Uwielbiam przyprawy i używam ich bardzo dużo w swojej
kuchni dlatego umieszczam kilka przepisów z których korzystam.
Domowe mieszanki przypraw to zdrowa alternatywa dla
naszprycowanych glutaminianem sodu, syntetycznymi aromatami i ekscytotoksynami produktów
komercyjnych.
Przygotowanie smacznego pełnego dania nie wymaga mieszanek,
wystarczy nieoczyszczona sól, świeżo zmielony pieprz, świeże zioła i przyprawy
korzenne w niewielkich ilościach, tak by tylko podkreślić smak. Warunkiem jest
wysoka jakość świeżych składników.
Ale jeśli zbyt długo używaliśmy gotowych mieszanek jest
zrozumiałe, że naturalna żywność bez glutaminianu sodu wydaje się nie mieć
smaku. Ale jest na to rozwiązanie.
Domowe mieszanki przypraw – przepisy
Domowa wegeta
Szklanka suszonej włoszczyzny – marchew, pietruszka, por,
seler, natka pietruszki, koperek, cebula – opcjonalnie lubczyk, pasternak
5 łyżek soli morskiej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
5 łyżek soli morskiej
2 łyżki granulowanego czosnku
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
1 łyżeczka pieprzu czarnego lub kolorowego
1 łyżeczka ziela angielskiego
1 łyżka kurkumy
Składniki zmielić pulsacyjnie w blenderze lub warzywa zmielić w młynku a przyprawy roztłuc w moździerzu po czym wymieszać i wsypać do szczelnie zamykanego pojemnika.
UWAGA: w zależności od gustu mieszankę można przygotowywać z ulubionych warzyw, przypraw korzennych i suszonych ziół np. rozmaryn, bazylia, oregano, estragon, kolendra.
Pieprz ziołowy domowej roboty
3 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki suszonego kopru
1/3 łyżeczki cząbru, kolendry, tymianku, estragonu
Zioła zmielić w młynku i dokładnie wymieszać. Przechowywać w szklanym słoiczku
Domowa przyprawa curry
3 łyżki nasion kolendry3 łyżki nasion kuminu
2 łyżki liści curry
2 liście laurowe
½-2 łyżeczki płatków papryczki chili w zależności od ostrości
5 goździków
5 ziaren kardamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren gorczycy
3 cm laski cynamonu opcjonalnie
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub czosnku i cebuli
Na suchą patelnię wsypać ziarno kolendry, liście laurowe,
liście curry, chili, pieprz, cynamon, goździki i kardamon. Prażyć mieszając 3-4
minuty. Dodać gorczycę i kumin. Prażyć kolejne 3 minuty mieszając. Zdjąć z
ognia, dodać kurkumę, czosnek, cebulę. Wymieszać. Po ostygnięciu zmielić w
młynku lub utłuc w moździerzu. Przesypać do szczelnego pojemnika.
Mieszanka ala pieprz cayenne
3 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
po 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, suszonego czosnku
po 1 łyżeczce mielonego pieprzu, oregano, bazylii, tymianku
Wymieszać składniki, przechowywać w szklanym słoju
Doskonała do zapiekanek.
2 łyżeczki soli
po 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, suszonego czosnku
po 1 łyżeczce mielonego pieprzu, oregano, bazylii, tymianku
Wymieszać składniki, przechowywać w szklanym słoju
Doskonała do zapiekanek.
Mieszanka do zup i sosów dla chorej trzustki
1 łyżka ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
3 łyżki siemienia lnianego
Składniki zmielić w młynku, przechowywać w szczelnym pojemniku.
1 łyżka majeranku
1 łyżka kminku
3 łyżki siemienia lnianego
Składniki zmielić w młynku, przechowywać w szczelnym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz