Katsuzo Nishi (1884–1959) stworzył system
terapeutycznych ćwiczeń zdrowotnych i zdrowego odżywiania (Nishi Health
System).
Po raz pierwszy opublikował swoją metodę poprawy zdrowia w
1927 roku, w której opisał ćwiczenia oddechowe i sprawnościowe kręgosłupa.
Ze względu na potwierdzoną skuteczność w leczeniu
nowotworów metoda została sklasyfikowana jako „Przeciwrakowy system
Nishi”.
System przeciwrakowy obejmuje ćwiczenia zdrowotne i
zalecenia:
Spać tylko na twardej poduszce i twardym materacu.
Ćwiczenie – „rybka” na usunięcie wad kręgosłupa
Ćwiczenie – „karaluch” na krążenie w kończynach
Ćwiczenie – łączenie dłoni i nóg na równowagę energetyczną
Ćwiczenie regenerujące kręgi szyjne i oddychanie – korygują
pracę mięśni, nerwów, wewnętrznych organów i naczyń krwionośnych.
Uzdrawianie naturalnym pokarmem
„Rybka”
Pozycja wyjściowa: Leżąc na plecach położyć dłonie na
wysokości 4-go
i 5-go kręgu szyjnego, zgiąć, całym ciężarem przylgnąć do
podłogi. Nogi złączyć, palce nóg podciągnąć w stronę głowy. Wszystkie
wypukłości (potylica, ramiona, miednica) wcisnąć w podłogę.
Wykonanie: W tej pozycji rozpocząć – szybkie wibracje –
kołysanie ciała z prawej strony w lewą, na podobieństwo szybko płynącej rybki.
Ćwiczenie wykonywać rano ;wieczorem po 1 minucie. Ćwiczenie to daje
zadziwiające efekty w usuwaniu wad kręgosłupa. Podczas wykonywa- ćwiczenia
„rybka” kręgi wchodzą na swoje miejsce, osłabiając tym m ucisk na przyciśnięte
przez nie naczynia krwionośne i zakończenia nerwowe.
„Karaluch”
Pozycja wyjściowa: Pod szyję :położyć twardy wałek,
podnieść do góry obie ręce i nogi tak, aby były równoległe do podłogi. W
takie pozycji potrząsać rękami i nogami jednocześnie (podobnie jak przewrócony
karaluch),wykonywać 1-2 minuty rano i wieczorem. Ćwiczenie daje efekt biegu,
ale bez obciążenia stawów i serca, co jest bardzo ważne dla ludzi słabych,
bywających w łóżku ze względu na chorobę, dla osób z ograniczoną możliwością
poruszania się. Ćwiczenie uaktywnia cyrkulację krwi w całym ciele.
Łączenie dłoni i stóp na równowagę energetyczną
Ćwiczenie składa się z czterech etapów. Pozwala unormować
zmiany energetyczne w organizmie. U zdrowego człowieka lewa i prawa część
ciała ma jednakowy ładunek. Każde zakłócenie równowagi może prowadzić do
choroby.
Pozycja wyjściowa:
Etap 1. Położyć się na plecach. Dłonie złączyć, lekko
dociskając do siebie opuszki palców obu rąk (10 razy).
Etap 2. Złożyć dłonie równolegle do tułowia i przemieszczać
je wzdłuż ciała, jakby rozcinając ciało na pół (10 razy).
Etap 3. Złączyć stopy tak, aby przylegały do siebie. W
takiej pozycji podnieść nogi i przesuwać w przód – w tył (10 razy). Ręce ze
złączonymi palcami poruszać tak, jakby rozcinały brzuch (podobnie jak w etapie
2).
Etap 4. Poleżeć ze złączonymi dłońmi i stopami 3 – 5 minut.
Oczy zamknięte.
