Strony

czwartek, 22 sierpnia 2013

Równowaga kwasowo – zasadowa.




Do prawidłowego funkcjonowania naszych komórek niezbędna jest stabilność takich parametrów jak temperatura, odczyn pH czy ciśnienie. Nawet małe ich odchylenia wywołują zaburzenia czynności całego organizmu. Jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania  procesów komórkowych jest równowaga kwasowo - zasadowa. Jest to stan, w którym płyny między-komórkowe i wewnątrz komórkowe zapewniają ściśle określony balans dynamiczny między kwasami a zasadami we krwi i tkankach, warunkując odpowiednie pH.
Aby organizm utrzymywał stałe pH krwi wymagane jest sprawne funkcjonowanie mechanizmów regulacyjnych, do których zalicza się: krążenie, trawienie, wytwarzanie hormonów, wydalanie nadmiaru dwutlenku węgla przez płuca oraz wydalanie kwasów lub zasad przez nerki. Sprawność tych mechanizmów zależy od wydolność narządów, oraz dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym: magnez, wapń, i potas. Ich źródłem powinny być przede wszystkim warzywa i owoce. Stanowią one rezerwę alkaliczną.



"To co błędnie nazywamy chorobą, jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele". 
~ dr Robert O. Young ~
Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej to skutek pojawienia się kwaśnych pozostałości przemiany materii, z których neutralizowaniem i wydalaniem organizm sobie nie radzi. Ze względu na to, że wiele produktów przemiany materii to kwasy, to nawet w warunkach fizjologicznych istnieje raczej tendencja do zakwaszania organizmu. Waga zakwaszenia dla ustroju jest duża gdyż już nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia w procesach przemiany materii. Mianowicie otwierają drogę różnego rodzaju zarazkom, bakteriom i wirusom, sprzyjają fermentacji pokarmu, powstawaniu drożdży, grzybów i pleśni, które żywią się naszym pożywieniem. Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Komórki rakowe szybko rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną.  Zakwaszenie sprzyjają rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.. Szacuje się, że w Europie nawet ponad 85% ludności cierpi z powodu zakwaszenia organizmu.

Organizm człowieka ma do dyspozycji kilka mechanizmów buforowania, które umożliwiają zobojętnienie nadmiaru kwasów.

Tkanka łączna
Każda substancja odżywcza i każda cząsteczka tlenu musi najpierw przejść przez tkankę łączną. To samo dotyczy substancji dla organizmu szkodliwych. Tkanka łączna składa się z włókien kolagenowych, które niczym filtr wyłapują rozpuszczone w płynie ustrojowym substancje szkodliwe – bakterie, toksyny i kwasy nieorganiczne. Wszystkie te substancje szkodliwe oraz toksyny, które przedostają się do naszego organizmu, zostają zmagazynowane w tkance łącznej, która czeka, aż narządy odtruwania i wydalania będą gotowe się ich pozbyć. W przypadku nadmiaru kwasów w tkance łącznej, zostaje on rozprowadzony  w organizmie. Jako pierwsze otrzymują swoją porcję kwasów stawy i mięśnie. O takim przemieszczeniu kwasów świadczą choćby dolegliwości stawów i bolesne napięcia w mięśniach.

Krew
Optymalnym zakres pH krwi naszego organizmu, dla większości procesów przemiany materii, wynosi 7,3-7,7 i jest stała. Zarówno wyższe jak i niższe wartości byłyby dla orgazmu zabójcze. Krew transportująca substancje odżywcze i odpady przejmuje z tkanki łącznej oraz komórek szkodliwe kwasy i przenosi je do narządów wydzielniczych. Jeśli w organizmie nie występuje dostateczna ilość zasad, krew się przesyca i nie może należycie pełnić swojej funkcji. Krwinki czerwone deformują się i nie są już w stanie zaopatrywać organizm w tlen. Typowym objawem tego stanu jest nienaturalnie szybki oddech.

Żołądek
Żaden narząd nie ma kwaśniejszego środowiska niż żołądek. Wytwarzany tam kwas solny zapewnia mu wartość pH równą 3,0-1,2. Mimo dużej zawartości kwasu, żołądek dba jednak również o produkcję jego alkalicznej przeciwwagi, czyli zasad. Mianowicie, podczas wytwarzania kwasu solnego powstaje równocześnie wodorowęglan sodu, zwany powszechnie sodą oczyszczoną. W przypadku zakwaszenia organizmu ten system zostaje zachwiany. Gdy organizm wykazuje niedobór zasad, żołądek usiłuje temu zaradzić, produkując w nadmiarze wodorowęglan sodu. A że wytwarzanie tej substancji zasadowej nie jest możliwe, jeśli równocześnie nie zostanie zużyty powstający kwas solny, następuje podrażnienie i zakwaszenie żołądka.

