Co to jest piknogenol?
Piknogenol (Pycnogenol) to nazwa handlowa, zarejestrowana przez
zakłady przemysłowe Horphag we Francji,
określająca produkt wytwarzany z kory sosny morskiej (Pinus maritima). Jest
to drzewo, które rośnie w prowincji Quebec w Kanadzie i w południowych rejonach
Francji w pobliżu miasta Bordeaux.
Piknogenol
jest zarówno nazwą specjalnej klasy flawonoidów, jak też nazwą handlową
produktu, który ma dwa amerykańskie i kilka międzynarodowych patentów. Nazwę
wymyśloną przez drą Jacques’a Masqueliera można odnosić do oligomerycznych
kompleksów proantocyjanidyn (OPC). OPC
stanowi połączenie około 40 różnych bioflawonoidów, które są połączone ze sobą
w różnych konfiguracjach i mimo, że każdy z nich ma odmienne właściwości, razem
działają synergistycznie wzajemnie się uzupełniając i wywierając korzystny
wpływ na wiele procesów w organizmie. Dzięki temu związek jest tak wyjątkowo
skuteczny.
Wszystkie te
substancje to bioflawonoidy
rozpuszczalne w wodzie, które występują normalnie w roślinach. Zaleta OPC
polega na tym, że zawiera on w jednym preparacie liczne i różnorodne substancje
odżywcze. OPC dobrze się wchłania, jest biologicznie dostępny, dobrze
tolerowany i nietoksyczny.
Nazwę
piknogenol zarezerwowano na naukowe określenie tej klasy flawonoidów,
niezależnie od źródła, z którego są otrzymywane: kory drzewa sosny, nasion lub
skórki winogron albo żurawiny.
Badania
jednak wykazały, że to właśnie pestki
winogron stanowią ich najlepsze źródło, a proantocyjanidyny z nich
pochodzące są najlepszej jakości.
Pestki z
winogron (Vitisvinifera L.) zawierają duże ilości aktywnych biologicznie związków
chemicznych zwanych oligomerycznymi proantocyjanidynami (OPC – oligomericproanthocyanidincomplexes). Proantocyjanidyny są
biologicznie aktywnymi flawonoidami i ze względu na swoje właściwości nazywane
są potocznie „super przeciwutleniaczami”.
Jako antyoksydant piknogenol jest wobec niektórych rodzajów rodników 50 razy
silniejszy od naturalnej witaminy E i 20 razy silniejszy od witaminy C.
Biologiczne właściwości bioflawonoidów, a w tym
proantocyjanidyn, są przedmiotem ciągłych badań. Dzięki temu znajdują one coraz
szersze zastosowanie w profilaktyce oraz hamowaniu wielu niekorzystnych
procesów w organizmie, przede wszystkim z powodu ich przeciwutleniających
właściwości.
Oprócz właściwości przeciwutleniających OPC wykazało
także także działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe,
przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz rozszerzające naczynia krwionośne.
Ponadto opisano ich właściwości do hamowania utleniania lipidów, hamowania
agregacji płytek krwi, hamowania przepuszczalności naczyń krwionośnych oraz
pozytywnego wpływu na ich kruchość, szczególnie naczyń włosowatych, a także
wpływ na systemy enzymatyczne, mające duże znaczenie w procesach zapalnych, a
także enzymy odgrywające kluczową rolę w procesach degeneracji tkanek łącznych,
jak np. skóra czy chrząstka stawowa.
Według dr
Mortona Walkera „OPC zostało wynalezione w celu zwalczania patologii wywołanych
działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za takie powikłania u ludzi, jak
zaburzenia czynności naczyń włosowatych, podskórne wylewy krwi, nowotwory
złośliwe, uczulenia, choroba serca, choroby naczyń obwodowych, zapalenie
stawów, żylaki, cukrzyca, rak, zaćma, twardzina, stwardnienie rozsiane,
dystrofia mięśniowa, choroba Parkinsona,
stwardnienie zanikowe boczne i inne
rodzaje zmian zwyrodnieniowych w tkankach ludzkich".
OPC jest wspaniałym antyoksydantem, ale nie
znaczy to, że jest lekarstwem na wszystko. Handlowcy przypisują mu wiele zalet,
żeby ułatwić sprzedaż tego produktu, nawet jeśli nie ma na to dowodów naukowych
lub zachwalane właściwości są mylące. Niezależnie od tego, jak wspaniałym
antyoksydantem okazuje się OPC, wszystkie badania naukowe wskazują, że
potrzebujemy szerokiego spektrum antyoksydantów pochodzących z różnych źródeł
żywnościowych, które dopiero razem działają synergistycznie, wzmacniając
nawzajem swoje działanie.
Działanie OPC:
§
doskonale zwalcza wolne rodniki w obrębie mózgu dzięki
łatwemu pokonywaniu bariery krew-mózg,
§
wchłania się do organizmu w bardzo krótkim czasie
rzędu sekund, wskutek czego działa synergetycznie na skuteczność innych
substancji, np. naturalne witaminy A, C, E,
§
chroni przed szkodliwym wpływem wolnych rodników
powstających na skutek promieniowania jonizującego, pestycydów, skażeń
chemicznych, metali ciężkich,
§
hamuje wytwarzanie niektórych enzymów wywołujących
rozpad kolagenu (ważne w stwardnieniu rozsianym!), co jest
bezpośrednią przyczyną uczuleń i stanów zapalnych,
§
ogranicza produkcję histaminy osłabiając w ten sposób
reakcje uczuleniowe (alergie, astma),
§
umacnia i uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych,
dzięki czemu zmniejsza się ich przepuszczalność, następuje usprawnienie
krążenia krwi, co zapobiega puchnięciu i uczuciu „ciężkich” nóg.
OPC doskonale neutralizuje nadazotan – wyjątkowo
reaktywny wolny rodnik powstający w warunkach nadmiernej produkcji w organizmie
tlenku azotu NO. Tlenek azotu NO, niezwykle ważna substancja, jest prawidłowym
składnikiem organizmu. Wspomaga działanie niektórych hormonów, mięśni gładkich
(jest tzw. wazodilatatorem – środkiem rozkurczającym naczynia krwionośne, co
polepsza ukrwienie), przewodu pokarmowego, a także wspomaga pewne reakcje
systemu immunologicznego, wspomaga krążenie obwodowe, zapobiega zlepianiu
się płytek krwi (agregacji), chroni cholesterol LDL przed utlenianiem.
W przypadku nadmiernej produkcji tlenku azotu dochodzi
w organizmie do reakcji z rodnikami ponadtlenkowymi, w wyniku czego powstaje
śmiertelnie niebezpieczny nadazotan. Reaguje on z lipidami (tłuszczami),
białkami, DNA, błoną komórkową itp., powodując ich oksydację (utlenianie).
Skutkuje to wszelkiego rodzaju przewlekłymi zapaleniami (zwłaszcza stawów),
cukrzycą, miażdżycą, nawet udarem mózgu, uszkodzeniami DNA komórek, które
prowadzą do zmian nowotworowych.
Możliwe
zastosowania
Skóra
OPC w
wysokim stopniu hamuje procesy starzenia wywołane działaniem wolnych rodników. Wyciągi
zawierające proantocyjanidyny wykazują szereg właściwości farmakologicznych, do
których należą: zdolność podnoszenia poziomu witaminy C w komórkach,
zmniejszanie przenikalności i kruchości włośniczek, zmiatanie oksydantów i
wolnych rodników oraz hamowanie niszczenia kolagenu.
Kolagen,
będący białkiem występującym w największej ilości w organizmie, odpowiada za
zachowanie integralności ścięgien, wiązadeł i chrząstek. Kolagen jest również
strukturą wspierającą skórę i naczynia krwionośne.
Wyciągi z
OPC mają niezwykłą zdolność wspierania struktur kolagenowych i zapobiegania
destrukcji kolagenu. Wpływają na jego metabolizm na kilka sposobów. Potrafią
one wiązać krzyżowo włókna kolagenu, co skutkuje wzmocnieniem naturalnych
wiązań krzyżowych kolagenu, który tworzy tzw. matrycę kolagenową tkanki
łącznej. Zapobiegają również szkodom powodowanym przez wolne rodniki dzięki
silnemu działaniu antyoksydacyjnemu i zmiataniu wolnych rodników. Dlatego też
znajdują zastosowanie w zapobieganiu tworzenia się zmarszczek, w oparzeniach
różnego rodzaju (także słonecznych), rozstępach, cellulicie, wspomaganiu
gojenia się ran, a także takich chorobach, jak liszaje, łuszczyca, egzemy, czy
trądzik.
OPC również zapobiegają wydzielaniu i syntezie
związków, które sprzyjają stanom zapalnym i alergiom, takich jak histamina,
proteazy serynowe, prostaglandyny i leukotrieny.
Układ
kostno-stawowy
Ze względu na stabilizujące działanie na różnego
rodzaju tkanki łączne OPC znajdują pomocnicze zastosowanie w rekonwalescencji
po różnego rodzaju urazach mechanicznych, jak złamania kości, zranienia czy
urazy mięśni.
Doskonale odżywia chrząstki, kości, ścięgna, skórę i
tkankę łączną bowiem działa w kierunku wzmagania krążenia krwi, co wpływa na lepsze
dotlenienie i dożywienie.
Substancja doskonale wchłania się z przewodu
pokarmowego nie powodując podrażnień.
Układ
Immunologiczny
OPC działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
właściwości OPC predysponują je do zastosowania w różnego rodzaju alergiach, jak katar sienny, ukąszenia
owadów oraz uczulenia na różne czynniki zewnętrzne, np. produkty żywnościowe,
kurz, grzyby, sierść zwierzęcą itp. Pomocniczo można je stosować w astmie, infekcjach grypowych, zapaleniu
oskrzeli, a także cukrzycy.
Wzrok
Wyciąg z pestek winogron korzystnie wpływa nawet na
najmniejsze naczynia krwionośne. Może więc wpływać na poprawę krążenia w gałce
ocznej, co bezpośrednio przekłada się hamująco na postęp degeneracyjnych chorób
oczu, jak zaćma, czy postępujące z
wiekiem zaburzenia widzenia nocnego. Działają także korzystnie na nadwrażliwość
na światło oraz w zapaleniu spojówek.
Pomocniczo można je stosować w zespole suchego
oka oraz jaskrze.
Pomoc dla
osób pracujących przy komputerze - badania wykazały, że jeśli przyjmujemy 30 mg
wyciągu dziennie to już po 60 dniach patrzenie na ekran komputera o wiele mniej
męczy wzrok i znacznie poprawia widzenie kontrastowe.
OPC, ze względu na ich silne właściwości
przeciwutleniające, można pomocniczo stosować w nowotworach. Wielu lekarzy ceni
wyciągi z pestek winogron, zawierające polifenole za właściwości przeciwnowotworowe. Dzięki swym
właściwościom przeciwutleniającym proantocyjanidyny naprawiają uszkodzenia
materiału genetycznego komórek, które mogłyby powodować powstawanie guza.
Badania in vitro wykazały także, że zmniejszają one wrażliwość tkanek płucnych
szczurów na karcerogenne działanie nitrozoaminy pochodzącej z dymu tytoniowego
w sposób zależny od dawki. Mogą więc stanowić korzystną alternatywę lub
wspomaganie innych przeciwutleniaczy zalecanych palaczom, jak np. witamina C.
"Ekstrakt z pestek winogron doprowadza komórki nowotworowe do samobójstwa!”
Ekstrakt z pestek winogron potrafi sprawić, iż
komórki białaczki dokonują samozniszczenia.
Odkryli to amerykańscy naukowcy podczas badań
laboratoryjnych. Trzy czwarte komórek, poddanych działaniu ekstraktu,
aktywowała po 24 godzinach program kontrolowanej śmierci komórek i obumarła.
Naukowcy wykorzystywali do swoich badań dostępny ekstrakt z pestek winogron,
którym w różnych dawkach traktowane były komórki białaczki. Wyższe stężenia
wykazały, że u większości komórek ekstrakt ten wyzwalał apoptozę, a więc programowaną śmierć komórek. Wyciąg aktywuje w
komórkach kinazy białkowe, zwane JNK, sterujące programem samobójczym,
wyjaśniają naukowcy. W zwykłych komórkach zdrowych kontrolowana śmierć komórek
nie wystąpiła – dlaczego, tego naukowcy nie wiedzą. Wyniki są jednak
obiecujące w poszukiwaniu skutecznego preparatu dla zapobiegania i leczenia
raka, wyjaśnia kierownik badań, Shi.
"Wszyscy poszukują substancji, oddziałującej na
komórki nowotworowe, która pozostawia komórki normalne względnie nietknięte
", mówi naukowiec.
Ekstrakt z pestek winogron wydaje się do tej kategorii
należeć. Na razie nie możemy jeszcze z wyników tych badań wnioskować, że
winogrona lub pestki winogron są skutecznym lekarstwem na raka. Ekstrakt z
pestek winogron wykazał jednak w badaniach laboratoryjnych destrukcyjny wpływ także
na inne komórki nowotworowe. Preparat testowany był między innymi w przypadku
raka skóry, sutka, jelita grubego i raka płuc. Do tej pory nie było jednak
wiadomo, że z powodzeniem stosować go można również w leczeniu raka krwi.
Artykuł ten opublikowany został w Clinical Cancer Research Magazine w styczniu
2009 r. przez Xianglin Shi (University of Kentucky, Lexington).
Alergie
Wyciąg z pestek winogron ma jeszcze jedną ważna zaletę
– łagodzi objawy alergii. Hamuje on wytwarzanie przez organizm histaminy,
substancji wywołującej objawy alergiczne, dzięki czemu pomaga kontrolować
różnorodne reakcje alergiczne, od kataru siennego po pokrzywkę. Wyciąg z pestek
winogron hamuje wydzielanie zapalnych prostaglandyn, powodujących też reakcje
alergiczne, bóle, stany zapalne szczególnie w endometriozie.
Mózg
OPC łatwo
przenikają barierę krew-mózg, stąd możliwe ich zastosowanie jako czynnika
chroniącego mózg, zmniejszającego ryzyko wystąpienia zatoru, zwalczającego
wolne rodniki w obrębie mózgu, jako profilaktyczne przeciwdziałanie procesowi
starzenia się oraz zapobieganie zmianom degeneracyjnym.
Stosuje się je także jako środek wspomagający
działanie witamin, przede wszystkim C i E, a także minerałów i pierwiastków
śladowych.
Modelowanie
sylwetki
Ma także działanie odchudzające. Hamuje dezaktywację
endogennej (produkowanej w organizmie) noradrenaliny, kalorygennego hormonu
kory nadnerczy, wpływającej na szybkość procesów tzw. termogenezy – wytwarzania
ciepła – przede wszystkim poprzez spalanie tłuszczu zapasowego.
Ze względu
na korzystny wpływ na integralność naczyń krwionośnych OPC znajduje
zastosowanie w schorzeniach, takich jak pękanie naczyń krwionośnych, zatory
obwodowego krążenia żylnego, żylaki, hemoroidy. Dość dobre dowody uzasadniają
stosowanie wyciągu z pestek winogron u osób z objawami niewydolności żylnej
(żylaki). Przyjmowanie przez miesiąc
ekstraktu z pestek winogron poprawiły stan żylaków u 75% pacjentów znacznie
łagodząc najważniejsze objawy, w tym uczucie ciężkości, obrzęku i bólu kończyn
dolnych.
Ze względu
na korzystny wpływ na lipidy krwi oraz zapobieganie agregacji płytek krwi, a
także ich właściwości przeciwutleniające, OPC są stosowane w profilaktyce i
wspomaganiu leczenia chorób układu
sercowo-naczyniowego, jak przede wszystkim miażdżyca naczyń krwionośnych, skłonności do zakrzepicy, obrzęki i
zastoje limfatyczne.
Wyniki badania ukazują odwrotną korelację pomiędzy
spożyciem flawonoidów a zgonami wskutek ataków serca. Oznacza to, że przy dużym
spożyciu flawonoidów ryzyko ataku serca było dość niskie. I na odwrót – jeżeli
spożycie flawonoidów było na niskim poziomie, ryzyko ataku serca było dość
wysokie. Jest to prawdopodobnie skutek silnego oddziaływania antyoksydacyjnego
flawonoidów, które zapobiegają gromadzeniu się utlenionego cholesterolu – jest
to wpływ podobny do oddziaływania antyoksydacyjnego witamin C i E. Niemniej
jednak właściwości antyoksydacyjne flawonoidów są generalnie silniejsze i mają
szerszy zasięg oddziaływania niż witamina C i E, selen i cynk.
Podsumowanie:
OPC działa
profilaktycznie, regulacyjnie, wzmacniająco w następujących obszarach:
§
uczulenia (katar sienny, uczulenia na sierść, na
produkty żywno-ściowe, słońce, kurz, grzyby, ukąszenia insektów) – poprzez
zmniejszenie stężenia mediatorów zapalnych we krwi,
§
choroby naczyń krwionośnych (pękanie, zatory
w nogach, żylaki, otwarte rany, mrowienie w nogach),
§
problemy skórne (przedwczesne tworzenie się
zmarszczek, oparzenia, oparzenia słoneczne, trądzik, egzemy, łuszczyca, liszaj
zwykły i przewlekły, rozstępy pociągowe, trudności w gojeniu się ran, znamiona
zwyrodnieniowe, przeciwdziałanie przebarwieniom w postaci tzw. plam starczych),
§
urazy mechaniczne (zranienia, złamania, urazy mięśni,
nadciągnięcia),
§
problemy z układem krążenia (serce i system
krążenia, zastoje limfatyczne, hemoroidy, obrzęki, skłonności do zakrzepicy
– przeciwdziałanie zlepianiu się płytek krwi, problemy z potencją seksualną),
§
problemy ze wzrokiem (zaćma szara, nadwrażliwość na
światło, ślepota nocna, suchość gałki ocznej, zapalenia spojówek, jaskra),
§
wzmacnianie systemu immunologicznego (zwłaszcza w
czasie infekcji grypowych, cukrzycy, zapaleniu oskrzeli, astmie),
§
obniżanie poziomu LDL cholesterolu, trójglicerydów
i podwyższaniu poziomu HDL cholesterolu,
§
łagodzenie objawów klimakterium,
§
wzmacnianie działania naturalnych witamin A, C,
E oraz substancji mineralnych i pierwiastków śladowych,
§
działanie antynowotworowe.
Suplementacja
Wybierając piknogenol (OPC) spośród suplementów
dostępnych na rynku warto zwrócić uwagę na podstawowe aspekty:
Preparaty zawierające ekstrakt z pestek winogron
wymagają niezwykłej staranności produkcji, począwszy od badań surowców do
standaryzacji składników. Ponieważ mamy do czynienia z aktywnym składnikiem
roślinnym. Dlatego produkt powinien być najwyższej jakości i czystości (w tym
procentową zawartość czystej postaci OPC w suplemencie),
Profilaktyczna
porcja proantocyjanidyn z pestek winogron to 100 mg, terapeutyczna nawet 200
mg. W organizmie po 24 godzinach pozostaje zaledwie 28% wyciągu z pestek
winogron, należy go więc przyjmować o stałych porach.
Preparaty z pestkami winogron są bardzo bezpieczne w
stosowaniu, lecz pacjenci ze skazą krwotoczną i przyjmujący leki
przeciwzakrzepowe powinni skonsultować się z lekarzem. Preparaty należy nabywać
wyłącznie w aptekach.
Piśmiennictwo:
1.
M.T. Murry „Encyclopedia of Nutritional suplement”, Prima Publishing 1996.
2. „Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół”, Przegląd
Reader’s Digest 2000.
3.
Mitcheva M, Astrong H, Drenska D, et al. Biochemical and morphological
studies on the effects of anthocyans and vitamin E on carbon tetrachloride
induced liver injury, Cell Mol Bio 1993;39;443-8.
4. Mafrel F, Carini M, Aldini G,
et al. Free radical scavenging action and anti enzyme activites of
procyanidines from Vitis vinifera. A mechanism for
their capillary protective action. Arzneimittelforschung 1994;44;592-601.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz