Czym jest colostrum?
Colostrum jest wydzieliną gruczołu mlekowego ssaków
powstającą w ostatnim okresie przed porodem i w pierwszych dniach po porodzie
potomka. Colostrum w naturze jest to
gęsta, żółta ciecz o odczynie lekko kwaśnym (ph 6,4). Colostrum to unikalny, najsilniej regenerujący organizm ludzki
bioaktywny surowiec naturalny.
Jeśli chodzi o skład, colostrum jest bardzo złożoną
substancją bogatą w składniki odżywcze, przeciwciała i czynniki wzrostu. W jej
skład wchodzi ponad 250 naturalnych związków chemicznych, takich jak czynniki
wzrostu, hormony, enzymy, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, pochodne
aminokwasów i inne o prawie 40-krotnie zwiększonym udziale biologicznie
aktywnych składników, w porównaniu z mlekiem.
Colostrum zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty oraz PRP. W skład Colostrum wchodzą także, wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele.
Colostrum zwane jest Młodziwem, ponieważ jako jedyna naturalna substancja, znacznie skuteczniej od syntetycznych, nie tylko opóźnia oznaki starzenia ale powoduje ich znaczący regres. Colostrum jest zbierane we wczesnej fazie laktacji. Im wcześniej jest zebrane tym lepsze posiada właściwości. Z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, aby po kilkunastu godzinach w końcu stać się mlekiem.
Colostrum zawiera również substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, laktoperoksydazy, lakteniny, laktoferynę, lizozym i leukocyty oraz PRP. W skład Colostrum wchodzą także, wyjątkowo łatwo przyswajalne, o dużej koncentracji witaminy oraz związki mineralne mających na celu jedno zadanie – ochronę i regenerację komórek w naszym ciele.
Colostrum zwane jest Młodziwem, ponieważ jako jedyna naturalna substancja, znacznie skuteczniej od syntetycznych, nie tylko opóźnia oznaki starzenia ale powoduje ich znaczący regres. Colostrum jest zbierane we wczesnej fazie laktacji. Im wcześniej jest zebrane tym lepsze posiada właściwości. Z każdą godziną jego wartość biologiczna obniża się, aby po kilkunastu godzinach w końcu stać się mlekiem.
Unikalność Colostrum bierze się stąd, iż wszystkie ssaki
przychodzą na świat w stanie hipogammaglobulinemii i przy obniżonej aktywności
immunologicznej, co w zetknięciu z florą bakteryjną i drobnoustrojami
chorobotwórczymi czyni je bezbronnymi i szczególnie podatnymi na infekcje.
Dopiero Colostrum matki przekazuje im immunoglobuliny i inne substancje
odpornościowe oraz stymulujące wzrost, chroniąc w ten sposób nowe życie przed
złymi wpływami z zewnątrz.
Przeciwciała (immunoglobuliny)zapewniają nowo narodzonemu
ssakowi tzw. odporność bierną, podczas gdy czynniki wzrostu stymulują rozwój
układu pokarmowego.
Immunoglobuliny, nazywane również przeciwciałami, to białka surowicy oraz płynów ustrojowych, syntetyzowane przez komórki układu immunologicznego. Jako jeden z elementów układu odpornościowego, chronią organizm przed infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi.
Jeśli chodzi o składniki odżywcze, to colostrum jest
bardzo bogate w wyjątkowo łatwo przyswajalne białka, a także witaminy A, D, E i
K rozpuszczalne w tłuszczach oraz następujące witaminy rozpuszczalne w wodzie:
B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy,
inozytol, cholina i inne. Zawartość witamin, szczególnie A i E, jest
wielokrotnie wyższa niż w zwykłym mleku.
Colostrum zawiera również tłuszcz, laktozę i substancje
mineralne. Zawartość tych ostatnich jest od 2 do 10 razy wyższa w siarze niż w
mleku.
Substancje zawarte w colostrum nie występują w tak
wysokim skoncentrowaniu w żadnym innym produkcie pochodzenia naturalnego.
Podsumowanie
Podstawowe składniki siary:
- Immunoglobuliny
- Immunoglobulina G (IgG)
- immunoglobulina M (IgM)
- immunoglobuliny D i E (IgD i IDE)
- Laktoferyna
- Polipeptyd bogaty w prolinę- hormon wydzielany przez grasicę. Reguluje aktywność układu odpornościowego.
- Czynnik wzrostu
- Hormon wzrostu
- Leukocyty
- Colostrum zawiera enzymy, które utleniają bakterie.
- Cytokiny i limfokiny.
- Siara zawiera witaminy A, D, E i K rozpuszczalne w tłuszczach oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, B12, PP, C, H, kwas pantotenowy, kwas foliowy, kwas nikotynowy, inozytol, cholina i inne.
- Glikoproteiny i inhibitory proteazy,
- Siarka jest minerałem, który jest ważnym budulcem białek.
Znaczenie colostrum dla rozwoju noworodka
Colostrum posiada właściwości odżywcze, energetyczne i
ochronne. Układ immunologiczny noworodka nie jest w pełni wydolny, gdyż
wytwarzanie własnych przeciwciał w odpowiedzi na bakterie, grzyby, alergeny
pokarmowe podejmuje w wieku około 2-3 miesięcy. Karmiąca matka wytwarza
specyficzne przeciwciała przeciwko drobnoustrojom bytującym w jej otoczeniu,
które następnie wraz z mlekiem przekazuje dziecku. Przeciwciała otrzymane od
matki w okresie ciąży i laktacji nazwane są odpornością bierną.
Oprócz przeciwciał, równie istotne dla wspierania
odporności noworodka są zawarte w colostrum witaminy. Witaminy te wraz ze
związkami magnezu i cynku spełniają ważne funkcje we wspomaganiu mechanizmów
obronnych organizmu oraz tworzeniu własnej odporności na infekcje. Witaminy E i
C mają działanie antyoksydacyjne i stabilizujące membrany komórek obronnych (makrofagów,
granulocytów, limfocytów).
Poza działaniem systemowym colostrum wykazuje swoiste,
przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe działanie miejscowe w przewodzie
pokarmowym.
W tym kontekście oczywiste stają się doniesienia na temat
korzystnego wpływu karmienia piersią bezpośrednio po narodzinach dziecka na
jego odporność, a nawet inteligencję.
Jednak jak się okazuje, zastosowanie colostrum nie
ogranicza się tylko do odżywiania i wspomagania zdrowia noworodków i niemowląt,
lecz może być z powodzeniem stosowane w przypadku wielu problemów zdrowotnych
oraz wspomagania kondycji u osób dorosłych, a także u zwierząt.
Colostrum
ludzkie a Colostrum bydlęce
Powszechnie stosowane w preparatach suplementacyjnych
colostrum bydlęce zawiera podobny zestaw aminokwasów, jak ludzkie colostrum,
przez co może optymalnie oddziaływać w organizmie człowieka.
Także immunoglobuliny ssaków mają zbliżoną strukturę i
budowę, przez co istnieje możliwość zamiennego ich stosowania. Badania
wykazały, że bydlęce colostrum zawiera przeciwciała dla wielu szczepów bakterii
zagrażających człowiekowi, w tym m.in.: Escherichia Coli, Salmonella,
Streptococcus, Staphylococcus oraz rotawirusa, który powoduje biegunkę u
noworodków.
Wg literatury, ilość składników stymulujących odporność w
bydlęcym colostrum jest nawet o 40 razy wyższa niż w ludzkim, co czyni tę
substancję unikalną pod względem możliwości wzmacniania odporności człowieka.
Colostrum a wspomaganie odporności
Zanim pojawiły się
antybiotyki, bydlęce colostrum stanowiło główne źródło przeciwciał w walce z
infekcjami. Amerykański naukowiec polskiego pochodzenia, Albert Sabin,
wyprodukował pierwszą doustną szczepionkę przeciw polio wykorzystując
przeciwciała pozyskane z krowiego colostrum.
Wraz z początkiem stosowania
antybiotyków , zainteresowanie colostrum zmalało, lecz obecnie, na skutek
rozwinięcia się patogenów opornych na antybiotyki, ponownie wzrasta popyt na
substancje alternatywne względem antybiotyków, takie jak colostrum.
Aby zrozumieć, w jaki sposób
colostrum może wspomagać naszą odporność, należy bliżej przyjrzeć się jego
najważniejszym czynnikom aktywnym.
1. Zakażenia grzybicze, bakteryjne i wirusowe
Immunoglobuliny
Są to białka odpowiedzialne za odporność i odgrywające
zasadniczą rolę w obronie organizmu przed bakteriami i pasożytami.
Immunoglobulina A (IgA) odgrywa rolę w mechanizmach odpornościowych w
obrębie błon śluzowych przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, układu
moczowo-płciowego, zapobiega kolonizacji patogenów.
Immunoglobulina G (IgG) neutralizuje bakterie i toksyny
znajdujące się we krwi i systemie limfatycznym, natomiast immunoglobulina M
(IgM) eliminuje patogeny zanim zostaną wyprodukowane wystarczające ilości IgG.
Laktoferyna
Jest to proteina transportująca żelazo do komórek,
współtworząca pierwszą linę obrony organizmu przed patogenami.
Do najważniejszych biologicznych funkcji laktoferyn
zalicza się: regulację jelitowej absorpcji żelaza, właściwości antymikrobiotyczne
i niedawno poznane zdolności antykancerogenne.
Laktoferyna pozyskana z colostrum działa w sposób
wybiórczy na mikroflorę jelitową, hamując wzrost bakterii E.coli oraz innych
bakterii patogennych jelita (głównie Enterobacteriae), ale nie zakłócając
wzrostu korzystnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium.
Wykazano, że laktoferyna siarowa wykazuje również
właściwości przeciwgrzybicze. Laktoferyna okazała się skuteczna w zwalczaniu
zakażeń grzybiczych u zwierząt i ludzi. Poza bezpośrednim wpływem na komórki
patogenu, może oddziaływać w sposób pośredni zwiększając odpowiedź obronną
organizmu przeciwko grzybom. Badania wykazały, że laktoferyna siarowa może
współdziałać z lekami przeciwgrzybiczymi, obniżając wymagane dawki
terapeutyczne o 6-25%.
Laktoferyna wykazała się także aktywnością przeciw
namnażaniu się pasożytniczych pierwotniaków, jak również w walce z wirusami,
takimi jak : wirusy opryszczki(Herpes), cytomegalowirus, HIV, wirusy zapalenia
wątroby typu C oraz B, syncytialny wirus oddechowy (RSV), hantawirus,
rotawirus, poliowirus, adenowirus i enterowirus.
2. Choroby nowotworowe
Laktoferyna bydlęca wykazuje
również właściwości przeciwnowotworowe. Badania pokazują, że laktoferyna
wywierała bezpośrednie działanie przeciwnowotworowe na komórki linii
nowotworowych: włókniakomięsaka MethA, czerniaka B16F10 i raka okrężnicy C26.
Laktoferyna ma jeszcze
i tę właściwość, że zapobiega przerzutom.
W kilku badaniach
przeprowadzonych na zwierzętach wykazano, że znacząco hamuje metastazę
nowotworów, nawet w przypadku niektórych o bardziej agresywnym
przebiegu. Częściowo jest to spowodowane jej niezwykłą zdolnością stymulowania
produkcji interferonu gamma – immunologicznej cytokiny. Pobudza ona
ponadto pracę naturalnych komórek cytotoksycznych, cytotoksyczność komórek T
i makrofagi.
W przypadku pacjentów
cierpiących na choroby nowotworowe istotne jest również, że laktoferyna hamuje stany
zapalne. Ponadto laktoferyna jest silnie działającym chelatorem żelaza, dzięki
czemu staje się korzystna w zapobieganiu wzrostu nowotworów i ich
rozprzestrzenianiu się, a także w działaniu przeciwbakteryjnym
i przeciwgrzybiczym.
3. Regulowanie systemu
odpornościowego
PRP ( Polipeptyd bogaty w
prolinę)
Jest to peptyd o masie
cząsteczkowej 17 kDa wykryty m.in. w colostrum. W literaturze nosi różne nazwy,
takie jak: Colostrinin, transfer factor, CLN lub PRP. Ma on unikalną właściwość
modulowania systemu odpornościowego, aktywując go w przypadku pojawienia się
patogenów i wygaszając jego reakcje, gdy niebezpieczeństwo zanika.
Badania z 2006 r
opublikowane w Journal of Experimental Therapeutics and Oncology wykazały, iż
PRP może wpływać na proces starzenia się, redukując częstotliwość mutacji
komórek DNA nasilających się wraz z wiekiem.
PRP pozyskane z bydlęcego
colostrum wykazało także aktywność przeciwko wielu różnym schorzeniom,
wliczając w to: infekcje wirusowe, zakażenie wirusem herpes oraz wirusem HIV,
jak również oporne na leczenie infekcje bakteryjne i wirusowe, takie jak: Mycobacterium
fortuitum, Mycobacterium tuberculosis oraz Candida albicans.
Podobnie zaobserwowano
pewien wpływ w przypadku różnych form nowotworów, takich jak: ziarnica
złośliwa, kostniakomięsak czy rak prostaty.
4. Alergie, astma i choroby
autoimmunologiczne
Jako modulator systemu
odpornościowego PRP jest także efektywny w przypadku chorób charakteryzujących
się nadaktywną reakcją immunologiczną, takich jak: alergie, astma czy choroby
autoimmunologiczne.
Co ciekawe, reakcje
alergiczne na samo colostrum zdarzają się niezwykle rzadko, nawet osoby mające
alergię na mleko zazwyczaj dobrze tolerują siarę.
5. Choroby neurodegeneracyjne
W swoich badaniach
A.Bilikiewicz, W. Gaus wykazali, że PRP może odgrywać korzystną rolę w
przypadku chorób neurodegeneracyjnych, a zwłaszcza choroby Alzheimera.
Rezultaty badania pokazały, iż stan około 40 % pacjentów przyjmujących PRP
ustabilizował się lub uległ poprawie po upływie 15 tygodni terapii. U 33 %
pacjentów efekt stabilizacji lub poprawy utrzymywał się po 30 tygodniach
leczenia, choć na nieco niższym poziomie niż ten osiągnięty w 15 tygodniu terapii.
Jak dotąd jest to jedyny na
świecie preparat, który można podawać także profilaktycznie, najlepiej osobom
po 50. roku życia: hamuje odkładanie się złogów amyloidowych, które powodują
zaburzenia pamięci i osobowości – mówi prof. Antoni Polanowski, biochemik z
Uniwersytetu Wrocławskiego, jeden z twórców przemysłowej metody otrzymywania
kolostryniny.
Colostrum a regeneracja organizmu i uprawianie sportu
Czynniki wzrostu
Badania potwierdziły, że
czynniki wzrostu zawarte w bydlęcym colostrum pomagają w prawidłowym wzroście
organizmu, wspomagają regenerację ran, a także leczenie kontuzji.
Wywierają także pozytywny
wpływ na trening sportowy. Badania przeprowadzone na fińskim uniwersytecie
Jyvaskyla w 1997 roku udowodniły, że preparat zawierający colostrum (Bioenervi)
powodował wzrost stężenia insulinopodobnego czynnika wzrostu I (IGF-I) w osoczu
krwi u badanej grupy lekkoatletów.
Czynnik IGF–I (insuline–like
growth factor I)jest polipeptydem zbliżonym strukturalnie do insuliny i należy
do grupy czynników wzrostowych. Colostrum zawiera go w największej koncentracji
jaką można spotkać w naturze. Jest prawie identyczny z ludzkim IGF-1 i jest
dobrze przyswajalny przez organizm.
Pozytywnym skutkiem
działania naturalnych czynników wzrostu jest nie tylko powiększenie liczby
komórek i towarzysząca temu zasadnicza stabilizacja tkanki mięśniowej, kostnej
i chrzęstnej oraz ścięgien, lecz również podniesienie sprawności i rozbudowa
masy mięśniowej przy jednoczesnej redukcji tkanki tłuszczowej.
Colostrum a odmładzanie organizmu
Czynniki wzrostu zawarte w
colostrum potrafią także zwiększyć masę kości i działać odmładzająco na skórę.
Tak zwane plamy „wątrobowe” lub „starcze” mogą się cofnąć, ponieważ colostrum
leczy uszkodzone kwasy nukleinowe, wspierając w ten sposób proces odmładzania.
Colostrum jest coraz
częściej wykorzystywane jako podstawowy składnik kremów. Ma silne działanie
przeciwzmarszczkowe, więc nie na darmo w kręgach kosmetologicznych nazywa się
je Młodziwem. Oto kilka właściwości tej magicznej, naturalnej substancji:
- Ujędrnia i pogrubia skórę.
Dzieje się tak dzięki dużej zawartości naturalnie występującego w komórkach
hormonu wzrostu, który regeneruje naskórek. Odwraca procesy starzenia, co może
powodować efekt „naturalnego liftingu”.
- Wzmacnia system
immunologiczny skóry, przyspiesza regenerację tkanek, blizn pooperacyjnych,
potrądzikowych i gojenie się ran.
- Zwalcza różnego rodzaju
bakterie i drożdże, atakujące osłabioną skórę. Hamuje różne rodzaje alergii.
Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i antywirusowo.
Zastosowanie Colostrum w profilaktyce i terapii
Wydaje się więc, że lista
schorzeń i dolegliwości, wobec których możliwe jest zastosowanie preparatów z
colostrum jest niezwykle obszerna i obejmuje:
- zaburzenia odporności,
- choroby autoimmunologiczne,
- alergie,
- astma,
- choroby nowotworowe,
- infekcje bakteryjne,
- infekcje wirusowe
- infekcje grzybicze,
Colostrum wywiera także
pozytywny wpływ na organizm zdrowego człowieka, zwiększając jego wydolność i
możliwości regeneracji, a także opóźniając procesy starzenia się organizmu. Jest
nieocenione w przypadku wszelkiego typu kontuzji i urazów oraz wśród
profesjonalnych sportowców.
Tym samym, colostrum można z
całą pewnością uznać za niezbędny, naturalny i bezpieczny środek wzmacniający o
charakterze zarówno profilaktycznym, jak też terapeutycznym.
Colostrum można oczywiście używać w stanie surowym, ale do celów produkcyjnych przetwarza się je do postaci
sproszkowanej. Z tej bazy wytwarza się kremy, balsamy, kapsułki i inne produkty
o mniejszej lub większej zawartości Colostrum.
W większości przypadków przetwarzanie Colostrum niszczy jego właściwości. Colostrum jest substancją białkową, stąd jej degradacja następuje już powyżej temperatury 42 °C.
W większości przypadków przetwarzanie Colostrum niszczy jego właściwości. Colostrum jest substancją białkową, stąd jej degradacja następuje już powyżej temperatury 42 °C.
Jedyną metodą pozwalającą na
zachowanie praktycznie wszystkich właściwości świeżego Colostrum jest
Liofilizacja. W taki właśnie sposób przetwarzane jest Colsotrum zawarte w
produktach Genoscope.
Liofilizacja jest to przetwarzanie na zimno, suszenie sublimacyjne, stosowane do produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). W ten sposób przetwarza się produkty dla astronautów, himalaistów czy polarników, czyli wszędzie tam, gdzie jakość i żywotność produktu odgrywa kluczową rolę.
Liofilizacja jest to przetwarzanie na zimno, suszenie sublimacyjne, stosowane do produktów termolabilnych (nieodpornych na ogrzewanie). W ten sposób przetwarza się produkty dla astronautów, himalaistów czy polarników, czyli wszędzie tam, gdzie jakość i żywotność produktu odgrywa kluczową rolę.
Źródła:
http://www.centrumdpl.com/Ochrona%20immunologiczna.htmlhttp://www.progenactiv.pl/?action=products&category=doniesienia_naukowe&id=0
http://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum
http://en.wikipedia.org/wiki/Colostrum
http://suplementydiety.pl/index.php?id=10#badania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz