Zespół naukowców z Leicester School of Pharmacy odkrył, że związek ekstrahowany ze skórki mandarynek zabija pewne typy komórek nowotworowych. Mechanizm działania jest prosty. Okazało się bowiem, że Salvestrol Q40 przekształca się w ich wnętrzu w toksyczną substancję.
Salvestrol
Q40 jest rodzajem fitoaleksyny, czyli substancji używanej przez rośliny
do odstraszania szkodników, np. owadów i grzybów. Enzym P450 CYP1B1,
znajdowany w wyższych stężeniach właśnie w komórkach rakowych,
przekształca Salvestrol w związek 20-krotnie bardziej toksyczny dla nich
niż dla zdrowych komórek.
Naturalne antidotum na raka można
znaleźć nie tylko w mandarynkach, ale także w innych owocach i
warzywach, zwłaszcza w tych z rodziny krzyżowych (np. w brokułach i
brukselce). Z oczywistych względów uprawy wytwarzają więcej Salvestrolu
Q40, gdy rośliny zostaną zaatakowane przez szkodniki. Ze zdrowotnego
punktu widzenia, oczywiście ludzkiego, byłoby więc lepiej, gdyby rolnicy
zrezygnowali ze stosowana pesty- czy fungicydów...
W skórce
mandarynek występują wyższe stężenia Salvestrolu Q40 niż w miąższu
owoców. Badacze sugerują, że współczesna moda na obieranie wszystkiego
ze skórki mogła doprowadzić do wzrostu częstości występowania niektórych
nowotworów.
Dr Hoon Tan założył ze współpracownikami firmę, by prowadzić dalsze badania nad naturalnymi metodami leczenia nowotworów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz