Uzyskanie pomyślnych wyników w terapii lekami roślinnymi jest ściśle związane z racjonalnym ich zastosowaniem, opartym na właściwym doborze i znajomości działania składników biologicznie czynnych oraz ich dawkowania.
Czosnek jest byliną, która wytwarza cebulę ( główkę ) złożoną z kilku cebulek ( ząbków). Z główki wyrasta łodyga zakończona kwiatostanem, tzw. baldachimem, który złożony jest z drobnych liliowych kwiatów. Czosnek pochodzi z Azji Środkowej, skąd dostał się na Bliski Wschód, a następnie do Europy. Obecnie uprawiany jest na całym świecie, jako roślina lecznicza i przyprawowa.
Czosnek w 100 g dostarcza;
146
kcal
6,4
g białka
0,5
g tłuszczu
36,2
g węglowodanów
4,1
g błonnika
400
mg potas
41
mg wapnia
153
mg fosforu
1,7
mg żelaza
25
mg magnezu
31
mg witaminy C
witaminy
z grupy B
Zawiera także fitosterole, flawonoidy, pektyny, śluzy,
mieszaninę lotnych związków bakteriobójczych, związków siarkowych, a wśród nich
bezwonną allilinę, która po uszkodzeniu tkanek rozpada się na bakteriobójczy
związek, zwany allicyną pod wpływem enzymu-allinazy. Allicyna następnie ulega rozpadowi na ajoen i
kilka wielosiarczków, odpowiedzialnych za zapach czosnku. Zawartość allicyny w
czosnku wynosi około 10 g/kg. Liście czosnku zawierają prowitaminę A ( brak jej
jest w ząbkach ), ślady witamin z grupy B oraz witaminę C.
W roku 1966 chemik Chester J. Cavalito wyizolował
allicynę, substancję nadającą czosnkowi zapach i zarazem działającą
przeciwbakteryjnie. Badania wykazały, że czosnek może niekiedy działać silniej
niż penicylina i tetracyklina. Właściwości lecznicze czosnku wiążą się przede
wszystkim z występowaniem w jego składzie związków siarki, ( które podczas
miażdżenia czosnku dają ostry zapach ). Związki te ( dwusiarczek allilu ) mogą
zapobiegać zachorowaniom na raka.
Allicyna – organiczny związek chemiczny, fitoncyd o działaniu bakteriobójczym i charakterystycznym zapachu. Powstaje (jako mieszanina racemiczna) po uszkodzeniu tkanki cebuli, czosnku i niektórych innych roślin jako produkt przekształcenia alliiny pod wpływem enzymu allinazy poprzez pośredni kwas allilosulfenowy.
Fitoncydy są to związki produkowane przez rośliny wyższe tj. mszaki, paprotniki, nagonasienne, okrytonasienne o działaniu antybakteryjnym, pierwotniakobójczym i grzybobójczym. Fitoncydy (gr. fiton – roślina; cyd – sylaba oznaczająca właściwości bójcze) są odpowiednikiem antybiotyków wytwarzanych przez bakterie, grzyby i porosty. Substancje te mogą być wydzielane przez kwiaty, liście oraz korę.
· Silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne· Grzybobójcze i fungistatyczne· Pierwotniakobójcze· Hamujące rozwój wirusów lub uszkadzające ich strukturę· Rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze· Pobudzające krążenie krwi i wydzielanie soków trawiennych· Wzmagające apetyt i przenikanie składników pokarmowych z jelit do krwi· Obniżające stężenia cholesterolu i glukozy we krwi· Hamujące agregację krwinek, co zapobiega zakrzepicy i przeciwdziała miażdżycy· Zabijające prątki gruźlicy (w ciągu 3-5 min, czyli szybciej niż kwas karbolowy – fenol)
Jak prawidłowo spożywać czosnek
Aby najlepiej wykorzystać zdrowotne walory czosnku, należy go zgnieść i odstawić na 10 minut przed zjedzeniem lub ugotowaniem - informuje "New Scientist."
Badania nad tym ważnym dla zdrowia i gastronomii zagadnieniem przeprowadził Claudio Galmarini z Argentyny. Wykazał, że zgniatanie otwiera błony komórkowe i uwalnia enzym allinazę, pod którego wpływem powstają związki przeciwdziałające zakrzepom, z których najbardziej aktywnymi są allicyna i tiosulfinat. W nienaruszonych ząbkach czosnku allinaza pozostaje uwięziona.
Po 10 minutach czosnek można już zjeść na surowo - albo ugotować, ale nie dłużej niż przez 6 minut. Za długie gotowanie niszczy enzym.
Zwolennicy naturalnego sposobu odżywiania się oraz zielarze stosują czosnek w leczeniu różnych dolegliwości. W krajach śródziemnomorskich, w których do potraw dodaje się dużo czosnku, odnotowano mniejszą liczba zachorowań.
Czosnek bez wątpienia niszczy bakterie. Działa podobnie jak antybiotyki wobec drobnoustrojów chorobotwórczych, zwłaszcza wobec paciorkowców (Streptococcus) i gronkowców (Staphylococcus), co potwierdzają liczne badania. Efekt stosowania czosnku bywa czasem nawet lepszy niż niejednego syntetycznego antybiotyku. Czosnek eliminuje bakterie, grzyby, pasożyty nie dając przy tym objawów ubocznych.
W Rosji czosnek nazywany jest ‘’ rosyjską penicyliną ’’ i stosowany jest do zwalczania epidemii grypy, przeziębień, kaszlu i zaburzeń jelitowych. W wielu krajach jest oficjalnie uznany i stosowany, jako czynnik przeciwbakteryjny.
Działanie czosnku
ODPORNOŚĆ - działanie immunomodulujące i antybiotyczne.
ODPORNOŚĆ - działanie immunomodulujące i antybiotyczne.
Czosnek ma działanie wzmacniające odporność. Ma wpływ na działanie limfocytów T i makrofagów, kluczowych elementów układu odpornościowego. Stwierdzono, że wyciąg z czosnku pobudza makrofagi do wytwarzania większej ilości czynników zabijających drobnoustroje i komórki nowotworowe.
Dla osób, które mają obniżoną odporność zaleca się dwa ząbki czosnku dziennie. Zmiażdżone ząbki czosnku w zalewie octowej można dodawać do sałatek i innych potraw, gdyż skutecznie wzmacniają układ odpornościowy.
UKŁAD KRĄŻENIA
- czosnek działa przeciw-miażdżycowo i obniża ciśnienie krwi.
Substancje
czynne zawarte w czosnku oddziałują na trombocyty - hamują ich agregację,
zmniejszają lepkość oraz poprawiają ich ruchliwość. Mechanizm
hamowania agregacji płytek krwi najprawdopodobniej polega na inhibicji
enzymów - fosfolipazy, lipooksygenazy i cyklo-oksygenazy. Płytki krwi mają
ogromne znaczenie w procesie powstawania blaszek miażdżycowych w tętnicach.
Tworzące się zatory mogą doprowadzić do zawałów oraz do choroby niedokrwiennej serca.
Substancje zawarte w czosnku zmniejszają ryzyko występowania miażdżycy także
poprzez hamowanie syntezy cholesterolu i trój-glicerydów, obniżają poziom
cholesterolu, wpływają na jego zawartość we krwi, redukują szkodliwą frakcję
LDL i przyczyniają się do zwiększenia stężenia korzystnej dla zdrowia frakcji
HDL. Czosnek przeciwdziała nadciśnieniu tętniczemu zarówno skurczowemu jak
rozkurczowemu. (W Chinach i w Japonii został uznany, jako lek na nadciśnienie ).
Wzmacnia mięsień sercowy. Czosnek działa przeciwutleniająco, zmniejsza ilość
wolnych rodników, które uszkadzają błony komórkowe, utleniają cholesterol i
lipidy, przez co zwiększają ryzyko wystąpienia zaburzeń czynnościowych układu
krążenia, a także innych narządów.
Czosnek
udrażnia naczynia krwionośne. Regularne
jego jedzenie może powstrzymać zrastanie naczyń, a nawet odwrócić ten proces,
pomagając je udrożnić. Czosnek zmniejsza krzepliwość krwi i jej lepkość oraz
zwiększa szybkość rozpuszczania zakrzepu. Lekarze amerykańscy wyodrębnili
składnik czosnku, który nazwano ‘’ajoenem’’, działający podobnie na procesy
krzepnięcia krwi jak aspiryna, - jeden z najstarszych i najbardziej znanych na
świecie leków. Ajoen zmniejsza skłonność do zmian zakrzepowo - zatorowych.
