Soki to jeden z najsmaczniejszych i najprostszych
sposobów na dostarczenie organizmowi potrzebnych mu składników. W sokach ze
świeżych owoców, warzyw i ziół znajdziemy m.in. minerały, witaminy, niezbędne
kwasy tłuszczowe, węglowodany, białka i wiele innych związków. Wiele z tych
składników uwalnianych jest z roślin dopiero, gdy zmiażdży się ich ściany
komórkowe.
Sokowirówki, wyciskarki, tarki czy blendery - te narzędzia ułatwią nam wydostanie ze składników roślinnych tego, co w nich najcenniejsze.
Odkrycie leczniczego działania soków nie jest wynalazkiem
współczesnym. Najstarszym dokumentem zawierającym opis środków leczniczych
pochodzenie roślinnego - w tym też soków - jest księga Pent-Sao pochodząca ze
starożytnych Chin (sprzed ok. 2700 r. p.n.e.). Starożytne cywilizacje w
odróżnieniu od nas nie znały składu tych dobroczynnych płynów, ale w pełni
doceniały ich lecznicze działanie.
Początkiem sukcesu soków w dzisiejszych czasach stały się
prace na temat ich leczniczych właściwości opublikowane w drugiej połowie lat trzydziestych w USA, a
po odkryciu biochemicznych mechanizmów działania soków ich ranga w leczeniu
naturalnym wydatnie wzrosła. Soki zawierają bardzo dużo substancji biologicznie
czynnych, które posiadają właściwości lecznicze.
Wiemy dziś, że można nimi wspomagać leczenie i
dolegliwości psychicznych (stres, zmęczenie, brak koncentracji) i szerokiej
gamy chorób związanych ze dolegliwościami fizycznymi, jak: przeziębienia, bóle
mięśni, problemy z układem pokarmowym, wrzody, anemię, dolegliwości wątroby i
nerek i wiele, wiele innych.
Przykładowo: w soku ananasa występuje bromelaina która
stosowana jest w leczeniu stanów zapalnych np. artretyzmu. Kwasy owocowe
(zawarte w jabłkach, truskawkach czy winogronach) neutralizują toksyny
występujące w wysoko przetworzonej żywności. Likopen obecny m.in. w pomidorach,
marchwi i arbuzie, to bardzo silny przeciwutleniacz. Chroni przed nowotworami
nasz układ pokarmowy. Znajdująca się w jabłkach kwercetyna pomaga organizmowi
zwalczyć alergie. Zawarte w sokach enzymy wspomagają nasz układ trawienny,
uczestnicząc w przetwarzaniu spożytego przez nas pokarmu.
Z czego robić soki?
Najchętniej i najczęściej wytwarzamy soki z owoców. Spore
grono osób docenia jednak charakterystyczny smak i walory zdrowotne przetworów
z warzyw, czasami soki wyrabiane są też z ziół - odznaczają się one wysokimi
wartościami leczniczymi. Surowców do wytwarzanie soków są setki - warto je
poznać, aby wzbogacić codzienne menu w smaczny i zdrowy składnik.
W sokach możemy wykorzystać:
Owoce: jabłka,
gruszki, czarne porzeczki, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, maliny, jeżyny,
nektarynki, brzoskwinie, truskawki, owoce kiwi, ananasy, winogrona, śliwki,
wiśnie, arbuzy, jagody, niedojrzałe owoce orzecha włoskiego a także mniej
znane: bez czarny, gujawy, mango, owoc passiflory.
Warzywa: marchew, pomidory, szpinak, seler naciowy,
kapusta w różnych odmianach (czerwona, włoska), ogórek, fasola szparagowa,
buraki, kalafior, sałata, brokuły, kalafior, rzodkiewki, papryki (w różnych
kolorach), koperek, czosnek, rzepa, pataty, cebula
Jeśli w skład przetworu mają wchodzić zioła, muszą one
koniecznie być świeże i zebrane w odpowiednim miejscu - tzn. z dala od źródeł
zanieczyszczeń: zakładów przemysłowych, szos, ścieków itp. Powinno się je
zbierać w odległości m.in. 75 metrów od szosy.
Niezależnie od surowca, musimy zwrócić uwagę na to, aby
nie był on popsuty - zgniły lub zarobaczywiały. Zgniłe czy spleśniałe składniki
należy od razu odrzucić, z robaczywych można wyciąć i wykorzystać zdrowe
części. Najwięcej walorów zdrowotnych ma zwykle skórka, lecz w dobie
powszechnego używania pestycydów najlepiej ją usunąć - chyba że mamy pewność co
do "ekologicznego" pochodzenia surowców. Przy obieraniu cytrusów
musimy postarać się, aby pozostawić jak najwięcej białej błonki, gdyż to właśnie
w niej znajdują się najwartościowsze składniki: bioflawonoidy oraz witamina C.
Z niektórych owoców - np. czarnego bzu, jabłek - należy
usunąć pestki, gdyż znajdują się w nich cyjanki. Szkodliwe składniki zawiera
również natka marchewki oraz blaszki liściowe rabarbaru i selera. Wszystkie
składniki przed wyciśnięciem z nich soku należy dokładnie umyć - a najlepiej
wyszorować je szczotką, aby dokładnie usunąć wszelkie zanieczyszczenia i
ewentualną warstwę chemikaliów. Warto mieć specjalną szczotkę tylko do tego
celu.
Soki najlepiej wytwarzać tuż przed spożyciem, gdyż
niestety szybko się psują, tracąc swoje dobroczynne właściwości. Aby pozostały
jak najdłużej świeże, należy je przechowywać w lodówce, sokom wytwarzanym w
celach leczniczych często przedłuża się z kolei trwałość dodatkiem alkoholu (w
proporcjach 1:1, do tego celu nadaje się zwykła czysta wódka).
Wyciśnięte soki można
mieszać, jednak z zachowaniem kilku zasad. Zazwyczaj nie łączy się soków
owocowych i warzywnych, gdyż może to doprowadzić do zaburzeń żołądkowych.
Wyjątkiem jest marchew i jabłko, które są wdzięcznymi obiektami do tworzenia
smakowitych mieszanek.
Jak wycisnąć do ostatniej kropelki
W wyciskaniu soków znacząco pomogą nam odpowiednie
urządzenia AGD: wyciskarka i sokowirówka. Pomocny może okazać się także
blender.
Wyciskarka - jej działanie podlega na oddzielaniu soku od
włóknistej masy wchodzącej w skład surowców. Zaletą wyciskarki jest to, że
dobrze radzi sobie nawet z ciężkimi do przerobienia na sok składnikami - jak
np. włókniste listki pietruszki czy zdrewniały korzeń pokrzywy. Uzyskany za jej
pomocą płyn jest bogaty w składniki odżywcze i mniej napowietrzony niż w
przypadku sokowirówki, dzięki czemu jego okres przydatności do spożycia jest
dłuższy i wynosi do 24 godzin. Możemy ją nabyć w wersji elektronicznej - ten
pierwszy wariant jest dosyć drogi, ale skuteczny - lub obsługiwanej ręcznie
(przypominającej nieco maszynkę do mięsa).
W sprzedaży można spotkać również wyciskarki wyłącznie do
cytrusów - są one dosyć tanie, ale zgodnie z nazwą nie wyciśniemy za ich pomocą
nic innego poza owocami cytrusowymi.
Sokowirówka - nieco mniej efektywna w działaniu od
wyciskarki. Najpierw przeciera składniki a następnie je odwirowuje, oddzielając
sok od masy. Jej wadą jest to, że łatwo się zatyka i trzeba ją dokładnie
czyścić - przez to przydatna jest do przerobu tylko niewielkich ilości
surowców. Sposób działania sokowirówki sprawia, że uzyskane dzięki niej
przetwory mają znacznie niższą wartość odżywczą niż w przypadku zastosowania
wyciskarki - nie są w stanie efektywnie wydobyć substancji zawartych wewnątrz
komórek roślinnych. Urządzenie to nie nadaje się także do uzyskiwania płynu z
twardszych, suchszych i zdrewniałych składników - jeśli chcemy zrobić sok z np.
ziół, sokowirówka raczej nie będzie dobrym narzędziem. Ponadto sok z
sokowirówki jest zazwyczaj mocno spieniony, co nie każdemu odpowiada. Za to
dużą zaletą jest jej większa szybkość i moc przerobu niż w przypadku
wyciskarki.
Blender - nie odcedza suchej masy od płynów, przerabiając
składniki na gęstą masę o jednolitej konsystencji. Nadaje się do sporządzania
gęstszych soków oraz koktajli owocowych. Podobnie jak sokowirówka, mało
przydatny, gdy trzeba zmierzyć się z takimi składnikami jak korzenie czy
włókniste części.
Ręcznie - możemy wyciskać soki także nie posiadając
żadnych specjalistycznych urządzeń. Potrzebne nam sprzęty to:
· tarka
· miseczka
· gęste sitko
· kawałek gazy
Komu i jak podawać?
Własnoręcznie wyciśnięte, świeże soki to bardzo zdrowe i
smaczne produkty, ale jak w każdej dziedzinie życia, także przy ich spożywaniu
należy zachować umiar. Soki, zwłaszcza owocowe nie mogą być podawane w zbyt
dużej ilości osobom będącym na diecie, gdyż zawierają duże ilości cukru
roślinnego (fruktozy). To samo dotyczy także cukrzyków. Przeciwwskazaniem jest
także oczywiście alergia pokarmowa na dany owoc, warzywo czy też zioło.
Niektóre soki spożywane w okresie przyjmowania leków mogą
powodować gwałtowne zaburzenia zdrowotne: dotyczy to przede wszystkim
przetworów sporządzanych z cytrusów. Niebezpieczny jest zwłaszcza sok
grejpfrutowy, którego nie powinno się pić przy zażywaniu leków
antyhistaminowych (antyalergicznych) a także leków anty-rakowych, obniżających
poziom cholesterolu, obniżających ciśnienie krwi i antybiotyków. W grejpfrucie
zawarte są składniki, które znacząco przyspieszają uwalnianie się leku i
powodują że gwałtownie uwalnia się on do krwi, co może doprowadzić do takiej
reakcji jak np. arytmia serca.
Własnoręcznie sporządzone soki są o wiele bardziej
intensywne w smaku i zapachu od tych dostępnych w handlu. Nie każdemu może to
smakować, dlatego też dobrze jest rozcieńczyć je wodą mineralną. Podobnie można
też postąpić w wypadku osób chorych lub w okresie rekonwalescencji, a także
młodszych dzieci - gęsty wyciśnięty sok może być zbytnim obciążeniem dla ich
układów pokarmowych.
Soki owocowe i warzywne - rodzaje i właściwości:
Sok z buraków – właściwości krwiotwórcze, likwiduje
choroby układu krążenia, układu pokarmowego, jelita grubego, rozpuszcza
kamienie w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym.
Sok z marchwi – wpływa korzystnie na zęby, włosy,
paznokcie, wzrok i gardło. Leczy wrzody żołądka i dwunastnicy. Przynosi ulgę
przy alergiach skórnych, uczuleniach, egzemach, chorobach układu limfatycznego.
Bardzo korzystnie wpływa na układ odpornościowy. Uwaga: podczas picia soku z
marchwi najprawdopodobniej twoja skóra zyska kolor pomarańczowawy. Według
Michała Tombaka jest to efekt oczyszczania organizmu. W związku z tym, że w
“przeciętnym” organizmie jest bardzo dużo toksyn, a wątroba nie ma takich “mocy
przerobowych”, przechodzą one do układu limfatycznego, by ostatecznie zostać
wydalone przez pory skóry. Toksyny te są koloru żółtego lub pomarańczowego.
Efekt “żółtej skóry” może trwać nawet do roku czasu.
Sok ze świeżej kapusty – korzystny przy cukrzycy,
hemoroidach, nieżytach żołądka, miażdżycy, otyłości, wrzodach dwunastnicy,
problemach z tarczycą. Przy niedoczynności tarczycy sok z surowej kapusty jest
SZKODLIWY !!!
Sok z zielonej papryki – jest niezwykle bogaty w krzem,
tak więc polecany przy problemowych włosach i paznokciach. W przypadku
problemów z gazami, kolkami i skurczami jelit należy pić 1 szklankę na czczo.
Sok z ogórka – posiada dużo krzemu, siarki, potasu,
fosforu. Profilaktycznie na włosy i paznokcie po pół szklanki soku dziennie.
Polecany również przy wysokim ciśnieniu krwi.
Sok ze szczawiu – regeneruje błonę śluzową jelit. Sok
najlepiej dodawać do sałatek (surówek). Sok zawiera żelazo, magnez, fosfor,
siarkę, krzem. Nie należy spożywać zbyt często gotowanego szczawiu – zawarty w
nim szczawian potasu zmienia się w formę nieorganiczną, co może doprowadzić do
zapalenia stawów i mięśni.
Sok z koniczyny – reguluje cykl miesiączkowy, zapobiega
przedwczesnemu procesowi niszczenia organizmu kobiety.
Sok ze szpinaku – oczyszcza i regeneruje jelita i cały
układ trawienny. Wraz z sokiem ze szpinaku pomaga przy złośliwej anemii,
rozstroju nerwowym, zapaleniach nerek, zapaleniach stawów, czyraczności,
obrzękach kończyn, częstych krwotokach, reumatyzmie, niskim i wysokim ciśnieniu
krwi, zaburzeniach wzroku, bólach głowy.
Sok z dyni – wzmacnia wątrobę, uspokaja układ nerwowy,
działa przeciwgorączkowo. Zalecany przy menopauzie – stosowany regularnie przez
minimum 2 miesiące pozwala zlikwidować uderzenia gorąca.
Sok z arbuza – oczyszcza, wzmacnia wątrobę i nerki,
wypłukuje sole z organizmu, ma działanie moczopędne (przy obrzękach),
przeciwmiażdżycowe, ogólnie wzmacniające.
Sok z pomidorów – poprawia pracę serca, zwiększa
przemianę materii, zawiera dużo witaminy C oraz fitocydy hamujące procesy
fermentacyjne i gnilne w jelitach.
Sok z winogron – ma działanie wzmacniające,
przeczyszczające, napotne, bakteriobójcze i moczopędne. Obniża cholesterol i
ciśnienie krwi. Nie jest wskazany w dużych ilościach przy cukrzycy, otyłości,
wrzodach żołądka i dwunastnicy. Przy regularnym piciu należy odstawić mleko i
surowe owoce – w połączeniu z sokiem z winogron powodują one fermentacje w
jelitach.
Lecznicze koktajle warzywno-owocowe prof. Tombaka
Picie niżej wymienionych koktajli pomogło wielu osobom
zlikwidować długotrwałe dolegliwości zdrowotne. Jak wiadomo wiele chorób
związanych jest z brakiem w organizmie składników mineralnych. Koktajle te
składniki uzupełniają. Podane proporcje są obliczone na otrzymanie 240 g
(szklanki) mieszanki soków. Podany stosunek składników jest stosunkiem
objętościowym (nie wagowym).
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + zielona papryka (40
ml). Proporcja 4:1:1. Stosować przy reumatyzmie, bólach w kościach i mięśniach,
obrzękach kończyn.
• Marchew (160 ml) + ogórek (40 ml) + sałata (40 ml).
Proporcja 4:1:1. Stosować przy chorobach skóry, egzemach, wypryskach,
pryszczach, zapaleniu oczu, kruchych paznokciach.
• Marchew (80 ml) + szpinak (160 ml). Proporcja 1:2.
Stosować przy bólach brzucha, skurczach, kolkach, nadmiernym wytwarzaniu gazów,
zaparciach, reumatyzmie, anemii, niskim i wysokim ciśnieniu, bólach głowy (typu
migrenowego).
• Marchew (80 ml) + zielona papryka (160 ml). Proporcja
1:2. Stosować do oczyszczenia skóry z przebarwień, szczególnie często występujących
u osób w podeszłym wieku.
• Marchew (160 ml) + korzeń pietruszki (80 ml). Proporcja
2:1. Stosować przy zapaleniu układu moczowo-płciowego, oczu, niewydolności
naczyń krwionośnych.
• Pomidory (54 ml) + jabłka (108 ml) + dynia (54 ml) +
cytryna (24 ml). Proporcja 2:4:2:1. Stosować przy oczyszczaniu organizmu ze
śluzu, sprzyja szybkiej likwidacji tkanki tłuszczowej. W dniach postu pijąc
tylko 1,5-2,0 litra tego soku dziennie rezultat jest oszałamiający.
• Ogórek (80 ml) + czarna porzeczka (80 ml) + jabłka (40
ml) + grejpfrut (40 ml). Proporcja 2:2:1:1. Utrzymuje świeżość i ładny wygląd
skóry, uspokaja i wzmacnia system nerwowy, poprawia pamięć i pracę mózgu, podwyższa
odporność organizmu. Jedna szklanka zaspokaja dobowe zapotrzebowanie na
witaminę C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz