Ortopedzi alarmują!
Chodziki są niezdrowe. Kanada jako pierwsze państwo zakazało sprzedaży, importu i używania
chodzików. Każdy taki sprzęt odkryty w domu zostanie zniszczony. Kanadyjscy
lekarze uznali, że chodziki są szkodliwe na kręgosłup maluchów, dzieci często
ulegają też wypadkom, jeżdżąc w nich.
Wielu rodziców, gdy tylko zauważy u swojej
pociechy, że ta chce wstać i chodzić, włoży je do chodzika, a to błąd! Chodzik,
w żaden sposób nie przyspiesza umiejętności chodzenia i poruszania się oraz
utrzymywania równowagi naszego dziecka – wręcz wpływa bardzo negatywnie na cały
proces. Skutki używania chodzików mogą mieć wpływ na wadę postawy, skrzywienie
kręgosłupa i uszkodzenie stawu biodrowego.
Także polscy ortopedzi
zgodnie twierdzą, że chodzik to niezdrowy pomysł. Lekarze różnią się jedynie w
ocenie skutków. Część z nich twierdzi, że efekty mogą być tragiczne – mowa o późniejszych
wadach postawy, skrzywionych kręgosłupach i uszkodzonych stawach biodrowych.
Inni lekarze uważają, że chodzik jest po prostu tak nienaturalnym urządzeniem,
że nie potrzeba żadnych innych argumentów, by wycofać go z użytku.
A oto fragment opinii
krajowego konsultanta w dziedzinie pediatrii, z Ministerstwa Zdrowia: Chodziki
dziecięce nie powinny znajdować zastosowania w rozwoju chodu u niemowląt.
Umieszczanie ich w chodziku może być niebezpieczne dla kręgosłupa dziecka i może
mieć niekorzystny wpływ na powstawanie wad postawy. Resort zdrowia odradza
zatem używanie chodzików, ale nie zakazuje ich sprzedaży. Dlatego wciąż można
kupić je w sklepach – do wyboru, do koloru.
Chodzik wymusza pozycję stojącą u dziecka, co już jest problematyczne. Dopóki
dziecko nie jest gotowe, by taką pozycję ćwiczyć, nie należy go wkładać do
chodzika. Dlatego lekarze odradzają używanie chodzików. Chodzik hamuje
naturalny rozwój ruchowy naszej pociechy, a co najgorsze możemy takiemu dziecku
zrobić krzywdę, gdyż jego mięśnie i
kręgosłup nie są jeszcze odpowiednio ukształtowane do chodzenia. Rozwój układu
kostnego dziecka i rozwój ruchowy muszą iść ze sobą w parze. Zdrowe dziecko
wstaje, kiedy gotowe do tego są jego nóżki i kręgosłup. Chodzik zaburza również rozwój zmysłu równowagi.
Ponieważ w nim nie da się upaść, dziecko korzystające z chodzika dużo później
opanuje sztukę prawidłowego chodzenia niż ten maluch, który chodzika nie
używał. Pamiętajmy, że sposób chodzenia w chodziku, a w sposób naturalny to
dwie różne formy poruszania się. Chodzik sprawia, że dziecko zupełnie inaczej
stawia stópki – nie stoi na nich całym ciężarem swojego ciała tylko odpycha się
swoimi paluszkami. Angażuje mięśnie, które nie są potrzebne w przypadku
samodzielnego poruszania się. Pamiętajmy również, że wsadzając dziecko do
chodzika ograniczamy mu tym samym możliwość poznawania świata poprzez dotyk,
kształt itp. Dziecko nie jest w stanie ocenić prawidłowo odległości w której
się znajduje, jest ograniczony pod każdym względem chodzikiem.
Warto pomóc dziecku ucząc go
chodzić trzymając go za ręce na tej samej wysokości. Nie dopuśćmy do takiej
sytuacji, gdzie z kolei trzymamy dziecko za rączkę przyciągając ją do swojej
wysokości. Może w przyszłości zaowocować to skrzywieniem kręgosłupa.
Dziecko postawi pierwszy krok
wtedy, kiedy będzie miało na to ochotę - nie wymuszajmy tego na siłę!
www.terapiakregoslupa.co.uk
Źródła:
http://www.rmf24.pl/nauka/news-kanada-dzieciece-chodziki-sa-szkodliwe-dla-dzieci,nId,144483
Strony
środa, 28 sierpnia 2013
piątek, 23 sierpnia 2013
Równowaga kwasowo - zasadowa cd.
Diagnozowanie
zakwaszenia organizmu:
Szczególnie
ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na
przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej
(twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami
są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar
wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu
kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki
jest w danej chwili w danym płynie.
Test Sandera
Na kilka
dziesięcioleci test opracowany przez biochemika i badacza kwasów Friedricha
Sandera uległ zapomnieniu. Dopiero stosunkowo niedawno specjaliści medycyny
naturalnej przypomnieli sobie o tej metodzie, która ma wiele zalet. Prawidłowo
przeprowadzony przez wyspecjalizowane laboratorium test Sandera jest równie
niezawodny jak test z krwi, a przy tym o wiele tańszy. Już w 1953 roku Sander
opisał metodę określania bilansu kwasowo-zasadowego, opierającą się na pomiarze
pojemności buforowej moczu na podstawie jego profilu dziennego. Potrzebnych
jest do tego pięć próbek moczu, zbieranych w określonych porach dnia.
Wyznaczanie
pory poboru moczu wynika z naturalnych procesów przemiany materii. Osoby, u
których kwasy i zasady pozostają w równowadze, mają następujący rytm,
działający podobnie jak przypływ i odpływ morza:
- W moczu z godziny 6 rano znajdują się kwasy wydalone z organizmu w wyniku nocnej przemiany materii — można zatem zmierzyć „kwaśny przypływ".
- Zależnie od pory śniadania, mniej więcej dwie do trzech godzin później — a więc około godziny 9 — zwiększa się w moczu zawartość substancji zasadowych, tak zwany " przypływ zasad.
- Około godziny 12 nerki w wyniku procesu przemiany materii wydalają nadmiar kwasów.
- Obiad dostarcza następnego „przypływu zasad" około godziny 15.
- Około godziny 18 znowu zaczynają dominować kwasy, co jednak w sytuacji normalnej, zdrowej przemiany materii jest zupełnie naturalne i nie jest objawem zakwaszenia organizmu.
Jak działa
test Sandera
Test z moczu
według Sandera dlatego jest tak niezawodny, że u pacjentów o zaburzonej
równowadze kwasowo-zasadowej brakuje właśnie tych wyraźnie mierzalnych cykli —
zasadowych i kwasowych.
Test domowy
Można
wykonać test domowym sposobem zamiast iść do laboratorium.
Nowoczesne paski do wykonywania testów dostępne w aptekach działają
podobnie jak badania laboratoryjne moczu. Są one wykonane z tak zwanego
papierka lakmusowego, który zabarwia się przy kontakcie z moczem na kolor
jasnożółty (lekko kwaśny), żółty (silna kwaśność) i jasnoniebieski (lekka
zasadowość), po ciemnoniebieski (zasadowość).
Warunki
udanego testu
Jeśli chcesz
uzyskać niezawodny wynik testu, pamiętaj o nas stępujących wskazówkach:
- W dniu testu zjedz tylko trzy posiłki — śniadanie, obiad i kolację. Zrezygnuj z przegryzania czegokolwiek między głównymi posiłkami, żeby nie zafałszować wyniku.
- W dniu testu nie przyjmuj preparatów mineralnych i nie stosuj suplementacji zasad. Mogłoby to doprowadzić do zafałszowania wyników.
- Zmocz pasek moczem ze środkowego strumienia. A więc, przy każdej próbce najpierw spuść trochę moczu, zanim zanurzysz pod nim pasek.
- Nie trzeba bardzo ściśle przestrzegać godzin pobierania próbek. Kto wstaje później, może wszystkie terminy przesunąć o godzinę lub dwie, na przykład nie pobiera rannego moczu o godzinie 6.00, ale o 7.00 czy 8.00. W każdym przypadku jednak następny pomiar następuje dopiero po trzech godzinach od poprzedniego, i tak aż do pięciu pomiarów.
Test domowym
sposobem:
Test 1: po
przebudzeniu (ok. godziny 6.00-8.00)
Pasek powinien się zabarwić na żółto
Mocz zawiera kwas: ponieważ w nocy nerki wydalają najwięcej kwasów, mocz
poranny jest szczególnie kwaśny
Test 2: 2-3
godziny po śniadaniu (ok. godziny 9.00-11.00)
Pasek powinien się zabarwić na jasnoniebiesko
Mocz zawiera zasady: pierwszy posiłek w ciągu dnia uruchamia przypływ zasad
Test 3:
krótko przed obiadem (ok. godziny 12.00-14.00)
Pasek powinien się zabarwić na kolor jasnożółty
Mocz jest obojętny, ewentualnie lekko kwaśny
Test 4: po
obiedzie (ok. godziny 15.00-17.00)
Pasek powinien się zabarwić na niebiesko
Mocz jest zasadowy: obiad uruchomił drugi przypływ zasad
Test 5:
przed kolacją (ok. godziny 18.00-20.00)
Pasek powinien się zabarwić na jasnożółto
Mocz jest lekko kwaśny: po pięciu godzinach bez posiłku kolacja musi dostarczyć
porcji zasad
Jeszcze
kilka słów o zapobieganiu:
Jeśli przy
pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie
kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby
naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:
1.Przyjmować
wystarczające ilości płynów.
W zależności
od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2 do 4
litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien
być prawie przezroczysty.
2.Zmienić
dietę.
Należy
spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, kurczaków, bardzo mało tłuszczu,
niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie
powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie
należy jeść owoców.
3.Należy
unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju
nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko
udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do
zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko
przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.
4.Unikać
nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.
5.Zażywać
dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać
przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o
umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i
zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.
6.Zmniejszyć
stres.
Doświadczenie
pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej
przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają
konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach,
u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest
niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej
równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać
właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii
odkwaszających.
Dla
zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu
stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze.
I nie zawsze
to co jest kwaśne powoduje kwasice, np. cytryny są w naszym organizmie
zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.
Produkty
żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w
chlor, fosfor i siarkę.
Zasadotwórcze
są bogate w wapń, sód, potas, magnez.
Oto
podstawowy podział na produkty alkalizujące (zasadotwórcze) i kwasotwórcze.
Produkty
wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:
- Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
- Cukier i produkty zawierające cukier
- Sztuczne słodziki
- Biała mąka pszenna i produkty pochodne
- Biały ryż
- Sery żółte
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao i czekolada
- Sól
Produkty
średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Makaron pełnoziarnisty
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Piwo
Produkty słabo
kwasotwórcze PH do 7,0:
- Twaróg
- Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Produkty
neutralne pH 7,0:
- masło świeże niesolone
- śmietana
- serwatka
- jogurt naturalny
- oleje roślinne (oprócz oliwy)
- mleko krowie świeże
- margaryna
Produkty
wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
- Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
- Soki warzywne świeże bez cukru
- Owoce: kiwi, arbuz, ananas
- Soki owocowe świeże bez cukru
- Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
- Grzyby: prawdziwki, kurki
Produkty
średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
- Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), kiełki lucerny, pomidory słodkie, czosnek, zioła (świeże, zielone), sałata, fasola szparagowa zielona świeża, jarmuż, sałata lodowa, kabaczki, kukurydza słodka świeża, rzepa, ziemniaki w mundurkach, ocet winny
- Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona, jabłka słodkie, morele, jagody, porzeczki, daktyle świeże, figi świeże, agrest, winogrona mało słodkie, grejpfruty, nektarynki, gruszki mało słodkie, groszek zielony słodki świeży, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, pędy bambusa, winogrona kwaśne, brzoskwinie mniej słodkie,
Produkty
słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
- Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, karczochy, brukselka, ogórki, bakłażany, por, grzyby, oliwki świeże, chrzan, przyprawy, soja ziarno suche, sezam nasiona,
- Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, orzech kokosowy świeży, rabarbar, migdały, pomidory mało słodkie,
- zielona herbata
- oliwa z oliwek
- migdały
- maślanka
- miód świeży
- chleb esseński
- sól morska
- żółtko gotowane na miękko
- mleko kozie surowe
- oliwa
- mleczko sojowe
- tofu
Używki i
napoje alkoholowe:
- Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
- Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
- Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
- Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
- Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
- Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
- Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze
Bibliografia:
„Fizjologia człowieka w zarysie" W. Traczyk,
„Nadmiar
kwasu rujnuje zdrowie" dr med Michael Worlitschek, wykłady dr
Younga.
„Równowaga
kwasowo-zasadowa” Katrin Koelle
Subskrybuj:
Posty (Atom)