Pan Profesor Micha Tombak często mawia, że pożywienie powinno być dla człowieka
lekarstwem.
Ten kto stosuje te zalecenia, nie narzeka na zdrowie. Każdy
pokarm, który chcemy zjeść powinien mieć w sobie jakąś wartość leczniczą, a
więc jeśli tych wartości w nim nie ma, to takiego pokarmu należy unikać.
Kierując się tą myślą, chciałbym polecić wam nalewkę młodości profesora
Tombaka.
Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie
posiada bezcenne właściwości lecznicze i odmładzające, a na dodatek jest
wyjątkowo smaczna.
Przypominam najważniejsze z nich: oczyszcza i regeneruje
układ krwionośny, jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciw wirusowo,
przeciw bakteryjnie oraz zwalcza grzyby. Odbudowuje mikroflorę jelita grubego,
zabija patogenną florę układu pokarmowego i oddechowego, wzmacnia układ
odpornościowy. Reguluje jakość cholesterolu (proporcję LDL/HDL), dezynfekuje
drogi moczowe, niszcząc bakterie oporne na antybiotyki. Obniża ciśnienie krwi,
spowalnia procesy starzenia.
Ekstrakty z czosnku skutecznie działają przeciwko
salmonelli i helikobakter pylori. Czosnek ma działanie przeciwalergiczne, jest
pomocny również w zatruciach metalami ciężkimi. Zawiera flawonoidy, flawony,
witaminy z grupy B, sole mineralne, selen, fosfor, żelazo, wapń, magnez, german
i wiele innych.
Więcej informacji o czosnku jest tutaj.
Związki flawonowe, to organiczne związki chemiczne, które występują w powierzchniowych warstwach tkanek roślinnych. Nadają im intensywny żółty kolor, chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego oraz atakami owadów i grzybów. Dodatkowo spełniają funkcję przeciwutleniaczy. Do najbardziej znanych związków flawonowych należy rutyna oraz kwercetyna. Zdaniem badaczy w przyrodzie występuje blisko 8000 rodzajów związków flawonowych, z czego lepiej znanych nauce jest zaledwie 500 typów.
Wśród wielu jego cech wymienię jedną najważniejszą – zawartość polifenoli, w tym najbardziej poznanej grupy - flawonoidów. Odgrywają one ważną rolę w profilaktyce i leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: nowotwory, cukrzyca, miażdżyca, choroba Alzheimera i innych dolegliwości ludzi w podeszłym wieku. I chociaż w kręgach naukowych toczą się nieustające spory na temat korzyści prozdrowotnych polifenoli, proponuję przypomnieć sobie słowa Hipokratesa, który mówił, że wino:
"jest doskonale użyteczne i wskazane
dla bolejącego; używane w rozsądnych dawkach pomaga zachować zdrowie i przedłużyć
młodość"
Polifenole działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo. Zapobiegają one także powstawaniu zakrzepów i miażdżycy naczyń krwionośnych. Polifenole łącza się z kolagenem zapobiegając wytwarzaniu się histaminy. W ten sposób zapewniają one ochronę ścianom naczyń krwionośnych. W świetle aktualnej wiedzy można też stwierdzić korzystny wpływ polifenoli na zapobieganie alergiom i obniżaniu poziomu cholesterolu.
Po ogólnym wstępie podaje przepis na ten cudowny eliksir.
Składniki:
wino czerwone (rodzaj wg własnych upodobań smakowych) – jedna butelka
polski czosnek (średniej wielkości) – 10-12 główek Uwaga! Główek, a nie ząbków!
wino czerwone (rodzaj wg własnych upodobań smakowych) – jedna butelka
polski czosnek (średniej wielkości) – 10-12 główek Uwaga! Główek, a nie ząbków!
Sposób przygotowania:
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Do emaliowanego lub szklanego garnuszka wlać wino i na bardzo małym ogniu doprowadzać je do wrzenia w czasie nie krótszym niż 30-40minut. Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć garnek z ognia i wsypać do wina czosnek. Następnie przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 6-10 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu, odcedzić i przelać z powrotem do butelki, słoika lub karafki.
Czosnek obrać, ząbki przekroić na pół. Do emaliowanego lub szklanego garnuszka wlać wino i na bardzo małym ogniu doprowadzać je do wrzenia w czasie nie krótszym niż 30-40minut. Gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć garnek z ognia i wsypać do wina czosnek. Następnie przykryć garnek pokrywką i pozostawić na 6-10 godzin w temperaturze pokojowej. Po upływie tego czasu, odcedzić i przelać z powrotem do butelki, słoika lub karafki.
Naczynie zamknąć i podpisać: "nalewka młodości,
piękności i długowieczności".
Przechowywać w lodówce.
Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Pić nie więcej 30-60 ml na dobę, najlepiej na noc
WAŻNE: w procesie długiego podgrzewania na wolnym ogniu, większość alkoholu zawartego w winie powinna się ulotnić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz