Strony

wtorek, 30 lipca 2013

Zdrowe i smaczne gazpacho.


Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie opublikowali badanie, z którego wynika, że systematyczne spożywanie gazpacho zmniejsza o 27% ryzyko nadciśnienia tętniczego1.
Swoje dobroczynne działanie gazpacho (hiszpański chłodnik z pomidorów) zawdzięcza tak wartościowym składnikom jak pomidory, ogórki, czosnek i oliwa z oliwek. Mają one bowiem właściwości chroniące serce i tętnice.
Nadciśnienie polega na zwiększonym w stosunku do normy ciśnieniu wywieranym przez krew na ścianki tętnic. Wzrost ciśnienia tętniczego jest zjawiskiem normalnym w przypadku stresu lub wysiłku fizycznego. Ale u osób cierpiących na nadciśnienie wysoki poziom ciśnienia tętniczego utrzymuje się stale, nawet w fazie odpoczynku lub przy braku stresu.
W dłuższej perspektywie dochodzi do nadwyrężenia tętnic. Zwiększa się wówczas ryzyko zawału, udaru mózgu, niewydolności serca, problemów z nerkami, a także – ze względu na ryzyko pękania drobnych naczyń krwionośnych – z oczami.

Wyśmienite gazpacho w niespełna 15 minut

Gazpacho zawiera pomidory, paprykę, ogórek, cebulę, oliwę z oliwek extra virgin, ocet winny, sól, czosnek oraz sok z cytryny i jest to naprawdę znakomita potrawa.
Jeśli zastanawiasz się nad kupieniem gotowego produktu, to pamiętaj, że w celu konserwacji gazpacho jest niestety pasteryzowane (czyli na krótko podgrzewane do wysokiej temperatury). Powoduje to utratę części witamin.

Dlatego namawiam Cię do przygotowywania własnego gazpacho, zwłaszcza w sezonie, gdy świeże pomidory nie kosztują dużo.



Oto przepis na tanie, szybkie i łatwe gazpacho domowe.

Przepis na cztery osoby:


Gazpacho
  • 6 dojrzałych pomidorów,
  • 1 ogórek,
  • ½ czerwonej papryki,
  • ½ zielonej papryki,
  • 2 małe cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 2 cytryn (lub więcej, do smaku),
  • 6 łyżek stołowych octu,
  • ½ szklanki oliwy z oliwek,
  • bazylia,
  • sproszkowana papryka,
  • pieprz i sól,
  • szklanka wody.
Przygotowanie:
  • Przeciśnij czosnek przez praskę, a cebulę drobno posiekaj.
  • Umyj pomidory, ogórek i paprykę. Ogórek obierz i usuń nasiona z papryki, a następnie wszystkie warzywa pokrój na kawałki.
  • Zmiksuj warzywa z czosnkiem i cebulą, dodaj oliwę, ocet, sok z cytryny, bazylię, sól, pieprz i sproszkowaną paprykę. Jeśli całość jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. Starannie wymieszaj i odstaw na dwie godziny do lodówki.
 Smacznego !
Autor: Jean-Marc Dupuis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz