ANTYOKSYDANTY – Stosowane są do obniżania
poziomu wolnych rodników. Siła każdego antyoksydantu uzależniona jest od jego
struktury składającej się z pierścieni, które wyłapują wolne rodniki. Im więcej
takich pierścieni, tym efektywniejszy jest dany antyoksydant.
Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, są grupą związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, uszkadzających komórki organizmu i prowadzących do ich przedwczesnego starzenia.
Siłę antyoksydantów mierzy się w skali ORAC
(oxygen radical absorbance capacity).
Przykładowo 28g przeciętnych owoców lub
warzyw daje nam około 500 ORAC, co stanowi 1/12 dziennej dawki, wynoszącej
około 6000 – wydaje się ona wystarczająca, aby zabezpieczyć przed uszkodzeniami
spowodowanymi przez nadmiar wolnych rodników.
Niestety jagody czy granaty są
usuwane z organizmu już po 30 minutach, więc ich działanie przeciw wolnym
rodnikom jest dosyć krótkotrwałe.
Antyoksydanty pochodzące z pożywienia są
zwane wtórnymi, natomiast produkowane przez organizm, takie jak SOD czy
glutation, pierwotnymi – i te są najsilniejsze.
Ecklonia cava extract (ECE) jest ekstraktem z
prawie nieznanej algi morskiej, rosnącej na głębokości około 30 m u wybrzeży
Japonii i Korei. Ma silne działanie antyoksydacyjne, gdyż składa się aż z 8
pierścieni – tymczasem uważana za silny antyoksydant zielona herbata ma 4
pierścienie, a reserwatrol – 2. Siła działania tej algi to 8300 ORAC. Ecklonia
cava zabezpiecza mózg, przekracza bowiem barierę krew-mózg, ponieważ jako jeden
z niewielu antyutleniaczy rozpuszcza się w tłuszczach. Jej długość życia wynosi
12 godzin. Jest 100 razy silniejsza od witaminy C i E. Zmniejsza zmęczenie,
stan zapalny, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wzmacnia krążenie,
pamięć, bystrość umysłu, sen, utrzymuje właściwy poziom cukru, wspomaga
zdolności seksualne. Zapobiega i odwraca COPD (chroniczne choroby dróg
oddechowych), pomaga w fibromialgii. Wspomaga odchudzanie, co
poprawia pracę trzustki w produkcji insuliny; zapobiega odkładaniu się
tłuszczów w wątrobie i trzustce.
Tlenek azotu (NO) jest niezbędny do tego, by
nasz układ krążenia funkcjonował właściwie; NO jest wytwarzany przez
śródbłonek. Jak wykazały badania, już po 6 tygodniach stosowania Alginolu
uzyskano 50-procentową poprawę w ilości przepływającej krwi. W przypadku gęstej
krwi i spowolnionego krążenia ten antyoksydant sprawia, że serce pompuje
mocniej, a jednocześnie wzmacnia on naturalne krążenie, nie uszkadzając przy
tym serca. Ecklonia znajduje się w takich produktach jak Alginol czy Seanol.
SKALA ORAC
Poniższa lista przedstawia 100 pokarmów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych w skali ORAC. Wartości ORAC wymienione są w jednostkach µmol TE/ 100g.
Poniższa lista przedstawia 100 pokarmów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych w skali ORAC. Wartości ORAC wymienione są w jednostkach µmol TE/ 100g.
Dane pochodzą ze strony.
1. Goździki mielone 314 446
2. Otręby sumaka 312 400
3. Cynamon mielony 267 536
4. Sorgo – otręby surowe 240 000
5.Oregano suszone 200 129
6.Kurkuma mielona 159 277
7.Jagody acai – mrożone, suszone 102 700
8.Sorgo – otręby czarne 100 800
9.Sumak – ziarna surowe 86 800
10.Kakao w proszku, niesłodzone 80 933
11.Kminek 76 800
12.Proszek z jagód maqui 75 000
13.Pietruszka – suszona 74 349
14. Sorgo – otręby czerwone 71 000
15. Bazylia suszona 67 553
16. Czekolada 100%, niesłodzona 49 926
17. Curry w proszku 48 504
18. Sorgo – zboże, hi-tanina 45 400
19. Czekolada – dutched, w proszku 40 200
20. Sok z jagód maqui 40 000
21. Szałwia 32 004
22. Żółte nasiona gorczycy 29 257
23. Imbir mielony 28 811
24. Pieprz czarny 27 618
25. Tymianek świeży 27 426
26. Majeranek świeży 27 297
27. Jagody goji 25 300
28. Otręby ryżowe – surowe 24 287
29. Chili w proszku 23 636
30. Sorgo – zboże czarne 21 900
31. Czekolada ciemna 20 823
32. Lignany – kadłub lnu 19 600
33. Czekolada półsłodka 18 053
34. Pekan 17 940
35. Papryka 17 919
36. Aronia surowa 16 062
37. Estragon świeży 15 542
38. Imbir surowy – korzeń 14 840
39. Bez czarny – surowy 14 697
40. Sorgo – zboże czerwone 14 000
41. Mięta pieprzowa – świeża 13 978
42. Oregano świeże 13 978
43. Orzechy włoskie 13 541
44. Orzechy laskowe 9 645
45. Żurawina surowa 9 584
46. Gruszki suszone 9 496
47. Cząber świeży 9 465
48. Karczochy 9 416
49. Fasola czerwona 8 459
50. Fasola różowa 8 320
51. Fasola czarna 8 040
52. Pistacje 7 983
53. Porzeczki 7 960
54. Fasola pinto 7 779
55. Śliwki 7 581
56. Czekolada, czekolada mleczna 7 528
57. Soczewica 7 282
58. Agawa suszona 7 274
59. Jabłka suszone 6 681
60. Czosnek w proszku 6 665
61. Jagody 6 552
62. Suszone śliwki 6 552
63. Sorgo – otręby białe 6 400
64. Melisa – liście 5 997
65. Soja 5 764
66. Cebula w proszku 5 735
67. Jeżyny 5 347
68. Czosnek surowy 5 346
69. Kolendra – liście 5 141
70. Wino cabernet sauvignon 5 034
71. Maliny 4 882
72. Bazylia świeża 4 805
73. Migdały 4 454
74. Koper 4 392
75. Wspięga wężowata 4 343
76. Jabłka czerwone 4 275
77. Brzoskwinie suszone 4 222
78. Rodzynki białe 4 188
79. Jabłka Granny Smith 3 898
80. Daktyle 3 895
81. Wino czerwone 3 873
82. Truskawki 3 577
83. Masło orzechowe gładkie 3 432
84. Porzeczki czerwone 3 387
85. Figi 3 383
86. Czereśnie 3 365
87. Agrest 3 234
88. Morele suszone 3 234
89. Orzeszki ziemne – wszystkie rodzaje 3 166
90. Kapusta czerwona 3 125
91. Brokuły 3 083
92. Jabłka 3 082
93. Rodzynki 3 037
94. Gruszki 2 941
95. Agawa 2 938
96.Sok z jeżyn 2 906
97. Kardamon 2 764
98.Guawa 2 550
99. Sałata czerwona – liście 2 380
100. Sok z winogron Concord 2 377
2. Otręby sumaka 312 400
3. Cynamon mielony 267 536
4. Sorgo – otręby surowe 240 000
5.Oregano suszone 200 129
6.Kurkuma mielona 159 277
7.Jagody acai – mrożone, suszone 102 700
8.Sorgo – otręby czarne 100 800
9.Sumak – ziarna surowe 86 800
10.Kakao w proszku, niesłodzone 80 933
11.Kminek 76 800
12.Proszek z jagód maqui 75 000
13.Pietruszka – suszona 74 349
14. Sorgo – otręby czerwone 71 000
15. Bazylia suszona 67 553
16. Czekolada 100%, niesłodzona 49 926
17. Curry w proszku 48 504
18. Sorgo – zboże, hi-tanina 45 400
19. Czekolada – dutched, w proszku 40 200
20. Sok z jagód maqui 40 000
21. Szałwia 32 004
22. Żółte nasiona gorczycy 29 257
23. Imbir mielony 28 811
24. Pieprz czarny 27 618
25. Tymianek świeży 27 426
26. Majeranek świeży 27 297
27. Jagody goji 25 300
28. Otręby ryżowe – surowe 24 287
29. Chili w proszku 23 636
30. Sorgo – zboże czarne 21 900
31. Czekolada ciemna 20 823
32. Lignany – kadłub lnu 19 600
33. Czekolada półsłodka 18 053
34. Pekan 17 940
35. Papryka 17 919
36. Aronia surowa 16 062
37. Estragon świeży 15 542
38. Imbir surowy – korzeń 14 840
39. Bez czarny – surowy 14 697
40. Sorgo – zboże czerwone 14 000
41. Mięta pieprzowa – świeża 13 978
42. Oregano świeże 13 978
43. Orzechy włoskie 13 541
44. Orzechy laskowe 9 645
45. Żurawina surowa 9 584
46. Gruszki suszone 9 496
47. Cząber świeży 9 465
48. Karczochy 9 416
49. Fasola czerwona 8 459
50. Fasola różowa 8 320
51. Fasola czarna 8 040
52. Pistacje 7 983
53. Porzeczki 7 960
54. Fasola pinto 7 779
55. Śliwki 7 581
56. Czekolada, czekolada mleczna 7 528
57. Soczewica 7 282
58. Agawa suszona 7 274
59. Jabłka suszone 6 681
60. Czosnek w proszku 6 665
61. Jagody 6 552
62. Suszone śliwki 6 552
63. Sorgo – otręby białe 6 400
64. Melisa – liście 5 997
65. Soja 5 764
66. Cebula w proszku 5 735
67. Jeżyny 5 347
68. Czosnek surowy 5 346
69. Kolendra – liście 5 141
70. Wino cabernet sauvignon 5 034
71. Maliny 4 882
72. Bazylia świeża 4 805
73. Migdały 4 454
74. Koper 4 392
75. Wspięga wężowata 4 343
76. Jabłka czerwone 4 275
77. Brzoskwinie suszone 4 222
78. Rodzynki białe 4 188
79. Jabłka Granny Smith 3 898
80. Daktyle 3 895
81. Wino czerwone 3 873
82. Truskawki 3 577
83. Masło orzechowe gładkie 3 432
84. Porzeczki czerwone 3 387
85. Figi 3 383
86. Czereśnie 3 365
87. Agrest 3 234
88. Morele suszone 3 234
89. Orzeszki ziemne – wszystkie rodzaje 3 166
90. Kapusta czerwona 3 125
91. Brokuły 3 083
92. Jabłka 3 082
93. Rodzynki 3 037
94. Gruszki 2 941
95. Agawa 2 938
96.Sok z jeżyn 2 906
97. Kardamon 2 764
98.Guawa 2 550
99. Sałata czerwona – liście 2 380
100. Sok z winogron Concord 2 377
Siła antyoksydantów zależy od ich rodzaju.
Dr. Sears pokazuje ich efektywność.
Antyoksydanty pierwotne:
SOD – najsilniejszy
Katalaza – wyjątkowa
Peroksydaza glutationowa (GPX) – wyjątkowa
Katalaza – wyjątkowa
Peroksydaza glutationowa (GPX) – wyjątkowa
Antyoksydanty wtórne:
Glutation, CoQ10 – bardzo silne
Kartenoidy, witaminy A, C, E – silne
Flawonoidy – silne
Minerały, proteiny – umiarkowane
Glutation, CoQ10 – bardzo silne
Kartenoidy, witaminy A, C, E – silne
Flawonoidy – silne
Minerały, proteiny – umiarkowane
Nadmiar wolnych rodników uszkadza
mitochondria, a one, gdy są uszkodzone, produkują jeszcze więcej wolnych
rodników oraz mniej energii. Aby tę sytuację uzdrowić, należy stosować techniki
tlenowe, szczególnie ozon, gdyż samo przyjmowanie antyoksydantów, takich jak
witaminy A, C, E , selen, cynk, niekoniecznie będzie wystarczające. Powodem
jest to, że enzymy antyoksydantów (katalazy, peroksydazy glutationowej i SOD)
niszczą wolne rodniki, nie uszkadzając komórek. Aby to uczynić, należy
zwiększyć produkcję energii przez mitochondria poprzez terapię ozonową czy
karnitynę, lub dożylny nadtlenek wodoru. Im więcej zostanie wyprodukowane
energii, tym więcej organizm wytworzy enzymów antyoksydantów i tym mniejsze
będzie zagrożenie ze strony wolnych rodników – tym bardziej że gdy organizm sam
je wytworzy, wówczas nie wyprodukuje ilości zabójczej dla organizmu. Oczywiście
intensywna aktywność fizyczna, a nie całodzienne siedzenie, również w tym
pomaga.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz