, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2004
8. http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/leksykon_1/o_1/owies_tez_uczula_1.html
9. http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/owies
10. http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_37_Prozdrowotny-owies
1. Brown L., Rosner B., Willet W.W. i wsp.: Cholesterol lowering effect of dietary fiber. A metaanalysis. Am. J. Clin. Nut, 1999, 69: 30 – 42
2. Pereira M.A., O’Reilly E., Augustsson K. i wsp.: Dietary fiber and risk of coronary heart disease. A pooled analysis of cohort studies. Arch Inter Med, 2004: 370 – 376
3. Waszkiewicz-Robak B., Karwowska W., Świderski F.: Beta-glukan jako składnik żywności funkcjonalnej, Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2005, 38, 3: 301- 306
4. Gibiński M.: β-glukany owsa jako składniki żywności funkcjonalnej, ŻYWOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość., 2008, 2 (57): 15-29
5. Paczkowska M., Kunachowicz H., Zawartość włókna pokarmowego frakcji rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej w wybranych produktach zbożowych, Żyw. Człow. Metab., 2007, 34: 824-827
6. Gibiński M., Gumul D., Korus J.: Prozdrowotne właściwości owsa i produktów owsianych, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2005
7. Kiryluk J, Gąsiorowski H., Kowalewski W.: Otręby owsiane - produkt, który zdobywa świat, Przegląd Zbożowo-Młynarski, 2004
8. http://www.mojealergie.pl/wszystko_o_alergii/abc_alergii_1/leksykon_1/o_1/owies_tez_uczula_1.html
9. http://www.e-biotechnologia.pl/Artykuly/owies
10. http://www.zywienieczlowieka.pl/index.php?p=1_37_Prozdrowotny-owies
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz