Odpowiednie wysokie stężenie kwasu solnego w żołądku jest
niezbędne do prawidłowego trawienia, które znacząco wpływa na funkcjonowanie
całego organizmu.
Niski poziom kwasu żołądkowego jest bardzo powszechnym
problemem u wielu ludzi, niestety wg. konwencjonalnej medycyny nie zasługującym
jeszcze na uwagę.
Powracając do lekcji chemii – skala Ph (od 0 do 14) jest
miarą kwasowości lub zasadowości danej substancji. Wszystko co jest na skali
poniżej Ph 7 jest kwasowe, powyżej 7 jest zasadowe. Ph kwasu żołądkowego
powinno leżeć na poziomie 1.5. Jest kilka powodów, dla których środowisko to
jest tak kwasowe.
Kwas żołądkowy chroni twój żołądek przed niechcianymi
infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi oraz grzybiczymi, które nadwyrężają twój
system immunologiczny. Nieprzyjazna flora bakteryjna i grzyby nie tolerują
środowiska kwasowego.
Właściwe pH jest konieczne dla optymalnej absorpcji
witamin i minerałów. Jak zwykle na pierwszy ogień idzie witamina B12, której
niedobór może spowodować nie tylko anemię ale również zwiększyć ryzyko spadku
gęstości kości (badania przeprowadzone przez USDA Human Nutrition Research
Center on Aging w Bostonie).
Nie muszę nawet wspominać o ryzyku jakie niosą niedobory wapnia i magnezu dla naszych kości. Badania łączą spożycie leków neutralizujących kwas solny ze zwiększonym ryzykiem złamań. Absorpcja żelaza i cynku, który reguluje naszym systemem odpornościowym jest również upośledzona przy za niskim poziomie kwasu solnego.
Kwas żołądkowy jest niezbędny do ‘rozbijania’ białek do
indywidualnych aminokwasów, które praktycznie potrzebujemy do wszystkiego a
zwłaszcza do budowania silnego systemu odpornościowego. Aby to osiągnąć musimy
dobrze trawić białka. Kwas solny aktywizuje więc enzymy trawienne, które
spełniają swoją rolę tylko w wysoko kwasowym środowisku. W efekcie
niskiego poziomu kwasu żołądkowego, enzymy nie kończą swojej pracy,
pozostawiając częściowo niestrawione resztki jedzenia, dając ucztę bakteriom i
drożdżom, co prowadzi do stanów zapalnych, irytacji wyściółki jelita i produkcji
toksyn, które muszą być filtrowane przez wątrobę.
W przypadku niedoboru kwasu żołądkowego:
-Białka nie będą trawione i wchłaniane (mięso, ryby,
nabiał, orzechy, rośliny strączkowe), co zwiększa ryzyko osteoporozy, prowadzi
do stanów zwyrodnieniowych a źle przetrawione białka system immunologiczny
zaczyna traktować jak wroga – co powoduje alergie i astmę.
-Żołądek nie będzie prawidłowo opróżniał treści, co
będzie powodować refluks przełyku i tzw. zgagę
-Zaburzona zostanie absorpcja niektórych pierwiastków i
mikroelementów takich jak wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo, bor, selen itd.
przez co zaburzona zostanie biochemia całego organizmu. Co może w konsekwencji
prowadzić do poważnych chorób w tym raka i chorób serca.
-Niemożliwa będzie sterylizacja żołądka, przez co
zostanie obniżona odporność i wzrasta ryzyko infekcji przewodu pokarmowego w
tym chorób jelit, wzdęć i gazów – kwas żołądkowy zabija bakterie i drożdże,
które dostają się z pożywieniem. Ale nie tylko, nie zniszczone mikroorganizmy
mogą powodować reakcje alergiczne i zapalne w odległych miejscach.
-Witamina B12 nie będzie przyswajana. Mniej niż 1%.
Objawy mogące wskazywać na niedoboru kwasu żołądkowego:
-Uczucie
pełności lub nudności po jedzeniu
-Łamliwe i słabe paznokcie
-Resztki jedzenia w stolcu
-Alergie pokarmowe
-Hemoroidy
-Zgaga lub refluks
-Przyspieszone starzenie
-Łamliwe i słabe paznokcie
-Resztki jedzenia w stolcu
-Alergie pokarmowe
-Hemoroidy
-Zgaga lub refluks
-Przyspieszone starzenie
-Gazy
i wzdęcia, zespół jelita wrażliwego
-Tendencja
do alergii, astma, trądziku, rozszerzone naczynka
-Refluks
żołądkowo-przełykowy
-Niedobór
żelaza, niedokrwistość
-Niedobór
witaminy B12
-Tendencja
do zakażeń grzybiczych i bakteryjnych jelit np. Candida
Prosty domowy test na niedobór kwasu żołądkowego.
Rano na czczo należy wypić ½ szklanki wody z wymieszaną
½ łyżeczki sody oczyszczonej. Jeśli jest żołądek prawidłowo zakwaszony,
roztwór sody wejdzie w reakcje z kwasem żołądkowym, wydzieli się dwutlenek
węgla w do 90 sekund powinno się odbić. Jeśli nie, to znaczy że kwas solny ma
za wysokie pH i żołądek jest niedokwaszony. W przypadku szczególnie refluksu i
zgagi nie należy przyjmowac w żadnym wypadku preparatów, które zobojętniają
kwas żołądkowy bo to dodatkowo pogłębia problem, zwalczając jedynie objawy.
Jest parę rzeczy, które możesz zrobić dla siebie już teraz czyli jak zakwasić żołądek:
- higiena spożywania posiłku wspomoże wydzielanie kwasu
solnego – jedz siedząc i koncentrując się na mozaice smakowej i strukturze
jedzenia.
- unikaj jedzenia w stresie, odpowiadając na maile czy oglądając telewizję.
- zacznij dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną
dając znak żołądkowi i wątrobie, że już pora zacząć pracować.
- nie pij płynów podczas jedzenia – pijąc, rozpuszczasz kwas solny, enzymy i sole żółciowe. Pij między posiłkami i zaraz po przebudzeniu.
- żuj dokładnie – żucie jest pierwszym etapem trawienia. Kwas i enzymy dotrą łatwiej do przeżutej miazgi pokarmowej niż do kawałka połkniętego mięsa. Poza tym pójście na skróty spowoduje tylko wzmożone uczucie głodu.
- wypij łyżkę lub dwie octu jabłkowego rozpuszczonego w połowie szklanki wody 15 min przed posiłkiem, stymulując wydzielanie kwasu solnego.
- spożyj 1 łyżeczkę startego imbiru przed posiłkiem
1 Cytrynę, 2-3 centymetrowy kawałek imbiru zblendować z ½ łyżeczki soli, najlepiej himalajskiej. Zażywać ½ łyżeczki 15 minut przed posiłkiem
- najadaj się tylko na 80%. Pozostaw 20% miejsca enzymom trawiennym na ich pracę. Najadanie się na 100% spowalnia trawienie, w związku z czym istnieje ryzyko fermentacji w żołądku. Cukry powstałe na jej skutek karmią grzyby, a na to nie możemy sobie pozwolić.
- wzbogać swoją dietę o kiszonki i surowe warzywa, które same w sobie zawierają enzymy.
Źródło:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz