Tauryna - aminokwas, po raz pierwszy wyodrębniony przez
Tiedemanna i Gmelina (Niemcy) w 1827 roku z żółci bydlęcej. Swoją nazwę
zawdzięcza greckiemu słowu taurus, co znaczy: „byk”. Odkrycie tauryny
nie miało szczególnego znaczenia aż do momentu, kiedy w 1970 roku uczeni
wykazali, że jest ona niezbędnym składnikiem pożywienia kotów. Z powodu jej
braku u zwierząt rozwijała się ślepota oraz pojawiały poważne problemy z
czynnością serca.
Uznanie jej istotnego znaczenia dla organizmu opiera się
na tym, że tauryna jest uważana za warunkowo niezbędny aminokwas, choć w
przeciwieństwie do innych aminokwasów nie bierze udziału w syntezie białek.
„Jeśli wszyscy przedstawiciele świata medycyny dostrzegliby i poznali wartość tauryny, znajdowałaby się ona stale w składzie trzech najpopularniejszych suplementów diety."dr Atkins
Tauryna – jest to aminokwas niebiałkowy zawierający
siarkę o specyficznej roli fizjologicznej.
Jest to niezbędny aminokwas, który wykazuje dużą
aktywność biologiczną i jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu.
Jednak główna i najważniejszą funkcją Tauryny to...
Obrońca i Opiekun komórek.
Jeżeli ważysz 100 kg, to tauryna buduje 100 g masy twojego
ciała, głównie mięśni, bo mięśnie gromadzą najwięcej tauryny. Żaden inny, wolny
aminokwas nie osiąga aż tak wysokiego stężenia. Np. karnityna występuje w
organizmie, w ilości ok. 30 g.
Tak rozpowszechniona w organizmie substancja musi mieć dla niego ogromne znaczenie.
Współczesna medycyna, z dużym powodzeniem, wykorzystuje taurynę w kardiologii, hepatologii, oftalmologii, diabetologii, neurologii i onkologii.
Tak rozpowszechniona w organizmie substancja musi mieć dla niego ogromne znaczenie.
Współczesna medycyna, z dużym powodzeniem, wykorzystuje taurynę w kardiologii, hepatologii, oftalmologii, diabetologii, neurologii i onkologii.
Gdzie można znaleźć taurynę?
Obficie występuje w tkankach zwierząt i ludzi, głownie w
mięśniach szkieletowych, mózgu oraz sercu. Tauryna może być syntetyzowana w
organizmie z innych aminokwasów metioniny i cysteiny z pomocą witaminy B6, ale
zdarzają się niekiedy w życiu takie stany, kiedy dochodzi do nadmiernego
wydalania tauryny z organizmu:
•
w stanach stresu
•
przy radioterapii i chemioterapii
•
przy operacjach chirurgicznych
•
przy zaburzeniach rytmu serca i stanach niedokrwiennych
•
przy schorzeniach jelit
•
przy nadużywaniu alkoholu i nikotyny
•
przy cukrzycy
•
podczas estrogenowej terapii zastępczej
Jakie funkcje pełni tauryna?
Tauryna wpływa na poziom wapnia w komórkach, odpowiada za
osmoregulację a także pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Tauryna
kieruje "pracą" membran (błon) komórkowych, a także chroni i
stabilizuje je, reguluje transport substancji odżywczych.
Na przykład: w sercu tauryna odgrywa ważną rolę w
przemieszczaniu się jonów wapniowych przez błony komórkowe: w zależności od potrzeby
może podnosić lub obniżać poziom wapnia, utrzymywać potas i magnez wewnątrz
komórek, a sód - na zewnątrz.
Ma działanie antyoksydacyjne. Bierze także udział w syntezie kwasów żółciowych, ma więc pośrednio wpływ na trawienie pokarmów. Ostatnie badana jest intensywnie zależność pomiędzy poziomem tauryny w tkankach i gospodarką insulinową. Synergizm pomiędzy działaniem insuliny i tauryny wynikać może z faktu, iż oddziałują na te same receptory. Właśnie ten potencjał tauryny wykorzystywany jest głownie w suplementacji sportowej. Insulinomimetyczne działanie tauryny wspomaga transport składników odżywczych – w tym aminokwasów, glukozy i kreatyny do komórek mięśniowych.Osmoregulacja - regulacja stężeń roztworów elektrolitów i związków organicznych w płynach ustrojowych oraz ich objętości, a także utrzymywanie równowagi wodnej organizmu . Zjawisko osmozy polega na przechodzeniu wody z roztworu o niższym stężeniu (czyli hipotonicznego) do roztworu o stężeniu wyższym (hipertonicznego) przez błonę półprzepuszczalną ; w wypadku organizmów jest to błona komórkowa .
Co siedzi w napojach energetycznych?
Napoje energetyzujące wydają się niezbędne w sytuacjach,
gdy trzeba się ożywić i pobudzić pracę mózgu, a do odpoczynku jeszcze daleko.
W czym kryje się sekret napojów energetyzujących?
Zawartość puszki jak klucz otwiera drzwi do rezerw
wewnętrznych organizmu i otwiera kanały energetyczne samego organizmu. Innymi
słowy – zawartość puszki nie dostarcza energii, ale wysysa ją z ciebie.
Człowiek wykorzystuje swoje własne zasoby, a opisując dosadnie, zaciąga kredyt
w swoim własnym organizmie. Dług, oczywiście trzeba będzie zwrócić,
przypłacając zmęczeniem, bezsennością, załamaniem nerwowym, drażliwością i
depresją.
Głównym składnikiem napojów energetyzujących jest kofeina,
a jej nadmierne picie wywołuje pewne konsekwencje.
Kofeina, przy regularnym dostarczaniu do organizmu,
powoduje wyczerpanie jego sił, a jej nadmiar sprzyja częstemu oddawaniu moczu,
co przyczynia się do wyprowadzania soli z organizmu w dużych ilościach.
Najgorsze jest to, że organizm przyzwyczaja się do dawki kofeiny i z czasem
domaga się jej zwiększenia.
Tauryna, która wchodzi w skład napojów energetyzujących,
chroni serce, kompensując częściowo agresywne działanie kofeiny w tych dawkach,
jakie zawierają napoje energetyzujące. Jeśli kofeina zwęża naczynia krwionośne
i podnosi ciśnienie tętnicze krwi, to tauryna wyrównuje wahania ciśnienia w
miarę stabilizacji przez nią błon komórkowych i reguluje przepływ elektrolitów
(to znaczy minerałów) przez błony komórkowe.
Należy pamiętać, że duża zawartość kofeiny znajduje się w
zwykłych, znanych każdemu napojach herbata / kawa / cola.
Czy ty i Twoi bliscy je spożywacie?
Pomyślcie o tym, czy w waszych organizmach znajduje się
wystarczająca ilość tauryny dla ochrony mięśnia sercowego?
Inny codzienny środek uzależniający – nikotyna również
zwęża naczynia krwionośne i podnosi ciśnienie tętnicze krwi. W 2003 roku
naukowcy odkryli, że stan naczyń krwionośnych u palaczy przy przyjmowaniu tauryny już w ciągu 2 tygodni zbliża się do stanu
naczyń jak u osób niepalących.
Źródła tauryny.
W naturze bogate źródła tauryny znajdziemy w ostrygach,
mięsie, rybach, serwatce i niektórych roślinach strączkowych jak groch czy
soczewica. Taurynę znajdziemy również w mleku matki.
Stężenie tauryny w mięsie waha się od 30-200 mg/ 100g. Najwięcej jest jej w mięsie indyczym, a najmniej w mięsie kurzych brojlerów.
Bardzo dużo tauryny znajduje się w owocach morza - w bezkręgowcach morskich 300-800 mg/g - oraz w rybach (50-200mg/100g).
Niewielkie ilości tauryny w naszym organizmie wytwarzane
są w wątrobie, mózgu, jelitach i mięśniach szkieletowych.
Skutki niedoboru i nadmiaru tauryny.
Jeśli tauryna, jako suplement jest przyjmowana w
zalecanych dawkach, nie stwierdzono skutków ubocznych jej przyjmowania. Na ogół
jest dobrze tolerowana. Niestety tauryna może wchodzić w interakcję z
niektórymi lekami (warto wcześniej skonsultować to z lekarzem). Suplementów
zawierających taurynę powinny unikać kobiety w ciąży, matki karmiące piersią,
alergicy i osoby z dwubiegunową psychozą afektywną.
Po 40. roku życia wytwarzanie tauryny w naszym organizmie
zmniejsza się. Prawie 2-krotnie
spada zawartość tauryny w komórkach krwi
i osocza u osób w podeszłym wieku.
Jeśli organizm nie zawiera dostatecznej ilości tauryny,
to wówczas procesy, za które jest odpowiedzialna, albo będą przebiegały wolniej
i słabiej, albo nie będą przebiegały w ogóle.
Początkowo zostaną wykorzystane rezerwy organizmu, a
następnie rozpoczną się powolne, mało zauważalne zaburzenia na poziomie
komórkowym, a następnie na poziomie narządowym.
Uzupełnianie diety w taurynę może pomóc w uniknięciu
problemów takich jak:
•
niewydolność serca;
• pogorszenie wzroku i rozwój chorób oczu (zaćmy);
• osłabienie mięśni szkieletowych;
• ostry i przewlekły stres, zaburzenia koncentracji, bezsenność;
• zakłócenia czynności wątroby i trzustki (przyswajanie tłuszczów i cukrów, nadmiar cholesterolu);
• rozwój miażdżycy;
• zaburzenia pamięci;
• osłabienie odporności.
• pogorszenie wzroku i rozwój chorób oczu (zaćmy);
• osłabienie mięśni szkieletowych;
• ostry i przewlekły stres, zaburzenia koncentracji, bezsenność;
• zakłócenia czynności wątroby i trzustki (przyswajanie tłuszczów i cukrów, nadmiar cholesterolu);
• rozwój miażdżycy;
• zaburzenia pamięci;
• osłabienie odporności.
Ile powinniśmy spożywać Tauryny?
W dawkach profilaktycznych czyli 400 mg tauryna jest
całkowicie bezpieczna, a jej dawka lecznicza jest znacznie wyższa - do 3 g
dziennie.
Wyeliminowanie niedoboru tauryny w organizmie jest
konieczne również dlatego, że zastąpienie jej inną substancją jest niemożliwe,
jako że tauryna wpływa na liczne, życiowo ważne fizjologiczne i biochemiczne
procesy w komórce.
Tauryna jest niezbędna dla:
•
wegetarian
• sportowców
• osób starszych
• osób z chorobami serca
• tych, którzy spędzają dużo czasu przy komputerze i dużo czytają
• osób palących, często spożywających kawę lub inne napoje energetyzujące
• sportowców
• osób starszych
• osób z chorobami serca
• tych, którzy spędzają dużo czasu przy komputerze i dużo czytają
• osób palących, często spożywających kawę lub inne napoje energetyzujące
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz