Woda zaliczana jest do niezbędnych składników
pokarmowych. Woda spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Przede wszystkim
jest głównym składnikiem organizmu, w pewnym sensie materiałem budulcowym jej
zawartość w ustroju zależy od wieku, płci, budowy ciała i zmienia się z
wiekiem; w trzymiesięcznym płodzie znajduje się około 90% wody, u noworodka
około 80%, roczne dziecko 65%, a u człowieka dorosłego nieotyłego zawartość
wody w organizmie powinna wynosić nie mniej niż 60%. U ludzi starszych osiąga
od 54% - dla mężczyzn do 46% - dla kobiet. Z upływem lat spada jej udział w
skórze, a wzrasta zawartość w mięśniach. Zawartość wody w beztłuszczowej masie
ciała u dorosłego człowieka jest stała i wynosi do 75%, natomiast w
poszczególnych organach może być różnie; mózg 80- 85%, mięśnie 74-80, płuca
75-80%, wątroba, nerki i serce 68-70%, kości od 20-25 %, tkanka tłuszczowa od 10-20%,
zęby 8-10%, u osób otyłych procentowy udział wody w masie ciała jest mniejszy.
Większą zawartością wody charakteryzują się ciecze i wydzieliny ustrojowe;
pot 99-99,5% chłonka 98%, sok żołądkowy 97%, krew około 86%, żółć 86%. Jest
niezbędna w podtrzymywaniu wszystkich procesów biologicznych, bierze udział w
procesie wchłaniania pożywienia z jelit i odżywianiu komórek, reguluje
podstawowe funkcje organizmu; budowanie, rozpuszczanie, transport i chłodzenie.
Jest niezbędna do trawienia, wchłaniania i przenoszenia pokarmu oraz usuwania
zbędnych produktów przemiany materii, w tym również związków toksycznych.
Zapotrzebowanie na wodę wyznaczane jest przez konieczność
pokrycia strat obligatoryjnych i rozcieńczenia produktów metabolizmu wydalanych
przez nerki. Osoba dorosła, ważąca 70 kilogramów, potrzebuje przeciętnie około
2,1 litra wody dziennie, ponieważ taka ilość jest wydalana przez skórę, płuca,
nerki i przewód pokarmowy. Dzienne indywidualne zapotrzebowanie naszego
organizmu można wyliczyć mnożąc ilość kilogramów przez 30 ml. W dni bardzo
upalne, przy podwyższonej temperaturze ciała, przy zwiększonej aktywności
fizycznej, spożywaniu pokarmów zawierających błonnik pokarmowy, przy spożywaniu
dużych ilości kawy i herbaty oraz alkoholu, oraz w czasie karmienia piersią
zapotrzebowanie wody należy zwiększyć do 40 ml/kg masy ciała. W warunkach
ograniczonej podaży płynów lub niedostatecznie wyrównywanych strat wody (obfite
pocenie się, stosowanie diuretyków) dochodzi najpierw do zmniejszenia objętości
osocza, wzrostu stężenia w nim sodu. Jeżeli zasoby wody nie zostaną
uzupełnione, woda przemieszcza się z komórek do przestrzeni pozakomórkowej w
celu wyrównania stężeń.
Następstwem tego jest więc też odwodnienie
wewnątrzkomórkowe, którego objawami są; pragnienie, zmniejszenie wydzielania
śliny i wysychanie jamy ustnej, rozdrażnienie, bezsenność, zaczerwienienie
skóry, utrata apetytu, osłabienie sił fizycznych oraz zaburzenia koordynacji
ruchów. Zmniejsza się też ilość moczu i wydalanie produktów przemiany materii
(mocznik, kreatynina, amoniak i inne), które powodują zatrucie organizmu oraz
zmniejszenie wydzielania potu powodujące przegrzanie organizmu.
Odwodnienie 2-3 % masy ciała – spada wydolność
fizyczna.
Odwodnienie 5-8 % masy ciała – spada wydolność fizyczna i
psychiczna.
Odwodnienie 20 % masy ciała – następuje zgon.
Nadmierna podaż płynów bez elektrolitowych (piwo, kawa,
herbata, napoje gazowane) powoduje zwiększenie objętości, a woda przechodzi do
przestrzeni wewnątrzkomórkowej. Skutkiem tego są; obrzęk, uszkodzenie komórek,
obniżenie ciśnienia krwi, i zmniejszenie wskaźnika hematokrytowego krwi. Objawy
obrzęku komórek mózgu to; ogólne osłabienie, nudności, wymioty, brak apetytu,
drgawki, a w ciężkich przypadkach śpiączka. Przewodnienie organizmu, które
powoduje zwiększenie masy ciała i obrzęki zdarza się rzadko i następuje
wówczas, gdy gwałtowna dehydratacja przekracza możliwości wydalania wody przez
nerki. Woda jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. Ludzie od dawna
szukają sposobu na przedłużenie życia. Ostatnio naukowcy
rozpoczęli badania wśród ludzi, którzy cieszą się długowiecznością.
Na świecie jest niewiele terenów zamieszkanych przez takich właśnie
ludzi. Są to np. wysokogórskie tereny Tybetu, Andów, Kaukazu oraz
rejon wysp Japonii. Wyniki wieloletnich badań jasno wskazują, że
przyczyną tej długowieczności jest woda. Woda, którą piją mieszkańcy tych
rejonów jest bardzo podobna do płynu międzykomórkowego w naszym organizmie
oraz krwi, natomiast zasadniczo różni się od wody, którą my pijemy
na co dzień. Najważniejsze jest jednak to, że musi ona posiadać kilka
najważniejszych parametrów.
Odpowiednią strukturę,
redox, napięcie powierzchniowe, pH, temperaturę oraz mineralizację.
STRUKTURA WODY - czyli inaczej pamięć wody, dotyczący
rzekomego gromadzenia i przechowywania informacji przez wodę. Informacja ta
może być pozytywna lub negatywna, przez co odpowiednio wpływa na nasz
organizm. Przy temperaturze 0 °C woda traci informację w niej zawartą. Woda
znajdująca się w naszym organizmie jest wodą strukturalną. Woda
strukturalna zawiera w sobie informację. Pod wpływem tej
informacji cząsteczki wody układają się w klastery, tworząc kryształy.
Takie połączenia powodują, że informacje pomiędzy komórkami, które pływają w
takim środowisku, są przekazywane idealnie. Wtedy komunikacja ta dokonuje się
nawet w szybszym tempie. W ciele człowieka ponad 70% masy ciała, to woda
strukturalna, która posiada heksagonalną strukturę fizyczną, widoczną po
zamrożeniu, jako przepiękne kryształy. Właśnie w tej wodzie ma być osiągnięta
maksymalna koncentracja "pozytywnych biologicznie drgań", które mają
mieć pozytywne oddziaływanie na zdrowie człowieka. Tylko woda o odpowiedniej
strukturze, heksagonalnej, o małych gronkach w cząsteczce, jest w stanie
doprowadzić organizm do prawidłowego funkcjonowania. O tym dużo pisał i
pokazywał kryształy heksagonalne japoński naukowiec Masaru Emoto.
REDOX - dotychczas nie zwracano uwagi na coś takiego jak
potencjał REDOX (ORP - oxidation reduction potential) w wodzie do picia. W
badaniach Instytutu Wody w Tokio okazało się, że wspólnym mianownikiem dla
wszystkich cudownych miejsc z wodami uzdrawiającymi jest aktywny wodór, który
ma zdolność redukcji wolnych rodników. REDOX to międzynarodowa nazwa dla
potencjału regenerująco-utleniającego wody i innych płynów. Im niższy wskaźnik
REDOX (minusowy), tym większe właściwości regenerujące. Im wyższy wskaźnik
(dodatni), tym właściwości wody są bardziej utleniające. Do zbadania tego
potencjału służy miernik ORP. Kiedy woda jest naładowana dodatnio, to przed
wchłonięciem do komórki musi zostać przerobiona na minus. Woda o właściwościach
utleniających sprzyja powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Ich
powstawaniu sprzyjają także zła dieta, stres, pestycydy, zanieczyszczenia
środowiska, radiacja, promieniowanie sprzętu elektronicznego, itp. Wolne
rodniki są to niestabilne cząsteczki atakujące komórki naszego organizmu. Krążą
one po naszym organizmie w poszukiwaniu elektronu, którego im brakuje, aby
mogły stać się cząsteczkami stabilnymi. Silne obciążenie wolnymi rodnikami
powoduje nie tylko przedwczesne starzenie się organizmu, ale także prowadzi do
wielu chorób (w tym nowotworowych). Powszechnie stosowaną bronią przeciwko wolnym
rodnikom są antyoksydanty (przeciwutleniacze). Są to np. witaminy A, E czy C
lub pierwiastki takie jak selen i cynk. Niestety, oddając elektrony wolnym
rodnikom, witaminy i pierwiastki same się nimi stają – w ten sposób łańcuch
nigdy nie zostaje przerwany.
Wolne rodniki – działanie w organizmie, wolne rodniki to atomy
cząsteczki lub jony posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy, niesparowany
elektron. Dążąc do przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność
chemiczną utleniając każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków
wolnych rodników w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w
cząsteczkach wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy
tłuszczowe wchodzące w skład błon komórkowych, polisacharydy, lipidy
(cholesterol) znajdujący się w krwi.
Podczas utleniania lipidów powstają wolne rodniki lipidowe (nadtlenki lipidowe)
wyzwalające niszczącą reakcję łańcuchową. Wolne rodniki powstają w organizmie w
wyniku reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze
skażonego powietrza, dymu z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu,
wysoko przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą
się w wielu produktach spożywczych jak: wyroby cukiernicze o długich terminach
przydatności do spożycia, produkty mięsne i roślinne. Dotyczy to szczególnie
tłuszczów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które bardzo łatwo
ulegają utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany i
słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany. W produktach smażonych
lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają szybkiemu utlenieniu i pokarmy te
zawierają bardzo dużo wolnych rodników. Spożycie takich pokarmów jak chipsy,
frytki, krakersy, ciastka, ciasto do pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce
powszechne, zwłaszcza wśród młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia
przyzwyczajeniem żywieniowym.
W wyniku uszkodzenia
błony komórkowej komórka nie jest wstanie pełnić swych właściwych funkcji
metabolicznych, uszkodzenia kodu genetycznego prowadzą do powstawania
nowotworów, zaburzeń czynnościowych układu krążenia, mózgu i innych narządów. Utleniając
cholesterol LDL powodują zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych nawet u
osób młodych żyjących w warunkach skażonego środowiska i odżywiających się
niewłaściwie. Uważa się że jest to jedna z głównych przyczyn procesu starzenia
się organizmu.
Wolne rodniki spełniają również ważne funkcje korzystne. Są używane przez ciała
odpornościowe do niszczenia bakterii chorobotwórczych i utleniają substancje
toksyczne. Makrofagi – komórki żerne układu odpornościowego – wytwarzają wolne
rodniki i z ich pomocą niszczą niepożądane mikroorganizmy. Nasze organizmy
wykształciły funkcje obronne przeciwko wolnym rodnikom. W komórkach wytwarzany
jest glutation, który chroni je przed ich niszczącym działaniem. Z wiekiem
ilość glutationu jaką organizm może wytwarzać ulega zmniejszeniu i organizm
staje się coraz bardziej bezbronny. Dlatego ważne jest spożywanie pokarmów
zawierających, przeciwutleniacze czyli antyoksydanty pokarmowe.
NAPIĘCIE POWIERZCHNIOWE płynów, które pijemy wpływa na
zdolność komórek naszego ciała do absorpcji wody. Im wyższe napięcie
powierzchniowe, tym trudniej komórkom pobrać wodę z płynu międzykomórkowego
poprzez swoją błonę. Napięcie powierzchniowe płynów, które pijemy wpływa na
zdolność naszych komórek do absorpcji wody. Napięcie powierzchniowe błony
komórkowej erytrocytów wynosi 43 din/cm3. Składa się ona m.in. z lipidów. Woda
z napięciem podobnym do napięcia powierzchniowego krwi potrafi właściwie rozrzedzać
krew, która dobrze przenika przez błony komórkowe. Należy o tym
pamiętać przy wyborze wody do picia, ponieważ jeżeli napięcie powierzchniowe
jest wyższe, warstwa tłuszczu w błonie komórkowej nie pozwoli na pobranie wody
z płynu międzykomórkowego. Ze zjawiskiem napięcia powierzchniowego stykamy się
codziennie przy myciu naczyń. Myjąc tłuste naczynia zimną wodą, która ma
wysokie napięcie powierzchniowe, nie uzyskujemy żadnego efektu. Natomiast myjąc
te same naczynia w ciepłej wodzie o niskim napięciu powierzchniowym, tłuszcz
natychmiast znika. Ponadto, wysokie napięcie powierzchniowe wpływa na
rozpuszczalność składników odżywczych. Napięcie powierzchniowe wody może być
skutecznie obniżone zmieniając temperaturę wody lub dodając do wody różne
związki chemiczne.
PRAWIDŁOWE pH wody, którą pijemy powinno wynosić co
najmniej 7,4. Im wyższe pH wody, tym bardziej przyczynia się ona do wyrównania
równowagi pH w organizmie. Woda mająca pH około 7,6-7,8 bilansuje już pH
organizmu, które jest często nadmiernie kwaśne. Przetworzona żywność zawiera
mnóstwo kwasów, które odkładają się w naszych organizmach przez lata i tworzą
idealne środowisko dla powstawania chorób przewlekłych, nowotworów. Nadmiar
substancji kwasowych w organizmie powoduje szybkie starzenia się i tworzy
idealne warunki do poważnych chorób. Woda o prawidłowym pH neutralizuje kwasy
stanowiąc pierwszą i najważniejszą linię obrony przed poważnymi chorobami.
TEMPERATURA wody, którą pijemy powinna być zbliżona do
temperatury naszego ciała, czyli około 36,6°C. Picie wody o niższej
temperaturze powoduje, że komórki natychmiast obumierają. Natomiast picie
gorących napojów powoduje powstawanie wrzodów żołądka czy jelita grubego,
ponieważ uszkadzają one śluzówkę naszego przewodu pokarmowego.
MINERALIZACJA wody to inaczej zawartość minerałów w
wodzie. Im niższy stopień mineralizacji, tym dłużej żyje nasz organizm. Według
naukowców, wody mineralnej czy mineralizowanej nie wolno pić codziennie.
Powinno się ją stosować tylko w celach leczniczych – 21 dni do 1 miesiąca w
ilości około 100 ml dziennie. Minerały zawarte w wodzie sztucznie
mineralizowanej nie są przyswajane przez komórki naszego organizmu.
WSZYSTKIE POWYŻSZE PARAMETRY WODY MOŻEMY UZYSKAĆ DZIĘKI
STOSOWANIU CORAL-MINE, MIKROHYDRIN, MIKROHYDRIN PLUS, H-500, HYDRACEL.