Ćwiczenia na regenerację kręgów szyjnych i oddychanie
Siedząc na krześle unosić i opuszczać ramiona 10 razy;
skłaniać głowę w prawo i w lewo (po 10 razy), starając się dosięgnąć uchem
ramienia; skłaniać głowę w tył i w przód (po 10 razy); obracać głowę na boki
zgodnie ze wskazówkami zegara i w przeciwnym kierunku (po 10 razy); wyciągnąć
ręce do przodu przed siebie, odwrócić dłonie równolegle do siebie, kręcić głową
w lewo i w prawo (po 10 razy); podnieść ręce nad głową z dłońmi ułożonymi
równolegle do siebie i obracać głowę w lewo i w prawo (po 5 razy); położyć
ręce na ramionach. Łokcie odciągnąć do tyłu, wyobrażając sobie, że między
łopatkami znajduje się jabłko, które chcemy ścisnąć. Odchylając łokcie do tyłu
(jakby próbując ścisnąć jabłko) jednocześnie wyciągać w przód podbródek (tak,
jak łabędź, wyciągający szyję). To ćwiczenie umożliwia rozluźnienie kręgów i
mięśni szyi, co poprawia przypływ krwi do mózgu, normalizuje pracę układu
nerwowego i trawiennego. Wykonywać rano i wieczorem po 3 minuty.
Siedząc na krześle położyć ręce na kolanach, zsunąć się na
brzeg krzesła, zamknąć oczy i rozkołysać ciało w lewo i w prawo, jednocześnie w
rytm kołysania wciągać i wypinać brzuch.
Uzdrawianie naturalnym pokarmem
1.ssać olej roślinny (3-4 razy dziennie);
2.pić herbatę z liści malin, porzeczek – około 1litra
(codziennie);
3.codziennie spożywać sproszkowaną skorupkę jednego jajka;
4.odżywiać się produktami zawierającymi fitoestrogeny:
soją, fasolą, kapustą, brokułami;( osoby chore na tarczycę nie mogą spożyać
warzyw kapustnych)
5.dodawać do posiłków czosnek, cebulę, rzodkiew, gorczycę,
zawierające fitoncydy – naturalne antybiotyki;
6.spożywać produkty kiszone: kapustę, ogórki – źródła
witaminy C;
7.spożywać produkty zawierające żelazo i miedź – jabłka,
truskawki, maliny, buraki, czarną porzeczkę, marchew;
8.spożywać produkty, zawierające selen, cynk, fosfor,
witaminy E i B, magnez (kiełki pszenicy, owies, kasza jęczmienna, proso,
otręby);
9.stosować jodynę – bardzo korzystny środek leczniczy i
profilaktyczny (zwiększa odporności i aktywności leukocytów, obniża poziomu
cholesterolu).
W 50 ml ciepłej przegotowanej wody rozpuścić 1 łyżeczkę od
herbaty jodyny (kupić w aptece do stosowania zewnętrznego), dokładnie rozmieszać
i dodać pełną łyżkę mąki ziemniaczanej. Potem postawić na słabym ogniu i
ciągłe mieszając dodać 200 ml wrzątku, doprowadzić do wrzenia, gotować 1
minutę. Stosować 4 -6 łyżeczek po jedzeniu, 1 raz co drugi dzień, aż do
zużycia. Potem przygotować nową porcję.
W rodzinie Katsuzo Nishi panował kult jedzenia. Katsuzo był
chorowitym i słabym dzieckiem, więc starano się go karmić często i dużo.
Już bardzo wcześnie zorientował się, że pokarmy, spożywane w jego domu powodują
choroby. Zwrócił się więc ku starożytnym naukom o leczniczym odżywianiu.
Odkrył w japońskich klasztorach buddyjskich szczególny system odżywiania. Mnisi
nazywają go „kuchnią poprawiającą osąd”. Takie żywienie poprawia zdrowie nie
tylko cielesne, lecz również duchowe. Poprawia pracę organizmu, świadomość,
uwzględnia nierozerwalny związek pomiędzy ciałem i duszą człowieka. U
podstaw tego żywienia leży „makrobiotyka”. Słowo to można przetłumaczyć jako
„długie życie”. Makrobiotyka jest nauką o tym, jak osiągnąć pełnię życia
spożywając „pełne”, całe, czyli niepoddane obróbce, produkty naturalne.
Wszystko co dostaje się do naszego organizmu, powinno być
napełnione odżywczą energią przyrody. Uzdrawiającej sile organizmu może pomóc
tylko uzdrawiająca siła życia, której źródłem jest przyroda.
Człowiekowi do życia potrzebne jest uzyskanie energii z
czterech podstawowych składników, które podtrzymują byt na Ziemi każdej istoty
żywej. Są to składniki, które starożytni filozofowie uznawali za źródło
wszystkiego we Wszechświecie: cztery żywioły – Ziemia, Woda, Ogień i Powietrze,
a co za tym idzie tylko te produkty, które zawierają w sobie te energie, dają
energię życia.
Źródło energia Ognia to słońce. Energią Ognia wypełnione są
wszystkie produkty, które wyrosły pod słońcem. Są to przede wszystkim zboża,
owoce, warzywa, orzechy, nasiona, zielone liście, rośliny okopowe. Energia
Słońca najlepiej zachowuje się w tych produktach, które nie zostały poddane
obróbce cieplnej.
Energią Powietrza wypełnione są wszystkie rośliny, które
wyrosły na świeżym powietrzu, czyli nie w szklarni.
Woda jest nieodłączną częścią każdego żywego organizmu.
Również roślin , które wyrosły na świeżym powietrzu i poiły się odżywczą
wilgocią. Nieprzetworzone warzywa i owoce wg wielu źródeł zawierają tzw. wodę
strukturalną.
Z Ziemi pochodzą ważne i pożyteczne minerały, mikroelementy
(choć jest ich coraz mniej) w takiej postaci i składzie, jaki jest potrzebny
człowiekowi. Oznacza to, że dla człowieka pożyteczne jest tylko to, co wyrosło
z Ziemi.
Żywienia jest ważne, bo zdrowie organizmu zależy od stanu
krwi. Krew całkowicie odnawia się w ludzkim organizmie co 10 dni. Skład krwi
formuje się z tych substancji, które uzyskujemy z pokarmu.
Wystarczy tylko 10 dni właściwego odżywiania, aby mieć nową
krew, a wraz z nią nowe zdrowie.
Na Wschodzie zawsze uważano, że najlepszym pożywieniem jest
to, które przed Tobą nie ucieka, czyli pokarm roślinny. Pokarm pochodzenia
zwierzęcego i pokarm poddany jakiejś obróbce można spożywać, lecz podstawą
diety powinny być rośliny a przede wszystkim zboża.
Należy do nich : niepolerowany ryż, gryka, kukurydza,
pszenica, jęczmień i kasze z tych ziaren. Można je spożywać w każdej postaci i
w dowolnej ilości, lecz jeśli są gotowane – to tylko na wodzie.
Na początku drogi do zdrowia dobrze byłoby przez
pierwsze 10 dni żywić się wyłącznie zbożami lub niech one przynajmniej
przeważają w diecie.
W dalszej diecie powinny też znaleźć się warzywa i
owoce występujące sezonowo. Błonnik roślinny jest nieodzowny do właściwego
funkcjonowania układu pokarmowego i dzięki niemu organizm otrzymuje konieczne
substancje. Następnie można dodać potrawy z wodorostów i roślin motylkowatych
(bób, fasola, soja, groch), orzechy, chleb, ryby.
W jadłospisie 50-60% potrawy powinny
stanowić pełne zbóż, 25-30% warzywa i owoce i po 5-10% wodorosty i
rośliny motylkowate oraz dodatkowo potrawy z ryb, orzechy i desery. Mięso,
drób, tłuszcze zwierzęce, produkty mleczne można spożywać bardzo rzadko.
Aby pokarm przynosił pożytek zdrowiu, należy przestrzegać
kilka zasad żywienia:
Nie spożywaj pokarmu i nie pij napojów, które zostały
uzyskane lub przetworzone przemysłowo i zawierają substancje pochodzenia
chemicznego.
Należy wykluczyć z diety cukier, żywność konserwowaną,
żywność z dodatkiem substancji chemicznych takich jak barwniki, sztuczne
przyprawy, za wyjątkiem soli.
Przygotowuj posiłek wyłącznie na oleju roślinnym i wodzie.
Używaj morskiej soli lub nierafinowanej soli kuchennej.
Korzystaj z naczyń ceramicznych i szklanych.
Pierwszy posiłek spożywaj najwcześniej w południe, a
ostatni najpóźniej o 19:00, ponieważ właśnie w tym czasie organizm jest
najlepiej nastawiony na przetwarzanie produktów żywnościowych.
Nie pij żadnych płynów w trakcie jedzenia i nie popijaj
posiłków, rozrzedzasz kwas żołądkowy i uniemożliwiasz trawienie.
Płyny pij tylko między posiłkami.
Zachowaj umiar tak, by żołądek wypełniać w 2/3 objętości.
Wstawaj od stołu z poczuciem, że mógłbyś zjeść więcej.
Długo, co najmniej 50 razy, a jeszcze lepiej 100-150 razy,
dokładnie przeżuwaj pokarm, tak by doprowadzić go do postaci papki.
Jeśli pokarm jest rzeczywiście dobry i nieodzowny dla
zdrowia organizmu, to podczas długiego przeżuwania stanie się tylko
smaczniejszy. „Pusty” i szkodliwy pokarm podczas przeżuwania szybko traci smak.
Zrezygnuj z pokarmu i wszelkich substancji oraz produktów,
które wywierają stymulujący wpływ na układ nerwowy (kawa, czekolada, herbata,
kakao, lekarstwa, alkohol, tytoń). Stymulujący wpływ wszystkich tych substancji
jest pozorny – najpierw zwiększa się aktywność, a następnie może to prowadzić
nawet do depresji.
Herbatę pij tylko z naturalnych ziół.
Kiedy Nishi przestawił się na naturalny pokarm, jego stan
zauważalnie zaczął się poprawiać. Zniknął nawyk obżerania się, organizm nauczył
się zadowalać niewielką ilością pokarmu, uzyskując z niego wszystko, co
niezbędne. Wówczas Nishi zrozumiał, że objadanie się jest sprzeczne z
naturą. Doszedł też do wniosku, że prowadzi do tego niedobór. Z
nienaturalnego pokarmu przygotowanego w sposób przemysłowy, organizm nie
uzyskuje tego, czego potrzebuje – nie uzyskuje energii życia i koniecznych
substancji. Organizm nie uzyskując tego co nieodzowne, usiłuje nadrobić
braki przy pomocy spożywania coraz większej ilości pokarmu, mając nadzieję na
wyciśnięcie z niego choćby minimalnej korzyści.
Bez właściwej ilości płynu w organizmie niemożliwe jest
normalne życie. Krew spowalnia swą cyrkulację, i wiele osób myśli, że choruje
serce a krew słabo krąży w związku ze swą lepkością. Podstawowym warunkiem jest
picie wody pomiędzy posiłkami w ilości do 3 litrów dziennie. Trzeba odżywiać
się pokarmem roślinnym, który zawiera wodę i dobrze utrzymuje wilgoć. Picie
płynów w czasie posiłku lub bezpośrednio po nim jest niezwykle szkodliwe,
ponieważ napoje rozrzedzają sok żołądkowy uniemożliwiając trawienie. Unikaj
również picia wody w czasie aktywnego ruchu: podczas biegu, gimnastyki i
sportu, aby krew miała właściwy skład.
Aby krew była pełnowartościowa musi otrzymywać energię
życia, energię Przyrody – światło, wodę, powietrze bogate w tlen i wszystko to,
co zawiera energię Ziemi, a szczególnie substancje mineralne. Substancje
mineralne podobnie jak inne konieczne substancje – glukoza, aminokwasy,
mikroelementy i witaminy, mogą zostać dostarczone do organizmu jedynie wraz z
pokarmem. Jest tylko jeden rodzaj pokarmu, w którym wszystko to występuje w
koniecznych dla człowieka proporcjach. Są to owoce i warzywa.
Jeśli regularnie spożywasz owoce, warzywa, nasiona, to
otrzymujesz wszystkie niezbędne aminokwasy, z których organizm samodzielnie
syntezuje białka.
W mięsie brak jakichkolwiek ważnych substancji, których nie
da się uzyskać z roślin. Poza tym białko zwierzęce jest źle przyswajane przez
organizm człowieka i generuje dużą ilość odchodów. Aby przyswoić białko
zwierzęce uzyskane z mięsa, organizm potrzebuje 50-60 godzin. Traci na to
ogromną ilość energii i sił życiowych, które mógłby skierować na oczyszczenie i
uzdrowienie.
Glukozę organizm uzyskuje jedynie z naturalnych cukrów
owocowych – fruktozy zawartej w roślinach.
Nieorganiczny cukier szkodzi naczyniom krwionośnym,
spala w organizmie wapń, co skutkuje pogorszeniem składu krwi i niszczeniem
kości oraz zębów. Do przyswojenia białego cukru potrzeba wiele witamin z grupy
B – organizm traci je na ten proces, w efekcie pojawia się ich niedobór, co z
kolei , prowadzi do pogorszenia stanu krwi i wielu schorzeń, w tym
psychicznych.
Najwięcej witamin znajduje się w surowych owocach i
warzywach.
Chleb usuwa wszystkie minerały i większość
witamin. Trafiając do organizmu, chleb pęcznieje w kontakcie z sokami
jelitowymi, zakwasza wewnętrzne środowisko organizmu i powoduje
niedrożność jelit.
Największa ilość koniecznych substancji i witamin zawarta
jest w otrębach, łupinach i skórce roślin. Pomiędzy cienką skórką i miąższem
rośliny znajdują się wszystkie niezastąpione i konieczne dla człowieka
substancje zapewniające zdrowie, przedłużające życie i młodość.
Kto chce być zdrowy, powinien trzymać się następujących
zasad:
Starać się spożywać jak najwięcej surowych warzyw i owoców
i jeść je od razu po zerwaniu z drzewa lub wykopaniu z ziemi, dopóki jeszcze
niezbyt długo znajdują się na powietrzu i świetle.
Przygotowywać warzywa pieczone lub na parze. Tylko w ten
sposób można zachować mikroelementy i witaminy.
Pamiętać, że produkty zawierające cukier są tak samo
niebezpieczne, jak sam cukier.
Z powodu spożywania nienaturalnego pożywienia i siedzącego
trybu życia pogarsza się cyrkulacja krwi, naczynia stają się słabe, łamliwe i
odkładają się w nich blaszki tłuszczowe oraz rozwija miażdżyca. Następnie
blaszki miażdżycowe mogą zamknąć światło tętnic, co niekiedy prowadzi do
śmierci.
Powodem jest spożywanie tłustego i poddanego obróbce
termicznej pokarmu, nadmiar cukru i skrobi, niewielka aktywność ruchowa.
Aby uniknąć uszkodzenia naczyń i powstania miażdżycy,
należy regularnie wykonywać ćwiczenia kapilar, spać tylko na twardym posłaniu,
systematycznie regulować równowagę wszystkich sił budujących i niszczących przy
pomocy stykania dłoni i stóp oraz innych ćwiczeń fizycznych, zapewniać mięśniom
aktywność, żywić się głównie zbożami, surowymi, świeżymi warzywami i owocami.
Wszystkie ćwiczenia normalizują cyrkulację krwi oraz płynów organizmu, a
właściwe odżywianie daje organizmowi potrzebne substancje i uwalnia go od
zanieczyszczeń.
Jeśli z jakiegoś powodu musisz ugotować warzywa, to zrób to
tylko na wodzie lub w ich własnym soku pod przykryciem i w krótkim czasie.
Niczego nie smaż na tłuszczu. Olej roślinny spożywaj bez obróbki termicznej i
tylko na świeżo nie pozostawiając go w otwartej butelce w cieple, ani na
świetle.
Warto oczyszczać krew ze szkodliwych substancji, oraz
przywracać jej właściwy skład przy pomocy soków warzywnych. To pozwala
szkodliwym substancjom wydostać się przez pory w skórze. Najlepiej spożywać
mieszankę soku marchewkowego i buraczanego. Już nawet jeden dzień diety
sokowej, na której nic poza sokami nie jesz i nie pijesz (poza czystą wodą pitą
w przerwach pomiędzy przyjmowaniem soków), przyniesie pozytywny skutek.
Należy pić 1-1,5 litra soku dziennie, dzieląc go na 4-5
porcji, pijąc w przerwach szklankę wody. Do soku z marchwi i buraka warto
dodawać inne soki czerwonego koloru, na przykład sok z wiśni lub z granatu. Nie
wolno spożywać soku z buraków w czystej postaci – trzeba go wymieszać z jakimś
innym (choć jak podaje ludowa medycyna rosyjska nie należy go mieszać z
owocami).
Sok z marchwi i buraka stymuluje proces krwiotwórczy,
sprzyja zwiększeniu poziomu hemoglobiny we krwi, zwiększa odporność organizmu
na infekcje, dostarcza krwi pożytecznych substancji rozpuszczając jednocześnie
szkodliwe odpady i szybko wydalając je z krwi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz