Chyba
każdy słyszał o niezwykłych właściwościach kurkumy – przyprawie – używanej w
leczeniu wielu dolegliwości od ponad 4000 lat.
W medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej jest ceniona jako
skuteczny środek m.in. przeciwzapalny, przeciwbólowy, przeciwwirusowy,
przeciwgrzybiczny . W ostatnich latach zainteresowali się nią naukowcy, którzy
odkryli że kurkumina – podstawowy składnik czynny kurkumy– wykazuje ponad 400
korzyści zdrowotnych, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe.
Dr Saraswati Sukumar onkolog Uniwersytetu Johna Hopkinsa, przeprowadziła szereg badań, których wyniki przedstawiła w 300 publikacjach naukowych potwierdzając przeciwnowotworowe i przeciwcukrzycowe:
Kurkumina jest prawdopodobnie najpotężniejszym
naturalnym przeciwnowotworowym składnikiem odżywczym, jaki istnieje, więcej na ten temat tutaj: http://naszecialo.blogspot.co.uk/2013/09/zote-zoto-kurkuma.html
Jest wiele przepisów na przyrządzanie mikstur
leczniczych z udziałem kurkumy– jednym z nich jest Złote Mleko – tradycyjny
ajurwedyjski napój rozgrzewający, który podnosi odporność, zwalcza infekcje,
usuwa śluz, smaruje stawy, ułatwia zasypianie i jest skuteczny przy leczeniu
depresji.