Pieprz Cayenne posiada niesamowita własciwość. Jest w
stanie zapobiec i zatrzymać atak serca.
Dobrze jest upewnić się, że każdy z nas ma go pod
ręka, a przynajmniej w kuchennej szafce.
Amerykański zielarz Dr. Christopher w przeciągu
jego 35 letniej kariery medycznej, nigdy nie stracił pacjenta z atakiem serca.
Każdemu pacjentowi podczas ataku podawał herbatę z pieprzu Cayenne
(łyżeczka pieprzu na szklankę wody).
Łyżeczka sproszkowanego pieprzu w szklance wody
może byc podawana pacjentom, którzy zachowali przytomność podczas ataku serca i
oddychają. Gdy pacjent jest nieprzytomny, należy mu podać pod język kilka
kropki ekstraktu z papryczki (przepis poniżej).
Pieprz Cayenne podany pacjentowi natychmiast
zwiększa jego puls, umożliwia zachowanie harmonijnej cyrkulacji krwi
i pomaga rozprowadzenie jej po całym organizmie. Dodatkowo
papryczka posiada właściwości homeostatyczne. To znaczy, że pomaga zachować
organizmowi równowagę i intensywnie wspomaga regenerację mięśnia sercowego.
Pieprz Cayenne jest bardzo pomocny przy ataku serca, gdyż posiada minimum 90 tysięcy jednostek Scoville'a.*
Pieprz Cayenne jest bardzo pomocny przy ataku serca, gdyż posiada minimum 90 tysięcy jednostek Scoville'a.*
Skala Scoville’a (oznaczana skrótem SHU, od Scoville Hotness Unit – z ang. jednostka ostrości Scoville’a) – skala ostrości, czyli pikantności danej potrawy, głównie używana w stosunku do papryk. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Skala została wprowadzona przez amerykańskiego chemika Wilbura Scoville’a w roku 1912.