Jako dietetyk i naturopata chciałbym się z Wami
podzielić tym, co aktualnie zgłębiam,
czyli co nas zatruwa i jak wpływa to na Nasz organizm.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy w jaki sposób się trujemy
i to każdego dnia. W końcu wszystko jest dopuszczone do spożycia. Kilka rzeczy bardzo mnie zaskoczyło, jak np.
drożdże czy też odżywki białkowe, szczególnie roślinne, nie wiedziałem że
zawierają MSG.
Ekscytotoksyny są to głównie syntetyczne substancje udające
zapach i smak odbierane przez zmysły jak
naturalna żywność i wzmacniacze smaku, szczególnie glutaminian sodu, aspartam,
cysteina, hydrolizowane białko, kazeinian sodu, kazeinian wapnia, ekstrakt
drożdżowy, ekstrakt słodowy występującymi pod różnymi nazwami i symbolami.
Produkty o procentowo największej zawartości ekscytotoksyn to kostki rosołowe, sole ziołowe, gotowe mieszanki przypraw do zup, sosów, sałatek, dania błyskawiczne ale nie tylko, ekscytotoksyny znajdują się niemal w każdym produkcie przetworzonym.
Ich zadaniem jest pobudzanie kubków smakowych i
powonienia w taki sposób, aby mdły smak żywności wydał się wspaniały.
Masowo produkowana przemysłowo żywność w porównaniu do żywności świeżej, naturalnej praktycznie nie ma smaku i zawiera szczątkowe ilości naturalnych składników odżywczych – to praktycznie puste kalorie. Producenci wzbogacają ją dodatkami z konieczności, by zamaskować niską ich jakość, by produkt mógł leżeć wiele miesięcy na półkach, by jego wygląd przyciągał wizualnie – bez tego ta pseudożywność nie byłaby atrakcyjna dla konsumenta.
Ekscytotoksyny pozwalają doznawać bardziej
intensywnego smaku i dają złudzenie przyjemności jedzenia, jednocześnie
agresywnie drażnią neurony, które w sposób gwałtowny reagują sztucznym
pobudzeniem w wyniku czego nie wytrzymują i… umierają. Za każdym razem,
kiedy jemy żywność zawierającą ekscytotoksyny tracimy komórki nerwowe. Na
zawsze, bezpowrotnie, na ich miejsce nie powstaną nowe.
Ekscytotoksyczność – patologiczny proces, w którym neurony są uszkadzane i zabijane przez glutaminian i podobne związki chemiczne. Ekscytotoksyczność zachodzi, gdy dojdzie do nadmiernej aktywacji receptorów AMPA i NMDA przez ekscytotoksyczny neurotransmiter – kwas glutaminowy Ekscytotoksyczność występuje przy udarze mózgu, urazach mózgowia oraz chorobach neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak stwardnienie rozsiane, choroba Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne, choroba Parkinsona i choroba Huntingtona. Innymi stanami, w których może dochodzić do nadmiernej koncentracji glutaminianu wokół neuronów, są hipoglikemia i stan padaczkowy. Wikipedia
Generalnie ekscytotoksyny mogą powodować choroby neurologiczne,
nowotwory mózgu, bóle głowy, uszkodzenia narządu wzroku, uszkodzenia
podwzgórza mózgu odpowiedzialnego za homeostazę wewnątrzustrojową – gospodarkę
płynami, termoregulację, masę ciała i gromadzenie tłuszczu, regulowanie
pracy hormonów, zegar biologiczny, rytm dobowy, apetyt, sen, emocje.
I co najgorsze mózg uzależnia się od sztucznie
wywoływanych intensywnych doznań, domaga się ciągłego dostarczania tych
substancji co objawia się np niepohamowanym apetytem, spadkiem nastroju,
rozdrażnieniem. Szczególnie szkodliwe działanie ekscytotoksyny mają
na dzieci i płody.
Ekscytotoksyna to substancja stymulująca komórki,
szczególnie komórki nerwowe, doprowadzając je do ich śmierci, jednocześnie
uszkadzając inne tkanki w różnym stopniu.
Należy ich bezwzględnie unikać i
wykluczyć z diety. Ekscytotoksyczność przyczynia się do rozwoju wielu chorób i
jest mechanizmem występującym przy udarze mózgu, urazach mózgowia oraz chorobach
neurodegeneracyjnych ośrodkowego układu nerwowego, takich jak Stwardnienie
Rozsiane, choroba Alzheimera, Stwardnienie Zanikowe Boczne, Choroba Parkinsona
i choroba Huntingtona. Naukowcy dowiedli, że te substancje niszczą neurony w
mózgach dzieci, nastolatków i dorosłych, wpływają na rozwój układu nerwowego.
Łożysko nie stanowi wystarczającej bariery dla ekscytotoksyn, a zatem bardzo
ważne jest aby unikały ich również kobiety w ciąży.
Główne źródła ekscytotoksyn to: MSG E621
Poniższe składniki zawsze zawierają różne ilości
nieoznakowanego kwasu glutaminiowego (MSG) :
- Autolizowane drożdże,
- Kazeinian wapnia,
- Kazeinian sodu,
- Sproszkowane mleko,
- Sproszkowane białko mleka,
- Żelatyna,
- Hydrolizowany gluten kukurydziany,
- Hydrolizat białka sojowego,
- Hydrolizat białka pszenicy,
- Glutaminian,
- Kwas glutaminowy,
- Glutaminian monopotasowy,
- Białko teksturowane,
- Glutaminian sodu,
- Drożdże,
Poniższe składniki często zawierają różne ilości
nieoznakowanego kwasu glutaminiowego (MSG) :
- Słód jęczmienny,
- Bouillon i rosół Karagen,
- Kwas cytrynowy,
- Skrobia kukurydziana,
- Syrop kukurydziany,,
- Enzymy,
- Aromaty,
- Syrop kukurydziany o dużej zawartości fruktozy,
- Maltodekstryna,
- Ekstrakt słodowy słodu jęczmiennego,
- Słód smakowy,
- Naturalny aromat z kurczaka,
- Naturalne wołowiny smakowy,
- Naturalne smaki / smak,
- Naturalny aromat wieprzowiny,
- Pektyna,
- Białko wzmacniane żywności,
- Przyprawy,
- Izolat białka sojowego,
- Białko sojowe lub koncentrat białka sojowego,
- Sos sojowy,
- UHT,
- Serwatka,
- Białko serwatkowe,
- Koncentrat białka serwatki,
- Izolat białka,
- Guma guar,
- Maltodekstryny (pozyskiwane są w procesie hydrolizy),
- Kwasek cytrynowy ( np. konserwacja mięsa mielonego na tackach w marketach),
- Wszystkie produkty hydrolizowane np. mleka hipoalergiczne,
- Niektóre suplementy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz