Strony

niedziela, 22 czerwca 2014

Colostrum - nasza odporność.



Czym jest colostrum?

Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie potomka. Colostrum w naturze jest to gęsta, żółta ciecz o odczynie lekko kwaśnym (ph 6,4). Colostrum to unikalny, najsilniej regenerujący organizm ludzki bioaktywny surowiec naturalny. 

Jeśli chodzi o skład, colostrum jest bardzo złożoną substancją bogatą w składniki odżywcze, przeciwciała i czynniki wzrostu. W jej skład wchodzi ponad 250 naturalnych związków chemicznych, takich jak czynniki wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne aminokwasów i inne o prawie 40-krotnie zwiększonym udziale biologicznie aktywnych składników, w porównaniu z mlekiem.

Colostrum zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty oraz PRP. W skład Colostrum wchodzą także, wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele.

Colostrum zwane jest Młodziwem, ponieważ jako jedyna naturalna substancja, znacznie skuteczniej od syntetycznych, nie tylko opóźnia oznaki starzenia ale powoduje ich znaczący regres. Colostrum jest zbierane we wczesnej fazie laktacji. Im wcześniej jest zebrane tym lepsze posiada właściwości. Z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, aby po kilkunastu godzinach w końcu stać się mlekiem.

Unikalność Colostrum bierze się stąd, iż wszystkie ssaki przychodzą na świat w stanie hipogammaglobulinemii i przy obniżonej aktywności immunologicznej, co w zetknięciu z florą bakteryjną i drobnoustrojami chorobotwórczymi czyni je bezbronnymi i szczególnie podatnymi na infekcje. Dopiero Colostrum matki przekazuje im immunoglobuliny i inne substancje odpornościowe oraz stymulujące wzrost, chroniąc w ten sposób nowe życie przed złymi wpływami z zewnątrz.


Przeciwciała (immunoglobuliny)zapewniają nowo narodzonemu ssakowi tzw. odporność bierną, podczas gdy czynniki wzrostu stymulują rozwój układu pokarmowego.


Immunoglobuliny, nazywane również przeciwciałami, to białka surowicy oraz płynów ustrojowych, syntetyzowane przez komórki układu immunologicznego. Jako jeden z elementów układu odpornościowego, chronią organizm przed infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi.


Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to colostrum jest bardzo bogate w wyjątkowo łatwo przyswajalne białka, a także witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach oraz następujące witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, cholina i inne. Zawartość witamin, szczególnie A i E, jest wielokrotnie wyższa niż w zwykłym mleku.

Colostrum zawiera również tłuszcz, laktozę i substancje mineralne. Zawartość tych ostatnich jest od 2 do 10 razy wyższa w siarze niż w mleku.

Substancje zawarte w colostrum nie występują w tak wysokim skoncentrowaniu w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego.

Podsumowanie

Podstawowe składniki siary:

  • Immunoglobuliny
    • Immunoglobulina G (IgG)
    • immunoglobulina M (IgM)
    • immunoglobuliny D i E (IgD i IDE) 
  • Laktoferyna
  • Polipeptyd bogaty w prolinę- hormon wydzielany przez grasicę. Reguluje aktywność układu odpornościowego.

  • Czynnik wzrostu

  • Hormon wzrostu

  • Leukocyty

  • Colostrum zawiera enzymy, które utleniają bakterie.

  • Cytokiny i limfokiny.

  • Siara zawiera witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, cholina i inne.

  • Glikoproteiny i inhibitory proteazy,

  • Siarka jest minerałem, który jest ważnym budulcem białek.

Znaczenie colostrum dla rozwoju noworodka

Colostrum posiada właściwości odżywcze, energetyczne i ochronne. Układ immunologiczny noworodka nie jest w pełni wydolny, gdyż wytwarzanie własnych przeciwciał w odpowiedzi na bakterie, grzyby, alergeny pokarmowe podejmuje w wieku około 2-3 miesięcy. Karmiąca matka wytwarza specyficzne przeciwciała przeciwko drobnoustrojom bytującym w jej otoczeniu, które następnie wraz z mlekiem przekazuje dziecku. Przeciwciała otrzymane od matki w okresie ciąży i laktacji nazwane są odpornością bierną.

Oprócz przeciwciał, równie istotne dla wspierania odporności noworodka są zawarte w colostrum witaminy. Witaminy te wraz ze związkami magnezu i cynku spełniają ważne funkcje we wspomaganiu mechanizmów obronnych organizmu oraz tworzeniu własnej odporności na infekcje. Witaminy E i C mają działanie antyoksydacyjne i stabilizujące membrany komórek obronnych (makrofagów, granulocytów, limfocytów).

Poza działaniem systemowym colostrum wykazuje swoiste, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe działanie miejscowe w przewodzie pokarmowym.

W tym kontekście oczywiste stają się doniesienia na temat korzystnego wpływu karmienia piersią bezpośrednio po narodzinach dziecka na jego odporność, a nawet inteligencję.  
Jednak jak się okazuje, zastosowanie colostrum nie ogranicza się tylko do odżywiania i wspomagania zdrowia noworodków i niemowląt, lecz może być z powodzeniem stosowane w przypadku wielu problemów zdrowotnych oraz wspomagania kondycji u osób dorosłych, a także u zwierząt.

Colostrum ludzkie a Colostrum bydlęce

Powszechnie stosowane w preparatach suplementacyjnych colostrum bydlęce zawiera podobny zestaw aminokwasów, jak ludzkie colostrum, przez co może optymalnie oddziaływać w organizmie człowieka.

Także immunoglobuliny ssaków mają zbliżoną strukturę i budowę, przez co istnieje możliwość zamiennego ich stosowania. Badania wykazały, że bydlęce colostrum zawiera przeciwciała dla wielu szczepów bakterii zagrażających człowiekowi, w tym m.in.: Escherichia Coli, Salmonella, Streptococcus, Staphylococcus oraz rotawirusa, który powoduje biegunkę u noworodków.
Wg literatury, ilość składników stymulujących odporność w bydlęcym colostrum jest nawet o 40 razy wyższa niż w ludzkim, co czyni tę substancję unikalną pod względem możliwości wzmacniania odporności człowieka.

Colostrum a wspomaganie odporności

Zanim pojawiły się antybiotyki, bydlęce colostrum stanowiło główne źródło przeciwciał w walce z infekcjami. Amerykański naukowiec polskiego pochodzenia, Albert Sabin, wyprodukował pierwszą doustną szczepionkę przeciw polio wykorzystując przeciwciała pozyskane z krowiego colostrum.

Wraz z początkiem stosowania antybiotyków , zainteresowanie colostrum zmalało, lecz obecnie, na skutek rozwinięcia się patogenów opornych na antybiotyki, ponownie wzrasta popyt na substancje alternatywne względem antybiotyków, takie jak colostrum.
Aby zrozumieć, w jaki sposób colostrum może wspomagać naszą odporność, należy bliżej przyjrzeć się jego najważniejszym czynnikom aktywnym.

1. Zakażenia grzybicze, bakteryjne i wirusowe

Immunoglobuliny
Są to białka odpowiedzialne za odporność i odgrywające zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami i pasożytami. Immunoglobulina A (IgA)  odgrywa rolę w mechanizmach odpornościowych w obrębie błon śluzowych przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, układu moczowo-płciowego, zapobiega kolonizacji patogenów.
Immunoglobulina G (IgG) neutralizuje bakterie i toksyny znajdujące się we krwi i systemie limfatycznym, natomiast immunoglobulina M (IgM) eliminuje patogeny zanim zostaną wyprodukowane wystarczające ilości IgG.

Laktoferyna
Jest to proteina transportująca żelazo do komórek, współtworząca pierwszą linę obrony organizmu przed patogenami.

Do najważniejszych biologicznych funkcji laktoferyn zalicza się: regulację jelitowej absorpcji żelaza, właściwości antymikrobiotyczne i niedawno poznane zdolności antykancerogenne.
Laktoferyna pozyskana z colostrum działa w sposób wybiórczy na mikroflorę jelitową, hamując wzrost bakterii E.coli oraz innych bakterii patogennych jelita (głównie Enterobacteriae), ale nie zakłócając wzrostu korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium.
Wykazano, że laktoferyna siarowa wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze. Laktoferyna okazała się skuteczna w zwalczaniu zakażeń grzybiczych u zwierząt i ludzi. Poza bezpośrednim wpływem na komórki patogenu, może oddziaływać w sposób pośredni zwiększając odpowiedź obronną organizmu przeciwko grzybom. Badania wykazały, że laktoferyna siarowa może współdziałać z lekami przeciwgrzybiczymi, obniżając wymagane dawki terapeutyczne o 6-25%.

Laktoferyna wykazała się także aktywnością przeciw namnażaniu się pasożytniczych pierwotniaków, jak również w walce z wirusami, takimi jak : wirusy opryszczki(Herpes), cytomegalowirus, HIV, wirusy zapalenia wątroby typu C oraz B, syncytialny wirus oddechowy (RSV), hantawirus, rotawirus, poliowirus, adenowirus i enterowirus.

2. Choroby nowotworowe

Laktoferyna bydlęca wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe. Badania pokazują, że laktoferyna wywierała bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe na komórki linii nowotworowych: włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26.
Laktoferyna ma jeszcze i tę właściwość, że zapobiega przerzutom.

W kilku badaniach przeprowadzonych na zwierzętach wykazano, że znacząco hamuje metastazę nowotworów, nawet w przypadku niektórych o bardziej agresywnym przebiegu. Częściowo jest to spowodowane jej niezwykłą zdolnością stymulowania produkcji interferonu gamma – immunologicznej cytokiny. Pobudza ona ponadto pracę naturalnych komórek cytotoksycznych, cytotoksyczność komórek T i makrofagi.

W przypadku pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe istotne jest również, że laktoferyna hamuje stany zapalne. Ponadto laktoferyna jest silnie działającym chelatorem żelaza, dzięki czemu staje się korzystna w zapobieganiu wzrostu nowotworów i ich rozprzestrzenianiu się, a także w działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym.

3. Regulowanie systemu odpornościowego

PRP ( Polipeptyd bogaty w prolinę)
Jest to peptyd o masie cząsteczkowej 17 kDa wykryty m.in. w colostrum. W literaturze nosi różne nazwy, takie jak: Colostrinin, transfer factor, CLN lub PRP. Ma on unikalną właściwość modulowania systemu odpornościowego, aktywując go w przypadku pojawienia się patogenów i wygaszając jego reakcje, gdy niebezpieczeństwo zanika.

Badania z 2006 r opublikowane w Journal of Experimental Therapeutics and Oncology wykazały, iż PRP może wpływać na proces starzenia się, redukując częstotliwość mutacji komórek DNA nasilających się wraz z wiekiem.

PRP pozyskane z bydlęcego colostrum wykazało także aktywność przeciwko wielu różnym schorzeniom, wliczając w to: infekcje wirusowe, zakażenie wirusem herpes oraz wirusem HIV, jak również oporne na leczenie infekcje bakteryjne i wirusowe, takie jak: Mycobacterium fortuitum, Mycobacterium tuberculosis oraz Candida albicans.

Podobnie zaobserwowano pewien wpływ w przypadku różnych form nowotworów, takich jak: ziarnica złośliwa, kostniakomięsak czy rak prostaty.

4. Alergie, astma i choroby autoimmunologiczne

Jako modulator systemu odpornościowego PRP jest także efektywny w przypadku chorób charakteryzujących się nadaktywną reakcją immunologiczną, takich jak: alergie, astma czy choroby autoimmunologiczne.

Co ciekawe, reakcje alergiczne na samo colostrum zdarzają się niezwykle rzadko, nawet osoby mające alergię na mleko zazwyczaj dobrze tolerują siarę.

5. Choroby neurodegeneracyjne

W swoich badaniach A.Bilikiewicz, W. Gaus wykazali, że PRP może odgrywać korzystną rolę w przypadku chorób neurodegeneracyjnych, a zwłaszcza choroby Alzheimera. Rezultaty badania pokazały, iż stan około 40 % pacjentów przyjmujących PRP ustabilizował się lub uległ poprawie po upływie 15 tygodni terapii. U 33 % pacjentów efekt stabilizacji lub poprawy utrzymywał się po 30 tygodniach leczenia, choć na nieco niższym poziomie niż ten osiągnięty w 15 tygodniu terapii.

Jak dotąd jest to jedyny na świecie preparat, który można podawać także profilaktycznie, najlepiej osobom po 50. roku życia: hamuje odkładanie się złogów amyloidowych, które powodują zaburzenia pamięci i osobowości – mówi prof. Antoni Polanowski, biochemik z Uniwersytetu Wrocławskiego, jeden z twórców przemysłowej metody otrzymywania kolostryniny.

Colostrum a regeneracja organizmu i uprawianie sportu

Czynniki wzrostu
Badania potwierdziły, że czynniki wzrostu zawarte w bydlęcym colostrum pomagają w prawidłowym wzroście organizmu, wspomagają regenerację ran, a także leczenie kontuzji.
Wywierają także pozytywny wpływ na trening sportowy. Badania przeprowadzone na fińskim uniwersytecie Jyvaskyla w 1997 roku udowodniły, że preparat zawierający colostrum (Bioenervi) powodował wzrost stężenia insulinopodobnego czynnika wzrostu I (IGF-I) w osoczu krwi u badanej grupy lekkoatletów.

Czynnik IGF–I (insuline–like growth factor I)jest polipeptydem zbliżonym strukturalnie do insuliny i należy do grupy czynników wzrostowych. Colostrum zawiera go w największej koncentracji jaką można spotkać w naturze. Jest prawie identyczny z ludzkim IGF-1 i jest dobrze przyswajalny przez organizm.

Pozytywnym skutkiem działania naturalnych czynników wzrostu jest nie tylko powiększenie liczby komórek i towarzysząca temu zasadnicza stabilizacja tkanki mięśniowej, kostnej i chrzęstnej oraz ścięgien, lecz również podniesienie sprawności i rozbudowa masy mięśniowej przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.

Colostrum a odmładzanie organizmu 

Czynniki wzrostu zawarte w colostrum potrafią także zwiększyć masę kości i działać odmładzająco na skórę. Tak zwane plamy „wątrobowe” lub „starcze” mogą się cofnąć, ponieważ colostrum leczy uszkodzone kwasy nukleinowe, wspierając w ten sposób proces odmładzania.

 Colostrum jest coraz częściej wykorzystywane jako podstawowy składnik kremów. Ma silne działanie przeciwzmarszczkowe, więc nie na darmo w kręgach kosmetologicznych nazywa się je Młodziwem. Oto kilka właściwości tej magicznej, naturalnej substancji:

- Ujędrnia i pogrubia skórę. Dzieje się tak dzięki dużej zawartości naturalnie występującego w komórkach hormonu wzrostu, który regeneruje naskórek. Odwraca procesy starzenia, co może powodować efekt „naturalnego liftingu”.
- Wzmacnia system immunologiczny skóry, przyspiesza regenerację tkanek, blizn pooperacyjnych, potrądzikowych i gojenie się ran.
- Zwalcza różnego rodzaju bakterie i drożdże, atakujące osłabioną skórę. Hamuje różne rodzaje alergii. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo.


Zastosowanie Colostrum w profilaktyce i terapii

Wydaje się więc, że lista schorzeń i dolegliwości, wobec których możliwe jest zastosowanie preparatów z colostrum jest niezwykle obszerna i obejmuje:


  • zaburzenia odporności,

  • choroby autoimmunologiczne,

  • alergie,

  • astma,

  • choroby nowotworowe,

  • infekcje bakteryjne,

  • infekcje wirusowe

  • infekcje grzybicze,

Colostrum wywiera także pozytywny wpływ na organizm zdrowego człowieka, zwiększając jego wydolność i możliwości regeneracji, a także opóźniając procesy starzenia się organizmu. Jest nieocenione w przypadku wszelkiego typu kontuzji i urazów oraz wśród profesjonalnych sportowców. 


Tym samym, colostrum można z całą pewnością uznać za niezbędny, naturalny i bezpieczny środek wzmacniający o charakterze zarówno profilaktycznym, jak też terapeutycznym.

Colostrum można oczywiście używać w stanie surowym, ale do celów produkcyjnych przetwarza się je do postaci sproszkowanej. Z tej bazy wytwarza się kremy, balsamy, kapsułki i inne produkty o mniejszej lub większej zawartości Colostrum.

W większości przypadków przetwarzanie Colostrum niszczy jego właściwości. Colostrum jest substancją białkową, stąd jej degradacja następuje już powyżej temperatury 42 °C.
Jedyną metodą pozwalającą na zachowanie praktycznie wszystkich właściwości świeżego Colostrum jest Liofilizacja. W taki właśnie sposób przetwarzane jest Colsotrum zawarte w produktach Genoscope.

Liofilizacja jest to przetwarzanie na zimno, suszenie sublimacyjne, stosowane do produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). W ten sposób przetwarza się produkty dla astronautów, himalaistów czy polarników, czyli wszędzie tam, gdzie jakość i żywotność produktu odgrywa kluczową rolę.

Źródła:
 http://www.centrumdpl.com/Ochrona%20immunologiczna.html
 http://www.progenactiv.pl/?action=products&category=doniesienia_naukowe&id=0
 http://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum
 http://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum
 http://suplementydiety.pl/index.php?id=10#badania