Strony

niedziela, 23 lipca 2017

Zrób własny kefir owocowy



Probiotyki ( pro bios dla życia), zwane również czynnościową żywnością podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej bakterie kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez immunomodulację oraz zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej. W większości przypadków korzystne oddziaływania probiotyków dotyczą wyłącznie warunków in vitro.



Zapewne słyszałeś już kiedyś o probiotykach na bazie mleka.
Dziś chciałbym nawiązać do tego tematu i opowiedzieć Ci o smakowitym napoju bogatym w bakterie probiotyczne: kefirze owocowym.
Kiedy mowa o bakteriach probiotycznych, automatycznie myślimy o napojach mlecznych, takich jak na przykład Actimel czy Yakult. Zawierają one szczep bakterii Lactobacillus casei.

Koneserzy orientalnych specjalności przy tej okazji wspomną także kefir powstały na bazie sfermentowanego mleka.
Kefir zawiera około trzydziestu różnych szczepów bakterii. Jest to zatem napój o wiele bogatszy w bakterie i dużo skuteczniejszy niż Actimel czy Yakult.



Kefir bez mleka

Oczywiście, wszystkie te napoje są na bazie mleka. Nie jest to idealne… Obecnie jest mnóstwo osób, które mają świadomość, że spożywają zbyt wiele nabiału.
Prawdą jest, że mleko nie zostało stworzone dla człowieka. Często mówi się, że laktoza jest niezdrowa, ale to nie wszystko. Mleko zawiera osiem toksycznych substancji, które sprzyjają problemom trawiennym, nadwadze, astmie, alergiom, nowotworom…
Na szczęście są również dostępne probiotyki bez mleka. Najlepszym tego przykładem jest kefir owocowy – kwaskowy i lekko musujący napój, idealny na gorące letnie dni.
To staromodna lemoniada, która ucieszy Ciebie i Twój organizm.


Przepis na kefir owocowy

Do zrobienia kefiru owocowego potrzebujesz ziaren kefirowych (zwanych też grzybkami kefirowymi lub Tybetańskim, więcej jak przygotować oraz jakie są właściwości zdrowotne można poczytać tutaj ), czyli żyjących w symbiozie grup bakterii.


Przepis na kefir owocowy:

  • Napełnij duży dzbanek wodą mineralną lub wodą z Coral Mine (osobiście polecam tą drygą opcje).
  • Dodaj 3 łyżki drobnego cukru brązowego (albo białego). Cukier posłuży jako pożywka dla bakterii kefiru.
  • Wymieszaj dobrze, żeby cukier zaczął się rozpuszczać w wodzie.
  • Dodaj 2 łyżki ziaren kefiru, dwa plasterki cytryny i dwie suszone figi.
  • Przykryj dzbanek ściereczką i odstaw w ciemne miejsce w temperaturze pokojowej.
  • Kiedy figi wypłyną na powierzchnię (zazwyczaj po 24 godzinach) (1), weź gęste sitko (ale nie metalowe), by przefiltrować kefir i przelać go do zamykanych butelek, jak na lemoniadę.
  • Butelki zamknij hermetycznie i pozostaw na 48 godzin w temperaturze pokojowej do dokończenia procesu fermentacji.
  • Po tym czasie wstaw butelki do chłodnego miejsca, by spowolnić fermentację.
Kefir owocowy możesz przechowywać w chłodnym miejscu przez trzy dni. Nie ociągaj się z wypiciem go, bo po upływie tego czasu będzie już zbyt kwaśny!


Kilka dodatkowych rad

Starannie zbierz ziarna kefirowe z sitka ale pamiętaj nie używaj metalowych rzeczy, opłucz je i przechowuj w lodówce w misce z wodą i cukrem (odżywką). Będziesz je mógł ponownie wykorzystać.
Plasterki cytryny możesz odcisnąć i zachować sok, a resztę wyrzucić razem z figami.
Istnieje mnóstwo odmian kefiru owocowego. Z malinami, brzoskwiniami, miętą, herbatą, mlekiem kokosowym itp.


Trzy zalety kefiru owocowego

  1. Kefir owocowy jest lekkostrawny. Łagodzi dolegliwości jelitowe.
  2. Dostarcza Ci bakterii, które pomogą Ci wchłaniać witaminy, minerały i białko.
  3. Niektórzy twierdzą również, że kefir owocowy uspokaja apetyt na pogryzanie.

Dlaczego kefiru owocowego nie kupisz w supermarkecie?

Zanim jeszcze zadasz to pytanie, odpowiem:
Produkcja kefiru owocowego na bazie ziaren kefirowych nie jest kosztowna jako taka, ale wymaga stałego hodowania tych ziaren. Dlatego prawdziwego kefiru nie znajdzie się w supermarkecie.
Przy odrobinie szczęścia ziarna kefirowe znajdziesz na bazarku, u sprzedawców produktów ekologicznych albo po prostu kupisz przez Internet.


Lato i upały

Lato to doskonała pora na napoje orzeźwiające serwowane jako aperitif. A może przygotujesz nowy mrożony prozdrowotny napar?
Wymieszaj następujące rośliny:
• przytulia wonna (części nadziemne) 20 g,
• biedrzeniec anyż (nasiona) 20 g,
• mięta pieprzowa (liście) 20 g,
• rumian rzymski (kwiaty) 10 g.

Do dzbanka wsyp 2–3 łyżki mieszanki. Zalej 1 litrem zimnej wody i wstaw do lodówki. Aby wydobyć składniki aktywne roślin, najlepiej, aby rośliny macerowały się całą noc.
Napój możesz pić w pracy, na urlopie, jako aperitif lub o każdej porze dnia, w dowolnych ilościach. Jeśli chcesz mieć napój alkoholowy, tę mieszaninę możesz połączyć z 1/3 dobrego, białego wina. A wtedy już wskazany jest umiar…
Wiele roślin uwalnia swoje składniki aktywne w naparach na zimno, dając różnorodne smaki. Mrożoną herbatę przygotowuj w ten sam sposób, zaparzając przez całą noc rośliny, owoce cytrusowe itd.
Spróbuj na przykład połączyć:
• zieloną herbatę z miętą i plasterkami limonki,
• starty imbir, świeżą miętę i sok z cytryny,
• rooibos i werbenę cytrynową,
• korzeń lukrecji i miętę.

W razie potrzeby dodaj odrobinę nierafnowanego cukru lub miodu.

Smacznego.


Źródła:
Nutriterapia