Wiele osób postrzega sernik jako przysmak typowo polski.
I owszem: serniki są bardzo popularne w Polsce, ale z wielką chęcią zajadają
się nimi również mieszkańcy innych krajów.
Zaczęło się od Greków
Historia sernika jest długa i ciekawa. Sięga czasów starożytnych, kiedy to grecki filozof Aegimus napisał książkę poświęconą sztuce wypieku tego ciasta (była to jedna z pierwszych kulinarnych książek świata).
Ówczesny sernik stanowił nie
lada rarytas, jakim karmiono olimpijczyków, którzy zwyciężali w igrzyskach.
Serniki były również znane starożytnym Rzymianom. Katon
Starszy w dziele „De Re Rustica” („Rzecz wiejska”) zawarł przepis na libium (czyli
sernik związany z religijnymi rytuałami). Zaś prawnuk tego polityka Marek
Porcjusz Katon podał pierwszy znany nam przepis na sernik, który brzmiał
następująco: „2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt
chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze
wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu”.
Dalsze losy sernika
Sernik stał się popularny w Europie za sprawą ekspansji
terytorialnej Rzymian. Ludność z podbitych krajów przejmowała od przodków
Włochów zwyczaje: również sztukę kulinarną. I tak przez lata miłość
Europejczyków do sernika wzrastała, a poszczególne kraje wypracowywały sobie
własne warianty tej słodkiej pyszności.
Już w pierwszej wydrukowanej książce kucharskiej (w 1545
roku) pojawił się przepis na sernik. Udział w tworzeniu historii sernika miał
także kucharz Henryka VIII. Szef kuchni wpadł na pomysł pocięcia sera na
niewielkie kawałki, które moczył w mleku przez 3 godziny, a następnie dodał do
nich jajka, mąkę oraz cukier.
W różnych regionach do przyrządzenia sernika używane są
inne rodzaje serów. I tak Włosi wykorzystują w tym celu ser ricotta, Grecy fetę
lub mizithra, a Niemcy twaróg. W USA sernik stał się popularny po
wyprodukowaniu serka Philadelphia, który stał się podstawowym składnikiem
znanego sernika nowojorskiego.
Sernik a sprawa polska
Jak sernik dotarł do naszego kraju? Nie ma jednoznacznych informacji na ten temat. Wiadomo tylko, że w staropolskich książkach kucharskich znajduje się niewiele przepisów na sernik. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.
Jak sernik dotarł do naszego kraju? Nie ma jednoznacznych informacji na ten temat. Wiadomo tylko, że w staropolskich książkach kucharskich znajduje się niewiele przepisów na sernik. Najprawdopodobniej poznaliśmy ten słodki specjał dzięki Janowi III Sobieskiemu, gdy powracał do Polski z bitwy pod Wiedniem. W ten sposób dotarł do nas sernik zwany wiedeńskim, który szybko zyskał sobie uznanie: zwłaszcza wśród Krakowiaków, którzy nieco go zmodyfikowali zdobiąc go „kraciastą” polewą. Taki sernik jest czasami nazywany krakowskim.
Innym regionalnym wariantem tego ciasta, który powstał w
naszym kraju jest sernik kaszubski. Niestety jeśli chodzi o większość serników
to trudno jest stwierdzić, czy mają polski rodowód.
Przedmiotem sporu o pochodzenie sernika jest
modyfikacja tego ciasta: seromakowiec, czyli sernik przekładany masą makową,
sernik bez sera, sernik na zimno, serowy strudel oraz ciasto drożdżowe z serem
i kruszonką. W latach 80. XX wieku stał się w Polsce popularny dwukolorowy
sernik Isaura, nazwany na cześć tytułowej bohaterki telenoweli brazylijskiej.
Serniki kojarzą nam się zawsze z ciężkością i glutenem
czyli tradycyjnie.
A ja mimo że słodycze mogą dla m nie istnieć wypróbowałem niesamowity przepis moje znajomej,
który jest lekki i bardzo Eko.
A więc do dzieła….
Sernik kokosowy jest łatwy do przygotowania, oczywiście
dodatki sami wybieracie w postaci owoców.
Taki sernika nadaje się nie tylko na wyjątkowe okazje,
ale i na codzienne zaspokojenie apetytu na słodycze.
Składniki na foremkę okrągłą 24 cm:
Składniki na spód:
gorzka czekolada 70%
125g masła
1 łyżka mąki jaglanej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
1 jajko
30g ksylitolu lub 50g cukru trzcinowego
Składniki na masę:
600g twarogu na sernik
250g mascarpone
200g ksylitolu lub 300g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki wanilii
1 puszka 400ml mleka kokosowego
4 jajka
Składniki na krem:
100ml kremówki
1 puszka mleka kokosowego (biała stała część)
2 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub 3 łyżki cukru pudru
szczypta wanilii w proszku
Wykonanie spodu:
W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy
czekoladę i delikatnie masujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Odstawiamy na chwilę.
Dodajemy pozostałe składniki: jajka, mąki i proszek do
pieczenia oraz cukier. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni Celsjusza.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ściany foremki
smarujemy olejem lub masłem i również wykładamy papierem do pieczenia. To
ułatwi wyciągnięcie sernika.
Do przygotowanej foremki wylewamy przygotowany spód i
pieczemy 15 min. Po upieczeniu odstawiamy go do przestygnięcia
Wykonanie masy:
Do malaksera wkładamy twaróg, mascarpone, wsypujemy
cukier i mąkę oraz wanilię. Miksujemy aż wszystkie składniki połączą się i ser
dobrze się zmieli. Następnie w odstępie 15 sekundowym dodajemy po 1 jajku. Na
samym końcu dodajemy mleko kokosowe i mieszkamy do połączenia się wszystkich
składników.
Gotową masę wylewamy na upieczony spód.
Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy najpierw 15 min w
temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140
stopni i pieczemy przez 50 min. Jeszcze nie wyciągamy sernika z piekarnika.
Zostawiamy go jeszcze na 10 min przy zamkniętych drzwiczkach żeby doszedł do
siebie. Po tym czasie wyciągamy go do całkowitego przestygnięcia.
Wykonanie kremu:
Ubijamy kremówkę i dodajemy do niej mleko kokosowe i
cukier puder. Wszystko łączymy i odstawiamy do lodówki na 2h.
Gdy sernik ostygnie nakładamy na niego krem i dekorujemy
ulubionymi owocami.
Przepis udostepniony za zgodą mojej wspaniałej znjomej oto link do strony http://www.cudacelestyny.pl/
Przepis udostepniony za zgodą mojej wspaniałej znjomej oto link do strony http://www.cudacelestyny.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz