Pączki sosny [Gemmae pini] są absolutnie niesamowite. Mają wyjątkowe działanie, a zrobione z nich lekarstwa roztaczają orzeźwiający zapach lasu sosnowego. Na całym świecie istnieje ponad sto gatunków sosny, większość z nich stosuje się od wieków tradycyjnie w lecznictwie.
Sosna należy do najczęściej występujących drzew w naszym klimacie. Jest silna, mocna i odporna, potrafi dostosować się do życia w różnych warunkach. Mnogość jej zastosowań w lecznictwie i kosmetyce jest do nie przecenienia. Surowcem zielarskim są młode pędy, szyszki, igły, kora, żywica oraz pąki.
Pączki sosny
Pojawiają się w marcu. Niewielkie, centymetrowe pokryte jasnobrązową łuską, w środku zaskakują soczystą zielenią. Zbudowane z tkanki twórczej pączki kryją w sobie całą skoncentrowaną energię i wszystkie składniki potrzebne do wzrostu.
W momencie tuż przed pęknięciem, komórki tkanki twórczej, tzw. merystem wierzchołkowy (odpowiednik ludzkich komórek macierzystych) znajdują się w fazie szybkiego podziału i namnażania. Wewnątrz pulsuje ogromna energia witalna z całą informacją o drzewie, zaczątkach igieł, szyszek i wszystkich jego części. Dlatego zarówno same pączki jak ich przetwory działają szybciej, silniej, w większym zakresie i na głębszym poziomie. Odżywiają, regenerują i odmładzają tkanki.
Potężna energia szybko rozwijających się pączków daje efekt stymulujący wewnętrzny system samoregulacji. Dzięki skoncentrowanej całej esencji, cenniejsze jest działanie na bardziej subtelnym poziomie.
Przetwory z pączków sosny poprawiają skład krwi, zawierają wszystkie niezbędne dla człowieka mikro- i makroelementy. Zawierają m.in. kwasy nukleinowe, oligelementy, witaminy, fitohormony: specyficzne enzymy i odżywcze soki. Ten cudownie pachnący środek jest najcenniejszym darem Natury dla człowieka.
Działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, odkażająco, odtruwająco, przeciwbólowo, wykrztuśnie, żółciopędnie, przeciwgorączkowo i wzmacniająco. Pobudzają krążenie, koją nerwy, usuwają przekrwienia z okolic klatki piersiowej. Mają dobroczynny wpływ na cały organizm, szczególnie pomocne:
- W leczeniu chorób oskrzeli, płuc, zatok, gardła, krtani,
- Przy wyniszczających infekcjach, przeziębieniach, kaszlu, zapaleniu migdałków, astmie, grypie
- Obniżonej odporności, niedotlenieniu, chorobach serca, reumatyzmie,
- Kamicy i dolegliwościach dróg moczowych, osteochondrozie
- Wypryskach skórnych, odmrożeniach, ranach, hemoroidach, grzybicy.
Maleńkie pączki najlepiej zbierać z powalonych drzew, połamanych gałęzi bezpośrednio do słoika, w którym będziemy robić przetwory. Jest to najwygodniejsze, bo są oblepione lepką żywicą. Ale na tym polega magia tego lekarstwa!
Przepisy z pączków sosny
Wszystkie przetwory z pączków mają zbawienny wpływ na błony śluzowe dróg oddechowych, rozrzedzają flegmę, oczyszczają, są jednym z najskuteczniejszych środków w leczeniu chorób płuc i oskrzeli.
Odżywka
Świeże zmielone lub utłuczone zwilżyć alkoholem, po 10 minutach wymieszać z miodem w stosunku 1:3 i odstawić na kilka dni. Stosuje się 1-3 łyżeczki dziennie. Niektórzy zażywają bez miodu, tylko ususzone i zmielone w młynku.
Napar
Łyżkę świeżych lub ususzonych pączków zalać szklanką wrzątku. Zaparzać pod przykryciem 20 minut. Pije się szklankę 1-2 razy dziennie. Po przecedzeniu surowiec można dwukrotnie zalewać wodą. Za każdym razem otrzymamy orzeźwiający napój pachnący lasem.
Macerat olejowy
Jedną część pąków w słoiku zalać częściami oliwy z oliwek. Podgrzać w kąpieli wodnej rano i wieczorem na bardzo małym ogniu 2-4 kolejne dni. Ciepło pomaga stapiać żywicę i usunąć nadmiar wody. Złocisty kolor i bardzo przyjemny zapach informują, że macerat gotowy. Delikatnie odcedzić, można stosować na skórę zamiast kremów i balsamów.
Nalewka
Napełniony pączkami sosny do ¾ słoik zalać spirytusem i odstawić na minimum miesiąc. Po przefiltrowaniu stosuje do nacierania klatki piersiowej przy infekcjach, grypie, kaszlu, na obolałe mięśnie i stawy.
Nalewka syberyjska
Składniki: 150 g pączków sosny, butelka wódki, szklanka miodu i jedna cytryna.
Pączki sosny przekroić na pół. Zalać jedną część wódką i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Drugą część zalać szklanką przegotowanej wody, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, miód i starannie wymieszać. Macerować również dwa tygodnie. Co kilka dni zawartość obydwu słoików przemieszać. Po dwóch tygodniach przecedzić maceraty, połączyć wymieszać i szczelnie zamknąć. Przechowywać w lodówce miesiąc. Stosuje się łyżkę stołową 4-5 razy dziennie.
Syrop z pączków sosny
Pączkami (mogą być zmielone) napełnić słoik i zalać miodem w stosunku 2:1. Starannie wymieszać i odstawić do maceracji. Kiedy powstanie herbaciano-brązowy syrop odcedzić mocno odciskając surowiec. Znakomicie smakuje, można dodawać do herbatek. Pomaga na kaszel, choroby płuc, oskrzeli. Przy osteochondrozie by złagodzić ból i sztywność stosuje się łyżeczkę pół godziny przed posiłkiem.
Pączki sosny w medycynie ludowej
- Choroby dziąseł, paradontoza. Tydzień, dwa kilka razy dziennie żuje się pączki sosny
- Choroby dróg oddechowych. Łyżkę pączków zalewa się szklanką gorącego mleka, zaparza 20 minut. Stosuje 1-2 łyżki stołowe, 3-4 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Stosuje w zapaleniu oskrzeli, przeziębieniu, kaszlu.
- Astma: po łyżce pączków sosny, liści podbiału i babki lancetowatej zalać szklanką chłodnej, przegotowanej wody. Odstawić na 2-3 godziny. Przygotować kąpiel wodną i podgrzewać kwadrans. Odstawić na 10-15 minut i odcedzić do termosu. Popija się małymi porcjami cały dzień.
- Zapalenie migdałków. Łyżkę stołową pączków zalać szklanką wrzątku, zaparzać 20 minut. Płucze się gardło kilka razy dziennie. Przy katarze, chorych zatokach robi się inhalacje.
- Kamica nerkowa. 5 łyżek stołowych pączków sosny zalać 1/2 litra mleka. Gotować na małym ogniu 20 minut i odstawić aż ostygnie do temperatury pokojowej. Po przecedzeniu pije się małymi łykami cały dzień.
- Łysienie. 200 g pączków sosny zalać dwoma litrami wody. Gotować na małym ogniu pół godziny. Odstawić pod przykryciem do ostygnięcia. Stosuje się do spłukiwania włosów i wcierania w skórę głowy.
- Silne osłabienie. 100 gram pączków sosny zalać 2,5 litra wody. Gotować na małym ogniu, aż objętość cieczy zmniejszy się pięciokrotnie do 1/2 litra. Przefiltrować przez dwie warstwy gazy. Po przestudzeniu dodać łyżkę miodu i wymieszać. Pije się ¼ szklanki pół godziny przed posiłkiem 3 razy dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz