Strony

wtorek, 18 kwietnia 2017

Jak zrobić domowe mieszanki przypraw i kostki rosołowe


Uwielbiam przyprawy i używam ich bardzo dużo w swojej kuchni dlatego umieszczam kilka przepisów z których korzystam.

Domowe mieszanki przypraw to zdrowa alternatywa dla naszprycowanych glutaminianem sodu, syntetycznymi aromatami i ekscytotoksynami produktów komercyjnych.

Przygotowanie smacznego pełnego dania nie wymaga mieszanek, wystarczy nieoczyszczona sól, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła i przyprawy korzenne w niewielkich ilościach, tak by tylko podkreślić smak. Warunkiem jest wysoka jakość świeżych składników.

Ale jeśli zbyt długo używaliśmy gotowych mieszanek jest zrozumiałe, że naturalna żywność bez glutaminianu sodu wydaje się nie mieć smaku. Ale jest na to rozwiązanie.

Domowe mieszanki przypraw – przepisy

Domowa wegeta

Szklanka suszonej włoszczyzny – marchew, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, koperek, cebula – opcjonalnie lubczyk, pasternak
5 łyżek soli morskiej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy

Składniki zmielić pulsacyjnie w blenderze lub warzywa zmielić w młynku a przyprawy roztłuc w moździerzu po czym wymieszać i wsypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
UWAGA: w zależności od gustu mieszankę można przygotowywać z ulubionych warzyw, przypraw korzennych i suszonych ziół np. rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, kolendra.

Pieprz ziołowy domowej roboty

3 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki suszonego kopru
1/3 łyżeczki cząbru, kolendry, tymianku, estragonu


Zioła zmielić w młynku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szklanym słoiczku

Domowa przyprawa curry

3 łyżki nasion kolendry
3 łyżki nasion kuminu
2 łyżki liści curry
2 liście laurowe
½-2 łyżeczki płatków papryczki chili w zależności od ostrości
5 goździków
5 ziaren kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 cm laski cynamonu opcjonalnie
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub czosnku i cebuli


Na suchą patelnię wsypać ziarno kolendry, liście laurowe, liście curry, chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon. Prażyć mieszając 3-4 minuty. Dodać gorczycę i kumin. Prażyć kolejne 3 minuty mieszając. Zdjąć z ognia, dodać kurkumę, czosnek, cebulę. Wymieszać. Po ostygnięciu zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Przesypać do szczelnego pojemnika.

 Mieszanka ala pieprz cayenne 

3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
po 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, suszonego czosnku
po 1 łyżeczce mielonego pieprzu, oregano, bazylii, tymianku
Wymieszać składniki, przechowywać w szklanym słoju
Doskonała do zapiekanek.
Mieszanka do zup i sosów dla chorej trzustki

1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
3 łyżki siemienia lnianego
Składniki zmielić w młynku, przechowywać w szczelnym pojemniku.