Tauryna - aminokwas, po raz pierwszy wyodrębniony przez
Tiedemanna i Gmelina (Niemcy) w 1827 roku z żółci bydlęcej. Swoją nazwę
zawdzięcza greckiemu słowu taurus, co znaczy: „byk”. Odkrycie tauryny
nie miało szczególnego znaczenia aż do momentu, kiedy w 1970 roku uczeni
wykazali, że jest ona niezbędnym składnikiem pożywienia kotów. Z powodu jej
braku u zwierząt rozwijała się ślepota oraz pojawiały poważne problemy z
czynnością serca.
Uznanie jej istotnego znaczenia dla organizmu opiera się
na tym, że tauryna jest uważana za warunkowo niezbędny aminokwas, choć w
przeciwieństwie do innych aminokwasów nie bierze udziału w syntezie białek.
„Jeśli wszyscy przedstawiciele świata medycyny dostrzegliby i poznali wartość tauryny, znajdowałaby się ona stale w składzie trzech najpopularniejszych suplementów diety."dr Atkins
Tauryna – jest to aminokwas niebiałkowy zawierający
siarkę o specyficznej roli fizjologicznej.
Jest to niezbędny aminokwas, który wykazuje dużą
aktywność biologiczną i jest nieodzowny dla prawidłowego funkcjonowania
organizmu.
Jednak główna i najważniejszą funkcją Tauryny to...