Strony

piątek, 9 listopada 2018

Nowo opatentowane szczepionki na raka mogą blokować jednocześnie wszystkie typy nowotworów




Zespół naukowców Instytutu Badawczego dr Ratha w Kalifornii opracował szczepionkę na raka, która skutecznie hamuje wzrost guzów nowotworowych. Ta szczepionka na bazie peptydów blokuje niektóre enzymy, zwane metaloproteinazami (MMP), które są odpowiedzialne za wzrost i przerzuty wszystkich typów nowotworów oraz za tworzenie się naczyń krwionośnych w guzach (angiogeneza). Naukowcy udowodnili, że szczepienie peptydami, które powodują powstawanie przeciwciał przeciwko MMP-2 i MMP-9 u zwierząt doświadczalnych, prowadzi do znacznego zmniejszenia wielkości i objętości guza. 

środa, 31 października 2018

Która forma suplementu jest lepsza?


Dr Aleksandra Niedźwiecki
Dr. Rath Research Institute
Santa Clara, CA, USA


Obecnie rynek suplementów oferuje różnorodność produktów w formie tabletek, kapsułek, miękkich kapsułek żelowych, płynów, żelków do żucia oraz proszków. Każdy z nich ma swoje szczególne zastosowanie jednak konsumenci są w dużym stopniu zdezorientowani jakie są zalety i wady każdej z tych form.


Przyswajalność jest najczęstszą przyczyną obaw


Wielu konsumentów obawia się, że tabletki nie rozkładają się i nie wchłaniają szybko lub całkowicie w porównaniu do suplementów w płynie po tym jak znaleziono definicję na biurku fizyka ze stwierdzeniem, że płyn ma wskaźnik absorpcji 98% w porównaniu do około dwudziesto procentowego wskaźnika tabletki. Sprzedawcy używali tego stwierdzenia w celu promocji droższych produktów witaminowych w płynie. Podczas gdy ta cała kontrowersja odnośnie wskaźnika absorpcji mogła być prawdziwa kilka dekad temu, dzisiejsza technologia jest zupełnie inna i główną rolę w absorpcji odgrywa jeden ważny czynnik, którym jest jakość produktu.

·       Wysokiej jakości suplementy zwykle wykorzystują tzw. składniki „nieaktywne” lub „rozczynniki”, które tylko pomagają w procesie rozpadu i wchłaniania tabletki , takie jak na przykład maleńkie celulozowe włókna, które zwiększają objętość gdy wchłaniają wodę, pomagając tym samym w rozpadzie tabletki wewnątrz żołądka. Naturalne substancje użyte do powlekania tabletek także wpływają na lepsze wchłanianie. Te oraz inne cechy wzmacniające absorpcję są obecne w multiwitaminach wysokiej jakości natomiast raczej brak ich w tanich markach z supermarketów.

sobota, 25 sierpnia 2018

Jak, zarabiający bilion dolarów rocznie, przemysł farmaceutyczny manipuluje wynikami swoich badań



W ciągu ubiegłego stulecia przemysł farmaceutyczny wydał olbrzymie sumy w celach marketingowych, na promowanie badań naukowych potwierdzających rzekomą skuteczność swoich produktów. Ich sukces polegał na zaszczepieniu wrażenia w świadomości społecznej pokoleń lekarzy i pacjentów, które całe swoje życie wierzyły, że główną motywacją firm farmaceutycznych jest poprawa ludzkiego zdrowia. Nie tylko to przekonanie jest ewidentnie nieprawdziwe, ale badania przeprowadzone w celu udowodnienia rzekomej skuteczności wielu leków są zazwyczaj sfałszowane.

Biorąc pod uwagę, że produkty wytwarzane przez firmy farmaceutyczne mogą powodować szeroki zakres poważnych skutków ubocznych, a wiele z nich jest nawet podejrzewanych o działanie rakotwórcze, nie można się dziwić, że wyniki badań nad ich skutecznością są naciągane. Gdyby tak nie było, szanse na uzyskanie zatwierdzenia obrotu lekiem przez organy regulacyjne uległyby znacznemu zmniejszeniu. Aby zrozumieć, jak działa ten proces, musimy się przypatrzeć niektórym, z kluczowych sposobów wykorzystywanych przez firmy farmaceutyczne do wprowadzania pacjentów w błąd.

piątek, 20 lipca 2018

Ochrona skóry przed słońcem



Wraz z nadejściem lata ludzie stają się bardziej świadomi zagrożeń wynikających z ekspozycji ciała na słońce, raka skóry i stosowania kremów przeciwsłonecznych. Na całym świecie co trzeci zdiagnozowany rak klasyfikowany jest jako nowotwór skóry. Rak podstawnokomórkowy, kolczystokomórkowy i czerniak to najczęściej występujące formy nowotworów skóry, przy czym czerniak złośliwy zaliczany jest do najbardziej śmiertelnych.

Według szacunków Amerykańskiego Stowarzyszenia do Walki z Rakiem (American Cancer Society), w Stanach Zjednoczonych codziennie diagnozuje się blisko 9 500 osób z nowotworem skóry, a w 2017 r. w USA zdiagnozowano 161 790 nowych przypadków czerniaka. Mężczyźni po 50 roku życia i kobiety przed 50 rokiem życia są szczególnie narażeni na ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu. Czerniak jest drugą pod względem częstości występowania postacią nowotworu u kobiet w przedziale wiekowym pomiędzy 15 a 29 rokiem życia. Roczny koszt leczenia czerniaka wzrasta szybciej niż roczne koszty leczenia wszystkich pozostałych rodzajów nowotworów łącznie.

sobota, 14 lipca 2018

Kurki – oto dlaczego nie lubią ich robaki


Pieprznik jadalny zwany potocznie kurką to grzyb, któremu natura nadała wyjątkowe właściwości.
Pojawia się znacznie wcześniej niż wszystkie pozostałe gatunki grzybów i nigdy nie jest zarobaczony.

Kurki wyróżniają się również barwą od pomarańczowej do jasnożółtej, a najbardziej charakterystyczną cechą ich budowy jest to, że noga i kapelusz stanowią jedną całość.
A więc można powiedzieć, że natura chciała zwrócić uwagę człowieka na tego grzyba i nasi przodkowie dobrze ją zrozumieli.

Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, podwyższa odporność na choroby infekcyjne i jest niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku.

czwartek, 5 lipca 2018

Woda butelkowa a kranowa. Co lepsze?


Picie wody jest bardzo ważnym elementem naszego przetrwania wie o tym każdy mój pacjent :). Mimo tego nie zastanawiamy się nad tym, dlaczego na przykład tak wiele ludzi wybiera wodę z butelki zamiast kranówki.
Czy na prawdę jest jakaś różnica? I dlaczego wydajemy tak dużo pieniędzy, na „butelki”? Czy naprawdę warto? Cóż, nie byłem pewny, więc postanowiłem to zbadać. To, czego się dowiedziałem, może sprawić, że wrócisz do picia kranówki.
#1. Szczyt Kapitalizmu.
Charles Fishman powiedział w swojej książce „The Big Thirst,” że butelkowana woda jest dowodem na to, iż kapitalizm osiągnął szczyt. Kiedy się nad tym zastanowisz, nabiera to sensu. Woda jest w zasadzie darmowa, ale wielkie firmy wlewają ją do plastikowych butelek i sprzedają to nam, ogromnie na tym zyskując. Więc dlaczego nie odkręcić kranu i pić wodę, która kosztuje, prawie tyle co nic?
#2. Na początku, nikt nie wierzył, że ktokolwiek będzie kupował wodę w butelce.
Kim Jeffrey, która wydała w Stanach Zjednoczonych książkę „Drinking Water: A History” mówi w niej, że ludzie z początku nie rozumieli butelkowania wody. „Ludzie zastanawiali się co z nią zrobić, wlać do kosiarki czy wypić.”
Lecz gdy butelkowaną wodę zaczęto reklamować, jako symbol statusu społecznego, sprzedaż wystrzeliła do góry. W ten sposób usprawiedliwiono wlewanie darmowego produktu do nowego opakowania i sprzedawanie go w dodatkowej cenie.

Nasze ciało wskazuje nam, jak walczyć z rakiem cd.


W ostatnim artykule podaliśmy szczegóły dotyczące ważnej roli lipoproteiny (a), w skrócie Lp (a), która działa jako substytut witaminy C. Lp (a) jest lepką cząsteczkę, zawierającą duży łańcuch białka zwanego apolipoproteiną (a), w skrócie apo (a), który jest dołączony do cząsteczki lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). W związku z tym Lp (a) wspomaga transport cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Ponadto dzięki obecności apo (a) cząsteczka ta posiada inne charakterystyczne funkcje, takie jak zdolność do "przyklejania się" do kolagenu i innych białek strukturalnych oraz do ułatwiania krzepnięcia krwi.

Lp (a) występuje jedynie u ludzi i zwierząt niewytwarzających swojej własnej witaminy C, a jej pojawienie się w ludzkim metabolizmie zbiega się z utratą zdolności do produkcji witaminy C przez przodków człowieka. Obecnie jedynym rozsądnym wytłumaczeniem tych wydarzeń ewolucyjnych pozostaje odkrycie dr Ratha, że Lp (a) jest funkcjonalnym substytutem witaminy C i że działa jako tymczasowa "cząsteczka naprawcza" dla naczyń krwionośnych uszkodzonych chronicznym niedoborem witaminy C.

Nasze ciało wskazuje nam, jak walczyć z rakiem



Rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przewiduje, że wraz ze wzrostem średniej długości życia diagnozy raka wzrosną o 75%-90% do roku 2030. Choć na badania nad rakiem wydawane są ogromne sumy pieniędzy, to wciąż nie ma lekarstwa w zasięgu wzroku. Dzieje się tak dlatego, że w głównym nurcie badań nad rakiem kultywuje się istniejące konwencjonalne metody i niechętnie widzi nowe koncepcje i innowacyjne myślenie.

Instytut Badawczy Dr Ratha jest pionierem nowych sposobów rozumienia i zwalczania raka. W naszych badaniach skupiamy się na hamowaniu rozprzestrzeniania się raka (przerzutów). To przerzuty nowotworów, a nie pierwotne guzy są odpowiedzialne za ponad 90% zgonów z powodu raka. Nasze podejście koncentruje się na znaczeniu zdrowej i silnej tkanki łącznej, która tworząc naturalną barierę ogranicza agresywność raka i zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych (czyli przerzutom).

Wykazaliśmy, że synergiczne połączenie specyficznych składników odżywczych (witaminy C, lizyny, proliny, wyciągu z zielonej herbaty i innych) może skutecznie kontrolować proces powstawania przerzutów, z równoczesnym hamowaniem innych ważnych mechanizmów raka. Skuteczność tej kombinacji mikroskładników odżywczych została potwierdzona na ponad 60 typach komórek nowotworowych.

poniedziałek, 21 maja 2018

Szybka metoda regeneracji układu odpornościowego.


Udowodniono, że 3-dniowy post może zregenerować cały układ odpornościowy


Naukowcy z University of Southern California ogłosili, że post tylko o wodzie trwający zaledwie trzy dni, może zregenerować cały ludzki układ odpornościowy i zapewnić zdrowe życie.
Naukowcy opisali swoje badania jako „niezwykły i znaczący przełom” w poszukiwaniu naturalnych metod wzmacniania układu odpornościowego.

Układ immunologiczny (odpornościowy) ma na celu ochronę organizmu przed wieloma chorobami, poprzez identyfikację i likwidowanie patogenów i komórek nowotworowych. Wykrywane są różnorakie odmiany zakaźnych czynników chorobotwórczych: wirusy, bakterie, grzyby, pierwotniaki i robaki pasożytnicze.

W przeszłości diety żywieniowe były krytykowane przez dietetyków za niezdrowe. Jednak to nowe badanie przeprowadzone przez Amerykanów sugeruje, że głodzenie organizmu powoduje uruchomienie komórek macierzystych w celu wytworzenia nowych białych krwinek, które zwalczają infekcje.
Naukowcy stwierdzili, że ich odkrycie może być szczególnie korzystne dla osób cierpiących na uszkodzenia układu odpornościowego – takie jak nowotwory!
Mówi się, że osoby w podeszłym wieku odnoszą duże korzyści z postu.

wtorek, 9 stycznia 2018

Kwasy tłuszczowe Omega -3 a zdrowe serce


Kwasy tłuszczowe Omega 3 są dziś znane prawie wszystkim, nie tylko ze względu na coraz większą ilość badań naukowych nad tymi najważniejszymi dla zachowania zdrowia kwasami tłuszczowymi. W ostatnich latach kwasy tłuszczowe Omega 3 stały się modne i „odkrył” je dla własnych potrzeb również przemysł spożywczy. Praktycznie każdemu z nas, robiącemu zakupy spożywcze, wpadła w oko nazwa „Omega 3” - chociażby w regałach z margaryną, w zamrażarkach z rybnymi paluszkami, czy na półkach drogeryjnych, jako kapsułki z olejem rybim. Podkreśla się szczególnie ich funkcję ochronną dla serca. Ale czym tak naprawdę są kwasy tłuszczowe Omega 3 i dlaczego wywierają pozytywny wpływ na zachowanie zdrowia układu krążenia? Na te pytania chcę odpowiedzieć w tym artykule.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. „Omega 3” identyfikuje pozycję wiązania nienasyconego w cząsteczce tych kwasów, które występują zarówno w pokarmie pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Istotne jest to, że nasz organizm nie potrafi ich produkować i dlatego jest konieczne, by kwasy tłuszczowe Omega 3 - jako substancje niezbędne dla zdrowia, były dostarczane regularnie z pożywieniem. Do kwasów tłuszczowych Omega 3 pochodzenia roślinnego należy tzw. kwas alfa liponowy (ALA), znajdujący się przede wszystkim w olejach roślinnych, jak: olej lniany, rzepakowy, sojowy, czy z orzecha włoskiego. Nie jest on jednak tak skuteczny w działaniu, jak EPA (kwas eikozapentaenowy), czy DHA (kwas dokozaheksaenowy). Źródłem tych biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych Omega 3 są przede wszystkim tłuste zimnowodne ryby, jak: łosoś, śledź, makrela czy tuńczyk, które to pobierają kwas alfa liponowy ze specjalnego gatunku morskich mikroalg i przetwarzają go na EPA i DHA. Również ludzki organizm jest w stanie przetworzyć kwasy tłuszczowe Omega 3 pochodzenia roślinnego na długołańcuchowe, biologicznie aktywne kwasy tłuszczowe EPA i DHA, jednak tylko w nielicznym procencie. Dlatego też jedynie dieta bogata w ryby umożliwia przyjmowanie większych ilości tych niezbędnych kwasów tłuszczowych i zapobieganie ich niedoborom w organizmie.