Strony

piątek, 23 sierpnia 2013

Równowaga kwasowo - zasadowa cd.

Diagnozowanie zakwaszenia organizmu:
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie. 

Test Sandera
Na kilka dziesięcioleci test opracowany przez biochemika i badacza kwasów Friedricha Sandera uległ zapomnieniu. Dopiero stosunkowo niedawno specjaliści medycyny naturalnej przypomnieli sobie o tej metodzie, która ma wiele zalet. Prawidłowo przeprowadzony przez wyspecjalizowane laboratorium test Sandera jest równie niezawodny jak test z krwi, a przy tym o wiele tańszy. Już w 1953 roku Sander opisał metodę określania bilansu kwasowo-zasadowego, opierającą się na pomiarze pojemności buforowej moczu na podstawie jego profilu dziennego. Potrzebnych jest do tego pięć próbek moczu, zbieranych w określonych porach dnia.
Wyznaczanie pory poboru moczu wynika z naturalnych procesów przemiany materii. Osoby, u których kwasy i zasady pozostają w równowadze, mają następujący rytm, działający podobnie jak przypływ i odpływ morza:

  • W moczu z godziny 6 rano znajdują się kwasy  wydalone z organizmu w wyniku nocnej przemiany materii — można zatem zmierzyć „kwaśny przypływ".

  •  Zależnie od pory śniadania, mniej więcej dwie do trzech godzin później — a więc  około  godziny 9 — zwiększa się w  moczu zawartość substancji zasadowych, tak zwany " przypływ zasad.

  • Około godziny 12 nerki w wyniku procesu przemiany materii wydalają nadmiar kwasów.

  • Obiad dostarcza następnego „przypływu zasad" około godziny 15.
  • Około godziny 18 znowu zaczynają dominować kwasy, co jednak w sytuacji normalnej, zdrowej przemiany materii jest zupełnie naturalne i nie jest objawem zakwaszenia organizmu.

Jak działa test Sandera
Test z moczu według Sandera dlatego jest tak niezawodny, że u pacjentów o zaburzonej równowadze kwasowo-zasadowej brakuje właśnie tych wyraźnie mierzalnych cykli — zasadowych i kwasowych.

Test domowy
Można wykonać  test domowym sposobem zamiast iść do laboratorium.  Nowoczesne paski do wykonywania testów dostępne w aptekach działają podobnie jak badania laboratoryjne moczu. Są one wykonane z tak zwanego papierka lakmusowego, który zabarwia się przy kontakcie z moczem na kolor jasnożółty (lekko kwaśny), żółty (silna kwaśność) i jasnoniebieski (lekka zasadowość), po ciemnoniebieski (zasadowość).


Warunki udanego testu
Jeśli chcesz uzyskać niezawodny wynik testu, pamiętaj o nas stępujących wskazówkach:


  • W dniu testu zjedz tylko trzy posiłki — śniadanie, obiad i kolację. Zrezygnuj z przegryzania czegokolwiek między  głównymi posiłkami, żeby nie zafałszować  wyniku.

  • W dniu testu nie przyjmuj preparatów mineralnych i nie stosuj suplementacji zasad. Mogłoby to doprowadzić do zafałszowania wyników.

  • Zmocz pasek moczem ze środkowego strumienia. A więc, przy każdej próbce najpierw spuść trochę moczu, zanim zanurzysz pod nim pasek.

  • Nie trzeba bardzo ściśle przestrzegać godzin pobierania próbek. Kto wstaje później, może wszystkie terminy przesunąć o godzinę lub dwie, na przykład nie pobiera rannego moczu o godzinie 6.00, ale o 7.00 czy 8.00. W każdym przypadku jednak następny pomiar następuje dopiero po trzech godzinach od poprzedniego, i tak aż do pięciu pomiarów.

Test domowym sposobem:

Test 1: po przebudzeniu (ok. godziny 6.00-8.00)
            Pasek powinien się zabarwić na żółto
            Mocz zawiera kwas: ponieważ w nocy nerki wydalają najwięcej kwasów, mocz poranny jest szczególnie kwaśny

Test 2: 2-3 godziny po śniadaniu (ok. godziny 9.00-11.00)
            Pasek powinien się zabarwić na jasnoniebiesko
            Mocz zawiera zasady: pierwszy posiłek w ciągu dnia uruchamia przypływ zasad

Test 3: krótko przed obiadem (ok. godziny 12.00-14.00)
            Pasek powinien się zabarwić na kolor jasnożółty
            Mocz jest obojętny, ewentualnie lekko kwaśny

Test 4: po obiedzie (ok. godziny 15.00-17.00)
            Pasek powinien się zabarwić na niebiesko
            Mocz jest zasadowy: obiad uruchomił drugi przypływ zasad

Test 5: przed kolacją (ok. godziny 18.00-20.00)
            Pasek powinien się zabarwić na jasnożółto
            Mocz jest lekko kwaśny: po pięciu godzinach bez posiłku kolacja musi dostarczyć porcji zasad

Jeszcze kilka słów o zapobieganiu:
Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym: 

1.Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty. 

2.Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, kurczaków, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców. 

3.Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.

4.Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.

5.Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.

6.Zmniejszyć stres.
Doświadczenie pokazuje, że najważniejszym krokiem w leczeniu zakwaszenia jest usunięcie jej przyczyny. Wiele metod terapeutycznych zawodzi, ponieważ nie uwzględniają konieczności zobojętnienia nadmiaru kwasów. Przy już istniejących schorzeniach, u których podłoża leży zakwaszenie, sama zmiana odżywiania lub stylu życia jest niewystarczająca żeby zneutralizować zakwaszenie tkanki. Utrzymanie właściwej równowagi pH jest zdecydowanie łatwiejsze niż jej odzyskanie. Aby odzyskać właściwą równowagę kwasowo-zasadową należy przeprowadzić cykl terapii odkwaszających.
Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze.


I nie zawsze to co jest kwaśne powoduje kwasice, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.
Produkty żywnościowe różnią się zawartością pierwiastków. Kwasotwórcze są bogate w chlor, fosfor i siarkę.
Zasadotwórcze są bogate w wapń, sód, potas, magnez.




Oto podstawowy podział na produkty alkalizujące (zasadotwórcze) i kwasotwórcze.

Produkty wysoko kwasotwórcze PH 5,9 - 5,0:

  • Mięso i wędliny - szczególnie wieprzowina
  • Cukier i produkty zawierające cukier
  • Sztuczne słodziki
  • Biała mąka pszenna i produkty pochodne
  • Biały ryż
  • Sery żółte
  • Kawa
  • Czarna herbata
  • Kakao i czekolada
  • Sól

Produkty średnio kwasotwórcze PH 6,9 - 6,0:

  • Ryby
  • Jaja
  • Chleb żytni
  • Płatki zbożowe
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Ryż brązowy
  • Orzeszki ziemne
  • Piwo

Produkty słabo kwasotwórcze PH do 7,0:

  • Twaróg
  • Orkisz i pełnoziarniste produkty orkiszowe
  • Kasza gryczana
  • Makaron sojowy
  • Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
  • Otręby
  • Fruktoza

Produkty neutralne pH 7,0:
  • masło świeże niesolone
  • śmietana
  • serwatka
  • jogurt naturalny
  • oleje roślinne (oprócz oliwy)
  • mleko krowie świeże
  • margaryna

Produkty wysoko zasadotwórcze pH 9,0 - 8,1:
  • Warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy - sałatki), czarna rzodkiew
  • Soki warzywne świeże bez cukru
  • Owoce: kiwi, arbuz, ananas
  • Soki owocowe świeże bez cukru
  • Suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki
  • Grzyby: prawdziwki, kurki

Produkty średnio zasadotwórcze pH 8,0 - 7,1:
  • Warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), kiełki lucerny, pomidory słodkie, czosnek, zioła (świeże, zielone), sałata, fasola szparagowa zielona świeża, jarmuż, sałata lodowa, kabaczki, kukurydza słodka świeża, rzepa, ziemniaki w mundurkach, ocet winny
  • Owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona, jabłka słodkie, morele, jagody, porzeczki, daktyle świeże, figi świeże, agrest, winogrona mało słodkie, grejpfruty, nektarynki, gruszki mało słodkie, groszek zielony słodki świeży, dynia, szpinak, jabłka kwaśne, pędy bambusa, winogrona kwaśne, brzoskwinie mniej słodkie,

Produkty słabo zasadotwórcze pH do 7,0:
  • Warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, karczochy, brukselka, ogórki, bakłażany, por, grzyby, oliwki świeże, chrzan, przyprawy, soja ziarno suche, sezam nasiona,
  • Owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, orzech kokosowy świeży, rabarbar, migdały, pomidory mało słodkie,
  • zielona herbata
  • oliwa z oliwek
  • migdały
  • maślanka
  • miód świeży
  • chleb esseński
  • sól morska
  • żółtko gotowane na miękko
  • mleko kozie surowe
  • oliwa
  • mleczko sojowe
  • tofu

Używki i napoje alkoholowe:
  • Kawa czarna działa silnie zakwaszająco
  • Kawa zbożowa działanie od neutralnego do lekko zasadowego
  • Czarna herbata - działa silnie zakwaszająco
  • Herbata zielona - działanie słabo zasadotwórcze
  • Wytrawne wino - działanie słabo zasadotwórcze
  • Piwo ― działanie lekko lub średnio kwasotwórcze
  • Alkohole wysokoprocentowe: działanie silnie kwasotwórcze

Bibliografia:  „Fizjologia człowieka w zarysie" W. Traczyk,
„Nadmiar kwasu rujnuje zdrowie" dr med Michael Worlitschek,  wykłady dr Younga.
„Równowaga kwasowo-zasadowa” Katrin Koelle


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz