ANTYOKSYDANTY – Stosowane są do obniżania
poziomu wolnych rodników. Siła każdego antyoksydantu uzależniona jest od jego
struktury składającej się z pierścieni, które wyłapują wolne rodniki. Im więcej
takich pierścieni, tym efektywniejszy jest dany antyoksydant.
Antyoksydanty, zwane również przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami, są grupą związków chemicznych, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, uszkadzających komórki organizmu i prowadzących do ich przedwczesnego starzenia.
Siłę antyoksydantów mierzy się w skali ORAC
(oxygen radical absorbance capacity).
Przykładowo 28g przeciętnych owoców lub
warzyw daje nam około 500 ORAC, co stanowi 1/12 dziennej dawki, wynoszącej
około 6000 – wydaje się ona wystarczająca, aby zabezpieczyć przed uszkodzeniami
spowodowanymi przez nadmiar wolnych rodników.
Niestety jagody czy granaty są
usuwane z organizmu już po 30 minutach, więc ich działanie przeciw wolnym
rodnikom jest dosyć krótkotrwałe.
Antyoksydanty pochodzące z pożywienia są
zwane wtórnymi, natomiast produkowane przez organizm, takie jak SOD czy
glutation, pierwotnymi – i te są najsilniejsze.