Jelita
Jeśli w organizmie brak równowagi kwasowo-zasadowej, silnie kwaśna treść żołądkowa nie może zostać zneutralizowana przez niedostatecznie zasadowe soki trzustkowe i żółć. W rezultacie trawienie węglowodanów, tłuszczów i białek nie przebiega prawidłowo i zakwaszona miazga pokarmowa przedostaje się niezobojętniona prosto z żołądka do jelita cienkiego. A ponieważ znajdujące się tam hormony nie mogą należycie działać bez odpowiedniej ilości substancji zasadowych, również w jelicie pokarm zostaje strawiony połowicznie. W ten sposób dochodzi do fermentacji miazgi pokarmowej i przez powstające gazy do tworzenia kwasów, które z kolei, przedostając się do krwi, powodują dalsze zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej. Na dodatek jednostronne mnożenie albo zmiana flory bakteryjnej w jelicie prowadzi do dysbakteriozy (zaburzenia mikroflory w organizmie). Szkodliwe drobnoustroje w rodzaju bakterii E. coli, a także grzyby, jak Candida albicans, mają więc ułatwione działanie: flora jelitowa zmienia się patologicznie. Jeśli ten proces raz się zaczął, rozpoczyna się swoiste samo zatruwanie organizmu.
Na skutek zakwaszenia jelita cienkiego i w jego następstwie krwi zmniejsza się nie tylko stężenie zasad w organizmie, ale również zdolność całego organizmu do neutralizowania nadmiaru kwasów. To z kolei powoduje leszcze szybsze zakwaszenie całego organizmu. Po silnie kwasotwórczych czy bogatych w kwasy nieorganiczne posiłkach zaczyna działać swego rodzaju hamulec bezpieczeństwa. Błona śluzowa jelita, której zaaplikujemy taką bombę kwasową, odmawia wykonywania pracy, w następstwie czego organizm wydala silnie zakwaszony kał, co objawia się biegunką. Tego „wentyla bezpieczeństwa" nie należy zamykać środkami zapierającymi, gdyż wtedy nadmiar kwasów powstałych po posiłkach bogatych w cukier czy białko pozostałby w jelicie i mógłby wyrządzić dalsze szkody.

Nerki
Część nagromadzonych w organizmie kwasów dostaje się w czasie ich transportu przez krew również do wątroby, która jest w stanie je unieszkodliwić. Głównym narządem wydalniczym kwasów są jednak nerki. Jeśli są przeciążone, wzrasta stężenie kwasu moczowego we krwi, sygnalizując już na lata przed ujawnieniem się symptomów chorobowych słabe działanie wydalnicze nerek. Obecność kamieni w pęcherzu moczowym i w nerkach, jak również dna moczanowa wskazują, że organizm ucieka się do środków nadzwyczajnych, próbując unieszkodliwić nadwyżki kwasów nieorganicznych. Jeśli nerki są tak osłabione, że nie wydalają należycie nadmiaru kwasów, krew zostaje zakwaszona. Następuje wówczas znaczne upośledzenie przemiany wapniowej, czego następstwem mogą być poważne choroby, jak krzywica i zwapnienie nerek. W najgorszym wypadku zwapnienie nerek może prowadzić nawet do pełnej niewydolności tego narządu. Nerki, żeby mogły pełnić swoją funkcję stacji odtruwającej, potrzebują spokoju. Ich wzmożona aktywność przypada zatem na czas snu. Odpowiednio długi odpoczynek nocny, wynoszący około 8 godzin, jest zatem nieodzownym warunkiem zapobiegania zakwaszeniu organizmu.

Układ nerwowy
Układ nerwowy utrzymuje nas w równowadze psychicznej i fizycznej. jeśli jednak zostaje zachwiana równowaga kwasowo-zasadowa, traci ją również układ nerwowy. Wymiana między czynnościami ciała a układem nerwowym nie jest bowiem jednokierunkowa. Zaburzenia somatyczne wpływają na układ nerwowy, i odwrotnie. Jeśli w, organizmie występuje przewaga kwasów, układ współczulny zaczyna działać na pełnych obrotach. Wydzielają się zwiększone ilości hormonów stresu, adrenaliny i noradrenaliny, natomiast czynności wydzielnicze, odgrywające ważną rolę w usuwaniu szkodliwych kwasów, redukują się do minimum. Jednocześnie zostają upośledzone czynności odprężające i uspokajające. 

Objawy zakwaszenia:

Zakwaszenie ma swój udział w niemal wszystkich chorobach przewlekłych - albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Poniżej wymieniam jedynie główne choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

2. Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

3. Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu. 


Podstawowe przyczyny powstania zakwaszenia

Do zakwaszenia przyczynia się:

1. Dieta: spożywanie dużej ilości pożywienia zakwaszającego w stosunku do jedzenia zasadowego, a
także łączenie pokarmów różnego typu, jak białek i węglowodanów, trawiących się w różnych miejscach w układzie pokarmowym, w innym środowisku pH. Także dieta uboga w mikroelementy i witaminy.
Przejściowy stan zakwaszenia występuje również u osób oczyszczających ciało dietą lub głodówką i  u osób odchudzających się. Organizm uwalnia wówczas masę toksyn, których  często nie nadąża wydalać i neutralizować. Dlatego bardzo istotna jest jakość wszystkiego co wówczas jemy i wspomaganie ciała w oczyszczaniu różnymi zabiegami oraz ziołami.

2. Długotrwały stres i życie w pośpiechu, a także utrzymywanie w sobie negatywnych uczuć jak gniew, smutek i innych, które niekorzystnie wpływają na nasz układ nerwowy zarządzający całym organizmem

3. Nadużywanie leków, np. przeciw bólowych

4. Używki jak alkohol, nikotyna, kawa i czarna herbata


 CDN...

Źródła:

Bibliografia:  „Fizjologia człowieka w zarysie" W. Traczyk,
„Nadmiar kwasu rujnuje zdrowie" dr med Michael Worlitschek,  wykłady dr Younga.
„Równowaga kwasowo-zasadowa” Katrin Koelle