„ Wodór – to paliwo życia”
Albert Szent – Gyorgy, laureat nagrody Nobla, odkrywca witaminy C.
Wstęp
Wiedza o odżywianiu człowieka nie może już dłużej
ograniczać się do znajomości klasyfikacji produktów odżywczych, ich
kaloryczności i dobowego zapotrzebowania. Obecnie pojawiła się możliwość
wyjaśnienia bardzo ważnego znaczenia bioelektrycznej natury środków odżywczych,
których funkcja realizuje się w komórkach i płynach biologicznych organizmu. Na
konieczność badań w tym kierunku wskazywał w XIX wieku profesor Claud Bernard,
jednakże wówczas prawie nikt go nie słuchał.
Zapotrzebowanie na jony ujemne wodoru
Wodór – to
„paliwo życia”. Obecność wodoru w jednej z jego postaci – atomu, protonu, czy
też jonu ujemnego – jest niezbędnym warunkiem przebiegu większości procesów
biologicznych .
Uproszczony schemat różnych konfiguracji elektronowych wodoru przedstawia
rysunek 1. Węglowodanowe produkty odżywcze w trzeciej części składają się z
wodoru. Wszyscy wiedzą, że jony dodatnie warunkują kwasowość produktów
odżywczych. Jednakże jonom ujemnym w produktach odżywczych, jak dotąd, nie
przyznawano żadnego znaczenia. Dzisiaj stan zaopatrzenia produktów i
suplementów diety w jony ujemne wodoru powinien być ważnym wskaźnikiem ich
wartości odżywczej.
Z tego, co
znajduje się w sklepie warzywnym wybierzmy na przykład marchew. Dzięki
zrównoważonemu składowi (węglowodany, białka, tłuszcze), niskiej kaloryczności,
zawartości włókien roślinnych i szczególnych substancji odżywczych –
karotynoidów, jest to warzywo najbardziej popularne. Jednak marchew występuje w
dwóch postaciach: zwykłej i wyhodowanej wyłącznie na nawozach organicznych. I
oto pytanie: czy „marchew organiczna” posiada wyższe właściwości odżywcze, które
uwiarygodniają jej wyższą cenę?
Pojawiają się inne pytania, na które
przedtem trudno było odpowiedzieć: jak ważna jest świeżość produktu? Czym
odróżnia się wartość świeżych produktów od produktów poddanych obróbce
kulinarnej?
Dzisiaj
istnieje bardzo prosty sposób, aby odpowiedzieć na te pytania: przy pomocy
maleńkiego, kieszonkowego urządzenia mierzącego potencjał tlenowo-redukcyjny
należy zmierzyć zawartość jonów ujemnych w produkcie.
Zatem w naszym przykładzie z marchwią – jeśli
zetrzemy marchew, zrobimy z niej sok i zmierzymy potencjał tlenowo –
redukcyjny, czyli potencjał redox (PR), to okaże się, że w zwykłej marchwi brakuje jonów ujemnych, podczas gdy w
marchwi wyhodowanej bez chemikaliów uzyskamy ujemny PR na poziomie 100–300 mW.
Po kilku godzinach od przygotowania sok z marchwi „organicznej”
zaczyna tracić swój ujemny ładunek. W odniesieniu do warzyw surowych i
poddanych obróbce kulinarnej wykazano, że produkty surowe zawierają więcej
ujemnych jonów wodoru.
Niewystarczające zaopatrzenie organizmu w jony ujemne
wodoru prowadzi do stłumienia reakcji wewnątrzkomórkowych, osłabienia
wzajemnych oddziaływań międzykomórkowych, hamowania powstawania energii,
nagromadzenia toksycznych substancji i wolnych rodników, a wreszcie do zaburzeń
zdrowia. Albert Szent-Gyorgy mówił: „Ani jeden elektron w układach żywych nie
ma możliwości poruszania się, jeśli nie towarzyszy mu wodór”.
Wodór i powstawanie energii w organizmie człowieka
Obecność
wodoru jest niezbędnym warunkiem syntezy ATP – głównego źródła energii w
organizmie ludzkim.
Mikrohydrin
– to źródło zasobne w wodór. Wielu z tych, którzy uzupełniają swoje
odżywianie mikrohydrinem zaświadcza, że wzrosły ich siły życiowe, podniosła się
energetyka i zwiększyła się odporność i wytrzymałość . Znaczenie
mikrohydrinu w wytwarzaniu energii w organizmie ludzkim wyjaśnione jest w
przedstawionych niżej pracach naukowych dr Flanaganów. W swoim składzie
microhydrin nie zawiera żadnych substancji stymulujących lub pobudzających.
Wolne rodniki
Zwiększenie
ilości wolnych rodników w organizmie jest jedną z głównych przyczyn
przedwczesnego starzenia oraz przyczyną różnych schorzeń, zarówno ostrych jak i
przewlekłych. Wolne rodniki to szkodliwe związki, uboczne produkty
metabolicznego utleniania, które utraciły ujemnie naładowany elektron.
Posiadają ładunek dodatni i charakteryzują się niestabilnością, przy czym –
posiadają właściwość odbierania elektronów z ważnych dla życia struktur
komórkowych, np. z zasobnego w elektrony DNA. Utrata elektronu powoduje uszkodzenie komórki i zaburza jej
czynność lub prawidłowy podział. Zwiększone ilości wolnych rodników stwierdza
się u ludzi narażonych na wpływ zanieczyszczonego powietrza i wody, oraz u
palaczy.
Antyoksydanty
Antyoksydanty
to związki z jednym, nietrwale związanym elektronem, który łatwo jest oddawany
wolnemu rodnikowi, stabilizując i neutralizując jego molekułę. Antyoksydant,
który oddał swój elektron, może okresowo stać się wolnym rodnikiem. Jednak
charakteryzuje się wówczas mniejszą agresywnością, utrzymującą się dopóty,
dopóki nie przejmie on elektronu od innego antyoksydantu, wg schematu
przekazywania elektronów (rys. 2). W wyniku kilku takich przechwyceń i
przekazań związek traci stopniowo agresywność, stając się substancją coraz
mniej szkodliwą. Jednakże mikrohydrin to nie zwyczajny antyoksydant, ale taki,
który nie staje się wolnym rodnikiem, ponieważ elektron przez niego oddawany
jest elektronem dodatkowym, niepotrzebnym. Pozbywszy się tego elektronu jon
wodorowy mikrohydrinu staje się stabilnym wodorem z jednym protonem i
równoważącym go elektronem.
Źródła antyoksydantów
Źródła antyoksydantów
Substancje
posiadające aktywność antyutleniającą powstają w naszym organizmie, a także
dostają się z zewnątrz bądź to z żywnością, bądź z suplementami diety. Znanymi antyoksydantami rozpuszczalnymi w wodzie lub
tłuszczach są: witamina C, beta-karoten, witamina E, a także selen, zawarty w
warzywach, owocach i fitododatkach, uzyskanych np. z wodorostów (spirulina,
chloralla).
Inne substancje posiadające oddziaływanie antyutleniające,
znane jako kwas alfa-liponowy, zawarte są w
tzw. „ciemnym mięsie” (wołowina, baranina) lub w dodatkach odżywczych i
proantycyjanidach, uzyskiwanych z pestek winogron lub kory sosnowej.
Jedna molekuła przeciwutleniacza oddaje tylko jeden
elektron
W aspekcie
omawianego problemu bardzo ważne jest wyjaśnienie, że jedna cząsteczka środka
antyutleniejącego, niezależnie od jej wielkości, oddaje tylko jeden elektron.
Poznanie tej okoliczności wyzwoliło u dr Patricka i Gael Flanagan’ów pragnienie
znalezienia substancji z bardzo małymi molekułami, która mogłaby odstępować
elektron. Substancja taka byłaby potężniejszym i bardziej skoncentrowanym
antyoksydantem, pomagającym zwalczać wysoki poziom wolnych rodników, z którym
spotykamy się współcześnie.
Podstawowe dane pracy naukowej dr Patrick’a i Gael
Flanagan’ów
Flanaganowie
ponad 15 lat prowadzili badania niezwykle małych koloidów mineralnych,
zawieszonych w wodzie pitnej pochodzenia lodowcowego, pobranej z miejsc,
których społeczność jest od dawna znana z długowieczności i niskiej
zachorowalności (następny artykuł). Ujemnie naładowane cząsteczki koloidalne
tej wody zmieniały jej właściwości, zwiększając zdolność łączenia się z płynami
biologicznymi organizmu ludzkiego, co wyrażało się podwyższeniem właściwości
alkalizacji, obniżeniem napięcia powierzchniowego, wzrostem możliwości usuwania
toksyn, wzrostem przeciwutleniających właściwości wody, określonej wielkością
potencjału utleniająco-redukcyjnego.
Przez wiele
lat Flanaganowie starali się odtworzyć właściwości minerałów naturalnych, aby
uzyskać leczniczy dodatek do wody pitnej. Wreszcie, wykorzystując w charakterze
struktury podstawowej rozpuszczalny w wodzie, pokarmowy rodzaj krzemu
(dwutlenek krzemu, SiO 2 ) w kombinacji z niewielką ilością kwasów
tłuszczowych, magnezu i potasu, udało się im opracować sposób, pozwalający na
uzyskiwanie submikroskopowych koloidów podobnych do naturalnych, które nazwali
nanokoloidami. Wszystkie z wymienionych substancji, jak się okazało, były
ważnymi substancjami odżywczymi, wchodzącymi w skład wielu produktów i
suplementów diety. Te kuliste struktury molekularne, nazwane monoklasterami
Flanaganów, posiadają ładunek ujemny. Ponieważ między tymi strukturami istnieją
siły odpychania, pozostają one w stanie zawieszonym nawet przy wstrząsaniu,
zamrożeniu i gotowaniu.
Opracowanie Microhydrinu
W wyniku
wzrastającego pojęcia o ważności wody w medycynie, Flanaganowie dostrzegli w
swojej metodzie, otrzymywania mikroklasterów sposób stworzenia jeszcze bardziej
potężnego antyoksydantu. Postanowili skorzystać z najmniejszych istniejących
elementów chemicznych – atomów wodoru i opracowali metodę nasycania
mikroklasterów ujemnymi jonami wodoru. Flanaganowie przewidzieli, że wodór w
proszku będzie całkowicie stabilny, a w środowisku płynnym łatwo odda swój
dodatkowy elektron. Rozumieli także, że każda maleńka cząsteczka będzie
posiadać dokładnie taką samą siłę antyoksydacyjną, co duża molekuła związków
opisanych wyżej, a także to, że postać sproszkowana powinna mieć wielokrotnie
większą aktywność w porównaniu z innymi antyoksydantami.
W wyniku ich
pracy powstał proszek białego koloru, znany pod ogólną nazwą „wzbogacony w
wodór dwutlenek krzemu Flanaganów”, który został wypuszczony na rynek przez
korporację Royal BodyCare, pod nazwą towarową „microhydrin”.
Oznaczenie aktywności Microhydrinu
Funkcja
microhydrinu polega na tym, aby być źródłem elektronów w odniesieniu do
produktów odżywczych, zapewniając poprawę właściwości spożywanych płynów,
czyniąc je porównywalnymi w oddziaływaniu z wodą lodowcową.
Elektrony
zawarte w płynach biologicznych organizmu są także paliwem, spalanym w celu
uzyskania energii. Ilość elektronów dostarczanych przez mikrohydrin, co oznacza
jego aktywność jako donora elektronów i paliwa do uzyskania energii, jest łatwo
mierzalna.
Wskaźniki
pH – wskaźnik charakteryzujący stężenie
jonów wodoru i ich aktywność.
Potencjał
utleniająco-redukcyjny – wielkość charakteryzująca względną tendencję danego utleniacza (w
porównaniu z wodorem w warunkach standardowych) do przyłączania elektronów lub
reduktora (odtleniacza) w oddawaniu ich. Wartości PR ze znakami dodatnimi
wskazują na przewagę procesów utleniania, czyli na brak energii i niezdolność
do przebiegu dopełniających reakcji chemicznych.
Wartości PR
ze znakami ujemnymi, świadczą o przewadze procesów redukcyjnych, czyli o
obecności elektronów, potencjalnej energii i możliwości przebiegu
dopełniajacych reakcji chemicznych.
A zatem – PR
jest miarą potencjału energetycznego. Im wyższe całkowite ujemne wyniki PR, tym
większa ilość elektronów (w odniesieniu do ilości protonów) i tym większe
nagromadzenie energii. Biochemiczne reakcje utleniania i redukcji to wynik
wzajemnego oddziaływania wodoru – dawcy elektronów, i tlenu – biorcy
elektronów.
Wskaźnik
redoks ( rH2 ) przedstawia
PR, zmierzony w płynach biologicznych organizmu przy określonym pH. Wielkość
tego wskaźnika oblicza się wg równania Waltera Nernsta, laureata nagrody Nobla
z zakresu chemii. Podczas pomiaru tego wskaźnika wykorzystuje się skale Barr’a:
od 42 ( stan utlenienia) do 0 ( redukcja); 28 odpowiada stanowi neutralnemu.
Potencjał
tlenowo – redukcyjny w płynach można określić przy pomocy cyfrowego urządzenia
elektropomiarowego, którego skala sięga maksymalnie do 1200 mW a minimalnie do
– 800 mW, z zerem, odpowiadającym środowisku neutralnemu.
W tablicy 1, przedstawiono wyniki badań 12 rodzajów
wody pitnej, oczyszczonej wody wodociągowej i świeżo przygotowanego soku z
marchwii, wyhodowanej na nawozach organicznych. Początkowe PR i pH określono w
każdej próbce o objętości około 230 ml, następnie powtórzono badanie po 3
minutach od dodania do każdej próbki 250 mg zawartości kapsułki mikrohydrinu.
Trzeci raz, wskaźniki mierzono godzinę po dodaniu mikrohydrinu. Każdy wynik
stanowi średnią z trzech pomiarów. Średnie zwiększenie pH w wodzie wynosiło +
2,23, średnie zmniejszenie wskaźnika redoks – 24,2, a średnie zmniejszenie PR –
960.
Napój / w butelkach/
|
pH/ Mikrohydrin
|
Redoks / Microhydrin
|
PR mW/ Microhydrin
|
Hrustalnyj gejzer
|
8,08 9,58 9,56
|
35,7 13,3 6,8
|
+410 -380 -600
|
Aquafine
|
7,00 9,74 9,69
|
37,9 12,3 2,7
|
+490 -420 -700
|
Czarna góra
|
7,24 9,45
9,25
|
30,2 9,0
4,5
|
+450 -500
-620
|
Dannon
|
7,40 9,52 9,53
|
21,1 13,5 4,8
|
+190 -370 -610
|
Classic
|
6,93 9,58 9,61
|
22,5 4,4 3,2
|
+ 60 -350 -680
|
Opal
|
8,20 9,58 9,61
|
25,4 14,3 3,2
|
+200 -350 -680
|
Nor Cal
|
7,23 9,47
9,46
|
26,2 12,1
3,9
|
+140 -410
-650
|
Lodowy okres
|
7,01 9,81 9,74
|
34,4 14,8 5,2
|
+440;-350;-650;
|
Alhambra
|
6,76 9,73
9,70
|
26,9 14,0
5,8
|
+190 -370
-610
|
Grot strzały
|
6,43 9,81 9,74
|
22,9 1,2 4,2
|
+220 -730 -630
|
Wittel
|
7,65 9,22
9,36
|
42,1 7,5
4,4
|
+550 -530
-630
|
Niedostępna skała
|
7,92 9,37 9,43
|
24,8 10,9 5,5
|
+230 -440 -600
|
Filtr.woda domowa
|
7,92 9,67
9,58
|
23,5 15,9
5,2
|
+620 -310
-620
|
Sok z marchwii
|
6,56 6,42 6,48
|
1,4 0,2 0,4
|
-120 -490 -581
|
Średnia 13 prób
|
- + 2,25 + 2,23
|
- -17,7 -24,2
|
- -747 -960
|
Biologiczne
środowisko wewnętrzne
Koncepcja
tego, co dzisiaj określamy mianem biologicznego środowiska wewnętrznego,
powstała w wyniku naukowych obserwacji fizjologa Clauda Bernarda, w XIX wieku.
To on opisał otoczenie żywej komórki i nazwał je milieu interior ,
odkrywając jednocześnie ważność znaczenia tego czynnika dla utrzymania zdrowia
oraz rozwoju chorób. W 1953 roku, profesor Janos Kemeny z Politechniki w
Budapeszcie, wykazał, że stan biologicznego środowiska wewnętrznego, może być
określony trzema parametrami biologicznych płynów organizmu:
- pH
- rH2 (potencjał elektryczny)
- elektryczny opór właściwy (rezystencja)
W 1962 roku
francuski profesor Louis Vincent na Pierwszym Międzynarodowym Zjeździe
Elektroniki Medycznej potwierdził wnioski Kemeny’ego. Stan biologicznego
środowiska wewnętrznego określano przy pomocy urządzeń opracowanych w Europie,
jednakże udoskonaleń urządzenia dokonano w Ameryce. W grudniu 1997 roku
rozpoczęto badania kliniczne z udziałem osób przyjmujących microhydrin i oceną
jego wpływu na organizm, wg podanych trzech parametrów. Prace na ten temat
przedstawiono na sympozjum „Wyniki i zdobycze odżywiania klinicznego”.
Procesy absorpcji i detoksykacji w komórkach
Woda wodociągowa, która pijemy, w zasadniczy sposób różni się od wody
obmywającej komórki i tkanki naszego organizmu. Napięcie powierzchniowe wody
wodociągowej wynosi około 73 dyny, podczas gdy ten wskaźnik wody
okołokomórkowej wynosi około 45 dyn. A więc, aby substancje odżywcze mogły
przejść przez błonę komórkową a związki toksyczne opuścić komórkę, organizm
musi zmniejszyć napięcie powierzchniowe wypijanej przez nas wody.
Microhydrin
przyśpiesza i ułatwia ten proces, obniżając napięcie powierzchniowe płynów
zawartych w spożywanych przez nas produktach spożywczych i innych dodatkach
dietetycznych. Wg danych laboratoriów korporacji „Przykładowe metody obserwacji
i ochrony środowiska”, zawartość jednej kapsułki microhydrinu (250 mg) dodana
do ok. 230 ml czystej wody obniża napięcie powierzchniowe i zwiększa jej
przewodnictwo elektryczne (tabl. 2). Warunkiem niezbędnym dla przemian
wewnątrzkomórkowych i wymiany komórki z otaczającym ją środowiskiem jest
optymalne przewodnictwo płynów biologicznych, w których wskaźnik ten może być
określony pomiarem odwrotnej konduktancji-rezystencji, co zostało zrealizowane
przy użyciu biologicznego test-analizatora.
Ujemne jony
wodoru, wchodzące w skład microhydrinu, oddziałują na wodę, zawartą w
spożywanych produktach i suplementach diety, zmniejszając napięcie
powierzchniowe, a zwiększając właściwe przewodnictwo elektryczne. Obniżenie
napięcia powierzchniowego w płynie zewnątrzkomórkowym odgrywa zatem bardzo
ważna rolę w wyprowadzaniu toksyn z komórek, a w krwi żylnej – z organizmu jako
całości. W związku z tym ludzie o wysokim poziomie intoksykacji powinni
przyjmować tylko umiarkowane dawki mikrohydrinu (od 1 do 2 kapsułek dziennie),
aby zapobiec zbytniemu przyśpieszeniu detoksykacji i uniknąć związanych z nią
objawów.
Pomiary wskaźników wody po dodaniu microhydrinu
Wskaźnik
|
Woda (230 ml)
|
Woda + 250mg Microhydrinu
|
Napięcie
powierzchniowe
w dynach |
73
|
5
|
Właściwa
przewodność elektryczna, mikrosimens/cm
|
10
|
895
|
Ogólna
zawartość rozpuszczonych substancji, mg/l
|
30
|
400 - 450
|
Tabela 2
Uwaga: dane
w tablicach 1 i 2 wg korporacji „Przykładowe metody badań i ochrony środowiska”
Fullerton, Kalifornia.
Komórkowe właściwe przewodnictwo elektryczne
W istocie,
każde zdarzenie zachodzące w organizmie odbywa się na drodze przekazu sygnałów
chemicznych między komórkami, czemu towarzyszy przechodzenie elektronów w
płynach między komórkowych. Optymalny poziom właściwego przewodnictwa w tychże
płynach jest bardzo ważny dla procesów życiowych organizmu. Microhydrin, w
związku z możliwością oddawania wielu jonów ujemnych, znacznie podwyższa
właściwe elektroprzewodnictwo wody, wchodzącej w skład produktów żywieniowych
(tabl. 2).
Ujemne jony wodoru i ich znaczenie dla płynów biologicznych organizmu
Stosowanie
utlenionych produktów i napojów wywiera niekorzystny wpływ na właściwości
chemiczne płynów biologicznych wewnątrz organizmu . Znaczna część produktów
spożywczych i napojów ma wysoki stopień kwasowości i pozbawiona jest
elektronów.
W czasach
obecnych dodawanie do diety jonów ujemnych wodoru, których dużo jest zwłaszcza
w warzywach hodowanych na nawozach organicznych, wydaje się być czynnikiem
sprzyjającym pomyślnemu wpływowi na płyny biologiczne (tabl. 1).
Chorobotwórcze
mikroorganizmy przeżywają tylko w warunkach sprzyjających, określonych zarówno
przez pH, jak i PR (rys. 3).
Jednakże
komórki organizmu ludzkiego potrafią przeżyć przy pH i PR leżących poza
obszarem znaczenia tych wskaźników, niezbędnych dla funkcji życiowej mikrobów.
Zalecanie
tleno- i ozonoterapii polega na tym, aby podwyższyć PR do poziomu, przy którym
mikroby chorobotwórcze nie mogą przeżyć. Niemniej jednak taki sposób leczenia
sprowadza się do powstawania ogromnej ilości wolnych rodników.
Na przykład
aby wyjść poza obszar funkcji życiowych chorobotwórczych mikroorganizmów przy
pH krwi, należałoby podwyższyć PR do +800 mW, podczas gdy aby osiągnąć taki
wynik, wystarczy obniżyć PR do – 250 mW, przy czym odbywa się to bez
powstawania wolnych rodników.
Wzrost
zawartości jonów ujemnych w środowisku płynnym organizmu poprzez produkty
spożywcze i dodatki, wzbogacone w elektrony, sprzyja przechodzeniu PR i pH
tychże płynów w przedziały współistniejące ze zdrowiem.
Przyjmowanie Microhydrinu
Podwyższonej
absorbcji produktów odżywczych może towarzyszyć zwiększone wchłanianie środków
leczniczych. Ludzie
leczący się farmakologicznie powinni skonsultować się ze swoim lekarzem i stale
śledzić reakcje organizmu na przyjmowane leki. Lekarze, leczący niektórych
pacjentów microhydrinem, uważają za celowe obniżanie dawek leków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz