W obecnych czasach Natura oferuje nam wiele pokarmów,
które dostarczają kilka a nawet kilkadziesiąt razy więcej najważniejszych
składników odżywczych – białek, minerałów, witamin – niż pożywienie, które
stanowi podstawę typowej diety współczesnego człowieka. Zapewne wielu słyszało
o niezwykłych właściwościach mikroalg Spiruliny i Chlorelli. Glony, do których
należą szmaragdowozielona Chlorella oraz niebieskozielona Spirulina, to bardzo
proste, zawierające chlorofil organizmy roślinne. W krajach azjatyckich są
znane i powszechnie używane od tysiącleci, głównie jako lek lub produkt
roślinny, często wykorzystywany w codziennej diecie. Nic dziwnego, zawierają
przecież wiele aktywnych substancji, które są niezbędne do wzrostu i
regeneracji komórek organizmu. Która z nich powinna być włączona do naszej diety?
Co przyniesie nam lepsze efekty zdrowotne zażywanie Spiruliny, Chlorelli, czy
może obydwu suplementów naraz?
Powszechnie wiadomo, że algi są znakomicie przyswajane
przez tkanki ludzkie, ponieważ skład chemiczny ich plazmy podobny jest do
składu plazmy człowieka. Zarówno Spirulina jak i Chlorella są mikroskopijnymi
roślinami rosnącymi w krystalicznie czystej wodzie. Są nazywane mikroalgami,
jako że są mikroskopijną formą algi. Są najwcześniejszymi i najprostszymi
formami życia na ziemi, które pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt i
istnieją na świecie już kilka miliardów lat.
Faktem jest, że obie mają zbawienny wpływ na nasze
zdrowie, ponieważ zawierają ogromną ilość składników odżywczych. W swoim
składzie posiadają Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nukleinowe (RNA i
DNA), chlorofil, i szeroki wachlarz związków chemicznych. Są uznawane za źródło
każdego pierwiastka potrzebnego ludzkiemu organizmowi, wysokiej jakości
kompletnego białka, które jest dużo bardziej przyswajalne niż jakiekolwiek inne
białko pochodzenia zwierzęcego. Mają wszystkie znane witaminy grupy B, włącznie
z witaminą B12, która prawie w ogóle nie występuje w roślinach oraz witaminy C
i E. Różnią się jednak od siebie m.in. zawartością i proporcjami składników
odżywczych.
Przyjrzyjmy się teraz ogólnym,
zasadniczym różnicom pomiędzy Spiruliną a Chlorellą.
Chlorella
|
Spirulina
|
|
Kształt
komórek
|
Kulisty
|
Spiralny
|
Barwnik
komórkowy
|
Chlorofil
|
Fytocjaniny
|
Barwa
|
Zielona
|
Ciemnozielona
|
Główne
składniki odżywcze
|
Błonnik,
żelazo, wapń, chlorofil, luteina
|
Witaminy z
grupy B, kwas foliowy, białko, Beta-karoten
|
Składniki
aktywne
|
Chlorofil,
Współczynnik Wzrostu Chlorelli (CFG)
|
Fytocjaniny,
Współczynnik Wzrostu Spiruliny (SGF)
|
Chlorella – doskonale oczyszcza organizm z toksyn
Chlorella jest bardzo często kojarzona ze Spiruliną.
Jednak fundamentalną różnicą pomiędzy nimi jest to, że jest 1000 lat młodsza
oraz posiada specyficzne grube ściany komórkowe, co sprawia, że Chlorella jest
bliższa roślinom niż algom. To jednokomórkowa zielona alga należąca do rodziny
Zielenic (łac. Chlorophyta). Jest okrągła i ma około 2 do 10 μm średnicy.
Chlorella zawiera włóknistą i nietrawioną przez organizm powłokę zewnętrzną
oraz wewnętrzne składniki pokarmowe. Ta unikalna budowa komórkowa pozwala jej
skutecznie wiązać zalegające w organizmie szkodliwe produkty przemiany
materii i toksyny, od których we współczesnym świecie trudno uciec. Dodatkowo
uszczelnia ona ścianki jelit, co zapobiega wtórnemu przenikaniu toksyn do
organizmu. Chlorella jest przede wszystkim wspaniałym sposobem detoksykacji
organizmu ze złogów rtęci, które nawarstwiają się w organizmie, jeśli
posiadamy wiele starych dentystycznych wypełnień, poddajemy się różnego rodzaju
szczepieniom i gdy jemy zbyt dużo ryb i owoców morza. Posiada też właściwości
przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze.
Chlorella zawiera około 45% białka, 20% tłuszczu, 20%
węglowodanów, 5% błonnika oraz 10% minerałów i witamin. Dlatego też wiele osób
uważa ją za atrakcyjne źródło pożywienia, gdyż jest bogata w białko i inne
niezbędne składniki pokarmowe.
Chlorella:
- Stanowi
pomoc dla ludzi z problemami wątrobowymi lub dla tych, którzy piją lub palą;
- Jest
bardzo pomocna dla ludzi z problemami jelitowymi, mającymi problemy z
wypróżnianiem;
- Jest
szczególnie dobra dla ludzi potrzebujących regeneracji;
- Zawiera
Współczynnik Wzrostu Chlorelli -CGF, który wzmacnia układ immunologiczny;
- Jest
doskonała w leczeniu zwyrodnieniowych niedoczynności umysłowych i nerwowych.
Spirulina – Skutecznie wzmacnia i odżywia organizm
Spirulina to także prosty, jednokomórkowy organizm.
Naukowcy wierzą, że zamieszkuje ziemię od 3,5 miliarda lat. Była znana od
tysięcy lat przez Azteków i Majów, a także przez Afrykańczyków i Azjatów. Jej
nazwa pochodzi od spiralnego wyglądu (spirulina – łacińska nazwa – spirala lub
helix). Spirulina pochodzi z zielonych alg (cyjanobakterii) z rodzaju
Arthrospira należących do rzędu Oscillatoriales. Wzmacnia odporność organizmu
40 razy bardziej niż echinacea i 20 razy więcej niż aloes. Spirulina jest
niezwykle bogata w białko (trzykrotnie więcej niż w wołowinie i rybie). Białko
to zawiera aż 18 rodzajów aminokwasów, dlatego jest bardzo dobrze przyswajalne.
Prócz tego Spirulina zawiera duże ilości mikro- i makroelementów, witamin i
kwasów nukleinowych. Porównując: 1 g Spiruliny ma tyle wartości odżywczych, co
1 kg warzyw. Spirulina dobrze się wchłania, normalizuje poziom cholesterolu we
krwi. Poprawia wzrok, stan włosów i paznokci.
Spirulina:
- To
świetne źródło łatwo przyswajalnego białka;
- Jest
łagodniejsza dla układu pokarmowego niż Chlorella;
- Stanowi
najlepsze źródło kwasu gamma linoleinowego (GLA), dobrego tłuszczu dla mózgu,
prawidłowego funkcjonowania serca i innych elementów organizmu;
- Wzmacniania
system immunologiczny (polisacharydy odkryte w Spirulinie nazwane „immuliną” są
od 100 do1000 razy bardziej aktywne od preparatów aktualnie używanych w
immunoterapii chorób nowotworowych);
- Obniża
poziomu złego cholesterolu ( LDL) i trójglicerydów;
- Normalizuje
poziom cukru we krwi.
Reasumując:
- Chlorella,
zawierająca czterokrotnie więcej chlorofilu niż Spirulina, wspomaga usuwanie
toksyn z organizmu. Niektórzy naukowcy sugerują, że Chlorella – jako środek
odtruwający – działa najskuteczniej, gdy jest stosowana na czczo, można ją
jednak przyjmować z innymi pokarmami lub lekami.
- Spirulina
nie jest tak zdolna do pozbywania się z organizmu metali ciężkich tak jak
Chlorella z powodu braku specyficznej błony komórkowej.
- Chlorella
najlepiej nada się dla osób mających problemy z zatwardzeniem i chcą oczyścić
organizm.
- Spirulina
natomiast przede wszystkim wpłynie uodparniająco oraz jest
suplementem stosowanym podczas diety.
- Chlorella
zawiera mniej białka niż Spirulina, ale znacznie więcej żelaza, chlorofilu oraz
kwasów nukleinowych.
- Spirulina
znacznie silniej działa przeciwwirusowo, wspaniale wzmacnia system
immunologiczny, stanowiąc naturalną i bezpieczną broń, pomagającą nam zwalczać
różne infekcje.
- Spirulina
może być niezwykle pomocna w walce z nadwagą, ponieważ w jej białku dużą część
stanowi fenyloalanina, odpowiedzialna m. in. za kontrolę apetytu. Tak więc,
przyjmowanie Spiruliny na półgodziny przed posiłkiem, pozwoli szybciej uzyskać
uczucie sytości, a jednocześnie pokryje zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Źródła:
http://www.spirulina.pl/algi/spirulina-platensis/algi-spirulina-i-chlorella-podobienstwa-i-roznice.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz