Strony

piątek, 20 lipca 2018

Ochrona skóry przed słońcem



Wraz z nadejściem lata ludzie stają się bardziej świadomi zagrożeń wynikających z ekspozycji ciała na słońce, raka skóry i stosowania kremów przeciwsłonecznych. Na całym świecie co trzeci zdiagnozowany rak klasyfikowany jest jako nowotwór skóry. Rak podstawnokomórkowy, kolczystokomórkowy i czerniak to najczęściej występujące formy nowotworów skóry, przy czym czerniak złośliwy zaliczany jest do najbardziej śmiertelnych.

Według szacunków Amerykańskiego Stowarzyszenia do Walki z Rakiem (American Cancer Society), w Stanach Zjednoczonych codziennie diagnozuje się blisko 9 500 osób z nowotworem skóry, a w 2017 r. w USA zdiagnozowano 161 790 nowych przypadków czerniaka. Mężczyźni po 50 roku życia i kobiety przed 50 rokiem życia są szczególnie narażeni na ryzyko wystąpienia tego typu nowotworu. Czerniak jest drugą pod względem częstości występowania postacią nowotworu u kobiet w przedziale wiekowym pomiędzy 15 a 29 rokiem życia. Roczny koszt leczenia czerniaka wzrasta szybciej niż roczne koszty leczenia wszystkich pozostałych rodzajów nowotworów łącznie.

sobota, 14 lipca 2018

Kurki – oto dlaczego nie lubią ich robaki


Pieprznik jadalny zwany potocznie kurką to grzyb, któremu natura nadała wyjątkowe właściwości.
Pojawia się znacznie wcześniej niż wszystkie pozostałe gatunki grzybów i nigdy nie jest zarobaczony.

Kurki wyróżniają się również barwą od pomarańczowej do jasnożółtej, a najbardziej charakterystyczną cechą ich budowy jest to, że noga i kapelusz stanowią jedną całość.
A więc można powiedzieć, że natura chciała zwrócić uwagę człowieka na tego grzyba i nasi przodkowie dobrze ją zrozumieli.

Kurki od czasów starożytnych były szeroko stosowane w medycynie ludowej jako środek, który polepsza pracę wątroby, narządu wzroku, łagodzi zapalenie spojówek, podwyższa odporność na choroby infekcyjne i jest niezastąpiony w likwidacji robaków ludzkich każdego gatunku.

czwartek, 5 lipca 2018

Woda butelkowa a kranowa. Co lepsze?


Picie wody jest bardzo ważnym elementem naszego przetrwania wie o tym każdy mój pacjent :). Mimo tego nie zastanawiamy się nad tym, dlaczego na przykład tak wiele ludzi wybiera wodę z butelki zamiast kranówki.
Czy na prawdę jest jakaś różnica? I dlaczego wydajemy tak dużo pieniędzy, na „butelki”? Czy naprawdę warto? Cóż, nie byłem pewny, więc postanowiłem to zbadać. To, czego się dowiedziałem, może sprawić, że wrócisz do picia kranówki.
#1. Szczyt Kapitalizmu.
Charles Fishman powiedział w swojej książce „The Big Thirst,” że butelkowana woda jest dowodem na to, iż kapitalizm osiągnął szczyt. Kiedy się nad tym zastanowisz, nabiera to sensu. Woda jest w zasadzie darmowa, ale wielkie firmy wlewają ją do plastikowych butelek i sprzedają to nam, ogromnie na tym zyskując. Więc dlaczego nie odkręcić kranu i pić wodę, która kosztuje, prawie tyle co nic?
#2. Na początku, nikt nie wierzył, że ktokolwiek będzie kupował wodę w butelce.
Kim Jeffrey, która wydała w Stanach Zjednoczonych książkę „Drinking Water: A History” mówi w niej, że ludzie z początku nie rozumieli butelkowania wody. „Ludzie zastanawiali się co z nią zrobić, wlać do kosiarki czy wypić.”
Lecz gdy butelkowaną wodę zaczęto reklamować, jako symbol statusu społecznego, sprzedaż wystrzeliła do góry. W ten sposób usprawiedliwiono wlewanie darmowego produktu do nowego opakowania i sprzedawanie go w dodatkowej cenie.

Nasze ciało wskazuje nam, jak walczyć z rakiem cd.


W ostatnim artykule podaliśmy szczegóły dotyczące ważnej roli lipoproteiny (a), w skrócie Lp (a), która działa jako substytut witaminy C. Lp (a) jest lepką cząsteczkę, zawierającą duży łańcuch białka zwanego apolipoproteiną (a), w skrócie apo (a), który jest dołączony do cząsteczki lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). W związku z tym Lp (a) wspomaga transport cholesterolu i trójglicerydów w organizmie. Ponadto dzięki obecności apo (a) cząsteczka ta posiada inne charakterystyczne funkcje, takie jak zdolność do "przyklejania się" do kolagenu i innych białek strukturalnych oraz do ułatwiania krzepnięcia krwi.

Lp (a) występuje jedynie u ludzi i zwierząt niewytwarzających swojej własnej witaminy C, a jej pojawienie się w ludzkim metabolizmie zbiega się z utratą zdolności do produkcji witaminy C przez przodków człowieka. Obecnie jedynym rozsądnym wytłumaczeniem tych wydarzeń ewolucyjnych pozostaje odkrycie dr Ratha, że Lp (a) jest funkcjonalnym substytutem witaminy C i że działa jako tymczasowa "cząsteczka naprawcza" dla naczyń krwionośnych uszkodzonych chronicznym niedoborem witaminy C.

Nasze ciało wskazuje nam, jak walczyć z rakiem



Rak jest drugą najczęstszą przyczyną zgonów na świecie. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przewiduje, że wraz ze wzrostem średniej długości życia diagnozy raka wzrosną o 75%-90% do roku 2030. Choć na badania nad rakiem wydawane są ogromne sumy pieniędzy, to wciąż nie ma lekarstwa w zasięgu wzroku. Dzieje się tak dlatego, że w głównym nurcie badań nad rakiem kultywuje się istniejące konwencjonalne metody i niechętnie widzi nowe koncepcje i innowacyjne myślenie.

Instytut Badawczy Dr Ratha jest pionierem nowych sposobów rozumienia i zwalczania raka. W naszych badaniach skupiamy się na hamowaniu rozprzestrzeniania się raka (przerzutów). To przerzuty nowotworów, a nie pierwotne guzy są odpowiedzialne za ponad 90% zgonów z powodu raka. Nasze podejście koncentruje się na znaczeniu zdrowej i silnej tkanki łącznej, która tworząc naturalną barierę ogranicza agresywność raka i zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych (czyli przerzutom).

Wykazaliśmy, że synergiczne połączenie specyficznych składników odżywczych (witaminy C, lizyny, proliny, wyciągu z zielonej herbaty i innych) może skutecznie kontrolować proces powstawania przerzutów, z równoczesnym hamowaniem innych ważnych mechanizmów raka. Skuteczność tej kombinacji mikroskładników odżywczych została potwierdzona na ponad 60 typach komórek nowotworowych.