Strony

środa, 26 lutego 2020

Igły sosny – przepyszna i niesamowicie zdrowa herbata.


Sosna pospolita jest najczęstszym gatunkiem występującym w Polskich lasach. A czy wiesz, że możesz z jej igieł przygotować aromatyczną i niesamowicie zdrową herbatę?
Herbata z igieł sosnowych zawiera znaczne ilości witaminy C, witaminy A i flawonoidów, które sprawiają, że jest to napój tonizujący o smaku cytrusowym. Najlepsze jest to, że zielone igły sosny można pozyskiwać bez trudu przez cały rok, dlatego szczególnie warto pić ją zimą, gdy ograniczony jest dostęp do innych roślin zielnych.
Kiedy to piszę, siedzę przy biurku na którym stoi parująca filiżanka sosnowej herbatki, a jej smak i zapach poprawiają nastrój i działają relaksująco. Herbatka z igieł sosny ma cytrusowy smak z nutką żywicy.
Igły sosny zawierają 4 razy więcej witaminy C niż świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, ale mniej niż owoce dzikiej róży. Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie i posiada duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Igły sosnowe są również bogate w witaminę A i bioflawonoidy.
Badania wykazały, że igły sosny hamują wzrost komórek białaczkowych, chronią przed oksydacyjnym uszkodzeniem DNA i apoptozą indukowaną przez rodniki hydroksylowe. Mają działanie farmakologiczne antyoksydacyjne, antyproliferacyjne i przeciwzapalne. Badania te określiły również, że najlepszą metodą ekstrakcji w celu uzyskania wysokich poziomów proantocyjanidyn i ekstraktu antyoksydacyjnego z igieł sosnowych jest gorąca woda.

czwartek, 25 kwietnia 2019

System NISHI w leczeniu nowotworów



Katsuzo Nishi (1884–1959) stworzył system terapeutycznych ćwiczeń zdrowotnych i zdrowego odżywiania (Nishi Health System).
Po raz pierwszy opublikował swoją metodę poprawy zdrowia w 1927 roku, w której opisał ćwiczenia oddechowe i sprawnościowe kręgosłupa.

Ze względu na potwierdzoną skuteczność w leczeniu nowotworów metoda została sklasyfikowana jako „Przeciwrakowy system Nishi”.

System przeciwrakowy obejmuje ćwiczenia zdrowotne i zalecenia:

Spać tylko na twardej poduszce i twardym materacu.
Ćwiczenie – „rybka” na usunięcie wad kręgosłupa
Ćwiczenie – „karaluch” na krążenie w kończynach
Ćwiczenie – łączenie dłoni i nóg na równowagę energetyczną
Ćwiczenie regenerujące kręgi szyjne i oddychanie – korygują pracę mięśni, nerwów, wewnętrznych organów i naczyń krwionośnych.
Uzdrawianie naturalnym pokarmem

środa, 23 stycznia 2019

Cudowne zboże - Orkisz


Orkisz (łac. Triticum spelta), jeden z trzech produktów w stu procentach przyswajalnych przez ludzki organizm, zawiera najwięcej energii życia, viriditas. [ang. Spelt]. To prastare zboże zachowało swoją pierwotną formę, ponieważ, w odróżnieniu od innych, nie poddaje się modyfikacjom genetycznym. W ich wyniku traci swoje cenne właściwości i po prostu przestaje być orkiszem. Orkisz uprawiany był w starożytnym Egipcie, Azji i Europie. W XIX w. został wyparty przez coraz intensywniej uprawianą, wydajniejszą pszenicę. Dzięki ponownemu odkryciu nauk Hildegardy do łask wróciło również to chwalone przez nią zboże. Orkisz jest w medycynie Hildegardy najważniejszym środkiem odżywczym i zarazem leczniczym. Święta pisze o nim tak: 

jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej, niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.”




Św. Hildegarda, która żyła w latach 1098-1179  jest autorką cennych dzieł z zakresu przyrody, teologii i medycyny. Przypisywano jej dar uzdrawiania, a także przepowiadania przyszłości. Zajmowała się przyrodolecznictwem (chorobę traktowała jako skutek zakłócenia równowagi między ciałem, duszą i duchem).


Do najważniejszych, należą dzieła z lat 1141-74, w których Hildegarda spisała swe wizje i objawienia: Scito vias Domini (= Scivias, apokaliptyczne, przedstawia całą historię zbawienia), Liber vitae meritorum (historia świata będąca kroniką walki między siłami dobra i zła), Liber divinorum operum simplicis hominis (podejmuje zagadnienia antropologiczne i kosmologiczne, koncentrując się na związku człowieka z kosmosem oraz przyszłych dziejach Kościoła, w tym koniec świata). Dzieła z zakresu medycyny i nauk ścisłych obejmują: Liber subtilitatum diversarum naturarum creaturarum (podstawy farmakologii i medycyny naturalnej z opisami rodzimej flory i fauny) oraz Causae et curae (zarys patologii i terapii).

piątek, 9 listopada 2018

Nowo opatentowane szczepionki na raka mogą blokować jednocześnie wszystkie typy nowotworów




Zespół naukowców Instytutu Badawczego dr Ratha w Kalifornii opracował szczepionkę na raka, która skutecznie hamuje wzrost guzów nowotworowych. Ta szczepionka na bazie peptydów blokuje niektóre enzymy, zwane metaloproteinazami (MMP), które są odpowiedzialne za wzrost i przerzuty wszystkich typów nowotworów oraz za tworzenie się naczyń krwionośnych w guzach (angiogeneza). Naukowcy udowodnili, że szczepienie peptydami, które powodują powstawanie przeciwciał przeciwko MMP-2 i MMP-9 u zwierząt doświadczalnych, prowadzi do znacznego zmniejszenia wielkości i objętości guza. 

środa, 31 października 2018

Która forma suplementu jest lepsza?


Dr Aleksandra Niedźwiecki
Dr. Rath Research Institute
Santa Clara, CA, USA


Obecnie rynek suplementów oferuje różnorodność produktów w formie tabletek, kapsułek, miękkich kapsułek żelowych, płynów, żelków do żucia oraz proszków. Każdy z nich ma swoje szczególne zastosowanie jednak konsumenci są w dużym stopniu zdezorientowani jakie są zalety i wady każdej z tych form.


Przyswajalność jest najczęstszą przyczyną obaw


Wielu konsumentów obawia się, że tabletki nie rozkładają się i nie wchłaniają szybko lub całkowicie w porównaniu do suplementów w płynie po tym jak znaleziono definicję na biurku fizyka ze stwierdzeniem, że płyn ma wskaźnik absorpcji 98% w porównaniu do około dwudziesto procentowego wskaźnika tabletki. Sprzedawcy używali tego stwierdzenia w celu promocji droższych produktów witaminowych w płynie. Podczas gdy ta cała kontrowersja odnośnie wskaźnika absorpcji mogła być prawdziwa kilka dekad temu, dzisiejsza technologia jest zupełnie inna i główną rolę w absorpcji odgrywa jeden ważny czynnik, którym jest jakość produktu.

·       Wysokiej jakości suplementy zwykle wykorzystują tzw. składniki „nieaktywne” lub „rozczynniki”, które tylko pomagają w procesie rozpadu i wchłaniania tabletki , takie jak na przykład maleńkie celulozowe włókna, które zwiększają objętość gdy wchłaniają wodę, pomagając tym samym w rozpadzie tabletki wewnątrz żołądka. Naturalne substancje użyte do powlekania tabletek także wpływają na lepsze wchłanianie. Te oraz inne cechy wzmacniające absorpcję są obecne w multiwitaminach wysokiej jakości natomiast raczej brak ich w tanich markach z supermarketów.