Ajoen – organiczny związek chemiczny występujący w czosnku. Stanowi bezwonny produkt rozpadu alliiny. Jest zaliczany do substancji przeciwrakowych. Stosowany jest jako środek bakteriostatyczny. Swoją sławę zawdzięcza antykrzepliwym, antybiotycznym właściwościom oraz zdolności do obniżania poziomu cholesterolu. Jest silnym inhibitorem agregacji płytek krwi, ponadto wzmaga podobne działanie prostacykliny, forskoliny i innych substancji antyagregacyjnych. Hamuje syntezę tromboksanu A2 poprzez wpływ na cyklooksygenazę. Poza tym, indukuje apoptozę i zatrzymuje proliferację leukemicznych komórek nowotworowych.
UKŁAD
POKARMOWY - wspomaga trawienie i wykorzystanie substancji odżywczych zawartych
w pokarmie.
Czosnek
wzmaga łaknienie, pobudza procesy trawienia, działa korzystnie na pracę wątroby
- wspomaga jej regenerację, działa ochronnie dzięki właściwościom
przeciwutleniającym, zwiększa wydzielanie żółci, działa przeciwwzdęciowo,
wspomaga perystaltykę jelit, zapobiega atonii, a także wpływa na równowagę
mikroflory przewodu pokarmowego.
Czosnek może opóźniać powstawanie uszkodzeń żołądka i
tworzenie się wrzodów. Uczeni sądzą, że to działanie ochronne wynika z
łagodnego podrażniania ścian jelita. Zwiększa się produkcja prostaglandyn,
substancji ochronnych, a w związku z tym oporność komórek na działanie soków
trawiennych. Czosnek, podobnie jak imbir, jest znany w medycynie ludowej, jako
środek przeciwko wzdęciom. Uczeni amerykańscy potwierdzili ten fakt.
Roślina ta przyczynia się do poprawy czynności wątroby,
wzmaga regenerację jej komórek, ponieważ ma działanie detoksykacyjne.
Czosnek jedzony na surowo lub połykany w kapsułkach może przynieść poprawę w leczeniu; liszajca, gdyż działa bakteriobójczo, jak również przy zakażeniu wirusem brodawki. Pomocny w leczeniu grzybicy międzypalcowej sportowców.
Dla zmniejszenia uszkodzenia stawów zielarze zalecają świeży lub kapsułkowany czosnek. Jest on również zalecany w cukrzycy, ponieważ w trakcie tej choroby występuje tendencja do zakażeń grzybiczych. Podwyższone stężenie glukozy tworzy dobre środowisko do ich rozwoju. Czosnek hamuje ich wzrost. Radykalnie zapobiega próchnicy zębów. Jest też skutecznym lekiem na rwę kulszową szczególnie mleko czosnkowe. Można je pić na surowo lub gotowane, ale lepsze jest mleko surowe.
Czosnek stosowany jest też zewnętrznie przy odczynach ropnych i zapalnych stanach skóry.
Najlepiej używać czosnku najświeższego i z własnej hodowli, gdyż lecznicze właściwości czosnku zależą od rodzaju gleby. Czosnek powinien być surowy. Można go jeść w każdej postaci razem z innym pożywieniem, aby się ustrzec przed silnym jego działaniem. Może też być stosowany z innymi antybiotykami i lekami przeciwcukrzycowymi, ale należy pamiętać, że nie wolno przerywać stosowania tych leków bez uzgodnienia z lekarzem. Nie wolno bez konsultacji z lekarzem podawać świeżego czosnku dzieciom poniżej 12 roku życia. W nielicznych przypadkach czosnek może wywołać alergie, migreny itp.
Czosnek jest ciężkostrawny, drażni błony śluzowe przewodu pokarmowego. Przeciwwskazany jest dla osób chorych na nerki. Nie powinny go spożywać kobiety karmiące niemowlęta.
Jak pozbyć się zapachu czosnku
Co niweluje nieprzyjemną woń?
- zielona
natka pietruszki,
- jogurt
lub mleko,
- tymianek,
- mięta,
- goździki,
- miód,
- czerwone
wino,
- trybula
ogrodowa,
- skórka
z cytryny lub z pomarańczy,
- jabłko,
- seler,
- kminek,
- zielona
fasola.
Czosnek jest najbardziej wszechstronną i niedocenianą w pełni rośliną i nie bez powodu zwolennicy naturalnego sposobu odżywiania uważają go za cud natury. Jest bezpieczny i skuteczny.
Przeciwskazania do spożycia czosnku
- karmienie piersią,
- ciąża,
- niskie ciśnienie,
- ostre nieżyty żołądka i jelit,
- problemy z krzepnięciem krwi,
- cukrzyca,
- zażywanie niektórych lekarstw
Czosnek – podsumowanie
Substancje
aktywne zawarte w czosnku:
- allicyna
- ajoen
- winyloditiina
- siarczki i wielosiarczki (dwusiarczki, trój siarczki i inne)
- olejek zawierający związki siarkowe
- enzymy - katalizują rozpad alliiny (substancji nieaktywnej, z której powstaje allicyna) oraz związków siarkowych
- garlicyna
- flawonoidy
- saponiny
- witaminy: A, Bi, B2,C,E,K,PP
- pierwiastki: S, Se, Zn, Mg, Cu, Mo, B, J
Działanie substancji aktywnych czosnku:
- działają wzmacniająco (witaminy i pierwiastki)
- wpływają na procesy biochemiczne i fizjologiczne w organizmie (witaminy i pierwiastki)
- posiadają właściwości antybiotyczne (allicyna, ajoen, winyloditiina, olejek, siarczki i wielosiarczki, garlicyna, glikozydy)
- przeciwdziałają agregacji trombocytów (allicyna, ajoen, winyloditiina, siarczki i wielosiarczki, olejek)
- działają fibrynolityczne (allicyna, ajoen i inne związki siarkowe)
- obniżaj ą ciśnienie (flawonoidy)
- obniżają poziom tłuszczów i cholesterolu we krwi (allicyna, ajoen, garlicyna)
- obniżaj ą poziom cukru we krwi (disiarczki, saponiny)
- działają przeciwnowotworowo (ajoen)
- stymulują odporność (allicyna, ajoen, związki zawierające siarkę)
- przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników
- działają przeciwzapalnie (saponiny)
- działają przeciwpasożytniczo (olejek, allicyna)
- mają właściwości żółciopędne (olejek)
Jak stosować czosnek.
Czosnek już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą
wspaniałego środka leczniczego. Warto zatem wykorzystać jego wszechstronne
właściwości przygotowując nalewki na bazie: spirytusu, wody, soku z cytryny,
octu, białego wina, oliwy czy mleka.
Nalewka czosnkowa na bazie mleka
- Wskazania: przeciw miażdżycy
- Składniki: 1 filiżanka mleka, 2 ząbki czosnku.
- Przyrządzanie: Czosnek posiekać, zgnieść i gotować w mleku przez 5 minut.
- Kuracja: pić po 1 filiżance dziennie.
Tybetańska nalewka czosnkowa na bazie spirytusu
- Wskazania: obniża cholesterol, zmniejsza ciśnienie, zwiększa odporność organizmu
- Składniki: 35 g czosnku, 200 ml spirytusu
- Przyrządzanie: Obrany i posiekany czosnek zalać spirytusem. Zamknąć szczelnie i odstawić na 7 dni w chłodne i ciemne miejsce. Następnie przecedzić i zamknąć na 3 dni.
- Kuracja: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki. Czas kuracji: 10 dni.
Nalewka czosnkowa na
bazie wody i cytryny
- Wskazania: nadciśnienie
- Składniki: 1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5 szklanki przegotowanej wody.
- Przyrządzanie: Wszystkie składniki wymieszać i przechowywać w ciemnej butelce w chłodnym miejscu.
- Kuracja: stosować codziennie 1 łyżkę stołową wieczorem przed snem, po kolacji.
Nalewka czosnkowa na bazie wody
- Wskazania: podwyższone ciśnienie
- Składniki: 1 główka czosnku 1/21 wody, 3 cytryny.
- Przyrządzanie: Gotować czosnek z wodą przez 10 minut. Ostudzić, przecedzić. Wlać płyn do butelki i dodać sok z cytryn.
- Kuracja: pić codziennie po kieliszku na czczo.
Nalewka czosnkowa na bazie oliwy
- Wskazania: zapalenie skóry i hemoroidy
- Składniki: 50 g czosnku, 200 ml oliwy
- Przyrządzanie: Do 50g obranych z łusek i utartych na miazgę ząbków dodać 200 ml oliwy i pozostawić w zamkniętym słoiku na 2 tygodnie w temperaturze pokojowej, często wstrząsając. Chronić od światła. Następnie dodać zawartość 5 kapsułek witaminy E i wymieszać.
- Kuracja: stosować zewnętrznie do smarowania i okładów w różnych uszkodzeniach i zakażeniach skóry. W przypadku hemoroidów przykładać na noc wacik nasycony wyciągiem - regularnie przez tydzień. Wyciągiem olejowym nacierać też skórę z krostami 3-4 razy dziennie.
Nalewka czosnkowa na bazie białego wina
- Wskazania: zapalenie pęcherza moczowego
- Składniki: 3 główki czosnku, 400 ml białego wina. Po 15 minutach odcedzić czosnek.
- Przyrządzanie: Czosnek obrać i posiekać, wymieszać z winem.
- Kuracja: pić przed spaniem po 1 szklaneczce ciepłego wina przez 3 tygodnie. Dodatkowo należy pić napar z jęczmienia lub owsa.
W latach czterdziestych używano w lecznictwie pigułki
czosnkowe z węglem aktywowanym czyli leczniczym pod nazwą Allisatin i Allysat.
Niestety obecnie nie produkuje się ich i nie można i ich kupić w aptece, ale
można je domowym sposobem odtworzyć i posiadać w apteczce, a preparat mieć
warto, gdyż w wielu przypadkach chorobowych przynosi on znakomite efekty
lecznicze.
A oto przepis; na każde 5 tabletek węgla leczniczego -
Carbo medicinalis (dostępny w aptekach) dajemy 3 sproszkowane tabletki
czosnkowe (można je kupić w sklepach zielarskich i w aptekach); proszki
wymieszać starannie. Preparat należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Tak
sporządzony lek wykazuje działanie przeciwgnilne (w jelitach),
przeciwczerwiowe, adsorbujące, przeciwmiażdżycowe i odtruwające (w przewodzie
pokarmowym wiąże nie tylko produkty gnilne, ale również toksyny, gazy i drażniące
produkty pokarmowe); wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, ułatwia trawienie,
działa żółciopędnie.
Wskazania do stosowania preparatu czosnkowo-węglowego:
ostre i przewlekłe nieżyty jelit, infekcyjne biegunki toksyczne, niestrawność
fermentacyjna i gnilna, bębnica - wzdęcie brzucha, zaburzenia jelitowe w
okresie po- i przekwitania, biegunka letnia, miażdżyca naczyń, brak łaknienia,
pasożyty, nadciśnienie, choroba wrzodowa, dusznica bolesna.
Preparat można podawać dzieciom.
Dawkowanie: dzieci - 1 czubata łyżeczka proszku 3-4 razy
dz. lub częściej; dorośli - 2-3 łyżeczki proszku 3-4 razy dz.; lek popić
naparem miętowym lub rumiankowym.
A teraz kilka mikstur z udziałem czosnkiem
Rp. Mikstura żółciopędna
A teraz kilka mikstur z udziałem czosnkiem
Rp. Mikstura żółciopędna
Nalewka (intrakt) czosnkowa - 10 ml
Nalewka glistnikowa - 10 ml
Nalewka dziurawcowa - 10 ml
Nalewka mniszkowa - 10 ml
Płyny wymieszać. Zażywać 3 razy dz. po 1 łyżeczce lub w
razie bólów - 1 łyżka 2-3 razy dz. w 100 ml wody; dzieci ważące 25-30 kg - 3-4
ml, 35-40 kg - 5 ml, 45-50 kg - 6 ml, 3 razy dz.
Wskazania: kolki jelitowe, żółciowe, żołądkowe, nerkowe,
niedostateczne wydzielenie i zastoje żółci, choroby wątroby, zaburzenia
trawienia, zaburzenia przemiany materii, lęk, wyczerpanie nerwowe, bezsenność,
choroby zakaźne, nadciśnienie, miażdżyca.
Rp. Mikstura nasercowa, przeciwmiażdżycowa i hipotensyjna
Nalewka czosnkowa - 10 ml
Nalewka jemiołowa - 10 ml
Nalewka głogowa - 10 ml
Nalewka rutowa, kokoryczkowa lub kasztanowcowa - 10 ml
Nalewka melisowa - 10 ml
Nalewka konwaliowa - 10 ml
Miód naturalny - 2 łyżki
Płyny wymieszać. Zażywać 3-4 razy dz. po 1 łyżce; dzieci
ważące:
25-30 kg - 5 ml, 35-40 kg - 7,5 ml, 45-50 kg - 9-10 ml,
2-3 razy w ciągu dnia.
Wskazania: choroby zakaźne, rekonwalescencja, kłucie w
sercu, osłabienie pracy serca, nerwice, wyczerpanie nerwowe, bezsenność,
nadciśnienie, choroby wątroby, miażdżyca, plamice, uczulenie, zaburzenia
trawienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz