Przez wielu
zielarzy pieprz cayenne uważany jest za zioło najbardziej użyteczne i cenione
nie tylko dla całego układu pokarmowego, ale także dla serca i układu krążenia.
Cayenne działa
jak katalizator i zwiększa skuteczność innych ziół o podobnych właściwościach.
Cayenne jest
ziołem leczniczym i odżywczym. Jest bardzo bogatym źródłem witaminy A i C, B
kompleks i jest bardzo bogaty w składniki organiczne wapno i potas, który jest
jednym z powodów korzystnego działania tego zioła na serce.
Pieprz cayenne w 100 g zawiera 318 kcal oraz witaminy:
- witamina A 2081 μg
- beta karoten 21837 μg
- witamina E 29.8 mg
- witamina B1 (tiamina) 0.3 mg
- witamina B2 (ryboflawina) 0.9 mg
- niacyna 8.7 mg
- witamina B6 (pirydoksyna) 2.5 mg
- kwas foliowy 106 μg
- witamina B12 (cyjanokobalamina) 0.9 μg
- witamina C 76.4 mg
i składniki mineralne:
- sód 30 mg
- potas 2014 mg
- wapń 148 mg
- fosfor 293 mg
- magnez 152 mg
- żelazo 7.8 mg
- cynk 2.48 mg
- miedź 0.37 mg
- mangan 2 mg
Trawienie - Cayenne może odbudować tkankę w
żołądku (błone śluzową i podśluzową) i ma perystaltyczne działania w jelitach.
Pomaga w tworzeniu kwasu solnego, który jest niezbędny do dobrego trawienia i
asymilacji, zwłaszcza białek. pobudza układ trawienny poprzez zwiększenie
produkcji enzymów leczy skurcze żołądka, zaburzenia trawienne oraz problemy z wydalaniem
moczu i kału;
Serce - Cayenne pomaga utrzymać
odpowiedni poziom ciśnienia krwi, obniżając i regulując je, oczyszcza ściany
tętnic, co chroni przed atakiem serca, oczyszcza krew z toksyn i działa przeciwzakrzepowo,
poprawiając cyrkulację krwi i wzmacniając stare komórki, obniża też poziom
złego cholesterolu;
Cayenne jest
stosowany w wszelkiego rodzaju schorzeniach kardiologicznych (jest skuteczny w
razie wystąpienia ataku serca).
Jeśli atak
serca wystąpi podaje się łyżeczkę ekstraktu zmieszaną w szklance gorącej wody, czynność
tą powtarzać co 15 minut aż do ustąpienia objawów. Cayenne ma również niezwykłą
zdolność do zwiększenia wydajności układu krążenia. Według dr Richard Andersona
autora best sellera The "Cleanse & Purify Thyself", połączenie
zażywania pieprzu cayenne oraz głogu daje najbardziej niesamowity wpływ na
serce. Uważa on, że kilkumiesięczna kuracja tymi ziołami znacznie wzmacnia
serce oraz zapobiega ewentualnym atakom serca.
Rak - ma działanie przeciwrakowe,
ponieważ wywołuje naturalny proces apoptozy: komórki rakowe hamują swój
własny rozwój (zabijają swoje komórki);
Apoptoza, zwana również programowaną śmiercią komórki jest procesem niezwykle ważnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to rodzaj śmierci samobójczej, altruistycznej. To za jej pomocą komórki poświęcają się na rzecz innych komórek organizmu.Proces apoptozy jest kluczowy w utrzymywaniu homeostazy organizmu- pomiędzy ilością komórek wytwarzanych, a tymi, które muszą ulec zniszczeniu( komórki uszkodzone, zmutowane, zbędne). W momencie, w którym apoptoza nie może być uruchomiona, dochodzi do powstawania różnorodnych skutków ubocznych . To właśnie z zaburzeniami tego procesu, kojarzone jest wystąpienie takich chorób jak zawał serca, udar mózgu czy nawet wystąpienie AIDS. Ponadto brak apoptozy w komórce doprowadza do rozwoju nowotworów.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe - pieprz cayenne jest niesamowicie
bogaty w związek o nazwie kapsaicyna (jest to naturalna, silnie
przeciwbólowa substancja); dzięki właściwościom przeciwzapalnym z kolei, jest
znakomitym, naturalnym lekiem na bóle stawów, cukrzycę, oraz łuszczycę;
uspokaja i relaksuje receptory nerwów;
Kapsaicyna jest substancją fenyloalkiloaminową zaliczaną do alkaloidów. Występuje również w owocach pieprzowca rocznego (papryki), gdzie występuje obok pokrewnych kapsicinoidów. Jest substancją silnie drażniącą skórę, ale nie wywołującą nekroz. Drażni receptory bólowe i termiczne, uwalnia dekapeptydy (neuroprzekaźniki bólu) wywołując podrażnienie i pieczenie. Przez pobudzanie receptorów termicznych wywołuje przekrwienie oraz uwolnienie substancji rozszerzających naczynia m.in. histaminy. Pobudza wydzielanie soków trawiennych wraz z perystaltyką. Jako środek miejscowy wykorzystywana była w neuralgiach. Drażniące właściwości kapsaicyny wykorzystywano do sporządzania gazów i proszków obronnych.
Zakażenia układu
oddechowego - dzięki
właściwościom anty-grzybiczym i anty-bakteryjnym pomaga w leczeniu różnych infekcji dróg
oddechowych, jak przeziębienie, grypa, a nawet astma; pieprz cayenne pomaga w
rozrzedzeniu wydzieliny, co przynosi natychmiastową ulgę choremu;
Działanie antybakteryjne - pieprz cayenne jest znakomitym, naturalnym
konserwantem jedzenia,
tradycyjnie stosowany był, aby chronić pożywienie przed bakteriami;
Stosowanie:
Oficjalnie w
medycynie, zewnętrznie pieprz cayenne stosuje się przy bolesnych napięciach mięśniowych, w formie maści
0,02-0,05% kapsaicyny, mazidła 0,005-0,01% kapsaicyny i plastry: 10-40 ug/cm2
kapsaicyny.
1 g świeżej
papryki o zawartości ok. 0,5-1% kapsaicyny dostarcza naturalnie w diecie 5-10
mg kapsaicyny.
Ekstrakty z
papryki ostrej (rocznej i owocowej), a także z papryki ostrej mielonej w dawce 1
łyżeczka 1-2 razy dziennie zażywane doustnie, u wielu mężczyzn i kobiet
zwiększają popęd płciowy i pogłębiają odczuwanie bodźców seksualnych.
Dodatkowo
wzmagają diurezę i nieznacznie pobudzają wydzielanie potu. Papryka może
zwiększać ciśnienie krwi.
Nalewka z owoców papryki Tinctura Capsici 1:3
może być stosowana doustnie (1-3 ml) i do wcierania rozgrzewającego (w skórę).
Do wcierania
i do doustnego stosowania dobre są również wyciągi olejowe:
Wyciąg olejowy z ostrej papryki (Extractum oleum Capsici) - 0,3-0,5 kg
owoców starannie rozdrabniamy, tworząc jednolitą papkę. Następnie pokrapiamy
wódką lub spirytusem i odczekujemy 10 minut. Rozgrzanym olejem lub oliwą
zalewamy surowiec w równej części. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne
miejsce. Dla ustabilizowania wyciągu możemy dodać trochę wódki lub gliceryny.
Po około 2-3 dniach wyciąg jest gotowy do użytku.
Działanie:
Preparat
przyjęty doustnie pobudza i reguluje przemianę materii, krążenie krwi, wzmaga
wentylację płuc, rozszerza przewody zatokowe oraz działa moczopędnie i
napotnie. Większe dawki lub regularne przyjmowanie ostrej papryki zwiększa
popęd płciowy, ułatwia detoksykację, stymuluje układ odpornościowy oraz system
GALT w układzie pokarmowym. Saponiny i pochodne kapsaicyny są zabójcze dla
wielu niekorzystnych bakterii i drożdżaków przewodu pokarmowego (wg Dr Różańskiego
hamują E.coli, Salmonellę, Sighellę i Candida). Zewnętrznie nadaje się do
wcierań w bólach neuralgicznych i reumatycznych. Powoduje podrażnienie i
przekrwienie skóry, usprawniając również krążenie żylne.
Dawkowanie:
Przyjmujemy
po 2-3 łyżki 2-3 razy dziennie doustnie, aby uzyskać działanie ogólnie
rozgrzewające, euforyzujące, wzmacniające oraz napotne przy osłabieniu,
przeziębieniu, nerwobólach, infekcjach dróg oddechowych, gorączce, zaburzeniach
trawiennych i jelitowych. Zewnętrznie w formie nacierań nadaje się na bóle
stawów, mięśniobóle, zmiany skórne i trudno gojące się rany jako środek
odkażający i stymulujący regenerację skóry.
lub
Doustnie
stosować jako środek wzmacniający, immunostymulujący, pobudzający, poprawiający
trawienie i przyspieszający przemianę materii: 1-2 łyżeczki dziennie.
Ponadto stosować do
wcierania w miejsca uderzone, zmarznięte stopy, w obolałe stawy i mięśnie, przy
nerwobólach.
Okłady z
pieprzem cayenne znakomicie działają przy leczeniu reumatyzmu, stanów
zapalnych, owrzodzenia, bólów lędźwiowych (tzw. lumbago), ran oraz ukąszeń węży;
Wyciąg
olejowy i spirytusowy z papryki można mieszać wieloma doskonałymi i
sprawdzonymi substancjami o podobnym działaniu: z kwasem mrówkowym (0,5-1%),
spirytusem kamforowym lub mrówczanym (25-50%), kamforą (25-30%), octanem etylu
(1-2%), salicylanem metylu (5-15%), octanem bornylu (15%), salolem (salicylan
fenylu), olejkami eterycznymi (eukaliptusowym, melisowym gaultheriowym, ze
słodkiej brzozy, geraniowym, rozmarynowym, jałowcowym).
Mieszaniny takie nadają
się doskonale do stosowania jako środek przeciwreumatyczny, rozgrzewający,
przeciwbólowy, przeciwpasożytniczy, przeciwobrzękowy i przeciwzapalny.
Wymienione składniki możemy dodawać do zaplanowanego preparatu w różnych
stosunkach ilościowych uzyskując ciekawe różnice i wielokierunkowe działanie.
W
dużych dawkach papryka ostra hamuje czynności wydzielnicze przewodu
pokarmowego. 1-3 łyżeczki ostrej papryki zażyte doustnie i popite gorącą
herbatą działają euforyzująco, wzmacniająco, stymulująco i ogólnie
rozgrzewająco.
Ważne!!Ostrej papryki nie należy podawać małym dzieciom (poniżej 12 roku), bowiem może spowodować u nich zatrucie oraz gwałtowną alergię pokarmową. Dzieci nie posiadają jeszcze dostatecznie rozwiniętych mechanizmów i szlaków biochemicznych tolerujących i właściwie przetwarzających kapsaicynę. U niemowląt kapsaicyna może wywołać gwałtowną śmierć. W czasie karmienia (laktacja) kobiety nie powinny spożywać ostrej papryki, ponieważ saponiny i fenyloalkiloaminy przenikają do mleka.
Koktajl ten
jest zrobiony na bazie owoców lub warzyw, który jest niezastąpiony w momentach
obniżonej odporności. Szczególnie kiedy dopadnie nas infekcja, grypa lub nasz
system immunologiczny jest wyraźnie osłabiony i potrzebuje wsparcia. Przy
okazji, jest znakomitym środkiem w walce ze zbędnymi kilogramami - bogaty w
błonnik, szybko napełnia i na dość długo pozostawia uczucie sytości.
Profilaktycznie zaleca się picie takiego koktajlu 2-3 razy w ciągu
tygodnia do śniadania lub w ciągu dnia.
Zielone
warzywa
liściaste są przede wszystkim bogate w chlorofil i pełne antyoksydantów, które
pomogą oczyścić i wzmocnić organizm. Pieprz cayenne natychmiast
rozgrzeje i pomoże usunąć z ciała toksyny. Oregano zawiera tymol i
karwakrol – fenole działające jak środki antyseptyczne. Cytrusy
dostarczą nam witaminy C i pomogą zalkalizować organizm. Czosnek –
rozgnieciony na 10 minut przed zmiksowaniem – uaktywni składniki działające jak
naturalne antybiotyki. Miód manuka z kolei, ze swoimi właściwościami
antyseptycznymi oraz leczniczymi, będzie znakomitym dopełnieniem.
Mieszamy w blenderze:
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta świeżego oregano
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki świeżego soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka młodego szpinaku
- 1/3 szklanki (luźno zapełnionej) świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka surowego miodu (najlepszy będzie miód manuka)
- 1 szklanka czystej, przefiltrowanej wody
- 1/2 gruszki
Ważne!! Pamiętajmy jednak, że każdą próbę leczenia – nawet taką naturalną metodą – najlepiej skonsultować z dobrym specjalistą, ponieważ każdy z nas ma nieco inny organizm i może nieco inaczej zareagować. Powinniśmy wiedzieć, co najlepiej na nas działa, a co może mieć działanie zbyt silne lub wręcz agresywne.
Źródła
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz