Strony

niedziela, 11 września 2016

Serniki – czy aby na pewno polskie?


Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski.
I owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają się nimi również mieszkańcy innych krajów.
Zaczęło się od Greków

Historia sernika jest długa i ciekawa. Sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była to jedna z pierwszych kulinarnych książek świata). 
Ówczesny sernik stanowił nie lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach.

Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Katon Starszy w dziele „De Re Rustica” („Rzecz wiejska”) zawarł przepis na libium (czyli sernik związany z religijnymi rytuałami). Zaś prawnuk tego polityka Marek Porcjusz Katon podał pierwszy znany nam przepis na sernik, który brzmiał następująco: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.

Dalsze losy sernika
Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie własne warianty tej słodkiej pyszności.



Już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej (w 1545 roku) pojawił się przepis na sernik. Udział w tworzeniu historii sernika miał także kucharz Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na niewielkie kawałki, które moczył w mleku przez 3 godziny, a następnie dodał do nich jajka, mąkę oraz cukier.

W różnych regionach do przyrządzenia sernika używane są inne rodzaje serów. I tak Włosi wykorzystują w tym celu ser ricotta, Grecy fetę lub mizithra, a Niemcy twaróg. W USA sernik stał się popularny po wyprodukowaniu serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem znanego sernika nowojorskiego.

Sernik a sprawa polska
Jak sernik dotarł do naszego kraju? Nie ma jednoznacznych informacji na ten temat. Wiadomo tylko, że w staropolskich książkach kucharskich znajduje się niewiele przepisów na sernik. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.

Innym regionalnym wariantem tego ciasta, który powstał w naszym kraju jest sernik kaszubski. Niestety jeśli chodzi o większość serników to trudno jest stwierdzić, czy mają polski rodowód.

Przedmiotem sporu o pochodzenie sernika jest modyfikacja tego ciasta: seromakowiec, czyli sernik przekładany masą makową, sernik bez sera, sernik na zimno, serowy strudel oraz ciasto drożdżowe z serem i kruszonką. W latach 80. XX wieku stał się w Polsce popularny dwukolorowy sernik Isaura, nazwany na cześć tytułowej bohaterki telenoweli brazylijskiej.

Serniki kojarzą nam się zawsze z ciężkością i glutenem czyli tradycyjnie.
A ja mimo że słodycze mogą dla m nie istnieć  wypróbowałem niesamowity przepis moje znajomej, który jest lekki i bardzo Eko.



A więc do dzieła…. 
Sernik kokosowy jest łatwy do przygotowania, oczywiście dodatki sami wybieracie w postaci owoców.

Taki sernika nadaje się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale i na codzienne zaspokojenie apetytu na słodycze.

Składniki na foremkę okrągłą 24 cm:
Składniki na spód:

gorzka czekolada 70%
125g masła
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 jajko
30g ksylitolu lub 50g cukru trzcinowego

Składniki na masę:
600g twarogu na sernik
250g mascarpone
200g ksylitolu lub 300g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki wanilii
1 puszka 400ml mleka kokosowego
4 jajka

Składniki na krem:
100ml kremówki
1 puszka mleka kokosowego (biała stała część)
2 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub 3 łyżki cukru pudru
szczypta wanilii w proszku

 Wykonanie spodu:
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy czekoladę i delikatnie masujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy na chwilę.
Dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąki i proszek do pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściany foremki smarujemy olejem lub masłem i również wykładamy papierem do pieczenia. To ułatwi wyciągnięcie sernika.
Do przygotowanej foremki wylewamy przygotowany spód i pieczemy 15 min. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia

Wykonanie masy:
Do malaksera wkładamy twaróg, mascarpone, wsypujemy cukier i mąkę oraz wanilię. Miksujemy aż wszystkie składniki połączą się i ser dobrze się zmieli. Następnie w odstępie 15 sekundowym dodajemy po 1 jajku. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe i mieszkamy do połączenia się wszystkich składników.
Gotową masę wylewamy na upieczony spód.

Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 min w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 min. Jeszcze nie wyciągamy sernika z piekarnika. Zostawiamy go jeszcze na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach żeby doszedł do siebie. Po tym czasie wyciągamy go do całkowitego przestygnięcia.

Wykonanie kremu:
Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej mleko kokosowe i cukier puder. Wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki na 2h.

Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy ulubionymi owocami.

Przepis udostepniony za zgodą mojej wspaniałej znjomej oto link do strony http://www.cudacelestyny.pl/