Jeśli już podjęliśmy decyzję i mamy zielone światło od
lekarza, możemy przystąpić do głodówki.
Trzeba się do niej przygotować. I warto
zrozumieć co się będzie działo z organizmem w pierwszych trzech dniach
głodówki.
Co się dzieje z organizmem podczas krótkotrwałego
głodzenia. Pierwsze 3 dni.
1.Dochodzi do nasilenia procesów katabolicznych: lipolizy
(rozpadu tkanki tłuszczowej), proteolizy (rozpadu białek) glukoneogenezy
(syntezy glukozy ) i ketogenezy (syntezy ciał ketonowych.
2.Głównym materiałem energetycznym jest tłuszcz
zgromadzony w tkance tłuszczowej- pokrywa 85% zapotrzebowania energetycznego.
Tkanka tłuszczowa intensywnie uwalnia kwasy tłuszczowe i glicerol.
3. aż 1/3 kwasów tłuszczowych uwolnionych przez tkankę
tłuszczową wychwytuje wątroba i przekształca je do ciał ketonowych (CK).
Z wątroby CK są „wyrzucane” do krwioobiegu
4.Redukcja stężenia insuliny w krążeniu (spowodowana
brakiem przyjmowania posiłków) uniemożliwia pobór glukozy przez mięśnie i
tkankę tłuszczową.Glukoza jest w ten sposób oszczędzana dla potrzeb mózgu i
komórek krwi. Ten sam niedobór insuliny w krążeniu prowadzi do rozpadu
trójglicerydów (tłuszczu) w tkance tłuszczowej. Proces rozpadu tkanki
tłuszczowej jest potęgowany przez katecholaminy, glukagon i hormon wzrostu,
które stymulują rozpad (lipolizę) tkanki tłuszczowej (działając jak
antagoniści insuliny).
5.Glukoza, której niedobór jest coraz bardziej
potęgowany jest intensywnie produkowana ( w procesie glukonoegenzy) z
mleczanu (uwalnianego przez komórki krwi), aminokwasów (pochodzących z
mięśni) i glicerolu.
Jak się w tym czasie czujemy?
Przemęcznie, rozdrażnienie, spotęgowane uczucie
zimna, zawroty głowy, spadek ciśnienia, pogorszona koncentracja i
nastrój.
Na praktycznie: jak przygotować się do „wyjścia” z
głodówki?
Musimy mieć przygotowaną listę zakupów, którą możemy
realizować przed przystąpieniem do głodówki lub w trakcie jej trwania .
Niezależnie od typu diety przed głodówką na liście
zakupów musi się znaleźć (proporcje na 1 osobę)
½ kg jabłek , włoszczyzna na zupy jarzynowe- marchew (1
kg, pietruszka ½ kg, kapusta włoska, jarmuż (opakowanie), natka zielonej
pietruszki, koper
Obcjonalnie: szpinak
Na 2 i 3 dzień: masło, 200 g białego sera, 2
jogurty (robione), kasza (jaglana, gryczana), ¼ kg suszonych śliwek,
kiszonki (kiszone ogórki i butelki), butelka soku z warzyw kiszonych.
Na 2 i 3 dzień wersja wege: olej kokosowy, 200
g tofu, kasza (jaglana, gryczana), ¼ kg suszonych śliwek, kiszonki
(kiszone ogórki i butelki), buraki kiszone, butelka soku z warzyw
kiszonych.
Żródła: Biochemia Klinicza res S Angielski, E Newsholme T Leech Functional Biochemisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz